Connect with us

Budva

DF Budva: Demokrate i DPS ušle u dugoročni aranžman

Published

on

Nakon što su u parlamentu Crne Gore Demokrate digle ruke zajedno sa DPS-om i njenim satelitima za izglasavanje nepovjerenja Vladi, jasno je da su sve maske pale i da su sa njima ušli u dugoročni aranžman.

Za one koji su zatečeni ovim činom želimo samo da podsjetimo da je ovo kruna kontinuirane saradnje jer su Demokrate sa DPS već izglasali razoluciju o Srebrnici kojom se Srpski narod proglašava genocidnim, zajedno su smijenili bivšeg ministra pravde Leposavića i zajedno su izglasalu sankcije Ruskoj federaciji. Kada god je bilo ključno da DPS donese odluke koje nanose štetu Crnoj Gori vidmo da su uvijek imali pomoć poslanika Demokrata. Tako je bilo i u Budvi gdje su Demokrate udruženim bojkotom sjednica parlamenta sa DPS proizveli krizu, doveli do raspuštanja lokalne skupštinu i uvođenja prinudne uprave.

Konačno je postalo jasno svima da su prethodnih godina podrivale vlast u Budvi sa namjerom da DPS daju vještačko disanje i vrate ih u život kao svoje prirodne političke i poslovne partnere. Kao što vidimo, Demokratama ne valja niti jedan politički subjekt osim DPS pa se nameće prosti zaključak da samo sa njima mogu i hoće da prave koaliciju. U suprotnom, ne bi odbili dogovorenu rekonstrukciju Vlade bez DPS u kojoj bi učestvovala većina koja je ustanovljena nakon 30.avgusta 2020. godine i krenulo se u postupak dalje demontaže prethodnog režima. Sujeta njihovog lidera Alekse Bečića da po svaku cijenu bude premijer i želja nekih budvanskih liderčića da nastave poslovne dilove sa DPS-on, gurnula je ovu partiju u zagrljaj organizovane kriminalne grupe.

Koliko su bestidni i neodrživi njihovi argumenti da je problem budvanske vlasti bio Marko Carević vidi se po tome što sada istom žestinom napadaju i pokušavaju da podrivaju predsjednika opštine Mila Božovića, umišljaući da nekim spinovina o neslaganju unutar naših redova mogu da izmešetare nekakvu ličnu korist. DF Budva je uvijek bio i biće jedinstven, bez obzira ko se nalazio na kojoj poziciji. Znamo da Demokrate to ne mogu da razumiju jer su njima fotelje i privilegije svha bavljenja politikom.

Javnost je ovih dana imala priliku da se uvjeri kako Demokrate drže riječ, kako nikako i nakada neće sa DPS i kako nikada neće prekršiti partijsku Izjavu časti koju je svaki član morao da potpiše i time se obaveže da neće praviti skupštinske većine sa DPS. Na kraju ispade da su Demokrate uradile sve kontra od onoga što su pričali i obećavali.

Nama u Budvi je to itekako poznato da isti jedno pričaju a drugo rade i najbolji odgovor na sva pitanja iz prethodnog perioda šta se to dešava u Budvi i kako ne možete da se dogovorite, dale su Demokrate dižući ruke sa DPS. Dakle, imamo jasnu situaciju. Nosilac liste Demokrata, poslanik Dragan Krapović zajedno sa bivšom ministarkom javne uprave koja je dirigovala nasilnom smjenom vlasti u Budvi 2020. godinine Suzanom Pribilović, koordinatorom DPS Andrijom Nikolićem i Duškom Markovićem koji je naredio zloupotrebu policije, suzavaca i šok bombi, izglasao je nepovjerenje Vladi i vratio mandat Milu Đukanoviću. Drago nam je što je konačno isplivalo na površini da su isti ovi protagonisti ustvari bili saborci u obaranju vlasti u Budvi 2020. godine bez obzira što su Demokrate pokušale da isfoliraju zajedničku borbu sa nama, koja za njih nije bila načlin da se odbrani izborna volja već da se popravi izborni rezultat.

