Connect with us

Bar

U Baru održan XXI pravoslavni dječji sabor

Published

on

Svetom arhijerejskom liturgijom koju je u sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira služio Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije u Baru je jutros održan XXI pravoslavni dječji sabor koji se ove godine održava pod sloganom: Blago meni – djeca Crne Gore svom Mitropolitu Amfilohiju.

Barski saborni hram je osvećen prije šest godina, molitvom i blagoslovom pravoslavnih Patrijaraha: jerusalimskog Tefila III i srpskog Irineja.

Mitropolit Joanikije je u liturgijskoj besjedi podsjetio da je drevni običaj da se proslavljaju godišnjice osvećenja ovako značajnih hramova.

“Da zablagodarimo Bogu na Njegovim velikim darovima, koji je položio blagoslovenu misao u srce našeg blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija da se ovdje podigne saborni hram, i koji je pokrenuo tadašnjeg protojereja Bogića Femića da se izbori za ovu lokaciju koja tada nije bila centar grada Bara, ali sada sigurno jeste”, rekao je Vladika.

Dodao je da grad koji nema svoga hrama i nema svoje istorije – nije grad.

“Ovaj saborni hram drevnome gradu Baru, koji je pun drevnih svetinja, postao je kruna – zlatna kruna slavnoga grada Bara. Blagodarimo Bogu koji je sabrao oko ovoga svetoga hrama veliki broj graditelja, dobrotvora, priložnika… Ne možemo sada pomenuti sve pojedinačno, ali svima blagodarimo na njihovoj dobroti i na njihovome trudu. Njihova imena upisana su u ljetopis ovoga svetoga hrama i, što je najvažnije, upisana su u Božanski ljetopis i u Božansko pamćenje”, rekao je on.

Mitropolit Joanikije je rekao da blagodarimo Bogu za sve: za ono što je dosada bilo u ovome hramu, za ono što se sada dešava i za ono što će biti u budućnosti.

“Zato smo ove godine spojili dvije svečanosti ovdje u ovome svetome hramu: i obilježavanje godišnjice i dječji sabor, sabor pravoslavne djece i omladine Crne Gore. Ovo je divni dječji sabor koji je ustanovio naš blaženopočivši Mitropolit Amfilohije. Godinu – dvije nije mogao da funkcioniše zbog epidemije, ali evo, slava Bogu, dočekali smo i taj dan da nastavimo sa ovim dječjim saborom”, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

“Ovaj hram više pripada njima, mladoj generaciji koja raste, nego nama odraslima. I ovdje imamo priliku, u ovome velikome hramu da ih sve saberemo i da se svi ovdje danas radujemo i proslavimo Boga koji blagosilja djecu”, naglasio je Vladika Joanikije.

Kazao je da je Gospod radi nas i našega spasenja postao dijete.

“Izjednačio se sa nama, primio ljudsku prirodu, postao kao jedno od ove ovdje prisutne djece. I zato, kada se sabiramo i, posebno, kada sabiramo djecu u hram Božji mi se radujemo radošću velikom i neizrecivom. Jer, vidimo kako se obnavlja i narod i Crkva Božija, poručio je Mitropolit Joanikije.

Nakon Liturgije Mitropolit Joanikije je Zlatnim likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca odlikovao grupu roditelja sa petoro i više djece: Radmilu i Milana Mašanoviće, Ljupku i Novaka Papane, Nevenku i pok. Dragana Tomiće, Radmilu i Dragišu Steviće, Nadu i Veselina Vučeviće, Slavicu i Nikolu Popoviće, Milicu i Nebojšu Brajoviće, te Dudu i Bora Jančiće.

Radosav Rajo Vojinović

Bar

Branka Barbara Romanov pripremila veliko iznenađenje u “Nikad nije kasno”!

Published

on

Ove nedjelje spremite se za novu epizodu emisije „Nikad nije kasno“ koja vam donosi lavinu emocija, smijeha i najljepše muzike,

Pored predsjednika žirija Saše Miloševića Mareta, u goste dolaze glumica Nataša Stanišić i muzičar Zijo Valentino koji će pred sobom imati težak zadatak na kraju emisije.

Veliko iznenađenje pripredila je učesnica Barbara Romanov koja se pojavila u majici sa porukom za Mareta.

Takmičari će svojim performansima probuditi najljepše emocije ne samo kod publike, već i kod članova žirija.

Nastavi Citanje

Bar

Pantović napustio PES: U stranci se dešavaju pojave koje nisu u skladu sa demokratskim principima

Published

on

Miloš Pantović, dosadašnji predsjednik Opštinskog odbora Pokreta Evropa sad u Baru, danas je podnio ostavku na sve funkcije u partiji, uključujući mjesto predsjednika tog odbora, mjesto u Glavnom odboru PES-a, a podnio je ostavku i na članstvo u toj stranci.

Prije nešto više od godinu dana, kada drugi nisu htjeli, neki nisu smjeli, prihvatio sam odgovornost i jednoglasno izabran za predsjednika OO PES Bar. Moje namjere bile su da podržim dvojicu mladih, stručnih, modernih političara za koje i danas mislim da su budućnost crnogorske politike“, kazao je Pantović za Vijesti.

Dodao je da, s obzirom na to da je jedan od njih istupio iz PES-a, a da se u toj stranci “dešavaju pojave koje nisu u skladu sa demokratskim principima”, te da na te pojave one ne može uticati, osjeća djelimičnu odgovornost, te podnosi ostavku.

On nije htio detaljnije da komentariše ovaj potez, kao ni unutrašnje odnose u PES-u.

Ta stranka je danas saopštila da je Izvršni odbor PES-a na današnjoj sjednici konstatovao da su, zbog kršenja odredbi Statuta, raspušteni odbori u Podgorici i Baru, kao i da Odbor Glavnog grada nije zasijedao više od godinu.

Nastavi Citanje

Bar

Andrija Mandić na tajnom glasanju na Skupštini partije jednoglasno izabran za predsjednika NSD

Published

on

Četvrta Skupština Nove srpske demokratije (NSD) održana je danas u Staroj zgradi Vlade u Podgorici.

Započela je himnom Bože pravde, nakon čega je uslijedila stranačka himna „Onamo ‘namo„.

kupštinu je, na početku, blagoslovio protojerej-stavrofor Branko Tapušković, podgorički paroh.

Prisutnima se, u uvodnom dijelu, obratio i Milan Knežević, predsjednik Demokratske narodne partije.

Za predsjednika stranke, u narednom četvorogodišnjem mandatu, jednoglasno je izabran Andrija Mandić, koji je bio i jedini predsjednički kandidat.

Slijedi opširnije izvještaj…

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.