Connect with us

Novosti

Promocija novog romana Zorana Živkovića “Sa okusom soli”

Published

on

U Paviljonu Gradske muzike u Herceg Novom, u subotu, 30. jula, u 20.30 biće predstavljena knjiga „Sa okusom soli“, uglednog književnika i književnog kritičara, Zorana Živkovića.

Autor objašnjava da je u naslovu ove knjige zvuk čuvene pjesme poznatog italijanskog kantautora Đina Paolija „Sapore di sale, sapore di mare“, koja je kod nas poznata u prepijevu Arsena Dedića.

“I ne samo zbog toga, prirodno je da ovu knjigu izvjesnog senzibiliteta, ali i ne manje važnih preokupacija, otvara pravi mediteranski triptih, i to posvećen Federiku Feliniju, Voju Staniću i Arsenu Dediću. I Felini, i Stanić, kao i Dedić, čine mediteranski trio čiji uticaj, ako ga je zaista bilo, sad bih želio da je bio i veći i značajniji. I to ne samo na mene samog, i ne samo na svijet koji znam”, zabilježio je Živković.

Razgovor sa piscem, vodiće novinarka Danijela Đonović. Organizatorka je Ksenija Matović, koordinatorka programa kulture u Paviljonu Gradske muzike, a realizuje se zahvaljujući podršci Opštine Herceg Novi.

Zoran Živković je rođen 1958. godine, u Novom Sadu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Baru, da bi studije jugoslovenske književnosti započeo na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na beogradskom Filološkom fakultetu. Autor je knjige „Mediteranski svetionik“, za koju je 2019. godine dobio nagradu Vukove zadužbine za nauku.

Objavio je brojne radove u zbornicima i stručnim časopisima, kao i tekstove u poznatim nedeljnicima i dnevnim listovima. U gradu pod Rumijom ostavio je poseban trag kao vodeći novinar Radio Bara 80-ih godina prošlog vijeka.

(Na fotografiji: Živković sa univerzitetskim profesorima Milom Lomparom i Dejanom Mirovićem)

Continue Reading
Ostavi Komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bar

U Ulcinju uhapšen Baranin sa 50 grama marihuane u automobilu

Published

on

Jedna osoba uhapšena je sinoć u Ulcinju zbog posjedovanja 54,3 grama marihuane – saopšteno je iz Uprave policije.

”Sinoć oko 19.30 časova policija je u mjestu Kodre u Ulcinju zaustavila vozilo i kontrolisala vozača P.P. (42) iz Bara.

Kod njega je pronađeno pvc pakovanje sa sadržajem opojne droge marihuana ukupne težine 54,3 grama”, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, P.P. je lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

”On će uz krivičnu prijavu biti priveden postupajućem tužiocu na dalju nadležnost”, zaključuje se u saopštenju.

Nastavi Citanje

Bar

Barani na Trgu palili svijeće za nevine žrtve masakra na Cetinju

Published

on

Barani su na Trgu Vladimira i Kosare kod Sunčanog sata, od 14 do 15 sati palili svijeće za nevino stradale u tragediji na Cetinju.

Prilazili su i odavali počast žrtvama najvećeg masakra u novijoj istoriji Crne Gore.

Jedan od organizatora ovog čina, Petar Koprivica, za Radio Bar rekao kako je ideja grupe građana bila da danas, „na simboličan način, u momentu kada se sahranjaju naši dragi sunarodnici, mi mirno, dostojanstveno, bez ikakvih obilježja osim svijeće u rukama i molitve u srcima – molitve za nastradale i njihove porodice, odamo počast i da poručimo da je i Bar danas Cetinje“.

Nažalost, oni su izgubili svoje živote, a mislim da ne postoji čovjek bilo koje vjere i nacije koga ovo nije potreslo. Ovo je događaj za koji je teško naći prave riječi“, kazao je Koprivica za Radio Bar.

Nastavi Citanje

Bar

Barani danas pale svijeće za nevino stradale na Cetinju!

Published

on

U organizaciji grupe građana Bara, danas će na Trgu Vladimira i Kosare, kod Sunčanog sata, biti zapaljene svijeće za nevino stradale u tragediji na Cetinju.

Počast žrtvama masakra u prijestonici i biće odata u periodu od 14 do 15 sati, kada se na Cetinju održava sahrana.

Organizator poziva da dostojanstveno iskažemo i na ovaj način tugu i bol za nevino stradalima.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.