Connect with us

Bar

U Baru održan XXI pravoslavni dječji sabor

Published

on

Svetom arhijerejskom liturgijom koju je u sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira služio Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije u Baru je jutros održan XXI pravoslavni dječji sabor koji se ove godine održava pod sloganom: Blago meni – djeca Crne Gore svom Mitropolitu Amfilohiju.

Barski saborni hram je osvećen prije šest godina, molitvom i blagoslovom pravoslavnih Patrijaraha: jerusalimskog Tefila III i srpskog Irineja.

Mitropolit Joanikije je u liturgijskoj besjedi podsjetio da je drevni običaj da se proslavljaju godišnjice osvećenja ovako značajnih hramova.

“Da zablagodarimo Bogu na Njegovim velikim darovima, koji je položio blagoslovenu misao u srce našeg blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija da se ovdje podigne saborni hram, i koji je pokrenuo tadašnjeg protojereja Bogića Femića da se izbori za ovu lokaciju koja tada nije bila centar grada Bara, ali sada sigurno jeste”, rekao je Vladika.

Dodao je da grad koji nema svoga hrama i nema svoje istorije – nije grad.

“Ovaj saborni hram drevnome gradu Baru, koji je pun drevnih svetinja, postao je kruna – zlatna kruna slavnoga grada Bara. Blagodarimo Bogu koji je sabrao oko ovoga svetoga hrama veliki broj graditelja, dobrotvora, priložnika… Ne možemo sada pomenuti sve pojedinačno, ali svima blagodarimo na njihovoj dobroti i na njihovome trudu. Njihova imena upisana su u ljetopis ovoga svetoga hrama i, što je najvažnije, upisana su u Božanski ljetopis i u Božansko pamćenje”, rekao je on.

Mitropolit Joanikije je rekao da blagodarimo Bogu za sve: za ono što je dosada bilo u ovome hramu, za ono što se sada dešava i za ono što će biti u budućnosti.

“Zato smo ove godine spojili dvije svečanosti ovdje u ovome svetome hramu: i obilježavanje godišnjice i dječji sabor, sabor pravoslavne djece i omladine Crne Gore. Ovo je divni dječji sabor koji je ustanovio naš blaženopočivši Mitropolit Amfilohije. Godinu – dvije nije mogao da funkcioniše zbog epidemije, ali evo, slava Bogu, dočekali smo i taj dan da nastavimo sa ovim dječjim saborom”, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

“Ovaj hram više pripada njima, mladoj generaciji koja raste, nego nama odraslima. I ovdje imamo priliku, u ovome velikome hramu da ih sve saberemo i da se svi ovdje danas radujemo i proslavimo Boga koji blagosilja djecu”, naglasio je Vladika Joanikije.

Kazao je da je Gospod radi nas i našega spasenja postao dijete.

“Izjednačio se sa nama, primio ljudsku prirodu, postao kao jedno od ove ovdje prisutne djece. I zato, kada se sabiramo i, posebno, kada sabiramo djecu u hram Božji mi se radujemo radošću velikom i neizrecivom. Jer, vidimo kako se obnavlja i narod i Crkva Božija, poručio je Mitropolit Joanikije.

Nakon Liturgije Mitropolit Joanikije je Zlatnim likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca odlikovao grupu roditelja sa petoro i više djece: Radmilu i Milana Mašanoviće, Ljupku i Novaka Papane, Nevenku i pok. Dragana Tomiće, Radmilu i Dragišu Steviće, Nadu i Veselina Vučeviće, Slavicu i Nikolu Popoviće, Milicu i Nebojšu Brajoviće, te Dudu i Bora Jančiće.

Radosav Rajo Vojinović

Bar

U utorak umjereno oblačno, do 36 stepeni

Published

on

Pretežno sunčano, mjestimično uz malu do umjerenu oblačnost. Od sredine dana, lokalno usled pojačanog razvoja oblaka, kratkotrajno kiša ili pljusak sa grmljavinom, uglavnom u planinskim predjelima.

