Connect with us

Budva

Božović svečano otvorio književni festival “Ćirilicom”

Published

on

Šesti međunarodni Festival književnosti “Ćirilicom” u organizaciji JU Narodna biblioteka Budva i Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore svečano je otvoren cinoć u Budvi, u Mediteranskom sportskom centru.

Otvarajući ovu kulturnu manifestaciju, predsjednik Opštine Budva, Milo Božović je istakao da ovaj festival okuplja, najčitanije pisce, pjesnike, esejiste, ali i eminentne naučnike, lingviste i teoretičare književnostda naglašivši da festival postaje kulturni brend našega grada .

“Međunarodni književni festival „Ćirilicom“, u organizaciji JU Narodna biblioteka Budve i Udruženja knjižara i izdavača Crne Gore organizuju po šesti put, okuplja i ove godine u našem gradu najčitanije pisce, pjesnike, esejiste ali i eminentne naučnike, lingviste i teoretičare književnosti iz zemalja u kojima se upotrebljava ovo dragocjeno pismo.

Uvjerem sam da značaj ove manifestacije za Budvu, kulturni život grada i njenu turističku ponodu višestruk. Ova književna manifestacija, programski i organizaciono uklopljena u kulturno-turističku ponudu grada, zauzima kulturnu pozornicu između crkava nakon završetka pozorišnog festivala. Ostvarujući svoj cilj – očuvanje naše kulturne istorije i baštine, ovaj festival istovremeno postaje kulturni brend grada.

„Ćirilicom“ mora da skrene pažnju javnosti i otvori naučnu javnu debatu o milenijumski starom pismu na kojem su ispisani počeci pismenosti našeg naroda. Ustavom zagarantovana ravnopravnost ćirilice samo je slovo na papiru i, duboko sam uvjeren, rezultat je politike negiranja bića našeg naroda. Politike koja je u svojoj kratkovidosti bila spremna da ruši i temelje na kojima ovo društvo i država počivaju.

Ćirilice je, nažalost, sve manje i u svijetu, i uprkos velikom broju ljudi u svijetu koji koriste ćirilicu, globalizacija predstavlja ogroman izazov za njeno očuvanje. Ćirilica je naše prvo pismo, pismo našeg naroda i njegove istorije i pismenosti ali i prvo pismo koje u školama uče naša djeca i koje ih uvodi u svijet knjiga i učenosti. Ćirilica je, preko prvih pisanih spomenika, postala i simbol naše duhovnosti. Ćirilično pismo je naša spona sa prošlošću, znak našeg raspoznavanja u porodici evropskih nacija i kultura. Pismo koje broji hiljadu godina na ovom prostoru, više nego bilo koja ideologija ili politika.

U ime Opštine Budva i svoje lično ime, imam čast i zadovoljstvo da otvorim Šesti međunarodni književni festival „Ćirilicom“ i da pozovem da u traganju za ljepotom pisane riječi ali i svakodnevici naših života, ne zaboravimo našu istoriju i tradiciju, našu pismenost i kulturu, i da pišemo I ĆIRILICOM” – zaključio je na kraju pozdravnog govora predsjednik Opštine Budva Milo Božović​

Budva

DPS ide samostalno na izbore u Budvi, očekuju najveći broj mandata

Published

on

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista Budva, na danas održanoj sjednici, jednoglasno je donio odluku o samostalnom nastupu na predstojećim izborima u Budvi.

Kako su saopštili iz DPS-a Budva, na sjednici je konstatovano da je samostalan nastup najpošteniji model odnosa prema građanima, te da je vrijeme da građani Budve pokažu svoj stav prema svakoj partiji pojedinačno, nakon “haosa i anarhije koja gradom vlada već godinama unazad”.

“Takođe, na sjednici je izraženo uvjerenje da će građani Budve kazniti licemjeran odnos parlamentarne većine koja se usljed međusobnih optužbi i frakcijašenja raspala – što je i dovelo do prijevremenih lokalnih izbora, a koja sada nastupa u predizbornoj koaliciji isključivo zbog straha od izvjesne pobjede Demokratske partije socijalista koja će na narednim lokalnim izborima biti partija sa najviše mandata.

Finalno, na sjednici je započet proces predlaganja kandidata za odborničku izbornu listu koja će u danima pred nama biti predstavljena građanima. Sastav liste će garantovati pobjedu i omogućiti da naš grad ponovo postane razvijen, urban i primjeren onome što Budva zaslužuje, jer Budva može i mora bolje!”, navodi se u saopštenju.

