Connect with us

Bar

Arabelović (DPS): Ne vjerujemo u obećanja već samo u konkretne akcije i rezultate koje čekamo već 40 godina

Published

on

Član IO barskog DPS-a i predsjednik MZ Mrkojevići Senad Arabelović poručio je da mještani Mrkojevića, ne vjeruju u obećanja već samo u konkretne akcije i rezultate koje čekaju već 40 godina. On je to izjavio nakon protestnog skupa i polusatne blokade puta kod Kameničkog mosta, 10. jula.

Iz Mjesne zajednice Mrkojevići uputila su i zvaničan dopis na adresu predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića sa zahtjevima koji su aklamacijom prihvaćeni na skupu.

Mještani premijera obavještavaju da traže vraćanje sredstava opredijeljenih za gradnju puta kroz Mrkojeviće i da se što prije raspiše tender za očekivane radove. Zahtijevaju i da sredstva koja je Opština Bar opredijelila za eksproprijaciju zemljišta budu isplaćena vlasnicima imanja na trasi puta. Mještani Mrkojevića, ukoliko ne bude pozitivnih pomaka, novi protestni skup i blokadu puta najavljuju za 23. jul.

U znak protesta zbog odluke Vlade da sredstva namijenjena raspisivanju Javnog tendera za izgradnju regionalnog puta R 29 kroz Mrkojeviće budu prenesena na drugi projekat, kao i zbog činjenice da već pola godine nema pozitivnih pomaka u realizaciji ovog projekta, uprkos činjenici da su sredstva opredijeljenja u budžetu za 2022. godinu, te da su obezbijeđena sredstva za eksproprijaciju zemljišta, mještani Mrkojevića su 10. jula 2022. godine organizovali polusatnu blokadu puta kod Kameničkog mosta. Naši zahtjevi koje Vam dostavljamo su: da se hitno donese odluka o vraćanju sredstava za izgradnju puta kroz Mrkojeviće koja su budžetom planirana; da se preko Uprave za saobraćaj što prije raspiše izvođački tender i da se započne postupak eksproprijacije i isplate vlasnicima zemljišta sredstva koja su uplaćena od strane Opštine Bar na račun Ministarstva finansija“, ističe se u dopisu MZ Mrkojevići koji je upućen premijeru.

Sredstva otišla za drugi projekat na sjeveru

Na skupu održanom 10. jula rečeno je da je Vlada CG na jednoj od poslednjih sjednica donijela odluku da se 500.000 eura sredstava, namijenjenih za put na koji Mrkojevići čekaju već 40 godina, izdvoji za drugi projekat na sjeveru, te da uprkos tome što je Opština Bar u decembru prošle godine uplatila oko 700.000 eura za eksproprijaciju zemljišta, taj proces još nije započet.

Nemamo ništa protiv da se grade putevi svuda po Crnoj Gori, ali pitamo sve, posebno Vladu CG, zašto ponovo na štetu Mrkojevića i zašto sada kada je ovaj projekat bio najspremniji da se počne sa njegovom realizacijom“, istakao je tada predsjednik MZ Mrkojevići Senad Arabelović.

Dalje se naglašava da mještani Mrkojevića vjeruju da će im premijer izaći u susret i spriječiti ih da krenu u nove proteste i usred turističke sezone duže blokiraju dionicu kojom dnevno prolaze hiljade vozila na putu ka graničnom prelazu Sukobin i u suprotnom smjeru.

S obzirom na to da već imamo slična iskustva iz ranijih godina kada je novac bio obezbijeđen pa premješten na druge projekte mi, mještani Mrkojevića, ne vjerujemo u obećanja već samo u konkretne akcije i rezultate koje čekamo već 40 godina. S toga očekujemo u kratkom periodu raspisivanje tendera i početak eksproprijacije zemljišta. Bilo kakvo odlaganje smatraćemo opstrukcijom pomenutog projekta i namjernim odugovlačenjem jer smo čekali šest mjeseci i pokazali izuzetno strpljenje”, piše u dopisu koji je potpisao predsjednik MZ Mrkojevići Senad Arabelović.

