Connect with us

Bar

Arabelović (DPS): Ne vjerujemo u obećanja već samo u konkretne akcije i rezultate koje čekamo već 40 godina

Published

on

Član IO barskog DPS-a i predsjednik MZ Mrkojevići Senad Arabelović poručio je da mještani Mrkojevića, ne vjeruju u obećanja već samo u konkretne akcije i rezultate koje čekaju već 40 godina. On je to izjavio nakon protestnog skupa i polusatne blokade puta kod Kameničkog mosta, 10. jula.

Iz Mjesne zajednice Mrkojevići uputila su i zvaničan dopis na adresu predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića sa zahtjevima koji su aklamacijom prihvaćeni na skupu.

Mještani premijera obavještavaju da traže vraćanje sredstava opredijeljenih za gradnju puta kroz Mrkojeviće i da se što prije raspiše tender za očekivane radove. Zahtijevaju i da sredstva koja je Opština Bar opredijelila za eksproprijaciju zemljišta budu isplaćena vlasnicima imanja na trasi puta. Mještani Mrkojevića, ukoliko ne bude pozitivnih pomaka, novi protestni skup i blokadu puta najavljuju za 23. jul.

U znak protesta zbog odluke Vlade da sredstva namijenjena raspisivanju Javnog tendera za izgradnju regionalnog puta R 29 kroz Mrkojeviće budu prenesena na drugi projekat, kao i zbog činjenice da već pola godine nema pozitivnih pomaka u realizaciji ovog projekta, uprkos činjenici da su sredstva opredijeljenja u budžetu za 2022. godinu, te da su obezbijeđena sredstva za eksproprijaciju zemljišta, mještani Mrkojevića su 10. jula 2022. godine organizovali polusatnu blokadu puta kod Kameničkog mosta. Naši zahtjevi koje Vam dostavljamo su: da se hitno donese odluka o vraćanju sredstava za izgradnju puta kroz Mrkojeviće koja su budžetom planirana; da se preko Uprave za saobraćaj što prije raspiše izvođački tender i da se započne postupak eksproprijacije i isplate vlasnicima zemljišta sredstva koja su uplaćena od strane Opštine Bar na račun Ministarstva finansija“, ističe se u dopisu MZ Mrkojevići koji je upućen premijeru.

Sredstva otišla za drugi projekat na sjeveru

Na skupu održanom 10. jula rečeno je da je Vlada CG na jednoj od poslednjih sjednica donijela odluku da se 500.000 eura sredstava, namijenjenih za put na koji Mrkojevići čekaju već 40 godina, izdvoji za drugi projekat na sjeveru, te da uprkos tome što je Opština Bar u decembru prošle godine uplatila oko 700.000 eura za eksproprijaciju zemljišta, taj proces još nije započet.

Nemamo ništa protiv da se grade putevi svuda po Crnoj Gori, ali pitamo sve, posebno Vladu CG, zašto ponovo na štetu Mrkojevića i zašto sada kada je ovaj projekat bio najspremniji da se počne sa njegovom realizacijom“, istakao je tada predsjednik MZ Mrkojevići Senad Arabelović.

Dalje se naglašava da mještani Mrkojevića vjeruju da će im premijer izaći u susret i spriječiti ih da krenu u nove proteste i usred turističke sezone duže blokiraju dionicu kojom dnevno prolaze hiljade vozila na putu ka graničnom prelazu Sukobin i u suprotnom smjeru.

S obzirom na to da već imamo slična iskustva iz ranijih godina kada je novac bio obezbijeđen pa premješten na druge projekte mi, mještani Mrkojevića, ne vjerujemo u obećanja već samo u konkretne akcije i rezultate koje čekamo već 40 godina. S toga očekujemo u kratkom periodu raspisivanje tendera i početak eksproprijacije zemljišta. Bilo kakvo odlaganje smatraćemo opstrukcijom pomenutog projekta i namjernim odugovlačenjem jer smo čekali šest mjeseci i pokazali izuzetno strpljenje”, piše u dopisu koji je potpisao predsjednik MZ Mrkojevići Senad Arabelović.

Bar

Još jedna spektakularna proslava 21. maja: U Bar stiže Gibonni

Published

on

Opština Bar i Turistička organizacija Bar i ovog 21. maja organizovaće još jednu spektakularnu proslavu Dana nezavisnosti.

Ove godine, stiže regionalno poznata muzička zvijezda Gibonni koji će nastupiti sa proširenim sastavom i programom za velike koncerte. Pored njega, na bini će biti i Damir Urban, Maya Azucena, Nikša Bratoš i duvačka sekcija.

Uvod u koncert napraviće crnogorska grupa “Perper“, a za „after party“ biće zadužen DJ MR Jools.

Cjelokupan program održaće se ispred Sportske dvorane “Topolica”, a ulaz je slobodan.

Ovo je treća godina zaredom da Opština Bar i Turistička organizacija Bar organizuju proslavu Dana nezavisnosti.

„Izuzetno smo ponosni što smo za vrlo kratko vrijeme postavili visoke standarde angažovanjem najvećih regionalnih zvijezda koji su zaista učinili da 21. maj proslavimo na najspektakularniji način. U Baru su u prethodnom periodu nastupali Dino Merlin, Zdravko Čolić, Lepa Brena, Stjepan Hauser i mnogi drugi čime smo pokazali da, pored brendiranja našeg grada kao popularne turističke destinacije, gradimo i imidž najbolje lokacije za koncerte najvećih zvijezda koji okupljaju desetine hiljada ljudi“, kazao je direktor Turističke organizacije Bar, Danilo Orlandić.