Nastavi Citanje

Budva

Dokić ugostila članove muzičkog takmičenja „Ritam Evrope”

Published

on

Potpredsjednica Opštine Budva Jasna Dokić danas je u svom kabinetu ugostila članove muzičkog takmičenja “Ritam Evrope” – Davida Makevića, Igora Karadarevića, Nenada Jeremića, Milana Milinkovića i Filipa Ratkovića, kao i ekipu koja je učestvovala i predstavljala Budvu na tom takmičenju.

Sastanak je protekao vrlo uspješno.

“Željela bih da se zahvalim predstavnicima najvećeg regionalnog takmičenja koji su danas došli u naš grad da nam ukažu povjerenje, da nas pohvale, uruče povelju i da našu djecu, djecu koja su igrala u Ritmu evrope i koja su igrala i za Evropu, državu i naš grad, da i njih podrže i uruče nagrade. Moje je zadovoljstvo što sam u prilici da budem sa njima i željela bih ovom prilikom da timu delegacije poželim sreću, a prije svega ovoj divnoj grupi koja je dala sebe i da im kažem da nikada ne odustaju od svog puta, da budu istrajni, da plešu i čime god se u životu bavili da ih prati sreća”, kazala je Dokić.

Budva ispisala istoriju

Evropa je sigurna u Budvu, jer kada imate ovakve domaćine, ljude i djecu zasita su i Crna Gora i Evropa sigurne u Budvu. Mi se ovdje osjećamo lijepo. Ovo je najveći televizijski format u Evropi ovoga tipa i upravo će grad Budva biti domaćin dva televizijska prenosa. Do sada nismo imali tu vrstu mogućnosti da imamo jedan grad, a da je odnio dvije pobjede. Budva je ispisala istoriju. Mi ćemo preći i na potpisivanje protokola i ugovora o saradnji jer je bitna uprava ta sigurnost za mlade naraštaje i sve ono što će iz Budve otići na druge nacionalne kanale. Višemilionska gledanost nas očekuje, djevojke i našeg Nikolu očekuje put na Kipar, a takođe ih i očekuje i snimanje spota. Još uvijek nisam ni otišao, a zaista jedva čekam da se vratim ovdje jer sam naišao na nasmijane i prijatne ljude koji su spremni da pokažu da je Budva svjetska metropola”, istakao je između ostalog Karadarević.

On je dodao da se pjesna očekuje u naredna dva mjeseca i da će se spot za pjesmu snimati baš u Budvi, na predivnim lokalitetima.

Ekipu iz Budve čine vokali: Lana Pavićević, Iva Otašević, Milica Radović i Nikola Karadžić, kao i plesači: Jana i Filip Savić.

Nastavi Citanje

Budva

Opština Budva podržava projekte NVO sa 100.000 eura za 2024. godinu

Published

on

Opština Budva objavila je javni konkurs za dodjelu sredstava nevladinim organizacijama za 2024. godinu, namenjujući ukupno 100.000 eura za podršku projektima koji doprinose društvenom razvoju.

Ovaj fond je namenjen unapređenju različitih društvenih aspekata uključujući zaštitu ljudskih prava, ekologiju, borbu protiv korupcije i razvoj kulture.

Poseban akcenat stavljen je na projekte koji ciljaju na unapređenje kvaliteta života u Budvi, sa dodatnim fokusom na podršku tradicionalnim organizacijama kao što je Gradska muzika Budva, koja se ističe kontinuitetom rada dužim od sto godina.

Spisak oblasti koje su predmet konkursa Opštine Budva:

1. Zaštita i obezbjeđivanje ljudskih prava, posebno ranjivih grupa.
2. Zaštita prirode, ekologija i održivi razvoj.
3. Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.
4. Borba protiv svih vrsta nasilja i bolesti zavisnosti.
5. Aktivno uključivanje mladih u zajednicu i rešavanje njihovih problema.
6. Njegovanje tradicije i kulturnog nasleđa.
7. Kulturni razvoj i edukacija.
8. Podizanje svijesti o značaju cjeloživotnog obrazovanja i volonterizma.
9. Podsticanje multietničkog i multikulturalnog dijaloga.
10. Zaštita životinja.

Kompletnu dokumentaciju možete pronaći na sajtu Opštine Budva na ovom linku.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.