Connect with us

Bar

Ukrajinci prijavili napad, na snimku se obmotani zastavama svoje zemlje svađaju sa konobarom zbog snimanja!

Published

on

Ukrajinska državljanka Svitlana Jurčenko prijavila je juče policiji da je napadnuta u Baru. Još jedan incident dogodio se u Petrovcu, jer je grupa ukrajinskih državljana nosila zastave te zemlje.

Snimak incidenta objavljen je na društvenim mrežama, a policija istražuje da li je napad počinjen od strane ruskih državljana mada se na snimku vidi da konobar ne dozvoljava Ukrajincima obmotanim zastavama svoje zemlje da snimaju u mobilnim telefonima u kafiću.

“Nemate pravo da snimate ovdje”, govori konobar na snimku dok se ukrajinski turisti burno negoduju zbog toga a jedan od njih postavlja pitanje “da li je ovo tvoja imovina”.

Na snimku se ne vidi da neko napada Ukrajince.

Svitlanin suprug Andrij Jurčenko rekao je Portalu RTCG da je jasno da je rat u Ukrajini motiv za napad, te da očekuje adekvatnu reakciju crnogorske policije. On je naglasio da je posebno šokantno da su napadači razbili ukrajinske tablice na automobilu njegove supruge.

Jurčenko je rekao da je njegova supruga veoma uznemirena zbog napada, i da je dala izjavu crnogorskoj policiji.

O napadu su informisani ambasada Ukrajine u Crnoj Gori i Ministarstvo inostranih poslova”, rekao je Jurčenko.

Zakon o javnom redu i miru, inače, predviđa rigorozne kazne za isticanje zastave druge države u Crnoj Gori osim kada to čine predstavnici manjinskih naroda ili drugih manjinskih nacionalnih zajednica koje žive u Crnoj Gori. Na snimku se jasno vidi da ukrajinski turisti obmotani zastavama svoje zemlje raspravljaju sa konobarom šta smiju da rade u kafiću.

Na nadležnima je da reaguju u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru.

Bar

Danas 45 godina o katastrofalnog zemljotresa u Crnoj Gori

Published

on

Na današnji dan, prije tačno 45 godina, u 7 časova, 19 minuta i 50 sekundi, zemljotres intenziteta IX stepeni Merkalijeve skale, sa magnitudom od 7 Rihtera, izazvao je katastrofalna razaranja na cijelom Crnogorskom primorju, na dužini od preko 100 km.

Epicentar ovog zemljotresa se nalazio u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 km od obale. Ognjište potresa bilo je na dubini od 30 kilometara. Upravo zbog toga trus se žestoko osjetio u cijeloj Crnoj Gori, a podrhtavanje je zabilježeno čak i u višespratnicama u Beogradu.

Začula se prvo strahovita tutnjava, a ubrzo je počelo i podrhtavanje tla. Sa planina su se odranjala čitava brda stijenja i kamenja, a zgrade u centru grada su lelujale kao da su od gume. Samo jezgro Topolice bilo je obavijeno prašinom, jer je zgrada Opštinskog suda srušena do temelja.

Stakla velikih izloga u glavnoj gradskoj ulici su popucala, a stvari iz njih rasute po putu. Petospratni hotel “Agava“ raskrilio se poput harmonike i nalijegao na prvi sprat, međutim, niko od 30 gostiju i osoblja hotela nije poginuo, iako su skakali i sa najvisočijeg sprata na tlo. Bilo je i hrabrih ljudi, poput Boška Đurovića, Krsta Markovića i učenika Milojice Milićevića koji su uskakali u hotel dok je zemlja drhtala, u pokušaju da izvuku preživjele.

U Luci Bar naprsli su gatovi, džinovske dizalice iskočile iz svojih ležišta, a dva sata nakon zemljotresa izbio je požar u skladištu gata dva i progutao velike količine pamuka. Na rezervoarima na Volujici došlo je do naprsnuća i gorivo je počelo da ističe. Desetak brodova usidrenih u luci hitno je napustilo vezove.

