Connect with us

Novosti

Đorđije Pavićević: Želio bih da, i kao starac, gledam veliki Mornar u Topolici

Published

on

Predsjednik Mornara Barsko zlato i predsjedništva ABA lige Đorđije Pavićević dao je intervju za Radio Bar, koji prenosimo integralno:


RB/BI:
 Neće Vam biti lako u „fotelji“ čelnog čovjeka ABA lige. Koji će biti vaši najvažniji zadaci?

Pavićević: Moj zadatak, naravno, zajedno sa rukovodstvom ABA lige i našom kancelarijom, jeste da regionalno takmičenje dovedemo na nivo kojem svi težimo. Prvo, da uspješno obavimo preoblikovanje iz j.t.d. u d.o.o. i drugo, da vratimo povjerenje u organe ABA lige, jer ćemo prema svima biti apsolutno isti, dakle, rukovodićemo se istim aršinima, kao i da se vrati uzajamno povjerenje između klubova. Mi ćemo, iz kancelarije ABA lige, biti pokretači svih promjena, ali uvjeren sam da će nam u tome pomoći i svi klubovi, posebno oni vodeći, jer je jaka, i organizaciono i igrački, ABA liga, prevashodni interes svih nas. Računam da bih mogao da budem taj kohezioni faktor, pored ostalog, i zbog toga što sam u korektnim odnosima sa svim bitnim ljudima ABA lige i klubova. Svi mogu da budu relaksirani jer je sigurno da neće biti privilegovanih i da će, da ponovim, kriterijumi biti isti prema svima. Rješavaćemo probleme jedan po jedan, sve u cilju da se sve unaprijed zna, da sve bude transparentno i da svi znaju, u svakom trenutku, šta im valja raditi. Ko se ne bude držao unaprijed donijetih pravila, jednakih za sve, biće sankcionisan i od sudija i od delegata i od komesara i od direktora i od sportskog direktora.

RB/BI: Za predstojeću sezonu spremili ste, za sada, sedam pojačanja. Mornar Barsko zlato imaće jednu od najmlađih i najtalentovanijih ekipa u ABA ligi. Posljednje pojačanje je krilni centar Cedevita Olimpije Luka Ščuka, pa Mornar trenutno ima dvanaest igrača u rosteru. Tu su starosjedioci Nemanja VranješVladimir MihailovićMilija MikovićBalša Živanović i Gligorije Rakočević i novajlije Petar VujačićMarko KovačevićMbake DiongFete RaselDalonte BraunAntonio Vranković i Luka Ščuka. Naravno, najveća nepoznanica su trojica Amerikanaca, tri „rukija“. Šta očekujete od novog Mornara?

Pavićević: Napravili smo novi tim. Svjesni smo da postoje dvije mogućnosti. Da sa mladim, novim timom startujemo loše i budemo u problemu ili da od početka krenemo dobro i što prije ispunimo glavni cilj, opstanak u ligi. Onda bi mladi košarkaši igrali bez opterećenja i lakše pokazali šta znaju. Nadam se da korona neće ponovo poremetiti relaciju između igrača i publike i da će zaživjeti naša projekcija od prosječno 2.000 gledalaca po meču u „Topolici“. Ovaj projekat sa mladim igračima jeste naš dugoročni cilj koji bi trebalo da odžava ekipu Mornara u ABA ligi. U košarci nije kao u fudbalu, da prodajom jednog igrača klub može mirno da živi nekoliko sezona. Bićemo srećni ako nam se vrati uloženo u mlade igrače kad jednom iz Mornara odu u veći klub. A Mornar je idealna sredina za napredak i afirmaciju mladih igrača. Niko od ovih mladića koji su došli u naš klub nije postavio pitanje novca, cilj im je bio da postanu članovi Mornara. Ovo je i poziv mladim, talentovanim crnogorskim igračima da su dobrodošli u Mornar. Ovdje imaju izvanredne uslove za rad i napredovanje.

