Connect with us

Bar

Ujedinjena Crna Gora potvrdila koalicioni nastup u Baru sa Demosom i Evropom sad

Published

on

Ujedinjena Crna Gora najavila je koalicione nastupe na predstojećim lokalnim izborima u više opština. U Baru će nastupiti u koaliciji sa  Demokratama i Evropom sad, u Podgorici sa Demokratama i Demosom, u Bijelom Polju sa Demokratama i Grupom građana, i u Pljevljima sa Demokratama i Pokretom za Pljevlja.

U koalicijama će nastupiti i u Kolašinu, Šavniku, Danilovgradu i Plužinama.

Predsjedništvo Ujedinjene CG potvrdilo je predloge svojih opštinskih odbora od Podgorice i Bara, pa do Bijelog Polja i Pljevalja – nastupićemo na predstojećim lokalnim izborima u dvojnim i trojnim koalicijama širom Crne Gore. Opšte prilike su nas obavezale da se udružimo kako bi DPS bio konačno pobijeđen u gradovima u kojima je na vlasti čak i decenijama. Koristio je cijelo vrijeme neslogu i međunacionalne strahove. Bili smo dužni nakon svega, nakon što Đukanović zloupotrebljava Ustav i okuplja na svojim listama čak i ekstremne nacionalističke i šovinističke grupe, da odgovorimo složno i razumno. Ako želimo da izađemo iz ove namjerne i pogubne državne nestabilnosti onda je ovo jedini put. Drugačije, Đukanović neće stati“, saopšteno je iz Ujedinjene Crne Gore.

U saopštenjus e dodaje da je ta stranka “pružila ruku” subjektima sa kojima se, često, značajno i mnogo razlikuju.

Razlike će ostati, ali želja da se pobijedi DPS i oslobode lokalne zajednice jača je od svake različitosti. Nismo se međusobno ucjenjivali prilikom stvaranja koalicija, a ono što je bilo dominantno i iznad svih razlika – pomenuti subjekti od 30. avgusta 2020. nisu nikada odustali od one narodne volje koja je bila i ostala pobjednička“, navodi se u saopštenju.

Iz Ujedinjene ističu da su predstojeći lokalni izbori izuzetno važni, gotov kao i parlamentarni iz 2020.

Ujedinjena CG nije kalkulisala i trgovala – idemo da razvlastimo DPS koji je držao lokalne zajednice u političkom zatočeništvu. Nažalost, svojim svjesnim postupanjem pojedine stranke iz avgustovske pobjedničke većine davale su i daju snagu osipajućem DPS-u kako bi se politički okoristile. Time se mnogo kompromitovala pobjeda i proizvelo nezadovoljstvo – bila je to i namjera. Ipak, moramo raščistiti po kući i uvesti Crnu Goru u period stabilnosti i predvidljivosti. Lokalni izbori su prva velika prilika“, dodaju iz te partije.

Kazali su da je zadatak jasan: “Đukanović mora da se detronizuje, ljudi moraju da pobijede”.

Bar

Lakušić: Prezentovan naučni rad „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“

Published

on

Na Naučnoj konferenciji „Zaštita prirode i životne sredine: stanje, značaj i perspektive“ koja se održava od 20 – 22. septembra 2023. godine u Nacionalnom parku Prokletije, kao predstavnici DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, učestvuju Zoran Lakušić, Miladin Radović i mr Željko Raičević, autori naučnog rada „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“.

Konferencija se organizuje povodom jubileja 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine kao i 32 godine od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi.

Tokom prezentacije, učesnicima Naučne konferencije je ukazano na antropogeni uticaj na devastaciju korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre.

Od početka funkcionisanja regionalnog vodovodnog sistema, započelo se sa nelagalnim aktivnostima eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače, u okviru zona sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“. To je dovelo do devastacije korita i priobalnog dijela rijeke Morače i problema sa izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“. Sa 2300 l/s, u kontinuiranom periodu od 10 godina, izdašnost izvorišta „Bolje Sestre“, tokom avgusta mjeseca u 2021. i 2022. godini, opala je na svega oko 265 l/s.
Devastatori su spustili dno korita rijeke Morače ispod dozvoljene granice od 10 mnv, na pojedinim sektorima čak na svega 2,5 mnv, probili vodonepropusni sloj gline i napravili ekocid neshvatljivih razmjera.

Lokalno stanovništvo u Grbavcima je ostalo bez vode u bunarima, a nivo vode je spušten za tri do četiri metra, tako da gotovo čitave godine nijesu u funkciji, upravo zbog nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka.

Da bi provjerio svoje stavove o uzročno-posljedičnoj povezanosti nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska i pada izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“, Regionalni vodovod je angažovao predstavnike naučne zajednice na izradi analiza i studija.

Na Naučnoj konferenciji, istaknuto je da su predložene granice zona sanitarne zaštite, da je urađen Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište Bolje Sestre, a koji je dostavljen Upravi za vode. Ovo Društvo očekuje da će dobiti rješenje o proglašenju zona sanitarne zaštite u skladu sa Glavnim porjektom koji je adekvatno pripremljen i urađen na naučnoj bazi.

Takođe, naglašeno je da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji sa Regionalnim vodovodom, intenzivno sprovodi aktivnosti na realizaciji mjera za saniranje pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre i obezbijeđivanje dodatnih količina vode za potrebe Crnogorskog primorja.

Raduje činjenica da je na svečanom otvaranju, kao i tokom samih prezentacija, od strane gotovo svih učesnika podvučeno da se ne smije dozvoliti dalja devastacija korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre, do koje je došlo djelovanjem antropogenog uticaja.

 

Nastavi Citanje

Bar

Đurović: Crna Gora najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Published

on

Ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Goran Đurović kazao je da Crna Gora je najbrže rastuća ekonomija u Evropi u drugom kvartalu.

To je, kako je rekao Đurović, veliki uspijeh male države Crne Gore.

– Čestitam crnogorskoj privredi na ovako sjajnom rezultatu. Pa sada neka neko kaže da Crna Gora nije na pravom putu- napisao je Đurović na društvenoj mreži “X”.

Nastavi Citanje

Bar

Dani čuna na Skadarskom jezeru

Published

on

Festival čuna održaće se u petak, 22. septembra. Otvaranje programa je u 17:30 časova, a u 18:00h sa Vranjine počinje trka čunovima do Virpazara.  U trci učestvuju privredni riboloci sa Skadarskog jezera. Dodjela nagrada i priznanja planirana je za 19:00, a od 19:30 časova za dobar provod pobrinuće se bend Milky Wave.

Cilj festivala je promocija bogate kulturne baštine Nacionalnog parka Skadarsko jezero, čiji je jedan od simbola drveni čun. Čun je čamac karakterističan za Skadarsko jezero, koji se vjekovima tradicionalno upotrebljava za ribolov. Vještina izrade čunova uvrštena je u nacionalni registar Nematerijalnog kulturnog naslađa Crne Gore.

Organizator manifestacije je NVO ,,Fondacija za zaštitu čuna”, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Bar i JU Nacionalnih parkova Crne Gore.

Prijave za trku se vrše putem telefona +382 67/837-970, a rok za prijavu je do petka ujutru, 22.09.2023.

Pozivamo sve ljubitelje prirode da zajedno sa nama uživaju u manifestaciji koja baštini tradiciju starih brodova na Skadarskom jezeru.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.