Bar

U utorak umjereno oblačno, do 36 stepeni

Published

on

Pretežno sunčano, mjestimično uz malu do umjerenu oblačnost. Od sredine dana, lokalno usled pojačanog razvoja oblaka, kratkotrajno kiša ili pljusak sa grmljavinom, uglavnom u planinskim predjelima.

Vjetar slab do umjeren, sjevernih smjerova, tokom jutra i noći ponegdje pojačan sjeveroistočni, a na krajnjem jugoistoku sredinom dana povremneo pojačan i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura vazduha od 11 do 27, najviša dnevna od 23 do 36 stepeni.

Prognoza za pomorce

UPOZORENJE:

Tokom noći mjestimični udari NE vjetra, 25-35 čvorova.

SINOPTIČKA SITUACIJA:

Uticaj plitkog visinskog ciklona iz Tirenskog mora, koji se premješta prema Jonskom i slabi.

PROGNOZA VREMENA ZA JUŽNI JADRAN ZA NAREDNA 24 ČASA:

Vjetar uglavnom W smjerova 4-14 čvorova, od sredine dana NW oko 20 čvorova. Tokom noći i jutra NE, 8-20, mjestimično sa udarima 25-35 čvorova. More 2-3. Vidljivost 10-20 km. Pretežno vedro, poslijepodne uz promjenljivu oblačnost, ponegdje je moguća prolazna kiša ili pljusak sa grmljavinom, uglavnom na području Boke. Najviša dnevna temperatura vazduha od 32 do 35 stepeni.

Nastavi Citanje

Bar

Komisija da razmatra privatizaciju Primorke

Published

on

Poslanici Demokratske Crne Gore inicirali su da se pred skupštinskom Komisijom za praćenje i kontrolu postupka privatizacije nađe i privatizacija barske Primorke.

Otvaranje javne debate, odnosno stavljanje na dnevni red Komisije, inicirali su poslanici Demokrata i članovi Komisije, Momčilo Leković i Anđela Vojinović, u dogovoru sa predstavnicima radnika bivše fabrike Primorka, te predsjednikom skupštinske Komisije, Uglješom Uroševićem.

Leković je u saopštenju naveo da je Primorka nekada bila privredni gigant koji je bio reprezent grada Bara i svojevremeno promovisan kao nosilac prehrambene industrije u opštini i šire.

„Prodaja kroz masovnu vaučersku privatizaciju, ekonomsko socijalni položaj bivših radnika fabrike, njihovi zahtijevi za ispunjenje socijalnog programa i isplatu otpremnina, ali i utvrđivanje odgovornosti za sve nezakonitosti i zloupotrebe od tadašnje državne vlasti i pravosudnih institucija, biće predmet našeg rada i interesovanja“, naveo je Leković.

On smatra da postupkom privatizacije ove bivše fabrike, u koju je uveden stečaj, treba da se aktivno bave i nadležna skupštinska Komisija, ali i pravosudni organi koji, kako tvrdi Leković, moraju ispitati sve činjenice i okolnosti.

„Uništenjem prehrambene industrije Primorka, koja je egzistirala preko 80 godina, nanesena je ogromna šteta privredi i državi, a radnicima napravljena nepravda koja nikada nije u punoj mjeri ispravljena“, zaključio je Leković.

Nastavi Citanje

Bar

Rizik od nestanka struje sve veći, vrućine prijete sistemu

Published

on

Izazvan rastom potrošnje i nestabilnim vezama za snabdijevanje, nestanak struje u Crnoj Gori krajem juna pokvario je mreže u zemljama regiona i izazvao haos u domaćinstvima, bolnicama i barovima na plaži. Incident koji se desio na Balkanu, desio se i širom svijeta.

Pod žarkim jadranskim suncem, početkom ljeta ove godine, život u Podgorici je skoro stao. Automobili i autobusi bili su zaglavljeni u saobraćaju jer su se semafori ugasili, internet je pao, a sigurnosni alarmi su se oglasili kao reakcija na iznenadni gubitak napajanja.

