Connect with us

Bar

Opština Bar kupuje dio trga od Veselina Barovića?

Published

on

Nedavno je rekonstruisan Trg Vladimira i Kosare, ali ne i prostor na kojem se nalazi Robna kuća “Izbor” koje dijeli samo asfaltni put, što je izazvalo različite spekulacije u gradu pod Rumijom. Kompanijom “Izbor” gazduje Zatvoreni investicioni fond “Eurofond” i lica povezana sa biznismenom Veselinom Barovićem.

Spekuliše se da će Opština morati da otkupi taj prostor od Barovića i “Eurofonda”, piše Dan.

Izvor Dana iz Opštine navodi da bi ta nesvakidašnja transakcija opštinsku kasu mogla “olakšati” za dva do tri miliona eura.

Vrijeme će svakako pokazati šta je istina, i kako se moglo desiti da dio javne površine ode u privatno vlasništvo?

Odbornik Dragan Vojvodić (SDP) bavio se ovim pitanjem na poslednjoj sjednici lokalnog parlamenta, i uputio nekoliko pitanja predsjedniku Opštine Dušanu Raičeviću.

Pitao ga je: “Da li je prostor preko puta trga dio katastarske parcele jedan kroz jedan preduzeća `Izbor`” i “da li je urbanistička parcela do ivice kolovoza, što bi značilo da bi preduzeće `Izbor` moglo da stavi rampu i pješacima naplaćuje prolaz?!

Raičević je odgovorio, ali je i nakon njegovog odgovora ostala dilema da li vlasnici prostora zaista mogu staviti rampu…

Na žalost mnogih od nas u lokalnoj upravi i mnogih Barana, nejasna je percepcija šta je glavni gradski trg. S druge strane, imamo i neinformisanost javnosti. Situacija je sledeća: sve ono što se nalazi preko puta Trga Vladimira i Kosare, a podrazumijeva i prostor gdje se nalazi sunčani sat, lokalitet na kojem je i fontana i svaki drugi prostor tamo pripadaju katastarskoj parceli koja je u privatnom vlasništvu. U pravu ste. Ipak, imamo određeni stepen razumijevanja od strane vlasnika, dok ih zakon u ovom trenutku stavlja u poziciju da slobodno mogu sve da ograde i brane pješačku komunikaciju jer je to njihovo privatno zemljište. Naravno da razgovaramo i nastojimo da te javne površine imovinski prebacimo ili na državu ili na Opštinu. Za sada to ne ide u dobrom pravcu“, odgovorio je Raičević.

Nadležnom Sekretarijatu uputili smo pitanje da li se zaista može ograditi prostor preko puta Trga Vladimira i Kosare.

Planska rješenja i odredbe DUP-a su obavezne za sve korisnike prostora, koji su dužni da se pridržavaju uslova i smjernica datog planskog dokumenta. Prostor ispred objekta Robna kuća “Izbor” Bar je javna površina – dobro u opštoj upotrebi, koja je dostupna svim korisnicima pod jednakim uslovima i njihova upotreba se vrši bez posebnih dozvola ili odobrenja nadležnih organa. Saglasno članu 119. Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata ograde su definisane kao pomoćni objekti koji čine funkcionalnu cjelinu i koji služe korišćenju stambenog, odnosno poslovnog objekta. Uslovi za postavljanje, odnosno građenje pomoćnih objekata definišu se planskim dokumentom. Uvidom u DUP Topolica I izmjena i dopuna (“Sl. list Crne Gore – opštinski propisi”, br. 032/09) konstatuje se da isti ne sadrži smjernice za postavljanje, odnosno izgradnju pomoćnog objekta tipa ograde na urbanističkoj parceli na kojoj se nalazi predmetni objekat”, saopšteno je iz Sekretarijata.

Bar

Lakušić: Prezentovan naučni rad „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“

Published

on

Na Naučnoj konferenciji „Zaštita prirode i životne sredine: stanje, značaj i perspektive“ koja se održava od 20 – 22. septembra 2023. godine u Nacionalnom parku Prokletije, kao predstavnici DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, učestvuju Zoran Lakušić, Miladin Radović i mr Željko Raičević, autori naučnog rada „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“.

