Connect with us

Novosti

Promocija novog romana Zorana Živkovića “Sa okusom soli”

Published

on

U Paviljonu Gradske muzike u Herceg Novom, u subotu, 30. jula, u 20.30 biće predstavljena knjiga „Sa okusom soli“, uglednog književnika i književnog kritičara, Zorana Živkovića.

Autor objašnjava da je u naslovu ove knjige zvuk čuvene pjesme poznatog italijanskog kantautora Đina Paolija „Sapore di sale, sapore di mare“, koja je kod nas poznata u prepijevu Arsena Dedića.

“I ne samo zbog toga, prirodno je da ovu knjigu izvjesnog senzibiliteta, ali i ne manje važnih preokupacija, otvara pravi mediteranski triptih, i to posvećen Federiku Feliniju, Voju Staniću i Arsenu Dediću. I Felini, i Stanić, kao i Dedić, čine mediteranski trio čiji uticaj, ako ga je zaista bilo, sad bih želio da je bio i veći i značajniji. I to ne samo na mene samog, i ne samo na svijet koji znam”, zabilježio je Živković.

Razgovor sa piscem, vodiće novinarka Danijela Đonović. Organizatorka je Ksenija Matović, koordinatorka programa kulture u Paviljonu Gradske muzike, a realizuje se zahvaljujući podršci Opštine Herceg Novi.

Zoran Živković je rođen 1958. godine, u Novom Sadu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Baru, da bi studije jugoslovenske književnosti započeo na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na beogradskom Filološkom fakultetu. Autor je knjige „Mediteranski svetionik“, za koju je 2019. godine dobio nagradu Vukove zadužbine za nauku.

Objavio je brojne radove u zbornicima i stručnim časopisima, kao i tekstove u poznatim nedeljnicima i dnevnim listovima. U gradu pod Rumijom ostavio je poseban trag kao vodeći novinar Radio Bara 80-ih godina prošlog vijeka.

(Na fotografiji: Živković sa univerzitetskim profesorima Milom Lomparom i Dejanom Mirovićem)

Continue Reading
Ostavi Komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Budva

“Oduzimanje Luke Budva je novi atak Vlade na Budvu”: Budva-naš grad!

Published

on

Odbornički klub “Budva naš grad!” najoštrije osuđuje današnju odluku Vlade Crne Gore da poništi zaključak o ustupanje Luke Budva opštini Budva.

“S obzirom da je ista usvojena u periodu kada su već raspisani lokalni izbori to nedvosmisleno dokazuje da se Vlada nakon neuspješnog pokušaja uvođenja prinudne uprave, umiješala u izborni proces. Ovaj potez vidimo kao čin političke odmazde prema svim građanima Budve i nedopustivo ponašanje Vlade koja se usudila da raskine ugovor izmedju Morskog dobra i Opstine Budva po kojoj je luka trebala biti vraćena građanima”, navodi se u saopštenju odborničkog kluba “Budva naš grad!”.

U saopštenju se dodaje da “ovakvo skandalozno ponašanje političkih elita koji sjede u Vladi je identično ponašanju u doba DPS kada su se resursi iz Budve samo uzimali i otimali”.

“Na ovaj način izigrani su građani Budve i to najviše oni koji su se 30 godina borili protiv “privatnog zakupca” luke po mjeri DPS. Sa pravom možemo da sumnjmo da su napravljeni novi dilovi i da ce preko Morskog dobra luka završiti ponovo u privatne ruke. Postavljamo javno pitanje menadžmentu Morskog dobra zbog čega ste dozvoli da građani Budve budu izigrani i zašto statirate u foteljama koje nisu vrijedne ove sramote. Svima je poznato da je Opština Budva zahtijevala početak postupka uvođenja u posjed od strane Morskog dobra i baš kada je sledeće nedelje to trebalo da se desi, Vlada hitno poništava odluku i onemogućava opštinu u toj namjeri. Očigledno su u pitanju novi dilovi po starom modelu koje ne smijemo dozvoliti. Pozivamo sve građane, zainteresovane korisnike, predstavnike NVO da zajedničkim snagama pružimo adekvatan odgovor na nedopustiv čin represije Vlade Crne Gore”, poručili su iz odborničkog kluba “Budva naš grad!”.

Nastavi Citanje

Bar

Evo novih sastava upravnih odbora barskih preduzeća

Published

on

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila više kadrovskih rješenja. Među njima i nove odbore direktora velikih barskih preduzeća.

Vlada je predložila Skupštini akcionara „Marina“ AD Bar da za članove Odbora direktora ovog Društva izabere: Slađanu Perišić, Dragutina Durutovića, Isidora Filipovića i dr Đorđija Pavićevića.

Predloženo je Skupštini akcionara „Barska plovidba“ AD Bar da za članove Odbora direktora ovog Društva izabere: Ćazima Alkovića, Teodoru Ostojić, Marka Maraša i Nebojšu Kaljevića.

Novi Odbora direktora „Luka Bar“ AD Bar činiće Nikola Vojvodić, Savo Ašanin, Dušan Masoničić, Milan Polović i Milutin Lakićević.

Dino Tutundžić je postavljen za punomoćnika – predstavnika državnog kapitala, na vanrednim sjednicama sva tri preduzeća.

(Radio Bar)

Nastavi Citanje

Budva

IZBORI: U Budvi pravo glasa ima 19.042 građana

Published

on

Iz MUP-a napominju da je, kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način ili izvršiti promjenu adrese prebivališta upotrebom elektronske lične karte, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti. Uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet.

Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u opštini Budva na dan 26. mart 2024. godine je: 19.042, saopšteno je iz Ministartsva unutrašnjih poslova (MUP).

Broj birača u biračkom spisku u opštini Budva po kome su održani prethodni izbori 11. juna 2023. godine je: 18.909.

“Uvid u birački spisak, birač može ostvariti lično, na šalterima Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Budva, svakim radnim danom (od ponedjeljka do petka) u terminu od 08 do 14 h, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš)”, naveli su iz MUP-a.

“Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me. Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa. Obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište. Takođe, građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima Područne jedinice/ Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Ministarstva unutrašnjih poslova, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište”, kazali su iz MUP-a.

Birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu. Takođe, birači upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju i certifikata za kvalifikovani elektronski potpis koji su ugrađeni u elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, putem gore navedenog internet portala https://e.servis.mup.gov.me, mogu elektronskim putem izvršiti i promjenu adrese u okviru opštine u kojoj imaju prijavljeno prebivalište.

Iz MUP-a napominju da je, kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način ili izvršiti promjenu adrese prebivališta upotrebom elektronske lične karte, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti. Uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me

“U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta”, naveli su iz MUP-a.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.