Connect with us

Bar

Arabelović (DPS): Ne vjerujemo u obećanja već samo u konkretne akcije i rezultate koje čekamo već 40 godina

Published

on

Član IO barskog DPS-a i predsjednik MZ Mrkojevići Senad Arabelović poručio je da mještani Mrkojevića, ne vjeruju u obećanja već samo u konkretne akcije i rezultate koje čekaju već 40 godina. On je to izjavio nakon protestnog skupa i polusatne blokade puta kod Kameničkog mosta, 10. jula.

Iz Mjesne zajednice Mrkojevići uputila su i zvaničan dopis na adresu predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića sa zahtjevima koji su aklamacijom prihvaćeni na skupu.

Mještani premijera obavještavaju da traže vraćanje sredstava opredijeljenih za gradnju puta kroz Mrkojeviće i da se što prije raspiše tender za očekivane radove. Zahtijevaju i da sredstva koja je Opština Bar opredijelila za eksproprijaciju zemljišta budu isplaćena vlasnicima imanja na trasi puta. Mještani Mrkojevića, ukoliko ne bude pozitivnih pomaka, novi protestni skup i blokadu puta najavljuju za 23. jul.

U znak protesta zbog odluke Vlade da sredstva namijenjena raspisivanju Javnog tendera za izgradnju regionalnog puta R 29 kroz Mrkojeviće budu prenesena na drugi projekat, kao i zbog činjenice da već pola godine nema pozitivnih pomaka u realizaciji ovog projekta, uprkos činjenici da su sredstva opredijeljenja u budžetu za 2022. godinu, te da su obezbijeđena sredstva za eksproprijaciju zemljišta, mještani Mrkojevića su 10. jula 2022. godine organizovali polusatnu blokadu puta kod Kameničkog mosta. Naši zahtjevi koje Vam dostavljamo su: da se hitno donese odluka o vraćanju sredstava za izgradnju puta kroz Mrkojeviće koja su budžetom planirana; da se preko Uprave za saobraćaj što prije raspiše izvođački tender i da se započne postupak eksproprijacije i isplate vlasnicima zemljišta sredstva koja su uplaćena od strane Opštine Bar na račun Ministarstva finansija“, ističe se u dopisu MZ Mrkojevići koji je upućen premijeru.

Sredstva otišla za drugi projekat na sjeveru

Na skupu održanom 10. jula rečeno je da je Vlada CG na jednoj od poslednjih sjednica donijela odluku da se 500.000 eura sredstava, namijenjenih za put na koji Mrkojevići čekaju već 40 godina, izdvoji za drugi projekat na sjeveru, te da uprkos tome što je Opština Bar u decembru prošle godine uplatila oko 700.000 eura za eksproprijaciju zemljišta, taj proces još nije započet.

Nemamo ništa protiv da se grade putevi svuda po Crnoj Gori, ali pitamo sve, posebno Vladu CG, zašto ponovo na štetu Mrkojevića i zašto sada kada je ovaj projekat bio najspremniji da se počne sa njegovom realizacijom“, istakao je tada predsjednik MZ Mrkojevići Senad Arabelović.

Dalje se naglašava da mještani Mrkojevića vjeruju da će im premijer izaći u susret i spriječiti ih da krenu u nove proteste i usred turističke sezone duže blokiraju dionicu kojom dnevno prolaze hiljade vozila na putu ka graničnom prelazu Sukobin i u suprotnom smjeru.

S obzirom na to da već imamo slična iskustva iz ranijih godina kada je novac bio obezbijeđen pa premješten na druge projekte mi, mještani Mrkojevića, ne vjerujemo u obećanja već samo u konkretne akcije i rezultate koje čekamo već 40 godina. S toga očekujemo u kratkom periodu raspisivanje tendera i početak eksproprijacije zemljišta. Bilo kakvo odlaganje smatraćemo opstrukcijom pomenutog projekta i namjernim odugovlačenjem jer smo čekali šest mjeseci i pokazali izuzetno strpljenje”, piše u dopisu koji je potpisao predsjednik MZ Mrkojevići Senad Arabelović.