Bez obzira što smo bili drugi i treći u ABA ligi, nismo imali prolaz u Eurokup. I Euroliga i Eurokup teže ka tome da imaju velike centre, finansijski jake. Evidentno je da Mornar dolazi iz malog grada i male zemlje, iako sve druge uslove ispunjavamo. Ispočetka smo se malo ljutili ali vidjeli smo ko smo, gdje smo i sad smo zacrtali svoje, objektivne planove: da budemo standardni član ABA lige, a da li ćemo biti u zlatnoj sredini, ili ćemo se boriti za opstanak ili ćemo odskočiti i umiješati ze u borbu za visok plasman, zavisi od toga kako će se mladi igrači snaći i šta će pokazati. Ova mlada ekipa uz još jednog igrača, eventualno dva, može da bude veoma zanimljiva i može da napravi veoma dobar rezultat. I da budem konkretan: u prvom planu je povratak Pulena. Ukoliko to završimo, mislim da bi Pulen i Mihailović bili prave vođe ove ekipe u ABA ligi i da bi mladi igrači uz njih dvojicu pružili 50-70 odsto više na parketu. Ako ne dođe do realizacije transfera sa Pulenom, gledaćemo da dovedemo nekog sličnog igrača. U svakom slučaju, gajićemo košarku kao i do sada, koja, sa mladošću, može još ljepše da izgleda.

Što se tiče samoga kvaliteta mogu da kažem da su od svih „rukija“ koji su se pojavili ove godine, naša tri možda i ponajbolja, a to će vrijeme i pokazati. Mi ćemo se potruditi da im prvi dolazak iz Amerike u Evropu prođe što bezbolnije.

Mornar će imati roster mnogo širi nego minulih sezona, jer ćemo imati ekipu i u crnogorskoj Prvoj ligi. Tu će dobiti šansu, prije svega, momci iz Bara koji treniraju sa prvom ekipom. MarljukićCenovićVesković i drugi. Živanović je već dokazao da može da igra u ABA ligi, a i ovi momci su tu negdje i dobro će im doći kaljenje u Prvoj crnogorskoj ligi i zato sam objeručke prihvatio predlog Košarkaškog saveza Crne Gore da Mornar igra i u Crnogorskoj ligi. Mislimo da dovedemo još dva-tri igrača iz mlade reprezentacije, koji su bili među 20 i koji su napravili sjajan rezultat osvajanjem bronzane medalje na prvenstvu Evrope.

Menadžeri bajkama odvode naše talentovane igrače u druge zemlje, jer i roditelji „padaju“ na te priče. Onda se dešava poslije godinu, dvije, tri… da se ti talenti izgube i da ih nema nigdje. Mladi igrači bi, po mom mišljenju, trebalo da ostanu u Crnoj Gori i da prođu takmičenje u ABA ligi, pa tek onda da kao „gotov proizvod“ odu u inostranstvo, u velike klubove, po zaradu i dodatnu afirmaciju. Lakomislenost ih neće nigdje odvesti. Roditeljima poručujem da će o njihovoj djeci najbolje brinuti crnogorski klubovi: Budućnost, Mornar, SC Derbi, Podgorica, Sutjeska, Lovćen… Samo neka budu strpljivi.

RB/BI: Za mnoge je bilo iznenađenje što ste pustili Marka Jeremića da ode, iako je bio pod ugovorom još jednu godinu…

Pavićević: Marko je izvanredan momak i igrač i, košarkaški gledano, ovoj našoj ekipi je bio i te kako potreban. On je onaj pravi šuter. Međutim, u ugovoru koji smo lani potpisali na dvije godine moja procjena je bila da je stavka o cijeni malo veća u odnosu na njegov kvalitet. Razgovarali smo, imamo odličan odnos i s njim i s njegovim menadžerom, rekao sam im da ima vremena da nađe novi klub, sem ukoliko želi da korigujemo ugovor. Nije želio, što ja poštujem. U prvi mah bila je zainteresovana Budućnost, jer Dragan Bokan i ja imamo džentlmenski dogovor da igrača koji ide iz naša dva kluba prvo ponudimo Budućnosti odnosno Mornaru. Nije došlo do transfera u Budućnost, ne znam zbog čega i Marko se obreo u Cedevita Olimpiji, bez ikakvog obeštećenja, jer on je to i zaslužio.

