Connect with us

Budva

Gradonačelnik Novog Sada u posjeti Budvi

Published

on

Danas je predsjednik Opštine Budva Milo Božović ugostio u svom kabinetu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Primarni cilj ovog radnog sastanka bio je nastavak razgovora kao i razmjena iskustava u vezi sa pripremom Budve i Boke koja se kandiduje za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine.

Novi Sad je ove godine nosilac titule evropske prijestonice kulture – prestižne evropske nagrade koja je imala zavidan uticaj na privredni, turistički, infrastrukturni, ali i sveukupni društveni život ovog grada. Budući da je Budva sa Bokom kandidat za prijestonicu kulture 2028, posjeta gradonačelnika Vučevića je kruna podrške koju Novi Sad daje Budvi u ovom važnom evropskom projektu.

Nakon prijateljskog susreta dva grada pobratima, predsjednik Opštine Budva Milo Božović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević održali su zajedničku konferenciju za štampu u velikoj sali Skupštine Opština Budva

– Prije svega da se zahvalim predsjedniku Opštine Budva Milu Božoviću na pozivu da boravim danas u Budvi kojoj se uvijek rado vraćam jer sam ovdje sa svojim prijateljima. ljudima sa kojim dijelim dobro i zlo naglasio je na početku svog izlaganja gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Novi Sad pruža bezrezervnu podršku Budvi i Boki Kotorskoj u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture 2028. Prednost Evropske prijestonice kulture je činjenica da ste vidljiviji, prepoznatljiviji da imate mnogo veći potencijal u sveukupnom razvoju društva, opštine i grada. Mijenjaju se gotovo svi narativi, mijenja se cjelokupni društveni ambijent. Ja vjerujem da će moj prijatelj Milo Božović kao “kapiten” svog tima uspješno pripremiti dalji rad ka ostvarenju svog cilja, a to je da Budva postane Evropska prijestonica kulture 2028. Osim podrške Budvi i Boki za Evropsku prijestonicu kulture, želim da dam punu i bezrezervnu podršku mom prijatelju Milu Božoviću sa željom da nastavi da odgovorno i sigurno vodi Budvu i u naredne četiri godine i da na taj način Budva ima kontinuitet u svom razvoju jer ono što radi Milo Božović sa svojim timom je na dobrobit ovog grada. Dragi prijatelji, Novi Sad je uvijek uz Budvu i u nama imate bezrezervnu podršku u svim poljima – zaključio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Nakon gradonačelnika Novog Sada prisutnima se obratio I domaćin ovog događaja predsjednik Opštine Budva Milo Božović.

– Prije svega da se zahvalim na posjeti mom prijatelju, gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, ovo su dani koji daju smisao poslu kojim se bavim. Kada Vam dođe gradonačelnik Novog Sada u posjetu i pritom vam da podršku to daje pravu smisao i izuzetno sam ponosan na to. Tema današnjeg susreta je Budva Evropska prijestonica kulture 2028. i mi bez podrške gospodina Vučevića i njegovog tima koji je prošao kroz sve faze, nisam siguran da li bi se odlučili na ovaj korak. Da nije naših prijatelja iz Novog Sada naše šanse bi bile male i upitne i zato smo neizmjerno zahvalni Milošu Vučeviću i njegovom timu na svoj podršci koju nam pruža – zaključio je predsjednik Opštine Budva Milo Božović.

U okviru posjete Budvi, delegacija iz Novog Sada obišla je Stari grad i budvansku Citadelu, tom prilikom predsjednik Opštine Milo Božović upoznao je goste sa turističkom ponudom Budve, istorijom grada, prirodnim ljepotama, kalendarom manifestacija, promotivnim aktivnostima, ponudom budvanskog zaleđa i projektima koji se odnose na unapređenje turističkog proizvoda i valorizaciju kulturne baštine našeg grada .

 

Budva

Budva izgubila u finalu, Skoplje Evropska prijestonica kulture za 2028. godinu

Published

on

Prijestonica Sjeverne Makedonije dobila je titulu Evropske prijestonice kulture za 2028. Budva je izgubila u finalnoj borbi.

Odluku je danas u 15 časova saopštena u Briselu delegaciji Budve.

Na svečanom događaju u “Kući evropske istorije “u Briselu, javnosti je saopštena odluka Evropske Unije da Skoplju (Sjeverna Makedonija) dodijeli titulu Evropske prijestonice kulture za 2028. godinu u kategoriji gradova iz EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Opštine Budva, odluku donesenu od strane Generalnog Direktorata za obrazovanje, omladinu, sport i kulturu Evropske komisije, a na predlog EU panela nezavisnih kulturnih eksperata, saopštio je Georg Hesler, rukovodilac Sektora za kulturu, kreativnost i sport Generalnog Direktorata EU komisije.

Svečanom proglašenju u Briselu prisustvovali su visoki predstavnici Evropske unije, timovi kandidature finalista Budve i Skoplja, kao i predstavnici evropskih medija.

Jovanović je čestitao Skoplju i Sjevernoj Makedoniji na pobjedi.

