Connect with us

Bar

Privatizovanje Luke Bar potrebno je izbjeći

Published

on

Privatizovanje Luke Bar potrebno je izbjeći i neophodno je pokrenuti inicijativu za ratifikaciju konvencije Međunarodne organizacije rada (MOR) o radu lučkih radnika čime bi se, na svojevrstan način, postavili temelji za razvoj stručnog obrazovanja lučkih radnika.

To je saopšteno danas na okruglom stolu “Dokeri: sadašnji i budući izazovi”, u organizaciji Sindikalne organizacije Luke Bar.

Kako se navodi u saopštenju Sindikalne organizacije Luke Bar, događaj je okupio relevantne aktere u tom sektoru, pogotovo u kontekstu socijalnog dijaloga i industrijskih odnosa, kako na nivou kompanije i sektora, tako i na državnom nivou.

Dodaje se da je učešće koordinatora Evropskog savjeta dokera, Entonija Tetara dalo događaju međunarodni karakter, što je, uzevši u obzir ekonomsku prirodu tog sektora, značajno upotpunilo cjelokupnu raspravu.

Tetar je, kako se navodi, rekao da su u „evropskom dokerskom savjetu uvjereni da će samo jedinstvena i solidarna borba omogućiti da prihvatimo izazove koji sve nas očekuju u našim lukama“.

Dodao je da su, između ostalog, prioriteti tog Savjeta zdravlje i bezbjednost na radu lučkih radnika, ali i insistiranje na tome da sve države Evrope ratifikuju konvencije MOR-a koje se tiču lučkih radnika i štite njihova prava, naročito konvencije 137, 152, 154, 155, 187 i 195.

Predstavnik Ministarstva kapitalnih investicija Dino Tutundžić naveo je da pozitivni rezutati za prvih šest mjeseci nijesu samo rezultat dobrog rada menadžmenta kompanije već i posvećenosti svih zaposlenih u Luci Bar.

On je rekao da očekuje da uskoro bude finalizovan granski kolektivni ugovor za dokere.

Predstavnik Ministarstva rada i socijanog staranja Marko Ćipović rekao je da je veoma važno da sva pitanja iz oblasti socijalnog dijaloga rješavaju postepeno i da partneri putem kompromisa dođu do rješenja.

Predsjednik Sindikata Alis Šabotić podsjetio je da je Tetar bio jedan od glavnih faktora pod čijim je pritiskom poništen tender za prodaju Luke Bar 2016. godine, ali i naglasio da će „s obzirom na neke medijske navode Sindikat pružiti identičan otpor kao i 2016. godine, ukoliko se opet krene u neku sličnu avanturu sa Lukom Bar.“

Predsjednik Odbora direktora Luke Bar, Marko Nišavić, rekao je da menadžment prepoznaje značaj Sindikata i važnost njegove međunarodne sindikalne saradnje jer su primjeri dobre prakse iz Evrope više nego dobrodošli kod nas.

Izvršni direktor Luke Bar, Ilija Pješćić, stavio je akcenat na značaj ljudskih resursa u koje će, rekao je, Luka Bar i ubuduće nastaviti da ulaže.

Predsjednik Skupštine Saveza sindikata Crne Gore, Ranko Božović, naveo je da je na Sindikatu da pokreće inicijative i da oni posjeduju kapacitet i znanje da to ostvare u praksi.

Predsjednik granskog Sindikata pomoraca i dokera Crne Gore, Agim Mila, osvrnuo se na neujednačenost pristupa socijalnom dijalogu i poštovanju radničkih prava u različitim kompanijama u ovom sektoru.

Kao pozitivan primjer naveo je Luku Bar, dok je, prema njegovim riječima, kompanija Port of Adria primjer neuspješne privatizacije, koja se odrazila ne samo u pogledu poštovanja radničkih prava, već je i lošim ekonomskim performansama „dovela u pitanje postojanje Bara i Crne Gore na mapi luka koje se bave pretovarom generalnih tereta“.

On je istakao potrebu za iniciranjem postupka ratifikacije konvencije MOR br. 137 o lučkim radnicima kojom bi država i zvanično prepoznala lučke radnike i minimum prava koja proizilaze iz te konvencije.

Bar

VDT obustavilo istragu protiv stečajnog upravnika Primorke! Slijedi nova krivična prijava!

Published

on

U prilog Vam saljem naredbu o obustavi istrage koju je Vise državno tužilastvo, odnosno državni tužilac Ana Radović, donijela je odluku o obustavi istrage protiv stečajnog upravnika Žarka Ostojića u stečaju AD „Primorka“ Bar.

Na dan protesta Edina Begzića, predstavnika bivših radnika Primrke koji su oštećeni u ovom slučaju, ispred NLB Banke u Baru 28. decembra 2021. godine, Više državno tužilaštvo je ekspresno i na sva zvona objavilo da je pokrenuta istraga protiv ovog stečajnog upravnika zbog moguće zloupotrebe službenog položaja.