Vjetar slab do umjeren, sjevernih smjerova, tokom jutra i noći ponegdje pojačan sjeveroistočni, a na krajnjem jugoistoku sredinom dana povremneo pojačan i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura vazduha od 11 do 27, najviša dnevna od 23 do 36 stepeni.

Prognoza za pomorce

UPOZORENJE:

Tokom noći mjestimični udari NE vjetra, 25-35 čvorova.

SINOPTIČKA SITUACIJA:

Uticaj plitkog visinskog ciklona iz Tirenskog mora, koji se premješta prema Jonskom i slabi.

PROGNOZA VREMENA ZA JUŽNI JADRAN ZA NAREDNA 24 ČASA:

Vjetar uglavnom W smjerova 4-14 čvorova, od sredine dana NW oko 20 čvorova. Tokom noći i jutra NE, 8-20, mjestimično sa udarima 25-35 čvorova. More 2-3. Vidljivost 10-20 km. Pretežno vedro, poslijepodne uz promjenljivu oblačnost, ponegdje je moguća prolazna kiša ili pljusak sa grmljavinom, uglavnom na području Boke. Najviša dnevna temperatura vazduha od 32 do 35 stepeni.

Nastavi Citanje

Bar

Komisija da razmatra privatizaciju Primorke

Published

on

Poslanici Demokratske Crne Gore inicirali su da se pred skupštinskom Komisijom za praćenje i kontrolu postupka privatizacije nađe i privatizacija barske Primorke.

Otvaranje javne debate, odnosno stavljanje na dnevni red Komisije, inicirali su poslanici Demokrata i članovi Komisije, Momčilo Leković i Anđela Vojinović, u dogovoru sa predstavnicima radnika bivše fabrike Primorka, te predsjednikom skupštinske Komisije, Uglješom Uroševićem.

Leković je u saopštenju naveo da je Primorka nekada bila privredni gigant koji je bio reprezent grada Bara i svojevremeno promovisan kao nosilac prehrambene industrije u opštini i šire.

„Prodaja kroz masovnu vaučersku privatizaciju, ekonomsko socijalni položaj bivših radnika fabrike, njihovi zahtijevi za ispunjenje socijalnog programa i isplatu otpremnina, ali i utvrđivanje odgovornosti za sve nezakonitosti i zloupotrebe od tadašnje državne vlasti i pravosudnih institucija, biće predmet našeg rada i interesovanja“, naveo je Leković.

On smatra da postupkom privatizacije ove bivše fabrike, u koju je uveden stečaj, treba da se aktivno bave i nadležna skupštinska Komisija, ali i pravosudni organi koji, kako tvrdi Leković, moraju ispitati sve činjenice i okolnosti.

„Uništenjem prehrambene industrije Primorka, koja je egzistirala preko 80 godina, nanesena je ogromna šteta privredi i državi, a radnicima napravljena nepravda koja nikada nije u punoj mjeri ispravljena“, zaključio je Leković.

Nastavi Citanje

Bar

Rizik od nestanka struje sve veći, vrućine prijete sistemu

Published

on

Izazvan rastom potrošnje i nestabilnim vezama za snabdijevanje, nestanak struje u Crnoj Gori krajem juna pokvario je mreže u zemljama regiona i izazvao haos u domaćinstvima, bolnicama i barovima na plaži. Incident koji se desio na Balkanu, desio se i širom svijeta.

Pod žarkim jadranskim suncem, početkom ljeta ove godine, život u Podgorici je skoro stao. Automobili i autobusi bili su zaglavljeni u saobraćaju jer su se semafori ugasili, internet je pao, a sigurnosni alarmi su se oglasili kao reakcija na iznenadni gubitak napajanja.

