Connect with us

Bar

RTCG: Mještani Sutomora hoće opštinu, ali nemaju političku podršku

Published

on

Izvor: RTCG

Mjesna zajednica Sutomore već godinama pokušava da barskom naselju povrati status opštine koji je izgubila prije 67 godina. Kažu da su za to svi zakonski uslovi ispunjeni, ali da Opština koči taj proces. Zbog čega je tako, od Opštine Bar nijesmo uspjeli da dobijemo odgovor. Stavovi partija su podijeljeni.

Nekada je Sutomore, kao zasebna opština, imalo sve, sjeća se strarosjedilac tog naselja Vladimir Lukšić.

“Imali smo žandarmeriju, osnovnu šestorazrednu školu, carinu, prosvjetu i sve je funkcionisalo, imali smo kulturno-umjetničko društvo i mnoge druge stvari”, priča Lukšić.

No danas, uprkos izuzetnim kulturno-istorijskim dragocjenostima i potencijalima, Sutomore je, kažu mještani, zapostavljena sredina.

Predrag Nedić iz Odbora za vraćanje statusa opšteine Sutomore kaže da mještani u Sutomoru nemaju ništa.

“Naša djeca sportske aktivnosti obavljaju na ulici, nemamo nijedan sportski centar”, ističe Nedić.

Zbog svega toga zalažu se za vraćanje Sutomoru statusa opštine. Podršku imaju od Nove srpske demokratije, ne samo zbog istorijskog aspekta, već prije svega, zbog potreba građana.

“Jer oni za svaku sitnicu moraju da dolaze u Bar, da plaćaju račune, podižu penzije, plate, saobraćajna infrastruktura nije razvijena, zdravstvena zaštita takođe”, kaže Branimir Lakićević iz Opštinskog odbora NSD-a.

S druge strane, u opštinskom DPS-u smatraju da bi stvaranje nove opštine bio ekonomski teret, te da Sutomore za to nema dovoljno ni stanovnika ni kapaciteta.

“Zamislite još jednu opštinsku administraciju, još administraciju javnih preduzeća koja bi morala postojati. Sve je to nešto za šta Sutomore za sada nije zrelo”, smatra Marko Brnjada iz Opštinskog odbora DPS-a.

U Mjesnoj zajednici, ipak, podsjećaju da su ispoštovali sve zakonske obaveze u procesu obnavljanja statusa opštine i dobili pozitivna mišljenja nadležnih institucija. Kažu da zastoj pravi Opština Bar koja, kako tvrde, nije ispoštovala zakon u pogledu raspisivanja konsultativnog referenduma.

“Dali smo Opštini svu papirologiju, ali njima i dalje ne odgovara, prave opstrukcije. Radi se o tome da mi Opštini Bar valjamo samo kad dajemo 36 odsto dohotka”, kaže Ratimir Vujošević iz Odbora za vraćenje statusa opštine Sutomore.

I njegov kolega iz Odbora Branko Bulatović naglašava da je to najveći problem u ovom trenutku, jer Sutomore ima ekonomsku opravdanost i elaborat o tome, za razliku od mogih opština koje imaju političku opravdanost.

“Posljednja naša inicijativa je da smo to pokrenuli kod inspekcijskih organa da se pokrene postupak kontrole zašto se to ne radi”, kaže Nedić.

Tim povodom i mi smo se obratili Opštini, ali do ovog trenutka nijesmo dobili odgovor.

Bar

Albanska policija uhapsila Baranina zbog šverca droge

Published

on

Na graničnom prelazu Sukobin-Murićani albanska policija uhapsila je crnogorskog državljanina N.B. (30) iz Bara zbog sumnje da je šverovao drogu. Kako prenosi “albaniandailynews.com”, osumnjičeni je pokušao da iz Albanije dopremi određenu količinu kanabisa i amfetamina.

Prilikom kontrole na graničnom prelazu kod tridesetogodišnjaka je pronađena i oduzeta opojna droga. Oduzeti su mu i automobil i mobilni telefon.

Kako se napominje, na ovom graničnom punktu, prilikom kontrole izlaska iz Albanije, policijske službe su zaustavile vozilo marke “folksvagen“ kojim je upravljao crnogorski državljanin N. B., u kojem je pronađen materijal za koji se sumnja da su opojne droge kanabis i amfetamin.

Navodi se da je u pitanju državljanin Crne Gore N.B. inače star 30 godina, nastanjen u Opštini Bar, a na teret mu se stavlja krivično djelo ‘trgovina opojnim drogama’.

“Dokazni materijali su proslijeđeni Tužilaštvu pri Prvostepenom sudu opšte nadležnosti Skadar, na dalje postupanje;’ saopštila je policija Albanije.

Nastavi Citanje

Bar

TO Bar će sredstva za vatromet preusmjeriti za projekat izgradnje Pet-Parka

Published

on

“Sredstva od vatrometa će biti utrošena za projekat izgradnje Pet-Parka”, saopštili su iz Turističke organizacije Bar.