RB/BI: Da li će Mornar igrati u nekom od evropskih kupova, kao svake godine od kada je abaligaš?

Pavićević: Napravljen je previd u kancelariji našeg kluba, mogu samo sebi da skačem u stomak, nikome drugome, a i kancelarija KSCG bila je nemarna, poslije petnaestak dana proslijeđen je dopis iz FIBA i to na mejl koji se rijetko otvara, pa je došlo do cajtnota za prijavu za kvalifikacije za Ligu šampiona. Poslali smo dopis FIBI i… zakasnili, a FIBA radi po propisima. Što je najgore, zakasnili smo sa prijavom i za Fibin kup. Te stvari jednom ozbiljnom klubu ne smiju da se dešavaju. Ali, dobili smo tvrdo obećanje da smo prvi na listi čekanja da uskočimo u Fibin kup, koji prije početka uvijek otkaže neka ekipa, obično ona koja ne prođe u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pa odustane i od FIBA kupa.

Ubuduće će nam akcenat, pored igračkog, biti i na pojačanju operativnog kadra. Angažovao sam Sašu Pavličića, možda i najboljeg advokata u regionu po pitanju sporta i svega oko sporta. Ovaj vrhunski zagrebački advokat biće pravni zastupnik Mornara. Bio je tri godine disciplinski sudija u ABA ligi i sudio je „ni po babu ni po stričevima“. To je samo početak. Angažovaćemo i jednu marketinšku kuću koja će raditi za klub, da napravi prihod. Ubuduće će profesionalac biti sportski direktor kluba. Sve kako bismo ljudima u klubu olakšali i kako se ne bi dešavali propusti.

RB/BI: I za kraj, kad počinju pripreme Mornara?

Pavićević: Pripreme će početi oko 20. avgusta, jer 1. oktobra počinje ABA liga. Ako dozvolite, iskoristio bih ovu priliku da zahvalim Dušanu Raičeviću na podršci Opštine, bez te podrške ne bismo došli do ovih visina, a uskoro bi trebalo da organizujemo sastanak za privrednicima da pokušamo da zatvorimo budžet, da sljedećih deset godina košarka u Baru ne zavisi od mene. Želio bih da jednom uz pomoć štapa, kao već starac, dođem da gledam veliki Mornar, srećan što sam ga ostavio u pravim rukama.

(TEKST I FOTO: barinfo.me)

Continue Reading
Ostavi Komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bar

Asocijacija menadžera bezbjednosti na skupu u Opatiji: Crna Gora da prati EU standarde bezbjednosti

Published

on

Asocijacija menadžera bezbjednosti Crne Gore je učestvovala na vodećem događaju korporativne sigurnosti pod nazivom “Hrvatski dani sigurnosti” koji se, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, održao od 27. do 29. septembra u Opatiji.

Kao što je važno što su se crnogorske korporativne službe bezbjednosti udružile na nacionalnom nivou, tako je od još većeg značaja što širimo mrežu profesionalnih kontakata u regionu, ali i šire. Domaćinima zahvaljujem na preduzimljivosti i inicijativi, a ovo je prilika da naglasim da nam je hrvatsko iskustvo dragocjeno s obzirom na to da su naši susjedi odavno usvojili i dalje unapređuju standarde u skladu sa tekovinom Evropske unije. To je utabani put kog Crna Gora treba da se drži”, poručio je predsjednik crnogorske asocijacije, Dragan Radulović u Opatiji.

Uz Radulovića, u crnogorskoj delegaciji su bili i predstavnici članica udruženja iz Crnogorske komercijalne banke, Aerodroma Crne Gore, Mamula Island Hotel, Hotelske grupacije Budvanska rivijera i GPS Montenegro.

