Connect with us

Bar

Dabanović: Bar je pun promašenih investicija i fantomskih zgrada, mi nudimo održiva rješenja

Published

on

PIŠE: Nela Dabanović, profesor filozofije i kandidat UCG za odbornika u Skupštini opštine Bar

Praveći priču oko našeg budućeg angažovanja, željeli smo sebi da postavimo ciljeve koji su dostižni.

Osluškivali smo pažljivo našu zajednicu i shvatili da moramo misliti o održivim projektima, koji će garantovati uspjeh i zadovoljstvo naših građana. Naučili smo da ako želimo da budemo društveno odgovorni, moramo misliti unaprijed, moramo misliti za generacije koje će doći nakon nas, moramo misliti o djeci!

Grad je pun promašenih investicija, fantomskih zgrada, nerentabilnih ustanova i projekata. Ne želimo da trošimo vrijeme na kritiku, već je prepuštamo vama, dragi naši sugrađani. Naše je da ponudimo održiva rješenja.

Jedna od zgrada čija je funkcionalnost i rentabilnost dovedena u pitanje je zgrada Doma učenika i studenata „Dušan Marović“.

Rekonstrukcija jedne faze doma je okončana, pa dio zgrade funkcioniše, ali smještajni kapaciteti druge faze doma su na čekanju. Bićemo uporni sve dok Ministarstvo prosvjete Crne Gore uspješno završi i drugu fazu, postavi nova kupatila, solarne panele za uštedu energije. Kompletnim renoviranjem, dom bi bio spreman za hostelski smještaj u periodu kada učenici i studenti završe školsku godinu, a kontinuiranim prihodima bi se obezbijedilo samofinansiranje ove ustanove i još bolji smještajni kapaciteti.

Druga ključna tačka ovog projekta govori o dobro opremljenim kuhinjskim kapacitetima ove ustanove, koji ne funkcionišu u dovoljnoj mjeri. Našim planom je predviđeno da učenici, smjera kuvari, Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole, u ovom objektu obavljaju profesionalnu praksu uz asistenciju nastavnog i postojećeg osoblja. Na taj način bi se riješio veliki problem praktičnog rada, koji svaki učenik mora da prikaže školi koju pohađa, a ušlo bi se i u sledeću fazu koja bi mogla da predstavlja jednu mnogo širu priču. U kuhinji doma bi se mogli pripremati zdravi obroci i užina za svu predškolsku i školsku djecu Bara uz postojeći kadar i asistenciju profesora i djece Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole. Naši sugrađani koji se bave uzgojem organske hrane bi bili prioritetna grupa od kojih bi nabavljali svježe voće, povrće i meso, čime bi se pomogao i rad lokalne zajednice.

Iz budžeta opštine ćemo izdvojiti dio novca za obroke naše djece, kako bi školski meni bio pristupačan svakom djetetu, dok bi za djecu koja potiču iz porodica sa teškim materijalnim stanjem ovi obroci bili besplatni. Uz pomoć nutricionista, specijalista higijene i dijetologa odlučni smo da naša djeca imalju bolje navike uz dobro izbalansirane i zdrave obroke.

Bar

Poruka DF-a sa 140 bilborda: DA POBIJEDIMO MILA ĐUKANOVIĆA, GLASAMO MILATOVIĆA!

Published

on

Od večeras će se sa više od 140 bilborda, koje je Demokratski front koristio u predsjedničkoj kampanji Andrije Mandića, a za koje je DF produžio zakup, slati poruka članovima i simpatizerima ovog bloka kao i ostalim građanima:

DA POBIJEDIMO MILA ĐUKANOVIĆA, GLASAMO MILATOVIĆA!

Nastavi Citanje

Bar

Počinje ramazanski post

Published

on

Večeras sa zalaskom sunca za sve muslimane počinje sveti mjesec posta Ramazan. Ramazan je deveti mjesec muslimanskog kalendara, a njegov početak obilježava se pojavom polumjeseca.

To je mjesec u kome je, kako se vjeruje, počelo objavljivanje Kurana.

Vjernici su tokom Ramazana, 29 dana, na strogom postu i uzdržavaju se od hrane i vode, a zabranjeno je pušenje i svako ponašanje koje nije u skladu sa Alahovim propisima.

Ramazanski post počinje u zoru i traje čitav dan do zalaska sunca, kada se priprema iftar, nakon čega su jelo i piće dopušteni tokom cijele noći.

