Connect with us

Bar

Ovako je bilo na promociji barskog Partizana! (FOTO, VIDEO)

Published

on

Kakve ambicije kluba takva i imena gostiju na promociji barskih “crno-bijelih” sinoć na platou ispred hotela Sidro – mogao bi da bude rezime reportaže sa predstavljanja najmlađeg fudbalskog kolektiva u gradu pod Rumijom. U prilog ovoj konstataciji samo dva imena koja garantuju pobjednički duh barskog “parnog valjka” – nekadašnja NBA zvijezda Saša Pavlović i najpopularniji gradonačelnik Budve svih vremena Marko Bato Carević!

Nova uprava nije zaboravila da se na ceremoniji predstavljanja kluba pod novim imenom, javno zahvali osnivaču barskog Hajduka koji od sinoć nosi novo ime – Vaska Miloševića. Novi predsjednik Igor Kastratović uručio je legendi barskog sporta Veliku plaketu u znak zahvalnosti na svemu što je učinio za fudbal u gradu pod Rumijom, nakon čega je popularni profesor podsjetio na početke kluba i fudbala u Baru.

Program je vodio novinar RTCG-a i dugogodišnji fudbalski entuzijasta Vlado Perović za muzički dio programa bio je “zadužen” najpopularniji rok sastav Južnog Jadrana “AkademiA”. Uvodnu tačku programa izveli su članovi KUD Sveti Jovan Vladimir. Među zvanicama bili su legenda crnogorskog fudbala Tonko Miročević, bombarder “crno-bijelih” Damir Čakar, nekadašnji centar KK Mornara Duško Pavlović (otac Saše Pavlovića), krilo Rajko Čarapić i njegov sin Ognjen Čarapić plejmeker Burga, FMP-a, Mege… brojni predstavnici medija itd

Mislim da Hajduk i Partizan zaslužuju jednu ovakvu veliku priču. Sve u ovom trenutku izgleda nestavarno jer smo u ovu priču ušli samo prije par mjeseci. Pravimo jednu lijepu priču i sigurno da će ovaj klub biti prijatno iznenađenje na fudbalskoj mapi Crne Gore. Akcenat će biti na mladima iz Bara i Crne Gore i svi su dobro došli“, rekao je u pozdravnom govoru predsjendik Partizana iz Bara Igor Kastratović.

Generalni direktor FK Partizan Bar Kosta Trenevski, je govorio o ambicijama ne skrivajući da mu je već na startu zamjereno što ne skriva da su one velike.

Započeti projekat, a nemati velike ambicije ne bi imalo smisla. Krećemo do početka. Greške koje budemo pravili a pravićemo ih u trećoj ligi, nastojaćemo da ih u drugoj bude manje, a u prvoj minimalno. Želja nam je Evropa za pet, šest, sedam ili osam godina. Ipak, prije svega toga želimo stabilan klub u kojem mogu igrati mladi, ne samo iz Bara, već iz cijele Južne regije – dodao je i najavio da je uspostavljena maksimalna saradnja sa beogradskim Partizanom. Krećemo kao njihova filijala. Zna se šta znači omladinska škola Partizana, ako ne najbolja, onda jedna od tri najboljih u Evropi. Viktor će biti lokomotiva ovog projekta, a mi smo tu da pomognemo. Sve će biti po uzoru na Partizan“, kaže Kosta Trenevski.

Trener Viktor Trenevski je ceremonijalne nastupe prepustio bratu i novom predsjedniku da bi u izjavi za TV MNE sport objasnio kako stoje stvari sa planovima u barskom Partizanu.

Sad smo u najnižem rangu takmičenja, krećemo sa kvalitetnim radom. Akcenat stručnog štaba i mene kao trenera je apsolutno na psihološkoj pripremi igrača i umanjivanju njihovih igračkih mana, težnja da ih posmatram iz jednog drugog ugla i usmjeravam ka istom cilju. To je suština. Tražiću disciplinu i profesinalan rad. Imaćemo konkurenciju u Lovćenu ili Cetinju, ili će se ova dva kluba fuzionisati, tako da nas očekuje zanimljivo prvenstvo već na startu”, istakao je Viktor.

Menadžer kluba za oonose sa javnošću potpredsjednik kluba biće Vujoš Jović.

Postigli smo sa beogradskim klubom tehičko poslovni sporazum koji će se odnosti na razmjenu kadra, usavršavanje naših trenera u trenažnom centru u Beogradu. Takođe je dogovoreno da se vrati zimski i ljetnji fudbalki kamp za najmlađe i da se on organizuje u Baru. Generalno tako će i funkcionisati naš klub na uzajamnoj saradnji između Bara i Beograda“, kazao je mladi menadžer.

