Connect with us

Novosti

Fudbalski Bar dobija svoj “parni valjak”!

Published

on

Na platou ispred hotela Sidro večeras će biti promovisano novo ime fudbalskog Bara koje obećava i jednu novu dimenziju “najvažnije sporedne stvari na svijetu” u gradu pod Rumijom. FK Hajduk dobio je, naime, novu upravu, novog trenera a sa njima i novo zvučno ime – FK Partizan Bar!

Reputacija šefa stručnog štaba barskih “crno-bijelih” otkriva da se iza velikog imena skrivaju i velike ambicije ali i konekcija sa slavnim imenjakom iz Beograda – kormilo prvog tima preuzima Viktor Trenevski, as Partizana iz 90-ih godina prošlog vijeka koji je u Humskoj proslavljao dvije titule nacionalnog šampiona i jedan Kup. Novi predsjednik kluba je profesor sporta i fizičkog vaspitanja Igor Kastratović a sportski direktor Kosta Trenevski, rođeni brat šefa struke koji je takođe bio majstor “bubamare”.

Noviteti u najmlađem barskom fudbalskom kolektivu stižu nakon što je osnivač Hajduka profesor sporta i fizičkog vaspitanja Vasko Milošević, otišao u penziju i prepustio novoj rukovodećoj garnituri da nastavi sa razvojem kluba.

Mi smo kao FK Hajduk napravili jedan dogovor sa Partizanom, ugovor o poslovno tehničkoj saradnji koji se odnosi prije svega na stručnu saradnju vezanu za razmjenu trenera, usavršavanju igrača, organizaciji njihovih kampova… Nadamo se da će ta saradnja biti unapređivana u budućnosti. Sve naravno u cilju unapređivanja fudbala u našem gradu ali i Crnoj Gori”, kaže predsjednik kluba Igora Kastratović.

Sportski direktor kluba Kosta Trenervski ne skriva da su ambicije fudbalskog kolektiva velike.

Prvo da napravimo stabilan klub, sjajna je stvar što krećemo od samog početka, greške su očekivane i moguće i dobro je što ćemo ih praviti na početku u trećoj ligi da bi to manje činili kada uđemo u drugu i prvu ligu. Ambicija nam je da dođemo do Evrope, pa da li poslije 3,4, 5 ili 8 godina. Fokus je na mlade, oslanjamo se jednu od najboljih ako ne i najbolju školu fudbala u Evropi, Partizanovu, s kojom je ostvarena puna saradnja. Učićemo od njih i to je suština”, kaže Kosta Trenevski koji ne skriva ni oduševljenje prijemom u Baru – “grad nam je raširio ruke, reakcije su fenomenalno i samo želimo da to “ovjerimo” promocijom.

O tome kakve su ambicije kluba. međutim, ponajviše otkriva sam angažman Viktora Trenevskog, koji je ostavio dubok trag kao trener Raobtničkog, Koma, Dečića i Grblja i prvi put od kako je okačio kopačke o klin preuzeće kao trener jedan trećeligaški tim.

U mojoj trenerskoj karijeri preuzimanje kluba koji kreće iz ovog nivoa je potpuno je van pameti. Tu najmanje prostora ima za neko trenersko umijeće. Ali već deceniju pričamo o ozdralvjenju fudbala i ja već dugo naginjem tome, a s obzirom da je ovo crnogorski klub, da ima u pozadini tu vezu s Partizanom i da ima familijarnih elemenata, taj doprinos u pokretanju svega od samog početka je za mene interesantno. Da ne govorim o Partizanu u kojem sam proveo toliko vremena, već samo činjenici da je riječ o crnogorskom klubu, da su tu igor i moj brat, da mi je snajka iz Bara… ukratko mislim da je solidna priča. Izbjegao bih sa prenagljivanjima, mada je kod brata prisutna euforija jer mu je ovo ispunjenje jednog sna a i Igor je na istoj talasnoj dužini. Ipak bih kada je riječ o ambicijama, ciljevima bio rezervisan jer, kad bi smo sledeće godine sjeli da pričamo tu bi bilo dosta prostora za govorenje o planovima a sada bih manje riječi trošio“, prokomentarisao je u svom prepoznatljivom stilu Viktor Trenevski.

Poznati fudbalski stručnjak kaže da Bar ima veliku sportsku bazu, i da je prilika za generaciju fudbalera da se pokažu u najboljem svjetlu.

Ovo je sportska priča u pravom smislu, esencija fudbala, strpljenje i trpljenje na najvišem mogućem nivou. U odnosu na moj fudbalski život koji ima 20 godina igračkog pa sada deceniju trenerskog iskustva, moram da budem uzdržan i odmjeren jer se u ovom sportu stvari brzo mijenjaju“, dodao je nekadašnji makedonski reprezentativac koji je ostavio neizbrisiv trag i kao vezista podgoričke Budućnosti, više makedonskih i slovenačkih klubova kao i meksičke Pueble.