“Zahvaljemo Evropskoj uniji na odličnoj organizaciji ovog prestižnog takmičenja gdje gradovi nisu rivali već partneri koji jedni od drugih uče, uspostavljaju mostove saradnje i pokreću zajedničke projekte. Za Budvu, Boku i Crnu Goru je velika čast i uspjeh što smo u konkurenciji desetina zainteresovanih gradova iz Evrope uspjeli da uđemo u finale. Proces kandidature je pokrenuo energiju i zajedništvo građana, kvalitetnu i otvorenu saradnju institucija i vaninstitucionalne scene, ozbiljne pozitivne pomake u pravcu evropskih integracija. Zato nemamo pravo da stanemo. Imamo obavezu prema građanima i kulturnoj sceni da sve izvodljive projekte iz naše kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” u narednom periodu realizujemo, kako u oblasti programa tako i u oblasti infrastrukture. Zajedničkim naporima države, opština i scene, a uz podršku naših evropskih partnera, Budva i Boka će se snažno transformisati kroz kulturu i kreativne industrije i postati veoma poželjno mjesto za život. Zahvaljujemo se na saradnji i podršci predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, ministarki kulture i medija Maši Vlaović, kao i čitavoj Vladi, predsjednicima i timovima opština Herceg Novi, Tivat i Kotor, te stotinama saradnika koji su radili, rade i radiće na ovom nacionalnom projektu”, kazao je Jovanović.

Dušan Kaličanin, pokretač i koordinator kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” takođe je čestitao je Skoplju, navodeći da kvalifikovanje za ovo takmičenje i ulazak u finale je veliki uspjeh za Crnu Goru.

“Prelomna tačka. Trenutak od kog kulturna, umjetnička i kreativna scena, institucije i vaninstitucionalni sektor, a što je najvažnije i svi građani Crne Gore, imaju dokaz i sjajan primjer da je moguće u našoj zemlji pokretati i raditi velike evropske projekte, uspostaviti ozbiljnu međunarodnu saradnju, pokrenuti promjenu čitavog društva na bolje. Zahvaljemo se svim umjetnicima, kulturnim stvaraocima, institucijama, državnim i opštinskim rukovodiocima, nevladinim organizacijama, kompanijama, partnerima koji su nesebično, uporno i hrabro radili sa nama na ovom projektu. Bez vas ovo veliko pokretanje Crne Gore ne bi bilo moguće. Ostvarili smo istorijski pomak, ali veliki posao tek slijedi. U narednim mjesecima očekujemo pokretanje desetina projekata koje smo ugovorili sa brojnim evropskim partnerima, kandidatima i Evropskim prestonicama kulture. Već smo dobili potvrde za budžete u milionima eura, a radimo na odobravanju budžeta u desetinama miliona”, rekao je Kaličanin.

Dodao je i da se radi veoma ozbiljno na razvoju projekata, scene, podizanju kapaciteta i razvoju Budve i čitavog regiona.

“Ulaskom u finale postali smo dio porodice Evropskih prestonica kulture i dobili jedinstvenu mogućnost da pristupimo i koristimo njihova iskustva, kontakte, znanja, budžete, mehanizme i postanemo partneri na brojnim evropskim projektima. To je prilika koju smo dužni da na najbolji način iskoristimo i tako podignemo nivo naše kulture, umjetnosti, nauke, obrazovanja, a kroz sve te procese, konačno podignemo kvalitet života naših građana”, istakao je Kaličanin.

Kako se zaključuje u saopštenju umjetnici, kulturni stvaraoci, kreativci, organizacije, institucije, kompanije, mediji i građani Crne Gore su pozvani da putem zvaničnog web sajta www.budvaboka2028.me prate dalju realizaciju projekta, ali i da se u projekat aktivno uključe slanjem svojih projektnih ideja, predloga, kritika, prijava za partnerstvo, volontiranje ili uključivanje u tim za realizaciju projekta.

“Projekat je otvoren za sve kreativne, hrabre, stručne, uporne i sposobne građane Budve, Boke i Crne Gore i dobra prilika da se sve njihove sposobnosti, kreativne ideje i projekti na najbolji način realizuju i predstave Evropskoj javnosti”, navodi se u saopštenju.

Nastavi Citanje

Bar

Đurović: Crna Gora najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Published

on

Ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Goran Đurović kazao je da Crna Gora je najbrže rastuća ekonomija u Evropi u drugom kvartalu.

To je, kako je rekao Đurović, veliki uspijeh male države Crne Gore.

– Čestitam crnogorskoj privredi na ovako sjajnom rezultatu. Pa sada neka neko kaže da Crna Gora nije na pravom putu- napisao je Đurović na društvenoj mreži “X”.

Nastavi Citanje

Budva

Druga žrtva saobraćajne nesreće kod Obzovice djevojka (19) iz Podgorice

Published

on

Devetnaestogodišnja djevojka iz Podgorice A.B. druga je žrtva današnje nesreće kod Obzovice, potvrđeno je za portal Dan iz policije.

Na putu Cetinje – Budva, u mjestu Obzovica, danas oko 12.10 došlo je do teškog udesa kada je autobus sletio u provaliju. Stradale su dvije osobe, a povrijeđena su 22 putnika.

U autobusu je bilo 27 putnika. Iz KCCG saopštili su da su četiri osobe vitalno ugrožene, i nakon zbrinjavanja transportovane u KCCG.

Autobusom je upravljao Nikšićanin N.S. Kako je dežurna tužiteljka Anđa Radovanović saopštila, jedno poginulo lice je državljanin Velike Britanije.

Zatvoren je bio saobraćaj prema Cetinju ka Podgorici. Pravio se koridor kako bi povrijeđene što prije prevezli u KCCG. Prema nezvaničnim informacijama, autobus je probio zaštitnu bankinu.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.