Bar

Lakušić: Prezentovan naučni rad „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“

Published

on

Na Naučnoj konferenciji „Zaštita prirode i životne sredine: stanje, značaj i perspektive“ koja se održava od 20 – 22. septembra 2023. godine u Nacionalnom parku Prokletije, kao predstavnici DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, učestvuju Zoran Lakušić, Miladin Radović i mr Željko Raičević, autori naučnog rada „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“.

Konferencija se organizuje povodom jubileja 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine kao i 32 godine od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi.

Tokom prezentacije, učesnicima Naučne konferencije je ukazano na antropogeni uticaj na devastaciju korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre.

Od početka funkcionisanja regionalnog vodovodnog sistema, započelo se sa nelagalnim aktivnostima eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače, u okviru zona sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“. To je dovelo do devastacije korita i priobalnog dijela rijeke Morače i problema sa izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“. Sa 2300 l/s, u kontinuiranom periodu od 10 godina, izdašnost izvorišta „Bolje Sestre“, tokom avgusta mjeseca u 2021. i 2022. godini, opala je na svega oko 265 l/s.
Devastatori su spustili dno korita rijeke Morače ispod dozvoljene granice od 10 mnv, na pojedinim sektorima čak na svega 2,5 mnv, probili vodonepropusni sloj gline i napravili ekocid neshvatljivih razmjera.

Lokalno stanovništvo u Grbavcima je ostalo bez vode u bunarima, a nivo vode je spušten za tri do četiri metra, tako da gotovo čitave godine nijesu u funkciji, upravo zbog nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka.

Da bi provjerio svoje stavove o uzročno-posljedičnoj povezanosti nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska i pada izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“, Regionalni vodovod je angažovao predstavnike naučne zajednice na izradi analiza i studija.

Na Naučnoj konferenciji, istaknuto je da su predložene granice zona sanitarne zaštite, da je urađen Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište Bolje Sestre, a koji je dostavljen Upravi za vode. Ovo Društvo očekuje da će dobiti rješenje o proglašenju zona sanitarne zaštite u skladu sa Glavnim porjektom koji je adekvatno pripremljen i urađen na naučnoj bazi.

Takođe, naglašeno je da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji sa Regionalnim vodovodom, intenzivno sprovodi aktivnosti na realizaciji mjera za saniranje pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre i obezbijeđivanje dodatnih količina vode za potrebe Crnogorskog primorja.

Raduje činjenica da je na svečanom otvaranju, kao i tokom samih prezentacija, od strane gotovo svih učesnika podvučeno da se ne smije dozvoliti dalja devastacija korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre, do koje je došlo djelovanjem antropogenog uticaja.

 

Nastavi Citanje

Bar

Đurović: Crna Gora najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Published

on

Ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Goran Đurović kazao je da Crna Gora je najbrže rastuća ekonomija u Evropi u drugom kvartalu.

To je, kako je rekao Đurović, veliki uspijeh male države Crne Gore.

– Čestitam crnogorskoj privredi na ovako sjajnom rezultatu. Pa sada neka neko kaže da Crna Gora nije na pravom putu- napisao je Đurović na društvenoj mreži “X”.

Nastavi Citanje

Bar

Dani čuna na Skadarskom jezeru

Published

on

Festival čuna održaće se u petak, 22. septembra. Otvaranje programa je u 17:30 časova, a u 18:00h sa Vranjine počinje trka čunovima do Virpazara.  U trci učestvuju privredni riboloci sa Skadarskog jezera. Dodjela nagrada i priznanja planirana je za 19:00, a od 19:30 časova za dobar provod pobrinuće se bend Milky Wave.

Cilj festivala je promocija bogate kulturne baštine Nacionalnog parka Skadarsko jezero, čiji je jedan od simbola drveni čun. Čun je čamac karakterističan za Skadarsko jezero, koji se vjekovima tradicionalno upotrebljava za ribolov. Vještina izrade čunova uvrštena je u nacionalni registar Nematerijalnog kulturnog naslađa Crne Gore.

Organizator manifestacije je NVO ,,Fondacija za zaštitu čuna”, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Bar i JU Nacionalnih parkova Crne Gore.

Prijave za trku se vrše putem telefona +382 67/837-970, a rok za prijavu je do petka ujutru, 22.09.2023.

Pozivamo sve ljubitelje prirode da zajedno sa nama uživaju u manifestaciji koja baštini tradiciju starih brodova na Skadarskom jezeru.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.