Connect with us

Bar

Luka Bar i Barska plovidba značajno poboljšali poslovanje, ŽICG imala tri puta gori rezultat nego lani

Published

on

Luka Bar i Barska plovidba završile su drugi kvartal sa plusom. Luka Bar je bila u plusu čak pet miliona, a Barska plovidba 85,1 hiljadu. Za razliku od njih Željeznička infrastruktura (ŽICG) je za šest mjeseci imala 618 hiljada minusa, pokazuju finansijski iskazi o poslovanju ovih državnih preduzeća, prenosi Dan.

Luka Bar i Barska plovidba su značajno poboljšali poslovanje u odnosu na isti period 2021., dok je ŽICG imala tri puta gori poslovni rezultat.

Prihodi Luke Bar za šest mjeseci iznosili su 11,6 miliona eura, što je skoro sedam miliona više nego u istom periodu lani. Troškovi poslovanja su iznosili 3,25 miliona, što je 1,35 miliona više nego u uporednom periodu. Ostali rashodi su bili 5,4 miliona, dok su godinu ranije bili 268,2 hiljade. Luka Bar je na zarade lani potrošila 3,3 miliona, što je pola miliona više nego u 2021. godini.

Neto dobit je za šest mjeseci bila 5,23 miliona, dok je prošle godine bila 94 hiljade. Uprkos velikoj dobiti, ukupan gubitak na kraju juna je iznosio 14,5 miliona. Prošle godine je na kraju drugog kvartala bio 19,7 miliona eura.

Barska plovidba je slično bilježila bolje rezultate, ali je i ona u velikom minusu na kraju juna. Preduzeće sa sjedištem u Baru je za šest mjeseci prihodovalo 6,2 miliona što je skoro dva i po puta više nego lani. Prošle godine su imali 2,44 miliona prihoda.

Troškovi poslovanja su iznosili 2,5 miliona, što je za 650 hiljada više nego u uporednom periodu. Na zarade je potrošeno 1,1 milion, što je 136 hiljada više nego lani.

Poslovni rezultat je bio 2,63 miliona eura, ali je zbog kredita za kupovinu brodova, dobit na kraju juna iznosila 85,1 hiljadu eura. Godinama unazad, ratu za kredit za brodove umjesto Barske plovidbe je plaćala država. Neto gubitak je prošle godine bio 1,64 miliona eura. Manjinska Vlada, koja je nedavno “pala”, je promijenila upravni odbor Barske plovidbe koji je pozitivno poslovao u prethodnom periodu.

Ukupan gubitak ovog državnog preduzeća je na kraju juna iznosio 17 miliona eura, što je skoro 2,3 miliona više nego lani.

ŽICG, za razliku od preduzeća iz Bara, nije poboljšao poslovanje, već pogoršao.

Poslovni prihodi ŽICG su iznosili 7,95 miliona, što je za oko 700 hiljada više nego lani.

Troškovi poslovanja su uvećani za miliona eura na pet miliona. Troškovi zarada su iznosili 3,5 miliona, što je uvećanje za 300 hiljada. Neto gubitak za šest mjeseci je bio 618 hiljada, što je tri puta više nego lani kada je iznosio 199,2 hiljade.

Ukupan gubitak ŽICG na kraju juna je iznosio 35,5 miliona eura.

Bar

Maturanti u Ulcinju blokirali centar grada

Published

on

Putni pravac iz centra grada Ulcinja prema Velikoj plaži, na bulevaru Teuta bio je blokiran oko sat i po vremena, zbog manjeg udesa dva vozila iz slavljeničke kolone maturanata, srednje škole “Bratstvo Jedinstvo” iz Ulcinja.

Zbog toga su nastale velike kolone do par kilometara i došlo je do otežanog saobraćaja i u centru grada.

Policija je odmah izašla na licu mjesta i izvršila uviđaj.

Ovo je peti dan da ulcinjski maturanti slave ispred svoje škole, defileom po gradu traktorom, kamionom i automobilima.

Prisustvo ulcinjske policije se može vidjeti na sve strane, kako kod škole tako i dok defile maturanata traje.

Izvor: RTCG

Nastavi Citanje

Bar

URA: Opština Bar da finansira studiju izvodljivosti za LNG terminal

Published

on

Nakon jučerašnjeg sastanka sa potencijalnim investitorima koji su zainteresovani za izgradnju LNG terminala u Baru jasno je samo da se mora stati na put populističkom pristupu i istovremeno preduzeti niz mjera i aktivnosti da bi se razumjelo da li je taj razvojni projekat potreban građanima opštine Bar, saopštili su iz opštinskog odbora URA Bar.

