Connect with us

Bar

Đukanović: Kada je krenuo koncert, kao da je sve bilo isključeno pa smo svirali i pjevali na slijepo

Published

on

Ni posle dva dana nisam uspio da suzbijem tendenciju da osvijetlim takozvane ” tehničke” probleme na koncertu u Baru. Ovo će služiti više mojim kolegama nego samim fanovima Grimm muzike, ali nije zgoreg vidjeti o čemu se radi. Uporedio sam 2 velike manifestacije gdje smo ove godine nastupali sa sličnim outfitom, ali posve drugačijim pristupom poslu. U Baru se drugi put događa da puca koža od doboša i raspada se sner, kao i 2018 na bas bubnju su donijeli probijenu kožu, dalje… da smo na tonskoj probi dobili jedan objektivno dobar zvuk, a kada je krenuo koncert, kao da je sve bilo isključeno pa smo gotovo i svirali i pjevali na slijepo… što je pogubno za izvođače, ali smo se mi nekako na iskustvo izvukli i ako je bilo krajnje neprijatno biti u našoj koži. Kako sam kasnije čuo, još gore je bilo kolegama iz Akademie...”, napisao je na svom FB profilu frontmen grupe Grimm Nebojša Đukanović, reagujući na probleme koji su obilježili poslednji u nizu koncerata manifestacije “Ljeto sa zvijezdama” na kojem je glavna zvijezda bio Toni Cetinski.

Đukanović u nastavku objave kaže da na City Groove Festivalu u Podgorici nije bilo problema sličnih onima sa kojima se sa svojim bendom suočio u nedjelju u Baru.

Za razliku od Bara u Podgorici na City Groove Festivalu nas je čekala prava profesionalna ekipa koja je namjestila fantastičan zvuk, odličan monitoring i bila uz nas tokom čitavog nastupa..na bini smo imali galone vode da nakvasimo grlo…u Baru su nam iz “Obezbjeđenja” donijeli vodu tokom nastupa. O krčanju i mikrofoniji neću…ali zamolio bih konačno odgovorne iz Turističke Organizacije Bar da povedu računa o tome koga unajmljuju za ovako odgovoran posao, kako se postupa sa muzičarima, i naravno o samom kvalitetu izvođenja i izvođača…jer konstantno imam osjećaj da ćemo mi iz Bara stalno ćutati i sve progutati zajedno sa mrvicama za koje uopšte i možemo nastupiti. Moj radni staž od 30 godina stvaralačkog muzičkog opusa i sviračkog iskustva jednostavno više ne dozvoljava da ćutim!“, napisao je Đukanović.

Bar

U Sutomoru će 2024. godine biti otvoren hotel sa pet zvjezdica!

Published

on

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović sastali su se danas sa predstavnicima kompanija Akor i Iberostar u vezi sa projektom izgradnje hotela sa pet zvjezdica “Rixos” u Sutomoru. Kako je najavljeno, očekuju da hotel bude otvoren do ljetnje sezone 2024. i da otvori 400 novih radnih mjesta.

Predstavnici “Akora” i investitora upoznali su predsjednika Vlade sa detaljima ovog luksuznog hotela i naglasili svoju posvećenost Crnoj Gori kao turističkoj destinaciji, ukazujući da su prepoznali napore Vlade Crne Gore u privlačenju svjetskih hotelskih brendova i investitora.

gov.me

Kako napominju u saopštenju iz Kabineta premijera, Akor grupacija je broj tri u hotelskoj branši u svijetu i u svom portfoliju ima neke od najuspješnijih i najprepoznatljivih hotelskih brendova. Predstavnici Akora su naglasili da je snaga njihove kompanije u distribuciji, tako da njihovo prisustvo otvara našoj zemlji pristup ogromnom broju turista koji su njihovi lojalni klijenti.

Abazović je naglasio spremnost Vlade da investitoru (Iberostar) i predstavnicima grupacije Akor bude na raspolaganju sa ciljem prevazilaženja svih barijera kako bi se pomenuti hotel otvorio za ljetnju turističku sezonu 2024. godine.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što će Sutomore i Bar dobiti renomirani hotel sa pet zvjezdica, navodeći da će to značiti novu vrijednost za taj kraj, ali i cjelokupnu turističku ponudu naše države. Posebno je istakao što će sa otvaranjem ovog luksuznog hotela biti direktno otvoreno 400 novih radnih mjesta u Sutomoru.

U narednom periodu želimo vidjeti još nekoliko hotela sa pet zvjezdica od Budve do Ulcinja“, naglasio je premijer Abazović.

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnosti otvaranja drugih hotela u Crnoj Gori, ali i mogućnostima obuke kadrova u turizmu i ugostiteljstvu.

Sastanku su prisustvovali Branko Čupić, investitor i vlasnik Iberostar hotelske grupe sa saradnicima, kao i Fransoa Baudin i Gaurav Bušan, poslovni i izvršni direktor Akor grupe.

Nastavi Citanje

Bar

U Starom Baru održana jubilarna 20. Maslinijada (FOTO, VIDEO)

Published

on

Ministar poljoprivrede, šumastva i vodoprivrede, Vladimir Joković, pozvao je sve maslinare da u što većem broju koriste subvencije poljoprivrede i da se sva udruženja udruže u jedno, nacionalno udruženje maslinara.

Joković je danas u Starom Baru otvorio jubilarno 20. izdanje Maslinijade, podsjećajući da se u Crnoj Gori kaže „Maslina je kao majka, a vinova loza kao djevojka“.

 

Otvaranju Maslinijade prisustvovali su i premijer Dritan Abazović, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari.