Teme u fokusu trodnevnog susreta su bile: korporacije u eri višestrukih kriza, vještačka inteligencija i sigurnost, zatim važnost dostupnosti i sigurnosti kritične infrastrukture, ali i transformacije u sigurnosti digitalnog doba. Dodatno, tema koja je posebno važna za Crnu Goru koja se bazira na uslužnim djelatnostima, svakako se odnosi na sigurnosne izazove i upravljanje krizama u turizmu. U Opatiji je bilo riječi i o balansu između video nadzora i privatnosti na javnim površinama.

Sve ovo su važi segmenti sigurnosti za koje, iako smo do prije nekoliko godina možda i mogli da pomislimo daleko su od običnog čovjeka, danas postaju svakodnevica i izazov i laicima i profesionalcima. Važno je da, uz korporativnu, jačamo i društvenu svijest o značaju sigurnosti i bezbjednosti, a ovakvi susreti su nesumnjivo dobra baza za dalji, zajednički rad”, naveo je Radulović.

Istaknuti govornici u Opatiji bili su državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske i izaslanica predsjednika Vlade RH, Irena Petrijevčanin, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, Alen Ostojić, potpredsjednik korporativne sigurnosti i integriteta u Coca-Coli Europacific Partners, Ante Gošpar i predsjedavajući Asocijacije menadžera korporativne sigurnosti Jugoistočne Europe (SEECSA), Dragan Trivan.

Nastavi Citanje

Bar

Lakušić povodom Dana Regionalnog vodovoda sumirao ostvarene rezultate i najavio planove naredni period

Published

on

“Obilježavanje Dana DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ (Regionalni vodovod) je prilika da se sumiraju postignuti rezultati između dva praznika. Da podsjetim da je 29. septembra 2010. godine svečano pušten u rad RVS. Od tada ovaj datum slavimo kao Dan Društva.

Sa postignutim rezultatima u periodu između dva praznika Regionalni vodovod može da bude više nego zadovoljan. U najvećem dijelu su realizovani sve planirane aktivnosti, odnosno sve one koje su bile u njegovoj nadležnosti, ali isto tako realizovane su brojne neplanirane, ali izuzetno značajne aktivnosti za Regionalni vodovod.

U fokusu interesovanja Regionalnog vodovoda, kao i proteklih dvanaest godina, je služenje javnom interesu i obezbjeđivanje urednog vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja, naročito za vrijeme najprometnijeg perioda u toku godine – ljetnje turističke sezone.

Regionalni vodovod je kompanija koja raspolaže kvalitetnim, odgovornim i profesionalnim kadrom koji svakodnevno daje sve od sebe kako bi sistem funkcionisao besprjekorno i bez zastoja, uz podršku, savjete i stručno rukovođenje menadžmenta i Odbora direktora. Sa zadovljstvom možemo konstatovati da ni u jednom trenutku, tokom protekle ljetnje sezone, nije došlo u pitanje uredno vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja. Regionalni vodovod je na taj način dao značajan doprinos turističkoj privredi, odnosno državi Crnoj Gori.

U periodu koji je za nama, ovo Društvo bavilo se brojnim pitanjima i vrlo konkretnim aktivnostima koje su uglavnom bile usmjerene na rješavanje gorućeg problema pada izdašnosti vodoizvorišta Bolje sestre i pitanja održavanja tekuće likvidnosti, u svjetlu činjenice da je Društvo istinski preopterećeno opsežnim kreditnim obavezama prema međunarodnim finansijskim institucijama.

U cilju skretanja pažnje stručne javnosti i relevantnih državnih institucija na gore navedene probleme koji okupiraju Regionalni vodovod, u oktobru 2022. godine, održan je Okrugli sto na temu „Trenutno stanje i mogućnosti Regionalnog vodovoda, izazovi i šanse za budući održivi razvoj, u susret ljetnjoj turističkoj sezoni 2023. godine“. Na ovom stručnom skupu sublimirana su najvažnija pitanja koja bi Regionalni vodovod, u saradnji sa relevantnim državnim institucijama, morao riješiti u dogledno vrijeme kako bi ispunio svoju svrhu i na adekvatan način odgovorio na zahtjeve korisnika njegovih usluga.