FOTO: TO Bar

I ovogodišnja proslava 21. maja simbolično će otvoriti ljetnju turističku sezonu.

„Sigurni smo da je najbolji način da otvorimo sezonu koncert koji će okupiti domaću i regionalnu publiku. Time ostavljamo utisak dobrih domaćina, lokacije najbolje zabave i idealnog odmora i grada kojem se vrijedi vratiti već ovog ljeta“, zaključio je Orlandić koji je još jednom pozvao ljubitelje dobre muzike i svih generacija da dođu u Bar.

Nastavi Citanje

Bar

U Luku Bar uplovio “Sun Princess”, najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru

Published

on

U Bar je rano jutros uplovio “Sun Princess”, najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru. Riječ je o plovilu dužine 345,28 metara i teškom 177.882 tona, izgrađenom u Italiji. Princess Sun je najnoviji kruzer u floti kompanije “Princess Cruises”, a u februaru je imao svoje prvo komercijalno putovanje.

Iz Turističke organizacije Bar istakli su zadovoljstvo što je kruzing sezona otvorena uplovljavanjem jednim od najvećih kruzera na svijetu.

TO Bar se pobrinula da turisti budu dočekani na najbolji mogući način, velikim gostoprimstvom i kvalitetno organizovanim programom koji je turistima približio sve ljepote i specifičnosti barskog kraja. Putnici su mogli da dobiju sve potrebne informacije o gradu Baru, a na početku šetališta Kralja Nikole da se upoznaju sa klasterom turizma i kreativnih industrija.

“TO Bar i Opština Bar su prepoznali kruzing turizam kao jedan veliki potencijal u smislu promocije naše destinacije, te su formirali posebnu radnu grupu koja se bavi razvojem kruzing turizma. Organizovani su brojni izleti, a preko 60 autobusa je sačekalo putnike i odvezlo ih na naše lokalitete od značaja kao što su Stari Bar, Skadarsko jezero, brojne vinarije… Benefite posjete kruzera će osjetiti i Ulcinj, Bar, Kotor i Tivat gdje su takođe organizovani izleti. Ova posjeta će definistivno imati dobre i multiplikativne efekte, sem Bara i na ostale primorske gradove,” navela je menadžerka za promotivne aktivnosti LTO Bara Nikoleta Nikčević.

Prirodnim ljepotama Bara i toplom dobrodošlicom oduševljen je bio i sam kapetan broda Sun Princess, Paolo Arrigo.

“Danas nam je čast i zadovoljstvo što smo uplovili u ovu lijepu luku u Baru. Jako uska luka, ako mene pitate, ali nas je prizor koji smo zatekli jutros kada smo uplovljavali u Bar ostavio bez daha. Danas imamo 4.131 putnika i 1641 člana posade, tako da mislim da će vaš grad danas bitni dobro popunjen. Ovo je naše prvo uplovljavanje, ako budete srećni što smo došli rado ćemo se vratiti,” kazao je Arrigo.

U okviru svečanog dočeka turistima TO Bar je u saradnji sa Srednjom ekonomsko-ugostiteljskom školom predstavila lokalna turistička jela, domaće vino i rakiju. Dva profesora i vrijednih šest učenika su pripremili oko 4.000 priganica koje su servirali uz domaći sir i med. U ponudi je bila i tradicionalna crnogorska meza koja se sastojala od crnogorske pršute, kulena i ostalih tradicionalnih specijaliteta.

Današnja posjeta je bila tek uvertira za početak kruzing sezone u Baru.

“Ove sezone ćemo zaista imati veći broj putnika nego prošle godine. Prošle godine smo imali 41.000, ove godine, već 45.000, dok će naredne godine uploviti 30 kruzera i dovešće 90.000 turista,” najavila je menadžerka za promotivne aktivnosti LTO Bara Nikoleta Nikčević.

Nastavi Citanje

Bar

Uhapšen osumnjičeni za pokušaj ubistva brata

Published

on

Barska policija uhapsila je S.Z. (39) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ubistvo u pokušaju.

Kako je saopšteno iz Uprave policije on je, kako se sumnja, dvije godine starijem bratu nožem nanio povrede.

“Preduzimajući mjere i radnje iz nadležnosti policije policijski službenici došli su do sumnje da je u stanu u kojem žive S.Z. (39) i V.Z. (41) došlo do verbalnog a onda i fizičkog sukoba između ova dva lica, usljed čega je S.Z. zadobio povredu u predjelu potiljačnog dijela glave, nakon čega je upotrebom oštrog predmeta – noža, nanio povrede bratu V.Z. u predjelu lijeve strane rebara”, saopšteno je iz policije.

Dodaje se da su policijski službenici pronašli sredstvo izvršenja krivičnog djela, kao i druge tragove, te jedan džoint.

“S.Z. je lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ubistvo u pokušaju i on će uz krivičnu prijavu biti priveden tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici na dalju nadležnost u zakonskom roku”, saopšteno je iz policije.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.