Građani Budve ni tada nisu povjerovali u obmanu pa neće ni sada. Mi u DF-u razumijemo da narasta nervoza od sigurnog predstojećeg poraza i izbornog fijaska Demokrata u Budvi ali i šire, kao i paniku jer sve više članova a sada i funkcionera pristupa nama kao političkoj opciji koja nikada nije i neće sarađivati sa DPS i koja nikada nije i neće iznevjeriti volju građana.

Za svoju političku usamljenost Demokrate krivca neka potraže u svojim redovima a za utjehu im jedino ostaje to što su duboko utonuli u zagrljaj DPS iz kojeg se neće izvući. Očito je da su umjesto interesa svojih birača izabrali interes nekolicine funkcionera gladnih funkcija i kombinacija sa DPS i neka im je srećan put u političku propast. A što se naših redova tiče i pokušaja spinovanja ko je kome lojalan, ko je koga sklonio, postavio na funkciju i slično moramo da naglasimo da mi ne funkcionišemo na sektaški način već da smo ozbiljan politički subjekt koji za svaku funkciju ima po nekoliko odličnih kadrovskih rešenja o čemu svjedoče i rezultati rada i podrška građana Budve.

Mi smo svi do jednog lojalni interesima građana i potpuno je nebitno ko se na kojoj funkciji nalazi i da li trenutno uopšte obavlja bilo koju javnu funkciju. Na kraju, zamolićemo vas da ipak sačuvate makar minimum političkog dostojanstva i ne tražite alibi za neminovni poraz i javno molite da resetujemo odnose koje ste vi porušili jer ste od svih političkih subjekata odabrali DPS i neka vam je sa njima srećan put u potpunu političku propast.

Demokratski front Budva

Budva

Mandić: Ukoliko Dokić ne bude izabrana za potpredsjednicu Budve, novu vlast birati na izborima

Published

on

Predsjednik parlamenta i lider Nove srpske demokratije, Andrija Mandić kazao je za Gradsku televiziju da je 5. novembra prošle godine postignut dogovor da Jasna Dokić bude izabrana za potpredsjednicu Opštine Budva, ali do sada ništa nije urađeno.

Ukoliko se taj dogovor ne realizuje realizuje, najpoštenije bi bilo, ističe Mandić, da građani Budve biraju novu vlast na izborima.

Postigao se jedan održivi dogovor da se gospođa Jasna Dokić izabere za potpredsjednicu Opštine Budva da ta gospođa sa svima onima koji bi trebali zajedno sa njom da uđu u tu vlast da negdje operativno preuzmu upravljanje Opštinom Budva i mi smo se svi saglasili oko toga. Nedavno sam uputio poziv ili će se realizovati dogovor unutar parlamentarne većine, ako to ne može da se realizuje da je najpoštenije, najčestitije, da mi vratimo, odnosno naši odbornici, vrate mandat građanima Budve i da se održe novi izbori u tom gradu”, poručio je Mandić.

Mandić podsjeća da je do krize došlo zbog, kako tvrdi, političkog hapšenja Mila Božovića koji, dodaje, ima najgori mogući tretman jer mu je blokirana porodična imovina. Ističe da nije registrovano ništa što se Božoviću stavlja na teret, te da neće učestovati u kampanji protiv njega.

Ja sam više puta izjavio da je Milo Božović moj prijatelj kojega znam dugi niz godina, poznavao sam i njegovog pokojnog oca. On ima našu veliku podršku ali ako bi nešto od toga bilo tačno ja bih se izvinio Glavnom specijalnom tužiocu “, naveo je on.

Nastavi Citanje

Budva

Lakušić: Regionalni vodovod se uspjesno bori protiv građevinske mafije i drugih centara moći

Published

on

Eksplotacija šljunka u koritu Morače zaustavljena je prije godinu dana rušenjem nelegalnih objekata za proizvodnju šljunka koji su godinama i decenijama radili protivzakonito, saopštio je Zoran Lakušić, predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda.
Osim, kako je dodao, što su vršili nelegalnu eksploataciju, napravili su i ogromnu štetu po životnu sredinu i što je najveći problem koji je nastajao svih prethodnih godina jeste uništavanje vodoizvorišta Bolje sestara.

