Connect with us

Budva

Opština Budva protiv vjetroelektrane na Brajićima

Published

on

Opština Budva se protivi gradnji vjetroelektrane na Brajićima i Paštrovskoj gori – jasan stav lokalne uprave gradonačeknik Milo Božović dostavio je ministru kapitalnih investicija Ervinu Ibrahimoviću.

U dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid piše da ne postoji pravni osnov za izradu Prostornog plana za prostor koncesionog područja za izgradnju vjetroelektrane na Brajićima.

Ibrahimović je od Božovića zatražio da mu se dostave podaci o svim lokacijama na kojima već postoji pokrivenost planskim dokumentom kojim je predviđena izgradnja solarne ili vjetroelektrane, a u cilju, kako je naveo, regulisanja prostorno-planske dokumentacije na konkretnim lokalitetima.

Ibrahimović je nedavno odgovorio Mjesnoj zajednici “Sveti Stefan”, navodeći da su u toku aktivnosti oko donošenja planskog dokumenta za projekat izgradnje vjetroelektrane Brajići Paštrovska gora.

MZ “Sveti Stefan” i grupa građana “Ne vjetroelektrani Brajići – Paštrovska gora” zatražili su od Vlade da pokrene inicijativu da se projekat vjetroelektrane izmjesti na drugu lokaciju, te upozorili da će “ čuvati kulturno i prirodno nasljeđe svom snagom, do posljednje kapi znoja i svim raspoloživim sredstvima u granicama zakonskog i prirodnog prava”.

Božović je izričit da se Opština protivi gradnji vjetroelekrana na Brajićima.

”Obavještavamo vas da… za Opštinu Budva nije donesen nijedan loklani planski dokument, a kojim bi bila data mogućnost izgradnje solarne elektrane ili vjetroelektrane. Sa druge strane, Prostonim planom područja posebne namjene za obalno područje Crne Gore, kao potencijalna lokacija za izgradnju vjetroelektrana navodi se lokacija u široj kontakt zoni područja ‘Žukovica’, bez prethodno urađene detaljne analize predmetnog lokaliteta. Imajući u vidu da je Vlada 3. marta 2022. donijela odluku o izradi Prostnog plana za prostor koncesionog područja za izgradnju vjetroelektrane na lokalitetu Brajići – opštine Budva i Bar, te da prethodno nije uvažen stav odnosno mišljenje Opštine Budva u kojima smo nebrojeno puta do sada ukazivali na štetne posljedice izgradnje vjetroelektrane na teritoriji opštine Budva. Iznijeli smo odlučan stav da se izgradnja vjetroelekrana na teritoriji opštine Budva mora razmotriti, te iste onemogućiti. Ovom prilikom želim da ukažem još jednom da donošenjem navedene odluke od strane Vlade su povrijeđeni javni interesi, te da odluka sadrži formalno pravne nedostatke”, istakao je Božović u dopisu resornom ministru.

Božović je naglasio da je potrebno da Odluka o izradi Prostornog plana za prostor koncesionog područja, a čiji je sastavni dio Programski zadatak, sadrži jasno definisane granice lokaliteta na kojem se planira izgradnja vjetroelektrane, odnosno katastarske parcele koje su u obuhvatu plana, kao i naziv planskog dokumenta višeg reda, a na osnovu kojeg se pristupa izradi.

”Članom 8 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata propisano je da planski dokumenti moraju biti međusobno usklađeni. Kako Prostorni plan Crne Gore i Prostorni plan područja posebne namjene za obalno područje ne sadrže smjernice odnosno urbanističke parametre za planiranje (Prostornim planom područja posebne namjene za obalno područje kao potencijalna lokacija za izgradnju vjetroelektrana navodi se lokacija u široj kontakt zoni područja ‘Žukovica’) krajnje je upitan pravni osnov za donošenje predmetne Odluke”.

Tokom 2019. spoveden je tenderski postupak za davanje u dugoročni zakup zemljišta u državnoj svojini radi izgradnje vjetroelektrane na Brajićima, a ponudu je jedini dostavio Konzorcijum njemačke kompanije “WPD” AG iz Bremena i kompanije “Vjetroelektrane Budva” iz Podgorice. Njemačko-crnogorski konzorcijum je predvidio investicju od 101,3 miliona eura, vjetroelektranu snage 100,8 MW, a za zakup 220.770 kvadrata državnog zemljišta cijenu od 2,5 eura po kvadratu, godišnje…

Iz Mjesne zajednice “Sveti Stefan” i grupe građana “Ne vjetroelektrani Brajići – Paštrovska gora” ranije su upozorili da je Vlada još 2020. sklopila ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju vjetroelektrane, bez ikakvih konsultacija za lokalnom zajednicom koja je, kako tvrde, većinski (više od 90 odsto) protiv projekta.