U iščekivanju da preminovanje kluba bude registrovano u nacionalnom savezu, u gradu pod Rumijom euforija zbog konekcija sa slavnim  beogradskim imenjakom rasplamsava se iz dana u dan. Na svečanoj promociji kluba na platou hotela Sidro, u nedjelju veče biće predstavljen Stručni štab koji je okupio renomirana fudbalska i sportska imena Bara. Atrakcija večeri biće intonacija klupske himne a organizator je pripremio, kako nezvanično saznajemo, još nekoliko iznenađenja o čemu ćemo izvijestiti u reportaži sa događaja.

Bar

Lakušić: Prezentovan naučni rad „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“

Published

on

Na Naučnoj konferenciji „Zaštita prirode i životne sredine: stanje, značaj i perspektive“ koja se održava od 20 – 22. septembra 2023. godine u Nacionalnom parku Prokletije, kao predstavnici DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, učestvuju Zoran Lakušić, Miladin Radović i mr Željko Raičević, autori naučnog rada „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“.

Konferencija se organizuje povodom jubileja 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine kao i 32 godine od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi.

Tokom prezentacije, učesnicima Naučne konferencije je ukazano na antropogeni uticaj na devastaciju korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre.

Od početka funkcionisanja regionalnog vodovodnog sistema, započelo se sa nelagalnim aktivnostima eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače, u okviru zona sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“. To je dovelo do devastacije korita i priobalnog dijela rijeke Morače i problema sa izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“. Sa 2300 l/s, u kontinuiranom periodu od 10 godina, izdašnost izvorišta „Bolje Sestre“, tokom avgusta mjeseca u 2021. i 2022. godini, opala je na svega oko 265 l/s.
Devastatori su spustili dno korita rijeke Morače ispod dozvoljene granice od 10 mnv, na pojedinim sektorima čak na svega 2,5 mnv, probili vodonepropusni sloj gline i napravili ekocid neshvatljivih razmjera.

Lokalno stanovništvo u Grbavcima je ostalo bez vode u bunarima, a nivo vode je spušten za tri do četiri metra, tako da gotovo čitave godine nijesu u funkciji, upravo zbog nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka.

Da bi provjerio svoje stavove o uzročno-posljedičnoj povezanosti nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska i pada izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“, Regionalni vodovod je angažovao predstavnike naučne zajednice na izradi analiza i studija.

Na Naučnoj konferenciji, istaknuto je da su predložene granice zona sanitarne zaštite, da je urađen Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište Bolje Sestre, a koji je dostavljen Upravi za vode. Ovo Društvo očekuje da će dobiti rješenje o proglašenju zona sanitarne zaštite u skladu sa Glavnim porjektom koji je adekvatno pripremljen i urađen na naučnoj bazi.

Takođe, naglašeno je da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji sa Regionalnim vodovodom, intenzivno sprovodi aktivnosti na realizaciji mjera za saniranje pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre i obezbijeđivanje dodatnih količina vode za potrebe Crnogorskog primorja.

Raduje činjenica da je na svečanom otvaranju, kao i tokom samih prezentacija, od strane gotovo svih učesnika podvučeno da se ne smije dozvoliti dalja devastacija korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre, do koje je došlo djelovanjem antropogenog uticaja.

 

Nastavi Citanje

Budva

Budva izgubila u finalu, Skoplje Evropska prijestonica kulture za 2028. godinu

Published

on

Prijestonica Sjeverne Makedonije dobila je titulu Evropske prijestonice kulture za 2028. Budva je izgubila u finalnoj borbi.

Odluku je danas u 15 časova saopštena u Briselu delegaciji Budve.

Na svečanom događaju u “Kući evropske istorije “u Briselu, javnosti je saopštena odluka Evropske Unije da Skoplju (Sjeverna Makedonija) dodijeli titulu Evropske prijestonice kulture za 2028. godinu u kategoriji gradova iz EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Opštine Budva, odluku donesenu od strane Generalnog Direktorata za obrazovanje, omladinu, sport i kulturu Evropske komisije, a na predlog EU panela nezavisnih kulturnih eksperata, saopštio je Georg Hesler, rukovodilac Sektora za kulturu, kreativnost i sport Generalnog Direktorata EU komisije.

Svečanom proglašenju u Briselu prisustvovali su visoki predstavnici Evropske unije, timovi kandidature finalista Budve i Skoplja, kao i predstavnici evropskih medija.

Jovanović je čestitao Skoplju i Sjevernoj Makedoniji na pobjedi.

