Connect with us

Bar

RTCG: Mještani Sutomora hoće opštinu, ali nemaju političku podršku

Published

on

Izvor: RTCG

Mjesna zajednica Sutomore već godinama pokušava da barskom naselju povrati status opštine koji je izgubila prije 67 godina. Kažu da su za to svi zakonski uslovi ispunjeni, ali da Opština koči taj proces. Zbog čega je tako, od Opštine Bar nijesmo uspjeli da dobijemo odgovor. Stavovi partija su podijeljeni.

Nekada je Sutomore, kao zasebna opština, imalo sve, sjeća se strarosjedilac tog naselja Vladimir Lukšić.

“Imali smo žandarmeriju, osnovnu šestorazrednu školu, carinu, prosvjetu i sve je funkcionisalo, imali smo kulturno-umjetničko društvo i mnoge druge stvari”, priča Lukšić.

No danas, uprkos izuzetnim kulturno-istorijskim dragocjenostima i potencijalima, Sutomore je, kažu mještani, zapostavljena sredina.

Predrag Nedić iz Odbora za vraćanje statusa opšteine Sutomore kaže da mještani u Sutomoru nemaju ništa.

“Naša djeca sportske aktivnosti obavljaju na ulici, nemamo nijedan sportski centar”, ističe Nedić.

Zbog svega toga zalažu se za vraćanje Sutomoru statusa opštine. Podršku imaju od Nove srpske demokratije, ne samo zbog istorijskog aspekta, već prije svega, zbog potreba građana.

“Jer oni za svaku sitnicu moraju da dolaze u Bar, da plaćaju račune, podižu penzije, plate, saobraćajna infrastruktura nije razvijena, zdravstvena zaštita takođe”, kaže Branimir Lakićević iz Opštinskog odbora NSD-a.

S druge strane, u opštinskom DPS-u smatraju da bi stvaranje nove opštine bio ekonomski teret, te da Sutomore za to nema dovoljno ni stanovnika ni kapaciteta.

“Zamislite još jednu opštinsku administraciju, još administraciju javnih preduzeća koja bi morala postojati. Sve je to nešto za šta Sutomore za sada nije zrelo”, smatra Marko Brnjada iz Opštinskog odbora DPS-a.

U Mjesnoj zajednici, ipak, podsjećaju da su ispoštovali sve zakonske obaveze u procesu obnavljanja statusa opštine i dobili pozitivna mišljenja nadležnih institucija. Kažu da zastoj pravi Opština Bar koja, kako tvrde, nije ispoštovala zakon u pogledu raspisivanja konsultativnog referenduma.

“Dali smo Opštini svu papirologiju, ali njima i dalje ne odgovara, prave opstrukcije. Radi se o tome da mi Opštini Bar valjamo samo kad dajemo 36 odsto dohotka”, kaže Ratimir Vujošević iz Odbora za vraćenje statusa opštine Sutomore.

I njegov kolega iz Odbora Branko Bulatović naglašava da je to najveći problem u ovom trenutku, jer Sutomore ima ekonomsku opravdanost i elaborat o tome, za razliku od mogih opština koje imaju političku opravdanost.

“Posljednja naša inicijativa je da smo to pokrenuli kod inspekcijskih organa da se pokrene postupak kontrole zašto se to ne radi”, kaže Nedić.

Tim povodom i mi smo se obratili Opštini, ali do ovog trenutka nijesmo dobili odgovor.

Bar

Maturanti u Ulcinju blokirali centar grada

Published

on

Putni pravac iz centra grada Ulcinja prema Velikoj plaži, na bulevaru Teuta bio je blokiran oko sat i po vremena, zbog manjeg udesa dva vozila iz slavljeničke kolone maturanata, srednje škole “Bratstvo Jedinstvo” iz Ulcinja.

Zbog toga su nastale velike kolone do par kilometara i došlo je do otežanog saobraćaja i u centru grada.

Policija je odmah izašla na licu mjesta i izvršila uviđaj.

Ovo je peti dan da ulcinjski maturanti slave ispred svoje škole, defileom po gradu traktorom, kamionom i automobilima.

Prisustvo ulcinjske policije se može vidjeti na sve strane, kako kod škole tako i dok defile maturanata traje.

Izvor: RTCG

Nastavi Citanje

Bar

URA: Opština Bar da finansira studiju izvodljivosti za LNG terminal

Published

on

Nakon jučerašnjeg sastanka sa potencijalnim investitorima koji su zainteresovani za izgradnju LNG terminala u Baru jasno je samo da se mora stati na put populističkom pristupu i istovremeno preduzeti niz mjera i aktivnosti da bi se razumjelo da li je taj razvojni projekat potreban građanima opštine Bar, saopštili su iz opštinskog odbora URA Bar.