Tokom Ramazana vjernici bi trebalo da posjećuju rodbinu, komšije, braću po vjeri, kao i da obilaze bolesne i pomažu siromašnima i nemoćnima.

Nakon ramazanskog posta, 21. aprila, nastupa Ramazanski Bajram.

Nastavi Citanje

Bar

Đukanović u Sutomoru kao “bos po trnju”, DF ojačao skoro 40 odsto, najavljena žestoka podrška Milatoviću!

Published

on

Rezultati predsjedničkih izbora u Sutomoru pokazali su da se u ovom naselju nastavlja trend pada podrške bivšem režimu i jačanje antiDPS snaga, i to prije svega DF-a koji je popravio rezultat za gotovo 40 odsto samo u odnosu na lokalne izbore održane prije pet mjeseci!

Upoređenje rezultata sa lokalnih izbora u opštini Bar održanih 23. oktobra prošle godine i predsjendičkih izbora održanim minule nedjelje, pokazali su da je kandidat DF-a Andrija Mandić u Sutomoru dobio 209 glasova više nego što je DF na nedavnim lokalnim izborima! Ovome su doprinijeli i glasači SNP-a i Prave Crne Gore ali i birači koji su apstinirali na lokalnim izborima u oktobru prošle godine.

Kandidat Demokratskog fronta je u Sutomoru osvojio 565 glasova, kandidat Evrope sad 508, kandidat Demokrata 297.

Šef DPS-a i još uvijek aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je tako u Sutomoru dobio 642 glasa podrške, odnosno 113 glasova manje nego što su stranke koje su ga podržale na lokalnim izborima oktobra 2022.

Koalicija Demokrata, Evrope sad i ujedinjene Crne Gore je na poslednjim lokalnim izborima u Sutomoru osvojila 452 glasa. Svaka članica ove koalicije imala je svog predsjedničkog kandidata od kojih je najviše glasova dobio Jakov Milatović (PES) – 508, Aleksa Bečić (DCG) je osvojio 297 a Goran Danilović (UCG) 22 glasa.

Na lokalnim izborima oktobra 2022. u Sutomoru je glasalo 1,974 birača, dok je u prvom krugu predsjedničkih izzora glasalo 2,113 birača. S obzirom na podršku stranke “Biram Bar” kandidatu Milatoviću, koja je na lokalnim izborima osvojila 138 glasova, lako je izračunati da je favorit za novog predsjedinka Crne Gore uz ove dobio u Sutomoru i oko 150 glasova birača koji su podržali koaliciju Evrope sad sa Demokratama i Ujedinjenu ali i pridobio oko 100-njak glasača DPS-a.

Pogledajte tablearni prikaz glasanja na poslednjim lokalnim izborima i na predsjedničkim održanim u nedjelju:

Trend rapidnog rasta podrške Demokratskom frontu u Sutomoru treba da ohrabri i pristalice Jakova Milatovića u drugom krugu predsjendičkih izbora jer je iz štaba DF-a u ovom turističkom naselju poručeno da kandidat PES-a može da računa na njihovu maksimalnu podršku.

Nakon 32 godine provedene na vlasti red je da Milo Đukanović ode u političku penziju i da se na taj način okonča jedna epoha koju nećemo pamtiti po dobrom. Znamo da ta promjena nije moguća bez podrške naših pristalica i glasača i zato ćemo dati sve od sebe da u narednim danima do 2. aprila budemo na nivou istorijskog zadatka koje je pred nama. Sutomore je specifična, multietnička i multikonfesionalna sredina u kojoj je ponajviše našom zaslugom sačuvan duh  tolerancije i zajedništva. Upravo ta atmosfera daje nam optimizam i uvjerenje da ćemo 2. aprila svi zajedno imati razloga da se radujemo boljem vremenu, lišenom nametnutih omraza koje su služile kao poluga za zadovoljavanje interesa čelnika političke strukture koja je profitirala na mehanizmu “podijeli pa vladaj”. Za Sutomore kao turističku destinaciju vrlo je važno da živimo u stabilnom društvu i atmosferi privlačnoj gostima iz regiona i Evrope“, rekao je za portal nadlanu.me Stojan Sekulović, aktivista DF-a i poznati ugostitelj iz Sutomora.

Iz izbornog štaba DF-a su apelovali da se u nedjelju 2. aprila izađe u još većem broju i bez oklijevanja podrži Jakov Milatović kako bi još ubjedljivije pobijedili DPS nego u prvom krugu izbora.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.