“Zahvaljemo Evropskoj uniji na odličnoj organizaciji ovog prestižnog takmičenja gdje gradovi nisu rivali već partneri koji jedni od drugih uče, uspostavljaju mostove saradnje i pokreću zajedničke projekte. Za Budvu, Boku i Crnu Goru je velika čast i uspjeh što smo u konkurenciji desetina zainteresovanih gradova iz Evrope uspjeli da uđemo u finale. Proces kandidature je pokrenuo energiju i zajedništvo građana, kvalitetnu i otvorenu saradnju institucija i vaninstitucionalne scene, ozbiljne pozitivne pomake u pravcu evropskih integracija. Zato nemamo pravo da stanemo. Imamo obavezu prema građanima i kulturnoj sceni da sve izvodljive projekte iz naše kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” u narednom periodu realizujemo, kako u oblasti programa tako i u oblasti infrastrukture. Zajedničkim naporima države, opština i scene, a uz podršku naših evropskih partnera, Budva i Boka će se snažno transformisati kroz kulturu i kreativne industrije i postati veoma poželjno mjesto za život. Zahvaljujemo se na saradnji i podršci predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, ministarki kulture i medija Maši Vlaović, kao i čitavoj Vladi, predsjednicima i timovima opština Herceg Novi, Tivat i Kotor, te stotinama saradnika koji su radili, rade i radiće na ovom nacionalnom projektu”, kazao je Jovanović.

Dušan Kaličanin, pokretač i koordinator kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” takođe je čestitao je Skoplju, navodeći da kvalifikovanje za ovo takmičenje i ulazak u finale je veliki uspjeh za Crnu Goru.

“Prelomna tačka. Trenutak od kog kulturna, umjetnička i kreativna scena, institucije i vaninstitucionalni sektor, a što je najvažnije i svi građani Crne Gore, imaju dokaz i sjajan primjer da je moguće u našoj zemlji pokretati i raditi velike evropske projekte, uspostaviti ozbiljnu međunarodnu saradnju, pokrenuti promjenu čitavog društva na bolje. Zahvaljemo se svim umjetnicima, kulturnim stvaraocima, institucijama, državnim i opštinskim rukovodiocima, nevladinim organizacijama, kompanijama, partnerima koji su nesebično, uporno i hrabro radili sa nama na ovom projektu. Bez vas ovo veliko pokretanje Crne Gore ne bi bilo moguće. Ostvarili smo istorijski pomak, ali veliki posao tek slijedi. U narednim mjesecima očekujemo pokretanje desetina projekata koje smo ugovorili sa brojnim evropskim partnerima, kandidatima i Evropskim prestonicama kulture. Već smo dobili potvrde za budžete u milionima eura, a radimo na odobravanju budžeta u desetinama miliona”, rekao je Kaličanin.

Dodao je i da se radi veoma ozbiljno na razvoju projekata, scene, podizanju kapaciteta i razvoju Budve i čitavog regiona.

“Ulaskom u finale postali smo dio porodice Evropskih prestonica kulture i dobili jedinstvenu mogućnost da pristupimo i koristimo njihova iskustva, kontakte, znanja, budžete, mehanizme i postanemo partneri na brojnim evropskim projektima. To je prilika koju smo dužni da na najbolji način iskoristimo i tako podignemo nivo naše kulture, umjetnosti, nauke, obrazovanja, a kroz sve te procese, konačno podignemo kvalitet života naših građana”, istakao je Kaličanin.

Kako se zaključuje u saopštenju umjetnici, kulturni stvaraoci, kreativci, organizacije, institucije, kompanije, mediji i građani Crne Gore su pozvani da putem zvaničnog web sajta www.budvaboka2028.me prate dalju realizaciju projekta, ali i da se u projekat aktivno uključe slanjem svojih projektnih ideja, predloga, kritika, prijava za partnerstvo, volontiranje ili uključivanje u tim za realizaciju projekta.

“Projekat je otvoren za sve kreativne, hrabre, stručne, uporne i sposobne građane Budve, Boke i Crne Gore i dobra prilika da se sve njihove sposobnosti, kreativne ideje i projekti na najbolji način realizuju i predstave Evropskoj javnosti”, navodi se u saopštenju.

Nastavi Citanje

Bar

Đurović: Crna Gora najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Published

on

Ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Goran Đurović kazao je da Crna Gora je najbrže rastuća ekonomija u Evropi u drugom kvartalu.

To je, kako je rekao Đurović, veliki uspijeh male države Crne Gore.

– Čestitam crnogorskoj privredi na ovako sjajnom rezultatu. Pa sada neka neko kaže da Crna Gora nije na pravom putu- napisao je Đurović na društvenoj mreži “X”.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.