Connect with us

Bar

U Baru održan XXI pravoslavni dječji sabor

Published

on

Svetom arhijerejskom liturgijom koju je u sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira služio Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije u Baru je jutros održan XXI pravoslavni dječji sabor koji se ove godine održava pod sloganom: Blago meni – djeca Crne Gore svom Mitropolitu Amfilohiju.

Barski saborni hram je osvećen prije šest godina, molitvom i blagoslovom pravoslavnih Patrijaraha: jerusalimskog Tefila III i srpskog Irineja.

Mitropolit Joanikije je u liturgijskoj besjedi podsjetio da je drevni običaj da se proslavljaju godišnjice osvećenja ovako značajnih hramova.

“Da zablagodarimo Bogu na Njegovim velikim darovima, koji je položio blagoslovenu misao u srce našeg blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija da se ovdje podigne saborni hram, i koji je pokrenuo tadašnjeg protojereja Bogića Femića da se izbori za ovu lokaciju koja tada nije bila centar grada Bara, ali sada sigurno jeste”, rekao je Vladika.

Dodao je da grad koji nema svoga hrama i nema svoje istorije – nije grad.

“Ovaj saborni hram drevnome gradu Baru, koji je pun drevnih svetinja, postao je kruna – zlatna kruna slavnoga grada Bara. Blagodarimo Bogu koji je sabrao oko ovoga svetoga hrama veliki broj graditelja, dobrotvora, priložnika… Ne možemo sada pomenuti sve pojedinačno, ali svima blagodarimo na njihovoj dobroti i na njihovome trudu. Njihova imena upisana su u ljetopis ovoga svetoga hrama i, što je najvažnije, upisana su u Božanski ljetopis i u Božansko pamćenje”, rekao je on.

Mitropolit Joanikije je rekao da blagodarimo Bogu za sve: za ono što je dosada bilo u ovome hramu, za ono što se sada dešava i za ono što će biti u budućnosti.

“Zato smo ove godine spojili dvije svečanosti ovdje u ovome svetome hramu: i obilježavanje godišnjice i dječji sabor, sabor pravoslavne djece i omladine Crne Gore. Ovo je divni dječji sabor koji je ustanovio naš blaženopočivši Mitropolit Amfilohije. Godinu – dvije nije mogao da funkcioniše zbog epidemije, ali evo, slava Bogu, dočekali smo i taj dan da nastavimo sa ovim dječjim saborom”, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

“Ovaj hram više pripada njima, mladoj generaciji koja raste, nego nama odraslima. I ovdje imamo priliku, u ovome velikome hramu da ih sve saberemo i da se svi ovdje danas radujemo i proslavimo Boga koji blagosilja djecu”, naglasio je Vladika Joanikije.

Kazao je da je Gospod radi nas i našega spasenja postao dijete.

“Izjednačio se sa nama, primio ljudsku prirodu, postao kao jedno od ove ovdje prisutne djece. I zato, kada se sabiramo i, posebno, kada sabiramo djecu u hram Božji mi se radujemo radošću velikom i neizrecivom. Jer, vidimo kako se obnavlja i narod i Crkva Božija, poručio je Mitropolit Joanikije.

Nakon Liturgije Mitropolit Joanikije je Zlatnim likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca odlikovao grupu roditelja sa petoro i više djece: Radmilu i Milana Mašanoviće, Ljupku i Novaka Papane, Nevenku i pok. Dragana Tomiće, Radmilu i Dragišu Steviće, Nadu i Veselina Vučeviće, Slavicu i Nikolu Popoviće, Milicu i Nebojšu Brajoviće, te Dudu i Bora Jančiće.

Radosav Rajo Vojinović

Bar

Milatović u Baru: Gasili su nam fabrike i hotele a otvarali svoje, SRAM IH BILO SVE NA ČELU S NJIM!

