Connect with us

Bar

Ujedinjena Crna Gora potvrdila koalicioni nastup u Baru sa Demosom i Evropom sad

Published

on

Ujedinjena Crna Gora najavila je koalicione nastupe na predstojećim lokalnim izborima u više opština. U Baru će nastupiti u koaliciji sa  Demokratama i Evropom sad, u Podgorici sa Demokratama i Demosom, u Bijelom Polju sa Demokratama i Grupom građana, i u Pljevljima sa Demokratama i Pokretom za Pljevlja.

U koalicijama će nastupiti i u Kolašinu, Šavniku, Danilovgradu i Plužinama.

Predsjedništvo Ujedinjene CG potvrdilo je predloge svojih opštinskih odbora od Podgorice i Bara, pa do Bijelog Polja i Pljevalja – nastupićemo na predstojećim lokalnim izborima u dvojnim i trojnim koalicijama širom Crne Gore. Opšte prilike su nas obavezale da se udružimo kako bi DPS bio konačno pobijeđen u gradovima u kojima je na vlasti čak i decenijama. Koristio je cijelo vrijeme neslogu i međunacionalne strahove. Bili smo dužni nakon svega, nakon što Đukanović zloupotrebljava Ustav i okuplja na svojim listama čak i ekstremne nacionalističke i šovinističke grupe, da odgovorimo složno i razumno. Ako želimo da izađemo iz ove namjerne i pogubne državne nestabilnosti onda je ovo jedini put. Drugačije, Đukanović neće stati“, saopšteno je iz Ujedinjene Crne Gore.

U saopštenjus e dodaje da je ta stranka “pružila ruku” subjektima sa kojima se, često, značajno i mnogo razlikuju.

Razlike će ostati, ali želja da se pobijedi DPS i oslobode lokalne zajednice jača je od svake različitosti. Nismo se međusobno ucjenjivali prilikom stvaranja koalicija, a ono što je bilo dominantno i iznad svih razlika – pomenuti subjekti od 30. avgusta 2020. nisu nikada odustali od one narodne volje koja je bila i ostala pobjednička“, navodi se u saopštenju.

Iz Ujedinjene ističu da su predstojeći lokalni izbori izuzetno važni, gotov kao i parlamentarni iz 2020.

Ujedinjena CG nije kalkulisala i trgovala – idemo da razvlastimo DPS koji je držao lokalne zajednice u političkom zatočeništvu. Nažalost, svojim svjesnim postupanjem pojedine stranke iz avgustovske pobjedničke većine davale su i daju snagu osipajućem DPS-u kako bi se politički okoristile. Time se mnogo kompromitovala pobjeda i proizvelo nezadovoljstvo – bila je to i namjera. Ipak, moramo raščistiti po kući i uvesti Crnu Goru u period stabilnosti i predvidljivosti. Lokalni izbori su prva velika prilika“, dodaju iz te partije.

Kazali su da je zadatak jasan: “Đukanović mora da se detronizuje, ljudi moraju da pobijede”.

Bar

Maturanti u Ulcinju blokirali centar grada

Published

on

Putni pravac iz centra grada Ulcinja prema Velikoj plaži, na bulevaru Teuta bio je blokiran oko sat i po vremena, zbog manjeg udesa dva vozila iz slavljeničke kolone maturanata, srednje škole “Bratstvo Jedinstvo” iz Ulcinja.

Zbog toga su nastale velike kolone do par kilometara i došlo je do otežanog saobraćaja i u centru grada.

Policija je odmah izašla na licu mjesta i izvršila uviđaj.

Ovo je peti dan da ulcinjski maturanti slave ispred svoje škole, defileom po gradu traktorom, kamionom i automobilima.

Prisustvo ulcinjske policije se može vidjeti na sve strane, kako kod škole tako i dok defile maturanata traje.

Izvor: RTCG

Nastavi Citanje

Bar

URA: Opština Bar da finansira studiju izvodljivosti za LNG terminal

Published

on

Nakon jučerašnjeg sastanka sa potencijalnim investitorima koji su zainteresovani za izgradnju LNG terminala u Baru jasno je samo da se mora stati na put populističkom pristupu i istovremeno preduzeti niz mjera i aktivnosti da bi se razumjelo da li je taj razvojni projekat potreban građanima opštine Bar, saopštili su iz opštinskog odbora URA Bar.