Iz barske URE ističu da javnost treba da ima uvid u studiju izvodljivosti, odnosno, analizu potencijala predložene investicije koja pomaže u procesu donošenja odluke o mogućnosti ostvarenja i rentabilnosti same investicije. Ovaj dokument se koristi prije razrade projekta, upravo zato što se bavi ključnim pitanjem: “zašto projekat treba ili ne treba da se realizuje?”. A upravo zbog toga iz opštinskog odbora URA Bar smatraju da predstavnici vlasti bi morali obezbijediti sredstva kako bi Opština Bar kao zainteresovana strana finansirala izradu takve analize nakon čega bi se ta analiza uporedila sa studijom izvodljivosti koju bi finansirao i dostavio Investitor.

Što se tiče Memoranduma o razumijevanju, pogotovo sa našim NATO i EU partnerima, oni poručuju da treba da se potpisuju i dalje, jer memorandum nije ugovor, već predstavlja dokument u kome su obrađena pitanja koja su predmet međunarodnih razgovora.

“Prisjetimo se da je Odbornički klub Građanskog pokreta URA Bar i CIVIS-a podnio amandman na Budžet Opštine Bar za 2024. godinu sa predlogom izrade studije izvodljivosti sa finansijskim procjenama za formiranje javnog prevoza, koji je odbijen od strane predstavnika vladajuće koalicije, a da je istovremeno, u decembru 2023. godine, donešena Odluka o osnivanju “DOO Parking servis Bar” na osnovu jednostavnog istraživanja javnog mnjenja koje je pokazalo da je većini ispitanika najveća želja da pronađu parking. Za sada, 5 mjeseci kasnije, od parking servisa i slobodnih parking mjesta imamo samo mnogobrojni odbor direktora”, ističu iz barske URE.

“Na osnovu ovog, ali i mnogih drugih primjera kao što je izrada strateškog plana koji se u Baru radio decenijama kao zidanje Skadra na Bojani, građani mogu da se i sami uvjere kako vladajuća koalicija pristupa temama koje zahtjevaju strateški pristup i analitičnost”, zaključili su iz opštinskog odbora URA Bar.

Nastavi Citanje

Bar

Podržana 22 biznis plana barskih preduzetnica

Published

on

Opština Bar donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za podršku ženskom preduzetništvu za 2024. godinu, na osnovu Javnog konkursa koji je raspisan 6. marta ove godine, saopšteno je iz te opštine.

Za podršku lokalnim preduzetnicama ukupno je dodijeljeno gotovo 100.000 eura, a od 32 biznis plana Komisija Opštine Bar za raspodjelu sredstava razmatrala je i vrijednovala 30 prijava te donijela odluku da se iz lokalnog budžeta podrži 22 biznis plana.

Shodno uslovima Konkursa, najveći dozvoljeni iznos sredstava koji može biti dodijeljen po jednom biznis planu iznosi 5.000 eura. Među odabranim biznis planovima su:

 • Čarobni doživljaj Skadarskog jezera, Sofije Muratović.
 • Osnivanje proizvodnje dekorativnih medenjaka, Katarine Gazdić Ilić.
 • “Studio 24 – krojački salon” Jovane Vujović.
 • Prodaja domaće hrane” Ane Đikanović.
 • Adaptiranje brze hrane u Sutomoru – “Garfild”, Mile Vučićević.
 • Pozamanterija “Dorin kutak” Jovane Igumnović.
 • “Instant mama – babysitting i postpartum dula”, Biljane Ivanović.
 • Produkcija filmova i reklama DOO “Narwhal” – Milene Đukić.
 • Dječija igraonica “Džungla” Mirjane Vuković.
 • “Fokus centar”, Aleksandre Bošković.
 • Edukativne radionice za djecu, Nikoline Kovač.
 • “Lijepa koža naših Crnogorki – DOO Beauty Sofia Co” – Natalije Shuraeve.
 • Prevodilačka agencija “Multilingua”, Tijane Kosović.
 • Osavremenjivanje stomatološke ambulante “OSA Sorriso”, Sanele Zeković.
 • Unapređenje i modernizacija kozmetičkih usluga, Amine Kordić.
 • Moderno rješenje za unapređenje poslovanja DOO “Melon”, Anice Đurović.
 • Unapređenje stomatoloških usluga P.Z.U “Omnidental”, Danijele Vučković.
 • Kursevi jezika, Ivane Marljukić.
 • Privatna teretana “SLY Gim”, Dragane Rutović.
 • “Balans i njega tijela”, Mirele Vulević.
 • Ida studio za dizajn i projektovanje DOO “Idaa Studio”, Lejle Kojić i
 • Šminkerica i nokti “Lužurija”, Selme Smailović.“

Ova podrška će doprinijeti razvoju lokalne ekonomije i jačanju uloge žena u poslovnom sektoru u našem gradu. Za više informacija posjetite sajt Opštine Bar”, zaključuju u saopštenju.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.