U tom smislu, shodno zaključcima sa ovog skupa, bez odlaganja su pokrenute konkretne aktivnosti u pravcu rješavanja problema pada izdašnosti izvorišta Bolje sestre, i to kroz projekat nabavke postrojenja za prečišćavanje vode (mobilnog ili stacionarnog) i projekat izgradnje privremenog pješčanog nasipa u koritu rijeke Morače. Oba projekta podrazumijevala su izradu opsežne dokumentacije i pribavljanje raznih dozvola i saglasnosti, a da i ne govorimo o velikim finansijskim sredstvima. Ipak, nakon dugotrajnih procedura, pripreme samog projekta i odgovarajuće dokumentacije, uspješno je postavljen privremeni nasip u koritu rijeke Morače, a efekti ovog projekta se pažljivo prate, jer, suštinski, njegovi rezultati opredjeljuju dalji pravac aktivnosti Regionalnog vodvoda kada je riječ o brizi za izdašnost vodoizvorišta Bolje sestre. Preliminarni rezultati ispitivanja funkcionalnosti privremene ustave na Morači radi stabilizacije izvorišta Bolje sestre, koje je Regionalni vodovod prezentirao na pres konferenciji nas ohrabruju a što je najznačajnije i oni potvrđuju naš stav o uzročno-posljedičnoj vezi nivoa vode u rijeci Morači i nivoa izdašnosti izvorišta Bolje sestre.

Projekat nabavke i instalacije postrojenja za prečišćavanje vode je, budući kompleksniji i zahtjevniji zadatak u smislu finansija i vremena koje je potrebno za njegovu uspješnu realizaciju, a ostavljen je za narednu sezonu.

Kada je riječ o zaštiti vodoizvorišta Bolje sestre, sada je već opšte poznato da je Regionalni vodovod odigrao ključnu ulogu u zaustavljanju nelegalnih aktivnosti – eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače, a koje su direktno, što su potvrdile brojne naučne analize i studije, uticale na pad izdašnosti ovog vodoizvorišta. Zahvaljujući naporima Regionalnog vodovoda i, uz podršku državnih institucija, prije svega Vlade Crne Gore i Ministarstva ekologije, prostornog planirnja i urbanizma, nevladinog sektora i medija, konačno je spriječena dalja devastacija ovog područja i stvorene prilike za njegovu revitalizaciju.

Regionalni vodovod kontinuirano preduzima sve neophodne mjere kako bi se područje II i III zone sanitarne zaštite adekvatno zaštitilo, kroz stalne obilaske terena koje sprovode stručne službe Društva, koje uredno prijavljivljuju sve uočene sumnjive radnje i nepravilnosti i pokreću neophodne procedure za postavljanje dodatnog video-nadzora i podizanje mjera bezbjednosti na najviši mogući nivo.

Najaktuelniji izazov sa kojim se Društvo na ovom planu suočava jeste pitanje određivanja i održavanja zona i pojaseva sanitarne zaštite za vodoizvorište Bolje sestre. Uprava za vode, odnosno, stručni tim koji je formirala, nije prihvatio „Glavni projekat o određivanju i održavanju zona sanitarne zaštite za izvorište Bolje sestre Regionalng vodovoda Crnogorsko primorje“ te zaključio da je neophodno izvođenje dodatnih, novih istražnih radova koji će obezbijediti valjane podatke za izradu novog projekta. Zabrinjava činjenica da je Komisija sastavljena od jednog broja članova koji zagovaraju tezu da nelegalna eksploatacija šljunka i pijeska ne utiče na izdašnost izvorišta. Na taj način dovedena je u pitanje objektivnost Komisije. Nažalost, Komisija je apriori odbacila rezultate naučnih istraživanja uz pretpostavku o nepovezanosti nelegalne eksploatacije i pada izdašnosti, koju naravno ne temelji na naučnim istraživanjima. Posebno zabrinjavajućaje teza je da bi trebalo iz zona sanitarne zaštite isključiti Zetsku ravnicu i vodotoke Morače i Cijevne, čime bi se legalizovala eksploatacija pijeska, ali i trajno uništilo izvorište Bolje sestre.