“Ja sam i tog dana znao da je to samo njihova igra i pokušaj umirivanja podrške mom protestu (iako je protest bio nezakonit) a i da se stvori privid da je moj protest imao efekta i postigao nesto u pogledu pravde u slucaju „Primorka“. Zanimljivo je da Više drzavno tužilastvo nije dostavilo ovu naredbu o obustavi istrage medijima, niti je istu objavilo na zvaničnom sajtu Višeg državnog tužilastva a sve kako bi se prikrila ova nezakonita odluka. U narednim danima biće predata nova žalba odnosno nova prijava u kojoj ce detaljno biti objašnjenjo kako prvopostupajuća u ovom slučaju bivša specijalna drzavna tuziteljka Mira Samardžic i sada državna tužiteljka Ana Radović zamjenom teza i nevođenjem kompletne istrage pokušavaju da zaštite stečajnog upravnika Žarka Ostojića. Iz ovog razloga ubrzo ćemo izvršiti dopunu krivične prijave koju smo početkom decembra predali SDT-u protiv OKG koja je opljačkala i građane Crne Gore a i radnike „Primorke“ a tom dopunom dodaćemo kao člana ove OKG i državnu tužiteljku Anu Radović prema kojoj smo već izrazili sumnje u sklopu te krivične prijave predate SDT-u, a što ćemo detaljnije objasniti u optužnici koju ćete uskoro dobiti nakon sto je predamo”, navodi se u saopštenju Begzića.

Nastavi Citanje

Bar

Barsko zaleđe predstavljeno na sajmu u Minhenu

Published

on

Prirodne ljepote, ponude aktivnog odmora i bogata kulturna baštinu privukli su veliko interesovanje posjetilaca Međunarodnog specijalizovanog sajma za aktivni turizam, koji je u Minhenu održan od 14. do 18. februara.

Sajam u Minhenu, jedan od najposjećenijih u južnom dijelu Njemačke, okupio je preko 140 hiljada posjetilaca i 900 izlagača iz 50 zemalja, a posjetioci štanda TO Bar imali su priliku da se upoznaju sa brojnim atrakcijama i aktivnostima koje Bar nudi, uključujući nevjerovatne prirodne ljepote, kulturnu baštinu i raznovrsne mogućnosti za aktivni odmor, za kojim je i vladalo najveće interesovanje.

– Poseban akcenat stavljen je na promociju 20 pješačkih staza koje se prostiru na preko 200 kilometara naše opštine, pet kanjona u zaleđu Bara, atraktivnu i bogatu ponudu Skadarskog jezera – navode iz TO Bar.

Tržište Njemačke jedno je od najznačajnih emitivnih tržišta za našu destinaciju. Prema zvaničnim podacima TO Bar, u poređenju sa 2022. godinom zabilježen je rast broja ostvarenih noćenja od 16%.

– Turistička organizacija Bar nastavlja svoj angažman u promociji ponude destinacije, sa akcentom na sadržajnu ponudu aktivnog odmora. Sajam u Minhenu bio je izvanredna prilika za promociju Bara kao atraktivne destinacije za avanturiste i ljubitelje prirode, a ujedno i upoznavanje posjetilaca sa njemačkog tržišta sa novitetima u ponudi. Kroz naše aktivnosti, želimo inspirisati putnike da istraže ljepotu barske opštine i dožive nezaboravna iskustva – stoji u saopštenju.

Na sajmu su ponudu predstavile lokalne turističke organizacije Ulcinja, Cetinja, Mojkovca i Bijelog Polja, u organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Nastavi Citanje

Bar

Tragedija na putu Bar – Ulcinj: Poginule tri osobe, dvije teško povrijeđene

Published

on

Od posljedica saobraćajne nesreće, koja se 40 minuta nakon ponoći dogodila na magistralnom puti Bar – Ulcinj, u naselju Utjeha, smrtno su stradale Baranke B.B. (20) i N.D. (18) i Ulcinjanin M.D. (21). U Oštoj bolnici Bar, na medicinskom zbrinjavanju su L.P. (18) i A.V. (18) iz Bara, koje su zadobile povrede opasne po život.

U Opštu bolnicu Bar, u noći između subote i nedelje, dovezena su tri pacijenta koji su zadobili teške povrede u saobraćajnoj nezgodi. Jedna osoba je, na žalost, preminula tokom prijema. Dvije osobe su medicinski zbrinute u našoj zdravstvenoj ustanovi. Stabilnih su parametara. Zbog prirode povreda pacijenti će biti upućeni u Klinički centar Crne Gore, kazao je za Primorski portal dr Rade Stanisavljević, dežurni ljekar u Opštoj bolnici Bar.

Prema navodima iz policije do udesa je došlo usljed sudara automobila marke ‘Audi A3’, ulcinjskih registarskih oznaka, kojim je upravljao M.D. i vozila ‘Seat’ barskih tablica, za čijim volanom je bila B.B. (20). Na licu mjesta su stradali vozač audija i N.N. koja je bila suvozač u ‘Seatu’. Djevojka B.B. koja je vozila ‘Seat’, podlegla je povredama u 2 sata i 30 minuta u Barskoj bolnici.

Foto: Dragan Stojanović/Dan

Uviđaj je obavila tužiteljka Osnovnog državnog tužilaštva u Baru, Mirjana Tankosić Vučinić, uz prisustvo vještaka saobraćajne struke, kriminalističkog tehničara Odjeljenja bezbjednosti Bar.

Saobraćaj je na toj dionici puta u oba smjera bio zatvoren do pet sati.

Okolnosti pod kojima je došlo do saobraćajne nesreće, biće poznate nakon rezultata izviđaja.

(Dan)

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.