Veoma je oštećena stara zgrada Bolnice, pa je 300 bolesnika moralo biti iznijeto u dvorište. Stari Bar je bio polusrušen, a više od 50% kuća je uništeno u Pečuricama, Zupcima, Dobroj Vodi, Šestanima, Krajini, Sutomoru, Mišićima, Čanju… Crmnica je najgore prošla – tu je bilo i najviše ljudskih žrtava, a kuće koje su “preživjele“ zemljotres mogle su se izbrojiti na prste.

Udarom zemljotresa nestalo je vode i struje, prekinute su sve PTT veze, a urušena je Jadranska magistrala prema Ulcinju i Petrovcu. Crmnički vijadukt je bio teško oštećen. Stradala je i pruga Beograd-Bar, od Skadarskog jezera do Sutomora i Bara. Kolosjeci, šine, mostovi, elektro-vučna postrojenja i signalno-sigurnosni uređaji su pokidani. Naprsli su portali na tunelima. Oštećene su mnoge zgrade i radionice pri željezničkim stanicama. Bar je, u svakom smislu, bio odsječeni grad.

Prva vijest o zemljotresu na Crnogorskom primorju u svijet je “otišla” zahvaljujući radio-amaterima i dopisniku “Politike“ Bošku Miloševiću, nepun sat nakon prvog udara. Milošević je dotrčao do Obalske radio-stanice Bar, gdje su bili dežurni Radivoje Todorović i Rašo Ulićević. Pošto nije bilo struje, Todorović je kucao duge i kratke znake na Morzeovom odašiljaču, Ulićević je pridržavao bateriju, a Milošević diktirao vijest upućenu Pomorskoj radio-stanici Dubrovnik. Već sat kasnije Ulićević i Todorović su uspjeli da uspostave i foničnu vezu s Dubrovnikom. Posredstvom Radio Titograda, sve jugoslovenske stanice su prenijele prvi iscrpniji raport Miloševića.

Radio amateri su čitavog dana izlazili u susret mještanima koji su pohitali ka trošnoj baraci (kasnije su prebačeni na trikonhos – crkvicu kod “Agave“, u kombi), gdje je bio smješten Bar-radio. Telegrafisti su primali poruke i prenosili ih širom zemlje. Ljudi su javljali prijateljima i rođacima da su živi.

Odmah nakon zemljotresa, u Baru se, na ledini ispred zgrade Opštine (današnja Vojno-pomorska uprava) kod trikonhosa, sastao Opštinski štab Civilne zaštite. Pristupilo se pružanju pomoći nastradalima, te uspostavljanju reda u gradu i prigradskim naseljima, u nastojanju da se izbjegne haos koji je bio na vidiku. Najteži ranjenici helikopterima su prebačeni za Titograd, a istim prevoznim sredstvom stizali su iz raznih krajeva zemlje ljekari za Bar. Pijaće vode nije bilo ni za lijek, a prvi su u pomoć pritekli Dubrovčani i dovezli brodom-cisternom neophodnu tečnost za stanovništvo. Bila je to prva humanitarna akcija nakon katastrofalnog zemljotresa.

U popodnevnim časovima 15. aprila uvedeno je vanredno stanje – zabrana prilaska stambenim objektima od 18 sati do 5 ujutro. Pred svakim objektom nalazile su se dežurne ekipe i pripadnici vojske koji su pazili da se neko ne vrati u kuće, ili da one ne dobiju “neželjene stanovnike”. Pristigli su i šatori za barsku Bolnicu, koja je tek u večernjim satima dobila struju iz agregata. Oko 21 sat, došlo je 7.000 litara vode iz Titograda, i data je bolnici i pekari.