Iz barske URE ističu da javnost treba da ima uvid u studiju izvodljivosti, odnosno, analizu potencijala predložene investicije koja pomaže u procesu donošenja odluke o mogućnosti ostvarenja i rentabilnosti same investicije. Ovaj dokument se koristi prije razrade projekta, upravo zato što se bavi ključnim pitanjem: “zašto projekat treba ili ne treba da se realizuje?”. A upravo zbog toga iz opštinskog odbora URA Bar smatraju da predstavnici vlasti bi morali obezbijediti sredstva kako bi Opština Bar kao zainteresovana strana finansirala izradu takve analize nakon čega bi se ta analiza uporedila sa studijom izvodljivosti koju bi finansirao i dostavio Investitor.

Što se tiče Memoranduma o razumijevanju, pogotovo sa našim NATO i EU partnerima, oni poručuju da treba da se potpisuju i dalje, jer memorandum nije ugovor, već predstavlja dokument u kome su obrađena pitanja koja su predmet međunarodnih razgovora.

“Prisjetimo se da je Odbornički klub Građanskog pokreta URA Bar i CIVIS-a podnio amandman na Budžet Opštine Bar za 2024. godinu sa predlogom izrade studije izvodljivosti sa finansijskim procjenama za formiranje javnog prevoza, koji je odbijen od strane predstavnika vladajuće koalicije, a da je istovremeno, u decembru 2023. godine, donešena Odluka o osnivanju “DOO Parking servis Bar” na osnovu jednostavnog istraživanja javnog mnjenja koje je pokazalo da je većini ispitanika najveća želja da pronađu parking. Za sada, 5 mjeseci kasnije, od parking servisa i slobodnih parking mjesta imamo samo mnogobrojni odbor direktora”, ističu iz barske URE.

“Na osnovu ovog, ali i mnogih drugih primjera kao što je izrada strateškog plana koji se u Baru radio decenijama kao zidanje Skadra na Bojani, građani mogu da se i sami uvjere kako vladajuća koalicija pristupa temama koje zahtjevaju strateški pristup i analitičnost”, zaključili su iz opštinskog odbora URA Bar.

Nastavi Citanje

Bar

Podržana 22 biznis plana barskih preduzetnica

Published

on

Opština Bar donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za podršku ženskom preduzetništvu za 2024. godinu, na osnovu Javnog konkursa koji je raspisan 6. marta ove godine, saopšteno je iz te opštine.

Za podršku lokalnim preduzetnicama ukupno je dodijeljeno gotovo 100.000 eura, a od 32 biznis plana Komisija Opštine Bar za raspodjelu sredstava razmatrala je i vrijednovala 30 prijava te donijela odluku da se iz lokalnog budžeta podrži 22 biznis plana.

Shodno uslovima Konkursa, najveći dozvoljeni iznos sredstava koji može biti dodijeljen po jednom biznis planu iznosi 5.000 eura. Među odabranim biznis planovima su:

 • Čarobni doživljaj Skadarskog jezera, Sofije Muratović.
 • Osnivanje proizvodnje dekorativnih medenjaka, Katarine Gazdić Ilić.
 • “Studio 24 – krojački salon” Jovane Vujović.
 • Prodaja domaće hrane” Ane Đikanović.
 • Adaptiranje brze hrane u Sutomoru – “Garfild”, Mile Vučićević.
 • Pozamanterija “Dorin kutak” Jovane Igumnović.
 • “Instant mama – babysitting i postpartum dula”, Biljane Ivanović.
 • Produkcija filmova i reklama DOO “Narwhal” – Milene Đukić.
 • Dječija igraonica “Džungla” Mirjane Vuković.
 • “Fokus centar”, Aleksandre Bošković.
 • Edukativne radionice za djecu, Nikoline Kovač.
 • “Lijepa koža naših Crnogorki – DOO Beauty Sofia Co” – Natalije Shuraeve.
 • Prevodilačka agencija “Multilingua”, Tijane Kosović.
 • Osavremenjivanje stomatološke ambulante “OSA Sorriso”, Sanele Zeković.
 • Unapređenje i modernizacija kozmetičkih usluga, Amine Kordić.
 • Moderno rješenje za unapređenje poslovanja DOO “Melon”, Anice Đurović.
 • Unapređenje stomatoloških usluga P.Z.U “Omnidental”, Danijele Vučković.
 • Kursevi jezika, Ivane Marljukić.
 • Privatna teretana “SLY Gim”, Dragane Rutović.
 • “Balans i njega tijela”, Mirele Vulević.
 • Ida studio za dizajn i projektovanje DOO “Idaa Studio”, Lejle Kojić i
 • Šminkerica i nokti “Lužurija”, Selme Smailović.“

Ova podrška će doprinijeti razvoju lokalne ekonomije i jačanju uloge žena u poslovnom sektoru u našem gradu. Za više informacija posjetite sajt Opštine Bar”, zaključuju u saopštenju.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.