Connect with us

Bar

Luka Bar sa novom upravom ostvarila dobit 5,23 miliona eura!

Published

on

Luka Bar, koja je u većinskom vlasništvu države, ostvarila je bruto dobit od 5,23 miliona eura za prvu polovinu ove godine, što je značajno bolji rezultat u odnosu na uporedni period lani, kada je ostvaren dobitak od 93 hiljade, pokazuje finansijski izvještaj kompanije.

Ukupni prihodi od januara do kraja juna iznosili su 11,93 miliona i za 2,4 puta su veći nego lani, dok su rashodi bili 6,69 miliona, što je rast od 38 odsto.

Dio prihoda od 3,88 miliona eura odnosi se na prihod po osnovu fakturisane skladišnine veće količine tereta koja je u Luci Bar ostala duže od godinu.

”Neočekivano dugo zadržavanje robe na skladištu prouzorkovalo je povišene troškove skladišnine zbog toga što je roba ušla u treći period obračuna kada se cijena višestruko povećava u skladu sa ugovorom”, objasnili su iz menadžmenta kompanije.

Najviše je prihodovano od rasutog tereta – 8,4 miliona eura, od čega čak 5,3 miliona od pretovara boksita, a u značajnoj mjeri prihod je ostvaren još od koncentrata bakra od 2,45 miliona eura.

Od generalnog tereta Luka Bar je prihodovala gotovo milion, najviše od skladištenja banana – 156 hiljada eura, što je četiri puta više nego prošle godine. Zanimljivo da je Luka na osnovu skladišta cigareta zaradila pet hiljada eura, dok je lani ta vrijednost iznosila 37 hiljada.

Od izvoza tečnog tereta (dizel i benzin) barska kompanija ostvarila je 340 hiljada eura prihoda, što je za nijansu više nego 2021. godine.

”U periodu 1. januara do 30. juna pretovarene su ukupno 1.053.742 tone tereta, što je za 538.534 tone više u odnosu na isti period prethodne godine”, naveli su iz kompanije i dodali da je to za dva odsto više u odnosu na plan.

U dijelu rashoda polovina ili 3,28 miliona je otišlo na troškove i naknade zarada. Na kraju juna preduzeće je imalo 426 zaposlenih, a njih 415 radi na neodređeno. U izvještaju menadžmenta se navodi da je u prvoj polovini godine novozaposleno 24 osoba, a da je za sedam prestao radni odnos.

U odnosu na uporedni period prethodne godine, došlo je do povećanja vrijednosti stalne imovine za 774 hiljade, a njena ukupna vrijednost je skoro 60 miliona eura, koliko iznosi i ukupni kapital preduzeća.

Nakon pozitvnog rezultata ukupni gubitak kompanije sada iznosi 14,46 miliona.

Bar

Albanska policija uhapsila Baranina zbog šverca droge

Published

on

Na graničnom prelazu Sukobin-Murićani albanska policija uhapsila je crnogorskog državljanina N.B. (30) iz Bara zbog sumnje da je šverovao drogu. Kako prenosi “albaniandailynews.com”, osumnjičeni je pokušao da iz Albanije dopremi određenu količinu kanabisa i amfetamina.

Prilikom kontrole na graničnom prelazu kod tridesetogodišnjaka je pronađena i oduzeta opojna droga. Oduzeti su mu i automobil i mobilni telefon.

Kako se napominje, na ovom graničnom punktu, prilikom kontrole izlaska iz Albanije, policijske službe su zaustavile vozilo marke “folksvagen“ kojim je upravljao crnogorski državljanin N. B., u kojem je pronađen materijal za koji se sumnja da su opojne droge kanabis i amfetamin.

Navodi se da je u pitanju državljanin Crne Gore N.B. inače star 30 godina, nastanjen u Opštini Bar, a na teret mu se stavlja krivično djelo ‘trgovina opojnim drogama’.

“Dokazni materijali su proslijeđeni Tužilaštvu pri Prvostepenom sudu opšte nadležnosti Skadar, na dalje postupanje;’ saopštila je policija Albanije.

Nastavi Citanje

Bar

TO Bar će sredstva za vatromet preusmjeriti za projekat izgradnje Pet-Parka

Published

on

“Sredstva od vatrometa će biti utrošena za projekat izgradnje Pet-Parka”, saopštili su iz Turističke organizacije Bar.

“Prethodnih nekoliko dana u javnosti je prisutna diskusija oko vatrometa i pitanja stresa koji kućni ljubimci doživljavaju tokom raznih manifestacija.