Mnogi su hladnu noć 15. na 16. april proveli na livadama, iznijevši za djecu improvizovane krevete i pokrivši ih najlonom, dok su se stariji okupljali oko vatre. Jedan dio stanovništva je spavao u automobilima, oko 500 njih i na brodu “Sveti Stefan”, a ŽTO Titograd je na raspolaganje stavilo putničke vagone, pa su se mnogi odlučili na selidbu u voz.

Pošto je postojala opasnost od epidemije, pristupilo se vakcinaciji stanovništva. Voda je cisternama počela da se distribuira 16. aprila, a za gladno stanovništvo dijeljene su konzerve. Ubrzo su počela da pristižu ćebad, i ono najvažnije – šatori. Predsjednik SFRJ Josip Broz Tito je obišao Crnogorsko primorje i pozvao sve jugoslovenske narode da pomognu Crnoj Gori. Čitava zemlja podigla se na noge i uključila u davanje pomoći maksimalnom brzinom i intenzitetom.

Dva dana nakon zemljotresa, počeo je sa radom i Radio Bar, i dao nemjerljivi doprinos uspostavljanju normalnog funkcionisanja života, prije svega servisnim informacijama o distribuciji opreme i namirnica.

U danima (i nedjeljama) koja su uslijedile osposobljen je vodovodni i elektrosistem, a kroz opštinu (i sam centar grada) počela su nicati prava mala šatorska naselja. Svuda gdje je bilo zemlje i travnjaka (a bilo ga je kudikamo više nego danas), stvarane su naseobine – na livadi iza Lamela (današnja Pijaca), na mjestu gdje su danas kafići u Ulici Vladimira Rolovića – preko puta “Turista”, u Pionirskom parku (između “Agave” i tadašnje autobuske stanice), oko Poljoprivredne škole, Doma kulture, Pošte… Sve važnije opštinske institucije smještene su u šatorima ispred “Crvene banke”. U prigradskim naseljima šatori su podizani uglavnom nedaleko od domova. Život je počeo da se normalizuje u vanrednim uslovima, stanovništvo da odlazi na posao, a djeca u škole, uglavnom po šatorima i u montažnim objektima.

U zemljotresu iz 1979. godine izgubila je živote 101 osoba u Crnoj Gori (49 u Baru) i 35 u Albaniji. Povrijeđeno je više od hiljadu ljudi, a među njima 159 teško. Lakše i teže povrijeđenih samo u Baru bilo je preko 300. Velika je bila sreća što se zemljotres dogodio u nedjelju, pa nisu radile radne organizacije i ustanove, jer bi broj žrtava bio neuporedivo veći.

Ono što nije uspio da sruši zemljotres 15. aprila, dokrajčio je novi razorni udar – 24. maja iste godine. Bio je 8,3 jedinica Merkalijeve skale, sa epicentrom u Jadranskom moru između Budve i Ulcinja. U naredna četiri mjeseca evidentirano je 3600 zemljotresa, od čega sedam sa jačinom 7 Merkalija i dva sa jačinom od osam Merkalija. Do kraja 1979. godine registrovano je 90 jakih naknadnih zemljotresa, sa magnitudom većom ili jednakom 4 Rihtera, kao i skoro 10.000 slabijih potresa.

U Baru je u katastrofalnom zemljotresu uništeno 4.490 stanova, od toga u samom centru grada 370, te 5.344 stana (ili kuće) u privatnom sektoru. Potpuno je ruinirano 90.660 m2 poslovnog prostora u društvenoj svojini, a oštećeno 321.980 m2. Cifra je nešto manja kad je riječ o poslovnim objektima privatnih lica – uništeno je 14.120, a oštećeno 18.056 m2. Oštećen je 2.431 metar operativnih obala, više od 7 kilometara tunela, 31 kilometar željezničke pruge, 280 kilometara lokalnih puteva i 60 kilometara magistralnih, 17 km kanala i kolektora, 70 km vodovodne mreže…

Ukupna šteta na području Bara bila je oko 15,4 milijardi novih dinara, odnosno oko milijardu dolara. To je bilo ravno dvadesetogodišnjem društvenom proizvodu opštine Bar u tom periodu. Sanacija šteta od zemljotresa trajala je duže od decenije. Cijela Jugoslavija je pružala finansijsku pomoć Crnogorcima tri godine, dok su zaposleni u Srbiji izdvajali gotovo 15 godina procenat od svojih ličnih dohodaka. U pomoć se uključila i međunarodna zajednica, finansirajući izgradnju nekih zdravstvenih i obrazovnih objekata u opštini.