„Poslije jednog sata bez struje, bili smo na ivici panike jer je postajalo neizdrživo“, rekao je Drago Martinović, 61-godišnji penzionisani policajac.

„Bojim se da bi to moglo potrajati duže ako se ponovi”, dodao je on.

Loša vijest za Martinovića i stotine miliona ljudi širom svijeta je da je rizik od prekida sve veći. Toplija ljeta znače nagli porast potražnje za hlađenjem, jer visoke temperature uzrokuju savijanje žica i rizik od izazivanja šumskih požara. Nadogradnje elektroenergetske infrastrukture ne idu u korak, čak i kada napori da se smanji upotreba fosilnih goriva čine distribuciju električne energije važnijom.

Milioni domaćinstava u Hjustonu pretrpjeli su nestanke struje nakon uragana Beril prošle nedelje, izgubivši klima uređaje pošto je velika vrućina uslijedila nakon oluje. Pogađajući zemlje u razvoju i razvijene ekonomije, prekidi od Ekvadora do Indije poslednjih nedjelja daju predosjećaj nadolazećeg poremećaja.

Klimatska kriza izlaže električne mreže naglim poplavama koje ruše prenosne stubove, sušama koje isušuju hidroakumulacije i naglim porastom potražnje zbog hlađenja tokom velike vrućine.

„Cio elektroenergetski sistem je izgrađen i dizajniran u jednoj klimatskoj eri, a sada se traži da radi u drugoj klimatskoj eri“, rekao je Majkl Veber, profesor energetike na Univerzitetu Teksas u Ostinu. “To samo znači da više stvari može poći naopako.”

Nestabilne mreže stvaraju nestabilnost za preduzeća, izazivaju politiku i ugrožavaju živote. Proširenje mreže koštaće oko 24,1 bilion dolara za postizanje net-nula ciljeva do 2050. godine, nadmašujući investiciju koja je potrebna u kapacitete obnovljive energije, prema BloombergNEF-u. Zbog svojih ogromnih površina i velike potrošnje energije, SAD i Kina suočavaju se sa najvećim računima, ali nijedna zemlja nije pošteđena.

Većina zamračenja se dešava kada se veliki komadi ponude ili potražnje iznenada uključe ili isključuju. Oštećenja od oluja, eksplozija obnovljivih izvora energije ili skokovi u upotrebi mogu da izazovu prekide kada mreža nije dovoljno otporna.

Klimatske promjene proširuju ranjivost izvan ekonomija u razvoju. Problemi su nedavno pogodili više zemalja srednjeg ranga, uključujući energetski bogati Meksiko i Kuvajt, kao i uvoznike poput Albanije.

„Kako se temperature i pristup klimatizaciji povećavaju, to će dodatno opteretiti mrežu“, rekla je Felisija Aminof, analitičarka u BNEF-u. „Već smo primijetili povećanje ljetnje potražnje u određenim evropskim zemljama, kao što je Grčka, kao i na Bliskom istoku”, kaže ona.

U zemljama koje su već imale loše sisteme, klimatske promjene pogoršavaju probleme. Podmorska veza vrijedna 1,3 milijarde dolara otvorena je između Italije i Crne Gore 2019. godine, ali se njen kapacitet već smatra nedovoljnim i druga se razmatra.

Postojeća mreža nije bila u stanju da spriječi veliki nestanak struje u četiri balkanske zemlje, uključujući Bosnu i Hercegovinu i veći dio hrvatske obale u junu, koji je zahvatio 4 miliona ljudi. Potrošnja je porasla kako su se temperature kretale blizu 40 stepeni, što je dovelo do otkazivanja jednog sistema za drugim.

Šumski požar u regionu Balkana vjerovatno je doprinio kvaru, pokvarivši prekogranične interkonektore, zahvativši više zemalja, uključujući Albaniju čije oslanjanje na hidroenergiju čini podložnom sve toplijem i suvom vremenu, prenosi Financial post.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.