U cilju poboljšanja finansijske situacije Društva i održavanja njegove tekuće likvidnosti, pokrenuto je nekoliko inicijativa prema Vladi Crne Gore, odnosno, relevantnim ministarstvima.

Resornom Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je upućen prijedlog za izmjenu Zakona o regionalnom vodosnabdijevanju Crnogorskog primorja, u smislu vraćanja obaveze uplate posebne naknade na investicije na Crnogorskom primorju, za hotele sa 4* i 5*. Na ovaj način, obezbijediće se značajna dodatna sredstava, budući da je prihod od posebne nakade, pored prihoda od isporuke vode, jedini izvor finansiranja Regionalnog vodovoda i njegovih aktivnosti i vraćanja kreditnih obaveza. Ova aktivnost je još uvijek u procediri, ali, očekuje se njena realizacija u vrlo bliskoj budućnosti.

Takođe, Vladi Crne Gore i resornom Ministarstvu, upućena je i inicijativa, tj. prijedlog Odluke za povećanje cijene distribucije vode iz regionalnog vodovodnog sistema. Ista je prihvaćena od strane Vlade Crne Gore, a sa njenom zvaničnom primjenom će se otpočeti od januara 2024. godine.

U saradnji sa Ministarstvom finansija, intenzivno se radi na aktivnostima usmjerenim na usaglašavanje stanja po pitanju potraživanja koja ovo Društvo ima prema DOO „Vodovod i kanalizacija“ Cetinje, odnosno, Prijestonici Cetinje, po osnovu sredstava koja je ovo Društvo, shodno zaključcima Vlade, uložilo u poboljšanje vodosnabdijevanja Cetinja, a, na drugoj strani, potraživanja koja Ministarstvo finansija ima prema Regionalnom vodovodu, u vezi sa IDA kreditom Svjetske banke.
Finansijskoj stabilnosti Društva, svakako će doprinijeti i rješavanje pitanja infrastrukture koja pripada Regionalnom vodovodu, a koju koristi DOO „Vodovod i kanalizacija“ Herceg Novi. U tom smislu, upućena je inicijativa resornom Ministarstvu za održavanje zajedničkog sastanka na kojem će se, u prisustvu svih zaiteresovanih strana, konačno postići konkretan dogovor.
Uprkos očitim izazovima sa kojima se ovo Društvo konstatno suočava usljed nestabilnih finansijskih prilika, ono ipak istrajava i vrijedno radi na realizaciji razvojnih projekata.
Svakako da centralno mjesto među njima zauzima projekat izgradnje bulevara Tivat – Jaz i novog cjevovoda RVS na tom potezu, koji se realizuje u saradnji sa Upravom za saobraćaj.
Imajući u vidu da se od planiranih cca 16 km cjevovoda, cca 14 km cjevovoda nalaze u trupu planiranog bulevara, dok se cca 2 km nalaze van trase bulevara (Prijevor-Lastva Grbaljska), Društvo je donijelo odluku da se dionica od 2 km zasebno izgradi. Ova aktivnost je u najvećem dijelu uspješno realizovana, osim par manjih stavki, odnosno, nedostataka, koje će izvođač radova do kraja tekuće godine otkloniti. Djelujući proaktivno, kao i uvijek, čim je postalo jasno da će se dionica u okviru trase bulevara izgraditi par godina nakon izgradnje dionice Prijevor-Lastva Grbaljska, Drušvo je zaključilo da bi bilo svrsishodno da se, nakon izgradnje ove dionice, izvrši spajanje novog cjevovoda sa postojećim, čime bi se obezbijedilo određeno povećanje kapaciteta cjevovoda RVS za isporuku vode ka opštinama Tivat, Kotor i Herceg Novi.
Regionalni vodovod je oduvijek bio prepoznat kao uspješna i odgovorna kompanija koja kontinuirano ulaže u unaprjeđenje sistema poslovanja, profesionalnog kadra i posebno vodi računa o interesima i pravima svojih zaposlenih.