Iz barske URE ističu da javnost treba da ima uvid u studiju izvodljivosti, odnosno, analizu potencijala predložene investicije koja pomaže u procesu donošenja odluke o mogućnosti ostvarenja i rentabilnosti same investicije. Ovaj dokument se koristi prije razrade projekta, upravo zato što se bavi ključnim pitanjem: “zašto projekat treba ili ne treba da se realizuje?”. A upravo zbog toga iz opštinskog odbora URA Bar smatraju da predstavnici vlasti bi morali obezbijediti sredstva kako bi Opština Bar kao zainteresovana strana finansirala izradu takve analize nakon čega bi se ta analiza uporedila sa studijom izvodljivosti koju bi finansirao i dostavio Investitor.

Što se tiče Memoranduma o razumijevanju, pogotovo sa našim NATO i EU partnerima, oni poručuju da treba da se potpisuju i dalje, jer memorandum nije ugovor, već predstavlja dokument u kome su obrađena pitanja koja su predmet međunarodnih razgovora.

“Prisjetimo se da je Odbornički klub Građanskog pokreta URA Bar i CIVIS-a podnio amandman na Budžet Opštine Bar za 2024. godinu sa predlogom izrade studije izvodljivosti sa finansijskim procjenama za formiranje javnog prevoza, koji je odbijen od strane predstavnika vladajuće koalicije, a da je istovremeno, u decembru 2023. godine, donešena Odluka o osnivanju “DOO Parking servis Bar” na osnovu jednostavnog istraživanja javnog mnjenja koje je pokazalo da je većini ispitanika najveća želja da pronađu parking. Za sada, 5 mjeseci kasnije, od parking servisa i slobodnih parking mjesta imamo samo mnogobrojni odbor direktora”, ističu iz barske URE.

“Na osnovu ovog, ali i mnogih drugih primjera kao što je izrada strateškog plana koji se u Baru radio decenijama kao zidanje Skadra na Bojani, građani mogu da se i sami uvjere kako vladajuća koalicija pristupa temama koje zahtjevaju strateški pristup i analitičnost”, zaključili su iz opštinskog odbora URA Bar.

Nastavi Citanje

Bar

Podržana 22 biznis plana barskih preduzetnica

Published

on

Opština Bar donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za podršku ženskom preduzetništvu za 2024. godinu, na osnovu Javnog konkursa koji je raspisan 6. marta ove godine, saopšteno je iz te opštine.

Za podršku lokalnim preduzetnicama ukupno je dodijeljeno gotovo 100.000 eura, a od 32 biznis plana Komisija Opštine Bar za raspodjelu sredstava razmatrala je i vrijednovala 30 prijava te donijela odluku da se iz lokalnog budžeta podrži 22 biznis plana.

Shodno uslovima Konkursa, najveći dozvoljeni iznos sredstava koji može biti dodijeljen po jednom biznis planu iznosi 5.000 eura. Među odabranim biznis planovima su:

 • Čarobni doživljaj Skadarskog jezera, Sofije Muratović.
 • Osnivanje proizvodnje dekorativnih medenjaka, Katarine Gazdić Ilić.
 • “Studio 24 – krojački salon” Jovane Vujović.
 • Prodaja domaće hrane” Ane Đikanović.
 • Adaptiranje brze hrane u Sutomoru – “Garfild”, Mile Vučićević.
 • Pozamanterija “Dorin kutak” Jovane Igumnović.
 • “Instant mama – babysitting i postpartum dula”, Biljane Ivanović.
 • Produkcija filmova i reklama DOO “Narwhal” – Milene Đukić.
 • Dječija igraonica “Džungla” Mirjane Vuković.
 • “Fokus centar”, Aleksandre Bošković.
 • Edukativne radionice za djecu, Nikoline Kovač.
 • “Lijepa koža naših Crnogorki – DOO Beauty Sofia Co” – Natalije Shuraeve.
 • Prevodilačka agencija “Multilingua”, Tijane Kosović.
 • Osavremenjivanje stomatološke ambulante “OSA Sorriso”, Sanele Zeković.
 • Unapređenje i modernizacija kozmetičkih usluga, Amine Kordić.
 • Moderno rješenje za unapređenje poslovanja DOO “Melon”, Anice Đurović.
 • Unapređenje stomatoloških usluga P.Z.U “Omnidental”, Danijele Vučković.
 • Kursevi jezika, Ivane Marljukić.
 • Privatna teretana “SLY Gim”, Dragane Rutović.
 • “Balans i njega tijela”, Mirele Vulević.
 • Ida studio za dizajn i projektovanje DOO “Idaa Studio”, Lejle Kojić i
 • Šminkerica i nokti “Lužurija”, Selme Smailović.“

Ova podrška će doprinijeti razvoju lokalne ekonomije i jačanju uloge žena u poslovnom sektoru u našem gradu. Za više informacija posjetite sajt Opštine Bar”, zaključuju u saopštenju.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.