Zemljotres iz 1979. godine je donio presudne promjene u arhitektonskoj, saobraćajnoj, ekonomskoj, u konačnici i demografskoj strukturi urbanog jezgra Bara. Nestala je naseobina promediteranskog tipa, u kojoj su se svi poznavali i međusobno posjećivali, a nastao konglomerat što je u decenijama nakon tragičnog događaja multiplicirao broj stanovnika, koji su sa sobom donijeli drugačije navike, obilježja i preference.

Nastavi Citanje

Bar

Uhapšen zbog ulične prodaje kokaina

Published

on

Barska policija uhapsila je V.M. zbog sumnje da je izvršio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Iz Uprave policije saopšteno je da su policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Bar, kontrolisali V.M i pronašli osam manjih pvc pakovanja sa sadržajem bijele praškaste materije za koju se sumnja da je kokain, namijenjena uličnoj, prodaji.

Navodi se da je pronađena i digitalna vaga za precizno mjerenje.

“Sa događajem je upoznat tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici po čijem je nalogu V.M. lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga”, kaže se i saopštenju.

Ističe se da je on uz krivičnu prijavu priveden postupajućem tužiocu na dalju nadležnost u zakonskom roku.

Nastavi Citanje

Bar

Još jedna spektakularna proslava 21. maja: U Bar stiže Gibonni

Published

on

Opština Bar i Turistička organizacija Bar i ovog 21. maja organizovaće još jednu spektakularnu proslavu Dana nezavisnosti.

Ove godine, stiže regionalno poznata muzička zvijezda Gibonni koji će nastupiti sa proširenim sastavom i programom za velike koncerte. Pored njega, na bini će biti i Damir Urban, Maya Azucena, Nikša Bratoš i duvačka sekcija.

Uvod u koncert napraviće crnogorska grupa “Perper“, a za „after party“ biće zadužen DJ MR Jools.

Cjelokupan program održaće se ispred Sportske dvorane “Topolica”, a ulaz je slobodan.

Ovo je treća godina zaredom da Opština Bar i Turistička organizacija Bar organizuju proslavu Dana nezavisnosti.

„Izuzetno smo ponosni što smo za vrlo kratko vrijeme postavili visoke standarde angažovanjem najvećih regionalnih zvijezda koji su zaista učinili da 21. maj proslavimo na najspektakularniji način. U Baru su u prethodnom periodu nastupali Dino Merlin, Zdravko Čolić, Lepa Brena, Stjepan Hauser i mnogi drugi čime smo pokazali da, pored brendiranja našeg grada kao popularne turističke destinacije, gradimo i imidž najbolje lokacije za koncerte najvećih zvijezda koji okupljaju desetine hiljada ljudi“, kazao je direktor Turističke organizacije Bar, Danilo Orlandić.

FOTO: TO Bar

I ovogodišnja proslava 21. maja simbolično će otvoriti ljetnju turističku sezonu.

„Sigurni smo da je najbolji način da otvorimo sezonu koncert koji će okupiti domaću i regionalnu publiku. Time ostavljamo utisak dobrih domaćina, lokacije najbolje zabave i idealnog odmora i grada kojem se vrijedi vratiti već ovog ljeta“, zaključio je Orlandić koji je još jednom pozvao ljubitelje dobre muzike i svih generacija da dođu u Bar.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.