U tom maniru, u proteklom periodu izvršena su unaprjeđenja Pravilnika o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta u odnosu na zahtjeve Kadrovskog plana i realne potrebe poslovanja ovog Društva. Sve izmjene ovog važnog dokumenta urađene su uz inkluziju svih članova kolektiva i kroz krajnje transparetnu, zakonski ispravnu i valjanu proceduru.
Takođe, pripremljen je novi, unaprijeđeni tekst Statuta Društva, te upućen relevantnim institucijama na konačno usaglašavanje i odobrenje.
Posebno je značajno istaći da je nedavno, po prvi put od osnivanja ovog Društva, sklopljen Kolektivni ugovor koji predstavlja najbolji dokaz uspješne komunikacije i sinergije rukovodstva i zaposlenih u Društvu.
Ono što je posebno obelježilo period između dva praznika, jeste činjenica da je ovo Društvo naišlo na puno razumijevanje i potporu Vlade Crne Gore, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Uprave za vode, Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, drugih državnih organa i institucija kao i nevladinih organizacija.
Sve aktivnosti Društva su propraćene i podržane od brojnih medija koji su svojim objektivnim informisanjem doprinijeli i doprinose njihovoj uspješnoj realizaciji. Upravo zahvaljujući jednoj takvoj saradnji, javno mnjenje je adekvatno upoznato sa problemima i izazovima sa kojima se Društvo susreće u svom radu. Na taj način, konačno je rješavanje tih ozbiljnih problema stavljeno u fokus pažnje i građana, koji, u konačnom, i trpe najveće posljedice u fokus nadležnih organa.
Koji su planovi DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ za naredni period?
Aktivnosti koje se tiču sprječavanja daljeg pada izdašnosti vodoizvorišta Bolje sestre i njegove dugoročne zaštite su kontinuiranog karaktera i predstavljaju temelj svih planova ovog Društva.
Kao jedna od aktivnosti usmjerenih na sanaciju posljedica pada izdašnosti vodoizvorišta Bolje sestre, planirana je izgradnja stacionarnog postrojenja za prečišćavanje vode. Intenzivni pregovori sa Vladom Crne Gore u vezi sa obezbjeđivanja značajnih finansijskih sredstava koja su neophodna za ovaj projekat, već su započeti i Regionalni vodovod je uvjeren da će sredstva blagovremeno biti opredijeljena.
Na isti način, konstantna borba na planu održavanja tekuće likvidnosti Društva, u velikoj mjeri opredjeljuju njegov dalji razvoj i projekte kojima će se u budućnosti baviti.
Pitanja kao što su briga o kvalitetu voda koja se iz regionalnog vodovodnog sistema distribuira, redovno održavanje sistema, tehničko osavremenjavanje i dodatno unaprjeđivanje infrastrukture kojom Društvo raspolaže, aktivnosti na detekciji i sanaciji gubitaka, konstatno su na agendi menadžmenta i zaposlenih u Regionalnom vodovodu, i predstavljaju apsolutni imeprativ.
Za Regionalni vodovod, zaštita životne sredine i principi održivosti, od neprikosnovenog su značaja, pa se uvijek pronalaze novi načini da iste unapređuje u praksi i svakodnevnom funkcionisanju.
U narednom periodu će se nastaviti razgovori sa Elektroprivredom Crne Gore na planu razmatranja mogućnosti i modela za izgradnju solarnih elektrana.
Regionalni vodovod sa posvećenošću radi i na razvojnim projektima, sa kojima će se nastaviti i u narednom periodu.
Projekat izgradnje bulevara Jaz-Tivat koji se realizuje u saradnji sa Upravom za saobraćaj, je vrlo kompleksan poduhvat koji će svakako potrajati, ali, uzimajući u obzir benefite koje će donijeti stanovnicima ovog područja, definitivno zavređuje napore koje iziskuje.

