Connect with us

Bar

Abramović: Sprovešćemo koncept urbane mobilnosti u Baru, biće izgrađena pješačka ruta od Šušnja do Sutomora

Published

on

Kandidatkinja koalicije “Idemo, ljudi! Demokratski, evropski, ujedinjeno za Bar!” Nina Abramović kazala je da će ta koalicija promovisati koncept održive urbane mobilnosti, koji podrazumijeva razvoj različitih vidova saobraćaja i prezentovanje konkretnih mjera za njihovu realizaciju.

Abramović smatra da prekomjerna upotreba ličnih automobila u užim gradskim sredinama dovodi do gužvi i saobraćajnih nezgoda, emisije štetnih gasova i zagađenja vazduha koji imaju negativne posljedice po zdravlje ljudi, te i da u značajnoj mjeri utiče na hronični nedostatak parking mjesta.

“Po uzoru na mnoge gradove Evropske unije, nova opštinska vlast, čiju će okosnicu činiti Demokrate, Pokret Evropa sad i Ujedinjena Crna Gora, promovisaće koncept održive urbane mobilnosti, koji podrazumijeva razvoj različitih vidova saobraćaja i prezentovanje konkretnih mjera za njihovu realizaciju”, saopštila je ona.

Prvi korak u primjeni tog koncepta će biti, kako ističe, izrada Plana urbane mobilnosti koji će sadržati konkretna rješenja koja podrazumijevaju unapređenje saobraćajne infrastrukture, stvaranje i promociju pješačkih zona i uvođenje različitih oblika urbane mobilnosti.

Dodaje i da će zadatak lokalne samouprave biti podizanje svijesti građana o prednostima inovativnih oblika mobilnosti u svakodnevnom životu i promocija lokacija sa smanjenom emisijom štetnih gasova.

Abramović navodi i da konkretna primjena praktičnih rješenja predviđa modernizaciju javnog gradskog prevoza, uređenje autobuskih stajališta i uvođenje novih linija koje će omogućiti bolju povezanost centra grada sa prigradskim naseljima, posebno tokom turističke sezone.

“Budući da zbog svog bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa Stari Bar iz godine u godinu postaje značajna turistička atrakcija gostima iz cijelog svijeta, njegova dostupnost može biti olakšana uvođenjem šatl autobusa, kojim će se povezati sa centrom grada. Takođe, realizacijom pilot projekata biće razvijen koncept kratkoročnog iznajmljivanja trotineta i bicikala, čime će olakšati kretanje tokom ljetnjih mjeseci i smanjiti nivo saobraćajnih gužvi”, navodi se u njenom saopštenju.

Prema njenim riječima, biće izgrađena pješačka ruta od Šušnja do Sutomora, kao i biciklističke staze koje će povezivati različite djelove opštine, “s obzirom na činjenicu redovno pješačenje i vožnja bicikla pozitivno utiče na život i zdravlje ljudi”.

Continue Reading
Ostavi Komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bar

Drama na Skadarskom jezeru: Spašene četiri osobe

Published

on

Akcija spašavanja više osoba sa broda koji je isplovio iz Virpazara na Skadarskom jezeru uspješno je okončana večeras oko 21:30! Na čamcu su bile četiri osobe (tri žene i muškarac).

U akciji spašavanja su učestvovali svojim plovilom pripadnici Sektora granične policije” potvrđeno je iz Uprave pomorske sigurnosti.

Veliko nevrijeme zahvatilo je područje Skadarskog jezera. Jak vjetar, podigao je talase što je otežavalo akciju spašavanja.

Poznavaoci prilika u nacionalnom parku ukazuju da je jezero izuzetno opasno usljed vremenskih okolnosti kad je jak vjetar te da se provjerava vremenska prognoza prije isplovljavanja.

Nastavi Citanje

Bar

Udes u Šušanju, jedna osoba povrijeđena

Published

on

Jedna osoba je povrijeđena u udesu koja se jutros u 5.45 časova dogodio u naselju Šušanj.

U sudaru su učestvovala dva automobila marke BMW barskih registarskih oznaka.

Jednim vozilom je upravljao D.U. (41), a drugim V.N. (43).

Nastavi Citanje

Bar

Bakljada barskih Delija zbog Zvezdine titule (VIDEO)

Published

on

Fudbalski klub Crvena zvezda osvojio je sedmu uzastopnu titulu nacionalnog prvaka u šampionatu Srbije, što je proslavljeno i u Baru, gradu u kojem decenijama postoji jedna od najaktivnijih grupa navijača slavnog beogradskog kluba.

Delije iz Bara odlučile da uspjeh svog kluba proslave bakljadom kod svjetionika koja je izazvala veliku pažnju javnosti u regionu…

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.