Fešta u slavu masline, koja je prvi put održana 2002. godine, vrlo brzo postala je omiljeno mjesto susreta, zbližavanja i pozitivnog nadmetanja, a danas je u prisustvu brojnih maslinara i ljubitelja masline svečano otvoreno njeno jubilarno izdanje.

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, kazao je da posljednje dvije godine, kada Maslinijada nije održana, nijesu sputale maslinare da se edukuju, da vrijedno rade na revitalizaciji maslinjaka i da konstantno unapređuju kvalitet proizvodnje maslinovog ulja i proizvoda od masline.

To potvrđuju i nagrade koje barski maslinari dobijaju na međunarodnim takmičenjima, a jedna takva stigla je i sa takmičenja u Njujorku.

Publika će i sjutra na izložbenim štandovima moći da degustira masline, maslinovo ulje, sir, med, vino, domaće sokove i ostala prepoznatljiva jela barskog podneblja.

Jubilarna Maslinijada održava se u organizaciji nevladinih organizacija Maslinijada i Udruženje maslinara Antivari Stari Bar, pod pokroviteljstvom Opštine Bar i uz podršku resornog Ministarstva i Turističke organizacije Bar.

Nastavi Citanje

Bar

U Baru održana tradicionalna Svetosavska akademija

Published

on

U prepunoj zimskoj sali Doma kulture, u organizaciji Pravoslavne crkvene opština Bar, sinoć je održana tradicionalna Svetosavska akademija.

Auditorijumu se pozdravnim govorom prvi obratio mitropolit crnogorsko-primorski SPC Joanikije, čestitajući dolazeći praznik i naglašavajući da je prirodno da “ovakvim duhovnim svečanostima, riječima naših najmudrijih glava i bogougodnom pjesmom i radošću proslavimo spomen na Svetog Savu”.

Njegova ličnost i djela svijetle i dan danas i ne gube ništa od svoje slave, jer uređenje ne može narušiti netruležnu svjetlost Hristovu i Božiju u koju se Sveti Sava obukao. Još za života bio je svjetovnik svoga roda i apostol Hristov, a poslije upokojenja veliki čudotvorac i naš zastupnik pred prestolom Božijim. Pred nama je ličnost koja ima vaseljensku širinu duha i ugled u cijeloj pravoslavnoj vaseljeni, ali ga srpski narod slavi kao svoga duhovnog roditelja i nebeskog zastupnika”, kazao je mitropolit Joanikije.

FOTO: Dejan Vukić

Čast da održi svetosavsku besjedu na akademiji u Baru, drugi put je imao univerzitetski profesor iz Beograda i vodeći istoričar književnosti u regionu, prof. dr Milo Lompar, koji je ukazao na nemjerljiv značaj djela Svetog Save u istoriji i kulturi srpskog naroda.

Iako je srpska istorija počela ranije, iako su tragovi srpske kulture zapretani u prethodnim vjekovima, činjenica je”, naglašava Lompar,”da u našem iskustvu pojava Svetog Save obilježava jedan utemeljujući i novi početak, a početka nema bez onoga što je učinio Sveti Sava u različitim sadržajima naše kulture i istorije”. I to, po riječima prof. Lompara, na dva načina – iz istorijske i eshatološke perspektive.

“Istorijska je naše kretanje u vremenu, a eshatološka naše kretanje iz vječnosti. Ta dva kretanja su suprotnosmjerna, ali se sreću u izuzetnim ličnostima, trenucima kulturnog i nacionalnog prepoznavanja njihovog dejstva”, kazao je Lompar.

Sveti Sava je, ističe Lompar, prvi u svemu.

Obilježio je početak Srpske crkve na način da traje dok je srpskog naroda i pamćenja u kojem se on pojavljuje, a obilježio je i jedan poseban trenutak u našem pravnom životu. Donio je zakonopravilo i napravio pravni sistem koji je obilježio nemanjićku državu, to je bilo nešto moderno i nešto što i danas ima svoje životno dejstvo”, naveo je Lompar, osvrnuvši se i to da je “Sveti Sava obilježio početak srpske umjetnosti, dovodeći slikare iz Soluna, koji su na veličanstven način obilježili visoki trenutak duhovnosti i vizantijske i srpske spiritualnosti u Studenici, Žiči i Mileševi”.

Donio je autokefalnost srpskoj arhiepiskopiji, po tu autokefalnost otišao Mikeju i u isto vrijeme krstio Stefana Prvovenčanog i ovjenčao ga krunom pravoslavnom, kao činjenicom koja ga zauvijek označava kraljem srpskih i primorskih zemalja. Postavio je pravoslavne manastire na Prevlaci, u Stonu, napravio eparhije na Kosovu i Metohiji, dao izraz i duhovni lik narodu, ušao u njegovo pamćenje u narodnoj poeziji i predanju i ušao u njegovu literaturu u srednjevjekovnom spisu velikog spiritualiste Domentijana i životnog realiste Teodosija”, nadahnuto je kazivao Lompar.

FOTO: Dejan Vukić

Prof. dr Lompar je istakao da je na početku te književnosti, Sveti Sava opisao život svog oca Simeona i pokazao da ne stvara samo otac sina, nego, u njegovom slučaju, sin iznova stvara oca, jer se kreću jedan u istorijskom, a drugi u eshatološkom poimanju vremena, baš onako kako je u Jevanđelju zapisano.

Brojna publika ovacijama je ispratila nastupe Danice Crnogorčević, hora Sabornog hrama, Folklornog ansambla KUD-a Sveti Jovan Vladimir, narodnog guslara Željka Bugarina, harmonikaša Petra Balabana i polaznika Škole vjeronauke u Baru.

Medijatori na Svetosavskoj akademiji su bili dr Dijana Marojević profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i glumac Pavle Ilić.

 

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.