Connect with us

Budva

Opština Budva ugostila pedeset mališana sa Kosova i Metohije!

Published

on

Opština Budva i organizacija “Miholjski zbor” su i ove godine omogućili ljetovanje za pedeset mališana sa Kosova i Metohije koji će osam dana boraviti u Budvi u Slovenskoj plaži.

Grupa od pedeset djece boravi u hotelu „Slovenska plaža“ od prošle subote, a domaćin im je, Milo Božović predsjednik Opštine Budva.

Organizatori puta, pored Opštine Budva, „Miholjskog zbora“, je i opština Gračanica koja je obezbijedila prevoz – zaključuje se u saopštenje Službe protokola Opštine Budva.

Budva

Jovanović: Puna podrška Udruženju ribara Sveti Nikola u naporima da se Luka Budva konačno vrati građanima!

Published

on

Predsjednik SO Budva i nosilac liste Budva naš grad Nikola Jovanović podržao je Udruženje ribara Sveti Nikola u naporima da se Luka Budva konačno vrati građanima.

Puna podrška Udruženju ribara Sveti Nikola-Budva, koje okuplja osim ribara i taksi prevoznike brodićima, u naporima da se Luka Budva konačno vrati gradjanima. U potpunosti podržavam stavove koje su decenijama unazad iskazivali protiveći se privatizaciji ovog prostora i boreći se da se stavi u javnu funkciju i povjeri Opštini Budva na upravljanje. U tom smislu, neophodno je mijenjati Zakon o lukama kako bi se ovaj prostor u svim primorskim opštinama proglasio lokalnom lukom od posebnog značaja i predao lokalnim samoupravama na upravljanje. Nažalost, vlasti u Podgoricu nemaju osjećaj za lokalni značaj ni nakon promjena 2020.godine”, poručio je Jovanović.

On je dodao da se umjesto decentralizacije dobili još jaču centralizaciju jer je Vlada CG na zahtjev Morskog dobra raskinula već zaključeni ugovor da se luka ustupi Opštini Budva.

Time je dodatno pokazano da centralne vlasti nemaju osjećaj za lokalni nivo i da se Budva iz još jedne prizme posmatra kao politički plijen“, zaključio je Jovanović.

Nastavi Citanje

Budva

Napustili Novu srpsku demokratiju i podržali listu „Budva naš grad“ Nikola Jovanović

Published

on

Pet odbornika i članova Privremenog odbora Nove srpske demokratija Budva, saopštili su danas da su napustili Novu srpsku demokratiju i podržali listu “Budva naš grad – Nikola Jovanović”.

Saopštenje za javnost prenosimo integralno:

“Ovim putem želimo da obavijestimo cjelokupnu javnost da zvanično napustamo Novu srpsku demokratiju i podnosimo ostavke na članstvo u Privremenom odboru NSD Budva. Ne želimo da imamo nikakve veze više sa strankom i rukovodstvom na čelu sa Andrijom Mandićem koji je instalirao „privremeni“ odbor po staljinističkom modelu i predao sudbinu stranke u ruke Mladenu Mikijelju i Nemanji Kuljači koji su po njegovom diktatu iz Podgorice srušili vlast u Budvi.

Od trenutka pritvaranja našeg predsjednika Mila Božovića svjedočimo fatalnom pokušaju da se Budva stavi pod šapu centrale i da se vlast povjeri sumnjivim tipovima kako bi se ostvarivao lični interes. Mi smo u politiku ušli čistog obraza i ruku i tako ćemo i ostati. Naš grad je još jednom postao talac trgovine na centralnom nivou jer je Andriji Mandiću važnije bilo da zadrži fotelju predsjednika skupštine i da uđe u Vladu nego da stane iza svog prijatelja Mila Božovića. Posebno je degutantno to što je isti, na godišnjicu pritvaranja predsjednika opštine, došao u Budvu i održao sjednicu Izvršnog odbora a da Mila Božovića nije pomenuo kao da nije ni živ. Čak se nije udostoji da mu ime spomene na Kongresu koji je organizovao po modelu Kim Jong Una niti da pozove nekoga od članova njegove porodice da prisustvuju, iako su jedni od osnivača stranke. Da je za njega Budva bila samo plijen vidjelo se po ćutnji onda kada je Vlada koju on drži na staklenim nogama atakovala na lokalni parlament i kada je htjela da nas raspusti i uvede odbor povjerenika. Ta ćutnja je rekla sve i svima je sve jasno.