Takodje, duboko uvažavamo činjenicu da je predložena dopuna dnevnog reda na predstojećoj sjednici Skupštini opštine Bar u formi odluke kojom bi se navedena sredstva drugačije potrošila. Imajući u vidu da moramo voditi računa da nijedan događaj nema nikakav negativan kontekst vezano za spektakularni novogodišnji program koji se priprema, donijeli smo odluku da se pomenuta sredstva drugačije potroše.

Na ovaj način spremljena sredstva će biti usmjerena za izradu projektne dokumentacije vezana za otvaranje prvog Pet- Parka za ljubimce u našem gradu”, navodi se u saopštenju TO Bar.

Nastavi Citanje

Bar

Ilija Pješčić ostaje na čelu Luke Bar: Razriješen pa ponovo izabran za direktora!

Published

on

Saopštenjem za javnost se obratio Odbor direktora Luke Bar AD. Saopštenje prenosimo integralno:

„Postupajući po presudi Višeg suda u Podgorici, kojom se poništava Odluka Odbora direktora br. OD/220-3-b od 04.10.2021. godine i nalaže da se izvrši ponovni izbor između prijavljenih kandidata na radno mjesto izvršnog direktora, u roku od 8 dana od pravosnažnosti presude, Odbor direktora je održao sjednicu danas, 28.11.2023. godine. Obrazloženje iz Presude Višeg suda ukazuje, da se iz sadržine navedene Odluke o izboru Ilije Pješčića na radno mjesto izvršni direktor, ne vide precizni razlozi kojima se vodio tadašnji Odbor direktora, prilikom izbora kandidata. Bez obzira na diskreciono pravo koje Odbor direktora ima prilikom odabira kandidata, Viši sud je zaključio da Odluka o izboru ne može biti donešena bez obrazloženja. Takođe, Viši sud ukazuje da pravo na obražloženje imaju kandidati koji su konkurisali, kao i šira javnost. Zato Viši sud nalaže Odboru direktora, ponovni izbor između prijavljenih kandidata na konkursu od 29.09.2021. godine.

Shodno statutarnim i zakonskim ovlašćenjima, Odbor direktora je blagovremeno postupio po presudama Osnovnog suda u Baru i Višeg suda u Podgorici, pa je uslijedilo razriješenje Izvršnog direktora Ilije Pješčića. Procedura je dalje nalagala ponovno razmatranje dostavljene dokumentacije trojice kandidata koji su ispunili uslove, po konkursu iz 2021. godine, njihovih biografija i Planova i programa rada za ‘Luka Bar’ AD, kao i Zapisnika sa usmenih intervjua koji su tada obavljeni sa kandidatima. Na osnovu navedene dokumentacije, a uz primjenu profesionalnih, stručnih i etičkih standarda u biranju najboljeg kandidata za mjesto izvršnog direktora ‘Luka Bar’ AD, uprkos kratkom vremenskom roku koji je ostavljen zbog postupanja po presudi Višeg suda, Odbor direktora je jednoglasno donio Odluku o imenovanju Ilije Pješčića na mjesto Izvršnog direktora, te će tu funkciju Pješčić obavljati do 04.10.2025. godine. Konstatovano je da je Pješčić dostavio najkonkretniji i najrealniji Plan i program rada ‘Luka Bar’AD za mandatni period od četiri godine, što mu je dalo prednost u odnosu na ostale kandidate.

Odbor direktora od svog imenovanja u ovom sastavu, u martu 2023. godine, razmatrao je i donosio niz veoma teških i specifičnih odluka, po mnogim otvorenim i naslijeđenim pitanjima. Sa zadovoljstvom i uvjerenošću možemo konstatovati da smo sve odluke donijeli savjesno, profesionalno i stručno, a u najboljem interesu kompanije i zapošljenih u njoj. Istaći ćemo ovom prilikom donošenje novog Akta o sistematizaciji radnih mjesta, uvođenje obaveznog ocjenjivanja i vrednovanja rada svih zapošljenih, pokretanje aktivnosti na valorizaciji lučke imovine, niz realizovanih društveno odgovornih akcija o kojima ćemo javnost uskoro informisati, a kao najznačajniju izdvajamo sadnju 300 sadnica borova u lučkom području. Na sjednici Odbora direktora održanoj prošle sedmice, donešena je Odluka o provjeri diploma svih zapošljenih u ‘Luka Bar’AD.

I današnjim postupanjem po presudi Višeg suda u Podgorici i imenovanjem izvršnog direktora u ponovljenom postupku, kako je i naloženo, štitimo interese i poziciju ‘Luka Bar’AD, što je uostalom i naš posao i glavni cilj i motiv u radu“, navodi se u saopštenju.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.