Ovo je bio veliki udarac za građevinsku mafiju koja je godinama nelegalno vadila šljunak i pijesak, nanoseći veliku štetu koritu rijeke Morače i uzrokujući eroziju obala. Ova akcija je bila rezultat dugotrajnih napora Regionalnog vodovoda, NVO sektora i Vlade Crne Gore da se zaustavi ilegalna eksploatacija prirodnih resursa i zaštiti životna sredina.

Ova situacija zaista je podsjećala na neku vrstu ekološkog bojišta, gdje se državna vlast i borci za zaštitu životne sredine bore zajedno protiv ilegalnih aktivnosti građevinske mafije.

Oba “tabora” imali su zajednički cilj – zaštitu prirode i okoline od nelegalne eksploatacije i očuvanja prirodnih resursa za buduće generacije.

Građevinska mafija je dugo bila nedodirljiva i profitirala je na štetu prirode i građana, ali ovaj događaj pokazao da su se stvari počele mijenjati u našoj državi i da se ilegalne aktivnosti više neće tolerisati. Ovo je bio samo početak u borbi protiv korupcije i ilegalnih radnji u koritu Morače, te da će se priroda i životna sredina bolje zaštiti u budućnosti.
Godinu dana posle i dalje se vidljivi radovi građevinske mafije koja je ostavila jame i apokaliptičnu pustoš. Zahvaljujući eksploataciji šljunka i pijeska izdašnost vodoizvorišta Bolje sestre pala je sa 2.600 litara u sekundi na samo 220, što je skoro dovelo do nestašice vode u primorju.

Takođe, državna kasa ostala je bez stotina miliona eura zbog nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska.

Potrebno je preduzeti dalje mjere kako bi se sanirale posledice eksploatacije i zaštitila životna sredina u Crnoj Gori. Država treba da preduzme stroge kontrole nad eksploatacijom prirodnih resursa i da sankcioniše sve one koji ugrožavaju životnu sredinu zarad lične dobiti.

Borba protiv građevinske mafije i ekološke devastacije zahtijeva angažovanje svih nivoa vlasti, institucija i građana. Samo zajedničkim snagama možemo sačuvati prirodne resurse i očuvati životnu sredinu za buduće generacije.

Godinu dana kasnije Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimir Martinović, odbio je žalbu građevinske firme Montenegro Petrol, koja je vršila eksploataciju šljunka sa rijeke Morače.

Kompanija Montenegro Petrol se žalila na Rješenje Agencije za životnu sredinu, koja je ranije konstatovala da je betonskim postrojenjem koje su izgradili u koritu Morače napravljena šteta životnoj sredini.

Ovaj postupak ministra Martinovića ima veliki značaj za ekološku Crnu Goru i Regionalni vodovod, budući da je dokazan kao najveći slučaj štete u životnoj sredini u istoriji Crne Gore. Odluka ministra da odbije žalbu građevinske firme značajan je korak ka zaštiti prirode i očuvanju okoline u zemlji.

Ovim potezom Ministarstvo šalje jasnu poruku da se neće tolerisati nelegalne aktivnosti koje ugrožavaju životnu sredinu i da će se sankcionisati odgovorni za takve postupke. Nadamo se da će ova odluka poslužiti kao primjer i podsticaj drugim kompanijama i institucijama da poštuju zakone i standarde zaštite životne sredine.

Ovo podsjećanje jasno pokazuje koliko je važno boriti se protiv građevinske mafije u zaštiti životne sredine. Ova akcija bila je uspješna i situacija je poboljšana. Država treba da bude jača od građevinske mafije i da štiti svoje građane i prirodu.

“Nadamo se da će se objekti i mehanizacija nelegalnih eksploatatora ukloniti iz Druge zone sanitarne zaštite izvorišta Bolje sestre. Važno je da državne institucije, aktivisti za zaštitu životne sredine i građani rade zajedno kako bi se osigurala održiva budućnost za sve. Samo kroz saradnju i zajedničke napore možemo stvoriti bolje okruženje za sve nas”, zaključio je Lakušić.