Konferencija se organizuje povodom jubileja 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine kao i 32 godine od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi.

Tokom prezentacije, učesnicima Naučne konferencije je ukazano na antropogeni uticaj na devastaciju korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre.

Od početka funkcionisanja regionalnog vodovodnog sistema, započelo se sa nelagalnim aktivnostima eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače, u okviru zona sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“. To je dovelo do devastacije korita i priobalnog dijela rijeke Morače i problema sa izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“. Sa 2300 l/s, u kontinuiranom periodu od 10 godina, izdašnost izvorišta „Bolje Sestre“, tokom avgusta mjeseca u 2021. i 2022. godini, opala je na svega oko 265 l/s.
Devastatori su spustili dno korita rijeke Morače ispod dozvoljene granice od 10 mnv, na pojedinim sektorima čak na svega 2,5 mnv, probili vodonepropusni sloj gline i napravili ekocid neshvatljivih razmjera.

Lokalno stanovništvo u Grbavcima je ostalo bez vode u bunarima, a nivo vode je spušten za tri do četiri metra, tako da gotovo čitave godine nijesu u funkciji, upravo zbog nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka.

Da bi provjerio svoje stavove o uzročno-posljedičnoj povezanosti nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska i pada izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“, Regionalni vodovod je angažovao predstavnike naučne zajednice na izradi analiza i studija.

Na Naučnoj konferenciji, istaknuto je da su predložene granice zona sanitarne zaštite, da je urađen Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište Bolje Sestre, a koji je dostavljen Upravi za vode. Ovo Društvo očekuje da će dobiti rješenje o proglašenju zona sanitarne zaštite u skladu sa Glavnim porjektom koji je adekvatno pripremljen i urađen na naučnoj bazi.

Takođe, naglašeno je da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji sa Regionalnim vodovodom, intenzivno sprovodi aktivnosti na realizaciji mjera za saniranje pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre i obezbijeđivanje dodatnih količina vode za potrebe Crnogorskog primorja.

Raduje činjenica da je na svečanom otvaranju, kao i tokom samih prezentacija, od strane gotovo svih učesnika podvučeno da se ne smije dozvoliti dalja devastacija korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre, do koje je došlo djelovanjem antropogenog uticaja.

 

Nastavi Citanje

Bar

Đurović: Crna Gora najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Published

on

Ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Goran Đurović kazao je da Crna Gora je najbrže rastuća ekonomija u Evropi u drugom kvartalu.

To je, kako je rekao Đurović, veliki uspijeh male države Crne Gore.

– Čestitam crnogorskoj privredi na ovako sjajnom rezultatu. Pa sada neka neko kaže da Crna Gora nije na pravom putu- napisao je Đurović na društvenoj mreži “X”.

Nastavi Citanje

Bar

Dani čuna na Skadarskom jezeru

Published

on

Festival čuna održaće se u petak, 22. septembra. Otvaranje programa je u 17:30 časova, a u 18:00h sa Vranjine počinje trka čunovima do Virpazara.  U trci učestvuju privredni riboloci sa Skadarskog jezera. Dodjela nagrada i priznanja planirana je za 19:00, a od 19:30 časova za dobar provod pobrinuće se bend Milky Wave.

Cilj festivala je promocija bogate kulturne baštine Nacionalnog parka Skadarsko jezero, čiji je jedan od simbola drveni čun. Čun je čamac karakterističan za Skadarsko jezero, koji se vjekovima tradicionalno upotrebljava za ribolov. Vještina izrade čunova uvrštena je u nacionalni registar Nematerijalnog kulturnog naslađa Crne Gore.

Organizator manifestacije je NVO ,,Fondacija za zaštitu čuna”, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Bar i JU Nacionalnih parkova Crne Gore.

Prijave za trku se vrše putem telefona +382 67/837-970, a rok za prijavu je do petka ujutru, 22.09.2023.

Pozivamo sve ljubitelje prirode da zajedno sa nama uživaju u manifestaciji koja baštini tradiciju starih brodova na Skadarskom jezeru.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.