„Poslije jednog sata bez struje, bili smo na ivici panike jer je postajalo neizdrživo“, rekao je Drago Martinović, 61-godišnji penzionisani policajac.

„Bojim se da bi to moglo potrajati duže ako se ponovi”, dodao je on.

Loša vijest za Martinovića i stotine miliona ljudi širom svijeta je da je rizik od prekida sve veći. Toplija ljeta znače nagli porast potražnje za hlađenjem, jer visoke temperature uzrokuju savijanje žica i rizik od izazivanja šumskih požara. Nadogradnje elektroenergetske infrastrukture ne idu u korak, čak i kada napori da se smanji upotreba fosilnih goriva čine distribuciju električne energije važnijom.

Milioni domaćinstava u Hjustonu pretrpjeli su nestanke struje nakon uragana Beril prošle nedelje, izgubivši klima uređaje pošto je velika vrućina uslijedila nakon oluje. Pogađajući zemlje u razvoju i razvijene ekonomije, prekidi od Ekvadora do Indije poslednjih nedjelja daju predosjećaj nadolazećeg poremećaja.

Klimatska kriza izlaže električne mreže naglim poplavama koje ruše prenosne stubove, sušama koje isušuju hidroakumulacije i naglim porastom potražnje zbog hlađenja tokom velike vrućine.

„Cio elektroenergetski sistem je izgrađen i dizajniran u jednoj klimatskoj eri, a sada se traži da radi u drugoj klimatskoj eri“, rekao je Majkl Veber, profesor energetike na Univerzitetu Teksas u Ostinu. “To samo znači da više stvari može poći naopako.”

Nestabilne mreže stvaraju nestabilnost za preduzeća, izazivaju politiku i ugrožavaju živote. Proširenje mreže koštaće oko 24,1 bilion dolara za postizanje net-nula ciljeva do 2050. godine, nadmašujući investiciju koja je potrebna u kapacitete obnovljive energije, prema BloombergNEF-u. Zbog svojih ogromnih površina i velike potrošnje energije, SAD i Kina suočavaju se sa najvećim računima, ali nijedna zemlja nije pošteđena.

Većina zamračenja se dešava kada se veliki komadi ponude ili potražnje iznenada uključe ili isključuju. Oštećenja od oluja, eksplozija obnovljivih izvora energije ili skokovi u upotrebi mogu da izazovu prekide kada mreža nije dovoljno otporna.

Klimatske promjene proširuju ranjivost izvan ekonomija u razvoju. Problemi su nedavno pogodili više zemalja srednjeg ranga, uključujući energetski bogati Meksiko i Kuvajt, kao i uvoznike poput Albanije.

„Kako se temperature i pristup klimatizaciji povećavaju, to će dodatno opteretiti mrežu“, rekla je Felisija Aminof, analitičarka u BNEF-u. „Već smo primijetili povećanje ljetnje potražnje u određenim evropskim zemljama, kao što je Grčka, kao i na Bliskom istoku”, kaže ona.

U zemljama koje su već imale loše sisteme, klimatske promjene pogoršavaju probleme. Podmorska veza vrijedna 1,3 milijarde dolara otvorena je između Italije i Crne Gore 2019. godine, ali se njen kapacitet već smatra nedovoljnim i druga se razmatra.

Postojeća mreža nije bila u stanju da spriječi veliki nestanak struje u četiri balkanske zemlje, uključujući Bosnu i Hercegovinu i veći dio hrvatske obale u junu, koji je zahvatio 4 miliona ljudi. Potrošnja je porasla kako su se temperature kretale blizu 40 stepeni, što je dovelo do otkazivanja jednog sistema za drugim.

Šumski požar u regionu Balkana vjerovatno je doprinio kvaru, pokvarivši prekogranične interkonektore, zahvativši više zemalja, uključujući Albaniju čije oslanjanje na hidroenergiju čini podložnom sve toplijem i suvom vremenu, prenosi Financial post.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.