Oni su u više narata ukazivali da će realizacijom projekta biti uništena bogata kulturna i prirodna baština na Paštrovskoj gori i Brajićima.

”Još jednom molimo Vladu da ozbiljno uvaži sve ove gore navedene činjenice, a naročito stav nas građana koji živimo ovdje. U suprotnom, ukoliko se nastavi sa kršenjem Ustava, međunarodnih konvencija i naših osnovnih ljudskih prava, mi, građani, ćemo biti prinuđeni da se sami organizujemo u cilju zaštite…”.

(Vijesti)

Budva

Tivat: U jednom danu dva puta privođen jer je vozio pijan, ide 20 dana u zatvor!

Published

on

Tivćanin A.A. (32) osuđen je 20 dana zatvora jer je u jednom danu dva puta privođen zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Kako je saopšteno iz Suda za prekršaje u Budvi, njemu je sinoć u večernjim satima kaznu izrekla dežurna sutkinja odjeljenja u Kotoru Ivana Vukasović, nakon što je u postupku utvrđeno da je upravljao vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 2,60 promila u krvi.

Uz kaznu mu je izrečena i zabrana upravljanja vozilima u maksimalnom trajanju, kao i maksimalan broj kaznenih bodova.

“Kuriozitet je da je isto lice lišeno slobode i kažnjeno novčanom kaznom istog dana u jutarnjim časovima, zbog upravljanja vozilom pod manjom koncentracijom alkohola, ali ga izrečena sankcija očigledno nije odvratila od ponovnog počinjenja prekršaja i to težeg”, saopštili su oni.

Iz Suda za prekršaje dodaju da smo svjedoci teških saobraćajnih nezgode sa fatalnim posljedicama, i ovim putem apelovali su na vozače da vozilima upravljaju na propisan način, kao i da brzinu prilagode trenutnim uslovima saobraćaja na putevima, u normalnom psihofizičkom stanju.

Nastavi Citanje

Budva

Đoković iz Budve putuje na Olimpijske igre!

Published

on

Počasni gradjanin Budve, svjetski teniski as Novak Djoković, dan prije odlaska na Olimpijske igre u Parizu, boravi u Budvi.

Na teniskim terenima na Slovenskoj plaži u popodnevnim satima je odradio trening, a nakon toga veče će provesti u Budvi u opuštenom druženju sa prijateljima u blizini Starog grada.

 

“Za Hotelsku grupu Budvanska rivijera je izuzetna čast I beskrajno zadovoljstvo što je Novak Đoković danas upravo na terenima turističkog naselja Slovenska plaža gdje obavlja trening i posljednje pripreme u susret Olimpijadi. Za Novaka Đokovića je Crna Gora njegova druga kuća i on zaista puno vremena provodi na crnogorskom primorju i zato negdje u ime svih nas mu želimo puno uspjeha i sjajne rezultate na Olimpijadi”, poručila je PR menadžerka HG Budvanska rivijera, Jelena Kaluđerović.

Budva je bila i biće grad koji se ne zaobilazi i za koji ga vežu privatne uspomene-vjenčanje na Svetom Stefanu , neraskidive veze sa Budvom čiji je počasni gradjanin od 28.januara 2022. godine.

Srećno i nakon Olimpijade vidimo se u Budvi.

RTV Budva/Mediabiro

Nastavi Citanje

Bar

U utorak umjereno oblačno, do 36 stepeni

Published

on

Pretežno sunčano, mjestimično uz malu do umjerenu oblačnost. Od sredine dana, lokalno usled pojačanog razvoja oblaka, kratkotrajno kiša ili pljusak sa grmljavinom, uglavnom u planinskim predjelima.

Vjetar slab do umjeren, sjevernih smjerova, tokom jutra i noći ponegdje pojačan sjeveroistočni, a na krajnjem jugoistoku sredinom dana povremneo pojačan i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura vazduha od 11 do 27, najviša dnevna od 23 do 36 stepeni.

Prognoza za pomorce

UPOZORENJE:

Tokom noći mjestimični udari NE vjetra, 25-35 čvorova.

SINOPTIČKA SITUACIJA:

Uticaj plitkog visinskog ciklona iz Tirenskog mora, koji se premješta prema Jonskom i slabi.

PROGNOZA VREMENA ZA JUŽNI JADRAN ZA NAREDNA 24 ČASA:

Vjetar uglavnom W smjerova 4-14 čvorova, od sredine dana NW oko 20 čvorova. Tokom noći i jutra NE, 8-20, mjestimično sa udarima 25-35 čvorova. More 2-3. Vidljivost 10-20 km. Pretežno vedro, poslijepodne uz promjenljivu oblačnost, ponegdje je moguća prolazna kiša ili pljusak sa grmljavinom, uglavnom na području Boke. Najviša dnevna temperatura vazduha od 32 do 35 stepeni.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.