Connect with us

Bar

Abramović: Sprovešćemo koncept urbane mobilnosti u Baru, biće izgrađena pješačka ruta od Šušnja do Sutomora

Published

on

Kandidatkinja koalicije “Idemo, ljudi! Demokratski, evropski, ujedinjeno za Bar!” Nina Abramović kazala je da će ta koalicija promovisati koncept održive urbane mobilnosti, koji podrazumijeva razvoj različitih vidova saobraćaja i prezentovanje konkretnih mjera za njihovu realizaciju.

Abramović smatra da prekomjerna upotreba ličnih automobila u užim gradskim sredinama dovodi do gužvi i saobraćajnih nezgoda, emisije štetnih gasova i zagađenja vazduha koji imaju negativne posljedice po zdravlje ljudi, te i da u značajnoj mjeri utiče na hronični nedostatak parking mjesta.

“Po uzoru na mnoge gradove Evropske unije, nova opštinska vlast, čiju će okosnicu činiti Demokrate, Pokret Evropa sad i Ujedinjena Crna Gora, promovisaće koncept održive urbane mobilnosti, koji podrazumijeva razvoj različitih vidova saobraćaja i prezentovanje konkretnih mjera za njihovu realizaciju”, saopštila je ona.

Prvi korak u primjeni tog koncepta će biti, kako ističe, izrada Plana urbane mobilnosti koji će sadržati konkretna rješenja koja podrazumijevaju unapređenje saobraćajne infrastrukture, stvaranje i promociju pješačkih zona i uvođenje različitih oblika urbane mobilnosti.

Dodaje i da će zadatak lokalne samouprave biti podizanje svijesti građana o prednostima inovativnih oblika mobilnosti u svakodnevnom životu i promocija lokacija sa smanjenom emisijom štetnih gasova.

Abramović navodi i da konkretna primjena praktičnih rješenja predviđa modernizaciju javnog gradskog prevoza, uređenje autobuskih stajališta i uvođenje novih linija koje će omogućiti bolju povezanost centra grada sa prigradskim naseljima, posebno tokom turističke sezone.

“Budući da zbog svog bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa Stari Bar iz godine u godinu postaje značajna turistička atrakcija gostima iz cijelog svijeta, njegova dostupnost može biti olakšana uvođenjem šatl autobusa, kojim će se povezati sa centrom grada. Takođe, realizacijom pilot projekata biće razvijen koncept kratkoročnog iznajmljivanja trotineta i bicikala, čime će olakšati kretanje tokom ljetnjih mjeseci i smanjiti nivo saobraćajnih gužvi”, navodi se u njenom saopštenju.

Prema njenim riječima, biće izgrađena pješačka ruta od Šušnja do Sutomora, kao i biciklističke staze koje će povezivati različite djelove opštine, “s obzirom na činjenicu redovno pješačenje i vožnja bicikla pozitivno utiče na život i zdravlje ljudi”.

Bar

Lakušić: Prezentovan naučni rad „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“

Published

on

Na Naučnoj konferenciji „Zaštita prirode i životne sredine: stanje, značaj i perspektive“ koja se održava od 20 – 22. septembra 2023. godine u Nacionalnom parku Prokletije, kao predstavnici DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, učestvuju Zoran Lakušić, Miladin Radović i mr Željko Raičević, autori naučnog rada „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“.

Konferencija se organizuje povodom jubileja 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine kao i 32 godine od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi.

Tokom prezentacije, učesnicima Naučne konferencije je ukazano na antropogeni uticaj na devastaciju korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre.

Od početka funkcionisanja regionalnog vodovodnog sistema, započelo se sa nelagalnim aktivnostima eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače, u okviru zona sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“. To je dovelo do devastacije korita i priobalnog dijela rijeke Morače i problema sa izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“. Sa 2300 l/s, u kontinuiranom periodu od 10 godina, izdašnost izvorišta „Bolje Sestre“, tokom avgusta mjeseca u 2021. i 2022. godini, opala je na svega oko 265 l/s.
Devastatori su spustili dno korita rijeke Morače ispod dozvoljene granice od 10 mnv, na pojedinim sektorima čak na svega 2,5 mnv, probili vodonepropusni sloj gline i napravili ekocid neshvatljivih razmjera.

Lokalno stanovništvo u Grbavcima je ostalo bez vode u bunarima, a nivo vode je spušten za tri do četiri metra, tako da gotovo čitave godine nijesu u funkciji, upravo zbog nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka.

Da bi provjerio svoje stavove o uzročno-posljedičnoj povezanosti nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska i pada izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“, Regionalni vodovod je angažovao predstavnike naučne zajednice na izradi analiza i studija.

Na Naučnoj konferenciji, istaknuto je da su predložene granice zona sanitarne zaštite, da je urađen Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište Bolje Sestre, a koji je dostavljen Upravi za vode. Ovo Društvo očekuje da će dobiti rješenje o proglašenju zona sanitarne zaštite u skladu sa Glavnim porjektom koji je adekvatno pripremljen i urađen na naučnoj bazi.

Takođe, naglašeno je da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji sa Regionalnim vodovodom, intenzivno sprovodi aktivnosti na realizaciji mjera za saniranje pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre i obezbijeđivanje dodatnih količina vode za potrebe Crnogorskog primorja.

Raduje činjenica da je na svečanom otvaranju, kao i tokom samih prezentacija, od strane gotovo svih učesnika podvučeno da se ne smije dozvoliti dalja devastacija korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre, do koje je došlo djelovanjem antropogenog uticaja.

 

Nastavi Citanje

Bar

Đurović: Crna Gora najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Published

on

Ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Goran Đurović kazao je da Crna Gora je najbrže rastuća ekonomija u Evropi u drugom kvartalu.

To je, kako je rekao Đurović, veliki uspijeh male države Crne Gore.

– Čestitam crnogorskoj privredi na ovako sjajnom rezultatu. Pa sada neka neko kaže da Crna Gora nije na pravom putu- napisao je Đurović na društvenoj mreži “X”.

Nastavi Citanje

Bar

Dani čuna na Skadarskom jezeru

Published

on

Festival čuna održaće se u petak, 22. septembra. Otvaranje programa je u 17:30 časova, a u 18:00h sa Vranjine počinje trka čunovima do Virpazara.  U trci učestvuju privredni riboloci sa Skadarskog jezera. Dodjela nagrada i priznanja planirana je za 19:00, a od 19:30 časova za dobar provod pobrinuće se bend Milky Wave.

Cilj festivala je promocija bogate kulturne baštine Nacionalnog parka Skadarsko jezero, čiji je jedan od simbola drveni čun. Čun je čamac karakterističan za Skadarsko jezero, koji se vjekovima tradicionalno upotrebljava za ribolov. Vještina izrade čunova uvrštena je u nacionalni registar Nematerijalnog kulturnog naslađa Crne Gore.

Organizator manifestacije je NVO ,,Fondacija za zaštitu čuna”, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Bar i JU Nacionalnih parkova Crne Gore.

Prijave za trku se vrše putem telefona +382 67/837-970, a rok za prijavu je do petka ujutru, 22.09.2023.

Pozivamo sve ljubitelje prirode da zajedno sa nama uživaju u manifestaciji koja baštini tradiciju starih brodova na Skadarskom jezeru.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.