Nismo dozvoli uvođenje prinudne uprave i instaliranje privremene vlasti po volji Andrije Mandića i Milojka Spajića i svoje odborničke mandate smo vratili građanima jer samo njima služimo. Nema tih funkcija sa kojima su mogli da nas korumpiraju niti da nas privole da budemo poslušnici nečijih ličnih interesa.

Imajući u vidu sve navedeno, odlučili smo da pristupimo izbornoj listi „Budva naš grad“ čiji je nosilac Nikola Jovanović predsjednik Skupštine opštine Budva jer je to jedini ispravni, časni i pošteni način zastupanja interesa naših građana. Lišeni svih partijskih stega i centralističkih interesa, kao slobodni pojedinci, svoje djelovanje nastavljamo sa istim onim ljudima sa kojima smo izvojevali važne pobjede u Budvu i pokrenuli talas promjena širom Crne Gore zaključno sa 30-tim avgustom. Pozivamo sve slobodnomisleće građane Budve, koji žele odgovornu i poštenu vlast koja ne dijeli svoje građane i radi u opštem interesu, da nas podrže i da budemo zajedno u možda do sada i najvažnijoj borbi za Budvu, za naš grad”, navodi se u saopštenju koje potpisuju Aleksandar Božović, Milica Radonić, Milijana Đukić, Marijana Božović i Milena Perović.

Nastavi Citanje

Budva

Budvanski ribari traže da se javno saopšti datum preuzimanja Luke Budva od strane Morskog dobra

Published

on

Građani i ribari grada Budve u saopštenju za javnost oglasili su se povodom stavljanja van snage Zaključka Vlade Crne Gore na sjednici 28. marta, kojim je data saglasnost da se Luka Budva da na korišćenje Opštini Budva, a čime je Luka ponovo data na upravljanje Morskom dobru.

Kako su kazali u saopštenju, građani Budve, korisnici Luke, kao i ribari bili su zatečeni ovom viješću u medijima.

“Jer je u prethodnom periodu održano niz sastanaka između predstavnika Morskog dobra i Opštine Budva o preuzimanju Luke Budva, što je i bila želja građana ispoljavana kroz višegodišnje zalaganje da se to realizuje”, navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da su od strane Opštine Budva upoznati da je od potpisivanja sporazuma sa Morskim dobrom u martu 2023. urađeno puno toga, te podsjetili da je na osmoj sjednici Skupštine opštine Budva, koja je održana 18. avgusta prošle godine, donijeta Odluka o davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Statuta D.o.o. Komunalno Budva, čime su se, kako su naglasili, stekli uslovi da Opština Budva preda Luku na upravljanje Komunalnom preduzeću.

Takođe, podsjetili su da je donijeta i Odluka o zaključenju Sporazuma radi regulisanja prava i obaveza između Opštine Budva i “Dukley Marina” D.o.o. Budva.

“Uporedo sa svim nevedenim usvojenim odukama od strane Opštine Budva, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom ne preduzima ništa po pitanju realizacije zahtjeva koji je upućen 09.02.2023. godine prema privrednom drušvu “Dukey Marina”, gdje im se nalaže da predaju dio morskog dobra, to jest Luku Budva, shodno Zaključku Vlade Crne Gore od 11.06.2021. godine, kojim je stavljen van snage Zakjučak Vlade od 10.04.2017. godine. Navedenim Zaključkom Vlade od 2021. godine je konstatovano da su prestali da važe privremeni ugovor o korišćenju morskog dobra od 2017. godine, kao i prateći aneksi I i II privremenog ugovora sklopljeni 2018. i 2019. godine, što implicira da bivši zakupac Luke nelegalno obavlja privrednu djelatnost naočigled svih državnih institucija.”