Nastavi Citanje

Budva

Jovanović: Nebulozne tvrdnje iz privremenog odbora NSD Budva

Published

on

Iako nemam običaj da odgovaram na nepotpisana saopštenja, radi istinitog informisanja javnosti želim da demantujem bezočna podmetanja onih koji su izdali izvorne principe i uskratili podršku predsjedniku opštine Milu Božoviću. Ovo vidim kao pokušaj da se javnosti baci prašina u oči i prikrije nedostatak hrabrosti da se javno kaže ono što se potajno radi“, navodi se u reagovanju predsjednik SO Budva Nikole Jovanovića na saopštenje lokalnog NSD-a.

Jovanović je podsjetio da je sjednica SO Budva zakazana za 16. februar jer je to bio zadnji zakonski rok od 3 mjeseca kada je neophodno završiti započetu sjednicu.

Radi ukupne javnosti, podsjetiću da se radi o sjednici po hitnom postupku koju sam zakazao kako bi se izvršio izbor potpresjednika opštine na predlog predsjednika Mila Božovića i kako bi se izborom potpresjednika olakšalo funkcionisanje lokalne uprave. Stvarni razlozi nepojavljivanje dijela odbornika parlamentarne većine je ta što nisu htjeli da ispoštuju volju predsjednika opštine i izglasaju Jasnu Dokić za potpresjednika. Nas 6 odbornika sa izborne liste “Milo Božović- Budva na prvom mjestu” smo se pojavili na sjednici sa namjerom da izglasamo potpresjednika dok su se ostali odlučili da bojkotuju i time jasno stavili do znanja da ne poštuju stav predsjednika opštine i predsjednika odbora NSD Mila Božovića”, poručio je Jovanović.

Podsjetiću samo na jedan detalj koji dovoljno govori o istinitosti ovih navoda a to je da je na sastanku kluba odbornika kojem je prisustvovao Andrija Mandić, predsjednik NSD, jedino nas 6 odbornika podržalo izbor Jasne Dokić za potpresjednicu opštine. Dakle, najveći problem je unutar NSD koja ima najviše odbornika koji se protive volji nosioca liste i koji produbljuju političku krizu. Sjednica koja je juče održana, već je odlagana na zahtjev odbornika NSD i PZP pod izgovorim da je potrebno dodatno vrijeme za razgovor i ista je zakazana u krajnjem zakonskom roku. Ako je neko mislio da ću pristati da kršim zakonske rokove i time dovedem do stvaranja uslova za raspustanje skupstine od strane Vlade i uvodjenje privremenog odbora, taj ili nema dovoljno političkog iskustva ili je zaista naivan. Optuživati mene da saradjujem sa DPS-om je toliko nebulozno da ne zaslužuje ozbiljan komentar“, dodaje se u saopštenju.

Jovanović podsjeća da je bio sedam godina progonjen od režima Mila Đukanovića.

Mene je režim Mila Ðukanovića preko Milovoja Katnića hapsio, lažno optuživao i sudio 7 godina u politički montiranom procesu dok je isti taj režim one koji se kriju iza nepotpisanog saopštenja zapošljavao i završavao im brojne poslove. DPS je u Budvi osvajao preko 70 % i očigledno je greška što je mnogima dozvoljeno da predju u naš tabor i sada pokušavaju da preuzmu vlast u opštini. Želim jasno da poručim, ni ja, niti bilo ko iz moje porodice, nije nikada i neće nikada saradjivati sa DPS-om. A za one koji se kriju iza nepotpisanog saopštenja znam da jesu i siguran sam da hoće. Politički napadi na mene su zasnovani na iskonstruisanoj i bezočnoj neistini jer mi je poznato da je dio odbornika NSD zajedno sa dijelom odbornika Demokrata, u prethodnom periodu, tražio podršku DPS da me smijene sa pozicije predsjednika skupštine“, kazao je Jovanović.

Kada je taj plan propao, krenulo se u bojkot radi rušenja vlasti blokadom skupštine. Postavljam javno pitanje zbog čega nije ispoštovan poslednji dogovor koji je aminovao predsjednik opštine Milo Božović a to je raspodjela funkcija i izbor Jasne Dokić za potpresjednicu od strane onih koji se nisu pojavili na sjednicu. Na kraju, mene ne mogu optuživati za saradnju sa DPS-om oni koji su do juče bili u toj organizovanoj kriminalnoj grupi preko koje su i samo vršili krivična djela i zajedno otimali od gradjana Budve“, zaključuje Jovanović.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.