“Prethodnih nekoliko dana u javnosti je prisutna diskusija oko vatrometa i pitanja stresa koji kućni ljubimci doživljavaju tokom raznih manifestacija.

Takodje, duboko uvažavamo činjenicu da je predložena dopuna dnevnog reda na predstojećoj sjednici Skupštini opštine Bar u formi odluke kojom bi se navedena sredstva drugačije potrošila. Imajući u vidu da moramo voditi računa da nijedan događaj nema nikakav negativan kontekst vezano za spektakularni novogodišnji program koji se priprema, donijeli smo odluku da se pomenuta sredstva drugačije potroše.

Na ovaj način spremljena sredstva će biti usmjerena za izradu projektne dokumentacije vezana za otvaranje prvog Pet- Parka za ljubimce u našem gradu”, navodi se u saopštenju TO Bar.

Nastavi Citanje

Bar

Ilija Pješčić ostaje na čelu Luke Bar: Razriješen pa ponovo izabran za direktora!

Published

on

Saopštenjem za javnost se obratio Odbor direktora Luke Bar AD. Saopštenje prenosimo integralno:

„Postupajući po presudi Višeg suda u Podgorici, kojom se poništava Odluka Odbora direktora br. OD/220-3-b od 04.10.2021. godine i nalaže da se izvrši ponovni izbor između prijavljenih kandidata na radno mjesto izvršnog direktora, u roku od 8 dana od pravosnažnosti presude, Odbor direktora je održao sjednicu danas, 28.11.2023. godine. Obrazloženje iz Presude Višeg suda ukazuje, da se iz sadržine navedene Odluke o izboru Ilije Pješčića na radno mjesto izvršni direktor, ne vide precizni razlozi kojima se vodio tadašnji Odbor direktora, prilikom izbora kandidata. Bez obzira na diskreciono pravo koje Odbor direktora ima prilikom odabira kandidata, Viši sud je zaključio da Odluka o izboru ne može biti donešena bez obrazloženja. Takođe, Viši sud ukazuje da pravo na obražloženje imaju kandidati koji su konkurisali, kao i šira javnost. Zato Viši sud nalaže Odboru direktora, ponovni izbor između prijavljenih kandidata na konkursu od 29.09.2021. godine.

Shodno statutarnim i zakonskim ovlašćenjima, Odbor direktora je blagovremeno postupio po presudama Osnovnog suda u Baru i Višeg suda u Podgorici, pa je uslijedilo razriješenje Izvršnog direktora Ilije Pješčića. Procedura je dalje nalagala ponovno razmatranje dostavljene dokumentacije trojice kandidata koji su ispunili uslove, po konkursu iz 2021. godine, njihovih biografija i Planova i programa rada za ‘Luka Bar’ AD, kao i Zapisnika sa usmenih intervjua koji su tada obavljeni sa kandidatima. Na osnovu navedene dokumentacije, a uz primjenu profesionalnih, stručnih i etičkih standarda u biranju najboljeg kandidata za mjesto izvršnog direktora ‘Luka Bar’ AD, uprkos kratkom vremenskom roku koji je ostavljen zbog postupanja po presudi Višeg suda, Odbor direktora je jednoglasno donio Odluku o imenovanju Ilije Pješčića na mjesto Izvršnog direktora, te će tu funkciju Pješčić obavljati do 04.10.2025. godine. Konstatovano je da je Pješčić dostavio najkonkretniji i najrealniji Plan i program rada ‘Luka Bar’AD za mandatni period od četiri godine, što mu je dalo prednost u odnosu na ostale kandidate.

Odbor direktora od svog imenovanja u ovom sastavu, u martu 2023. godine, razmatrao je i donosio niz veoma teških i specifičnih odluka, po mnogim otvorenim i naslijeđenim pitanjima. Sa zadovoljstvom i uvjerenošću možemo konstatovati da smo sve odluke donijeli savjesno, profesionalno i stručno, a u najboljem interesu kompanije i zapošljenih u njoj. Istaći ćemo ovom prilikom donošenje novog Akta o sistematizaciji radnih mjesta, uvođenje obaveznog ocjenjivanja i vrednovanja rada svih zapošljenih, pokretanje aktivnosti na valorizaciji lučke imovine, niz realizovanih društveno odgovornih akcija o kojima ćemo javnost uskoro informisati, a kao najznačajniju izdvajamo sadnju 300 sadnica borova u lučkom području. Na sjednici Odbora direktora održanoj prošle sedmice, donešena je Odluka o provjeri diploma svih zapošljenih u ‘Luka Bar’AD.

I današnjim postupanjem po presudi Višeg suda u Podgorici i imenovanjem izvršnog direktora u ponovljenom postupku, kako je i naloženo, štitimo interese i poziciju ‘Luka Bar’AD, što je uostalom i naš posao i glavni cilj i motiv u radu“, navodi se u saopštenju.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.