Regionalni vodovod je, shodno zaključcima Vlade Crne Gore, pokrenuo aktivnosti na rješavanju problema u vodosnabdijevanju i odvođenju otpadnih voda na području naselja Veliki pijesak, Dobre Vode i Utjeha u Baru i Kruče u Ulcinju. Budući da se radi o veoma izazovnom poduhvatu koji podrazumijeva saradnju brojnih institucija na lokalnom i državnom planu, kao i značajna finansijska sredstva, u narednom periodu će se donijeti konkretna, konačna, odluka u kom pravcu će se dalje odvijati ovaj projekat”.

Zoran Lakušić, predsjednik Odbora direktora

Nastavi Citanje

Bar

U „Kuću maslina” uloženo milion eura a još uvijek nema ni kapi ulja!

Published

on

U “Kuću maslina” u Baru do sada je uloženo oko milion eura, a njeno stavljanje u pogon usporila je nemogućnost izbora izvođača za uređenje enterijera, osim čega preostaje i nabavka linije za proizvodnju ulja, opreme za pogon i pakovanje, nakon čega bi objekat mogao da se stavi u funkciju do kraja godine, kazali su “Vijestima” zvanično iz Opštine Bar.

“Kuću maslina” svečano je otvorila Vlada Zdravka Krivokapića tokom aprila prošle godine, a trebala je da služi, između ostalog, za preradu i proizvodnju ulja po standardima EU, pakovanje i etiketiranje ulja, održavanje radionica, seminara i obuka za maslinare. Vlada je u martu ove godine objekat ustupila na upravljanje i korišćenje Opštini Bar na pet godina uz mogućnost produženja, nakon čega su prvi čovjek te lokalne samouprave Dušan Raičević i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) Vladimir Joković u martu potpisali ugovor, čime je ozvaničena primopredaja objekta.

Iz Opštine Bar su pojasnili da su nakon tih koraka, finansirali idejno rješenje i glavni projekat uređenja enterijera prodajnog dijela i sale za konferencije, te da je za to izdvojeno 5,8 hiljada eura. Dalje su kazali da su raspisali dva javna poziva za izbor izvođača radova za uređenje enterijera, od kojih prvi u junu vrijedan 102,85 hiljada eura sa PDV-om i drugi u avgustu vrijedan 114,95 hiljada eura, ali ni na jedan nije bilo ponuda zbog čega su poništeni. Osim toga, pojašnjavaju da preostaje dodatno opremanje “Kuće maslina” kroz nabavku kontinuirane linije za proizvodnju maslinovog ulja i prateće opreme za pogon i pakovanje istog.

“Opština je sačinila specifikaciju predmetne opreme koja zadovoljava sve tehničko-tehnološke parametre i potrebe “Kuće maslina”, te očekujemo da ćemo ovu nabavku realizovati u saradnji sa MPŠV što će, kako je planirano, biti konkretizovano tokom narednih dana. Vjerujemo da ćemo do kraja godine realizovati sve poslove opremanja i omogućiti punu funkcionalnost objekta”, navodi se u odgovoru Opštine.

Iz Opštine Bar su naglasili da prema ugovoru objekat ne mogu dati na upravljanje nikom osim firmama, ustanovama i organizacijama čiji je osnivač Skupština tog primorskog grada, sa ciljem korišćenja isključivo u ove svrhe. Ali i da osim toga objekat mora biti otvoren za sva udruženja maslinara, kojima će, na osnovu pravilnika koji će biti usvojen, biti omogućeno korišćenje prostorija.

(Izvor: Vijesti)

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.