Bar

Lakušić: Prezentovan naučni rad „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“

Published

on

Na Naučnoj konferenciji „Zaštita prirode i životne sredine: stanje, značaj i perspektive“ koja se održava od 20 – 22. septembra 2023. godine u Nacionalnom parku Prokletije, kao predstavnici DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, učestvuju Zoran Lakušić, Miladin Radović i mr Željko Raičević, autori naučnog rada „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“.

Konferencija se organizuje povodom jubileja 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine kao i 32 godine od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi.

Tokom prezentacije, učesnicima Naučne konferencije je ukazano na antropogeni uticaj na devastaciju korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre.

Od početka funkcionisanja regionalnog vodovodnog sistema, započelo se sa nelagalnim aktivnostima eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače, u okviru zona sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“. To je dovelo do devastacije korita i priobalnog dijela rijeke Morače i problema sa izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“. Sa 2300 l/s, u kontinuiranom periodu od 10 godina, izdašnost izvorišta „Bolje Sestre“, tokom avgusta mjeseca u 2021. i 2022. godini, opala je na svega oko 265 l/s.
Devastatori su spustili dno korita rijeke Morače ispod dozvoljene granice od 10 mnv, na pojedinim sektorima čak na svega 2,5 mnv, probili vodonepropusni sloj gline i napravili ekocid neshvatljivih razmjera.

Lokalno stanovništvo u Grbavcima je ostalo bez vode u bunarima, a nivo vode je spušten za tri do četiri metra, tako da gotovo čitave godine nijesu u funkciji, upravo zbog nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka.

Da bi provjerio svoje stavove o uzročno-posljedičnoj povezanosti nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska i pada izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“, Regionalni vodovod je angažovao predstavnike naučne zajednice na izradi analiza i studija.

Na Naučnoj konferenciji, istaknuto je da su predložene granice zona sanitarne zaštite, da je urađen Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište Bolje Sestre, a koji je dostavljen Upravi za vode. Ovo Društvo očekuje da će dobiti rješenje o proglašenju zona sanitarne zaštite u skladu sa Glavnim porjektom koji je adekvatno pripremljen i urađen na naučnoj bazi.

Takođe, naglašeno je da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji sa Regionalnim vodovodom, intenzivno sprovodi aktivnosti na realizaciji mjera za saniranje pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre i obezbijeđivanje dodatnih količina vode za potrebe Crnogorskog primorja.

Raduje činjenica da je na svečanom otvaranju, kao i tokom samih prezentacija, od strane gotovo svih učesnika podvučeno da se ne smije dozvoliti dalja devastacija korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre, do koje je došlo djelovanjem antropogenog uticaja.

 

Nastavi Citanje

Bar

Đurović: Crna Gora najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Published

on

Ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Goran Đurović kazao je da Crna Gora je najbrže rastuća ekonomija u Evropi u drugom kvartalu.

To je, kako je rekao Đurović, veliki uspijeh male države Crne Gore.

– Čestitam crnogorskoj privredi na ovako sjajnom rezultatu. Pa sada neka neko kaže da Crna Gora nije na pravom putu- napisao je Đurović na društvenoj mreži “X”.

Nastavi Citanje

Bar

Dani čuna na Skadarskom jezeru

Published

on

Festival čuna održaće se u petak, 22. septembra. Otvaranje programa je u 17:30 časova, a u 18:00h sa Vranjine počinje trka čunovima do Virpazara.  U trci učestvuju privredni riboloci sa Skadarskog jezera. Dodjela nagrada i priznanja planirana je za 19:00, a od 19:30 časova za dobar provod pobrinuće se bend Milky Wave.

Cilj festivala je promocija bogate kulturne baštine Nacionalnog parka Skadarsko jezero, čiji je jedan od simbola drveni čun. Čun je čamac karakterističan za Skadarsko jezero, koji se vjekovima tradicionalno upotrebljava za ribolov. Vještina izrade čunova uvrštena je u nacionalni registar Nematerijalnog kulturnog naslađa Crne Gore.

Organizator manifestacije je NVO ,,Fondacija za zaštitu čuna”, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Bar i JU Nacionalnih parkova Crne Gore.

Prijave za trku se vrše putem telefona +382 67/837-970, a rok za prijavu je do petka ujutru, 22.09.2023.

Pozivamo sve ljubitelje prirode da zajedno sa nama uživaju u manifestaciji koja baštini tradiciju starih brodova na Skadarskom jezeru.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.