Građani Budve i ribari traže od direktora Morskog dobra da javno saopšti datum preuzimanja Luke Budva od strane tog preduzeća.

U tom smislu, podsjetili su i na izjavu za medije od 29. marta ove godine u kojoj je, kako su naveli, direktor saopštio da je Luka Budva u sigurnim rukama i da građani nemaju razloga za brigu.

“Ovim putem vas obavještavamo da bivši zakupac Luke svakodnevno potražuje uplatu novčanih sredstava za izmirivanje godišnje cijene zakupa komunalnog veza pozivajući korisnike putem telefona, uz nimalo prijatne razgovore i prijetnje da će oduzeti komunalni vez korisniku i dati nekom drugom na korišćenje”, navodi se u saopštenju.

Takođe su naveli da je saopštenjem za medije od 25. aprila prošle godine direktor Morskog dobra građanima saopštio da nisu u obavezi da bivšem korisniku D.o.o. “Dukley Marina” plaćaju zakup komunalnih vezova, te da u slučaju potraživanja to prijave Morskom dobru.

“U skladu sa navedenim vidimo da Morskom dobru nije stalo da zaštiti interesa građana i ispuni sve rečeno u sopstvenim saopštenjima. Svjedoci smo da se godinama ništa nije ulagalo u infrastrukturu Luke Budva i da je ona služila bivšem zakupcu samo za ostvarivanje ličnih interesa i ekstra profita. Kao građani i korisnici Luke, upućujemo apel direktoru Morskog dobra vezano za rad i organizaciju Luke, i ukazujemo da je neophodno organizovati operativni dio Luke, što je i obaveza po Zakonu o lukama, mjesto za pristajanje turističkih brodova koji su registrovani za prevoz putnika, mjesto priveza plovila za sve registrovane privredne ribolovce, mjesto za prvi iskrcaj ribe, utovar i istovar ribolovnih alata, kao i obezjeđivanje dodatnog broja komunalnih vezova. U sklopu Luke treba organizovati mjesto za prodaju ribe sa svim sanitarno tehničkim uslovima”, smatraju građani i ribari.

Kako su kazali, žele da upoznaju direktora Morskog dobra sa stanjem lokalnog privezišta u Petrovcu i tamošnjim problemima koji su evidentni od kada se, kako su naglasilo, to privezište izdaje u zakup od strane Morskog dobra.

“Predlažemo da se u planiranju daljih poslovnih aktivnosti od strane Morskog dobra lokalno privezište u Petrovcu tretira kao Luka Budva i iskljući iz budućih planova davanja u zakup”, dodaje se u saopštenju.

Oni pretpostavljaju da od preuzimanja Luke neće biti ništa, jer je, kako smatraju, očigledno da se u rukovodstvu Morskog dobra nastavlja stara praksa sa zaštitom interesa zakupca Luke. Dodatno, ocijenili su i to da postoji intencija da se javnosti u produženom trajanju plasiraju informacije da je došlo vrijeme da se Luka vrati građanima.

“Postavljamo javno pitanje: Zbog čega je direktor Morskog dobra, gospodin Mladen Mikijelj uputio Vladi Crne Gore dopis da se raskine sporazum o preuzimanju Luke Budva od strane Opštine Budva i kojim se to interesima rukovodilo da se Luka koja pripada svim građanima Budve vrati na upravljanje Vladinom javnom preduzeću? Svaki građanin Budve zna da se pitanje Luke aktuelizuje sa svakim novim izbornim ciklusom i da se koristi u predizborne svrhe, a mi tražimo da se sa tom praksom konačno prestane. Mi želimo samo da se Luka Budva vrati Opštini Budva, kako bi bila isključena svaka mogućnost da Vlada sjutra opet donese odluku da se taj resurs grada dodijeli nekom novom zakupcu”, zaključuje se u saopštenju.

RTV Budva

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.