Published

on

Bez auto kolona partijskih podržavalaca, bez prethodno opomenutih službenika lokalne samouprave i radnika firmi pod kontrolom “partije”, bez ucijenjenih i interesno okupljenih… Takav je bio sastav u auditorijumu sale Doma kulture u Baru na završnoj konvenciji predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića!

U prepunoj sali, zajedno su bili glasači Demokratskog fronta, Demokrata, URE, Ujedinjene Crne Gore, Biram Bar… i naravno Evrope sad. Milatović se zahvalio svima na podršci ali, kako je naglasio, naročito slobodnim građanima, onim koji nisu pristali da budu robovi partijske mašinerije bivšeg režima.

Vršili su pritisak decenijama na poštene ljude, da prelome, da se povinuju, da sagnu kičmu, da glasaju za njih kako bi im dali zaposlenje za nedostojnu platu. Gasili su nam fabrike i hotele, a otvarali svoje banke i privatne kompanije. Tu su bili satovi, luksuzni automobili, majbasi, of šor račune… dok je svaki treći građanin Crne Gore muku mučio sastavljajući kraj s krajem. Sram ih bilo sve zajedno na čelu sa njim!“, poručio je Milatović pozdravljen ovacijama slobodnih Barana.

Pogledajte OVDJE

Pri kraju obraćanja Milatović se našalio – plaše građane Crne Gore, kime? Jakovom Milatovićem!

Nastavi Citanje

Bar

Lokomotiva usmrtila djevojku u Bjelišima

Published

on

Sinoć se u Baru, naselje Bjeliši, desila nesreća i stradala je djevojka koju je udarila lokomotiva.

“Prilikom kretanja lokomotive-manevarke ostvaren je kontakt sa I. A. (33) iz Bara koja je smrtno stradala”, saopšteno je iz Uprave policije.

Nastavi Citanje

Bar

TO Bar po prvi put predstavila ponudu na sajmu turizma u Zagrebu 

Published

on

Turistička organizacija Bar je po prvi put promovisala  turističku ponudu destinacije na jubilarnom 10. Međunarodnom sajmu turizma – PLACE2GO, koji je održan u periodu od 24. do 26. marta u Zagrebu. Sajam je okupio oko  700 izlagača iz 38 zemalja svijeta.

Sajam u Zagrebu je najveći i najznačajniji sajam turizma u Hrvatskoj, stoga je odlična prilika za promociju turističkih proizvoda i usluga, upoznavanje novih turističkih trendova, kao i razmjena iskustava među učesnicima. Turisti iz regioni su za našu turističku privredu tradicionalno najznačajnije emitivno tržište, a direktna avio linija iz Podgorice ka Zagrebu ima pozitivan uticaj na turistički sektor u oba grada jer omogućava turistima jednostavniji i brži pristup.

Najveće interesovanje posjetilaca vladalo je za aktivni odmor i hiking. Panoramska ruta “Između dvije čarobne obale”, koja promoviše zaleđe naše opštine, kao i uvijek privukla je veliku pažnju i oduševila mnogobrojne posjetioce.

Crnogorski glumac Momčilo Otašević, pobrinuo se za dobru atmosferu na štandu i na sebi jedinstven način dočarao ljepote Crne Gore. Organizovana je i nagradna igra za posjetioce. Pored nagrada drugih lokalih turističkih organizacija, hotel ,,Princess” je dodjelio nagradu za dvije osobe u oktobru mjesecu na bazi polupansiona.

Na sajmu su predstavljene različite turističke destinacije iz Hrvatske i svijeta, turističke agencije, avio kompanije, hoteli, restorani, turističke zajednice i ostali predstavnici turističke industrije.

Značaj ovog sajma, prepoznao je i hotel Princess, koji je nastupio zajedno sa TO Bar. Pored  TO Bar, svoju ponudu predstavila je i Nacionalna turistička organizacija, kao i lokalne turističke organizacije Herceg Novog, Tivta i Podgorice.

 

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.