Connect with us

Bar

Da li znate da vam u opštini Bar, gotovo uvijek fali jedan papir?

Published

on

PIŠE: Dijana Pejović

Uslov da bi jedna opština u 21. vijeku bila u službi građana je digitalizacija, odnosno, uvođenje elektronske uprave  kroz savremene informacione sisteme.

U razvijenim i modernim gradovima, funkcionisanje lokalnih samouprava se ne može zamisliti na tradicionalan način. Opština Bar umnogome zaostaje, iz razloga što gotovo nikako ne ulaže u razvoj jedinstvenog informacionog sistema, koji bi prije svega korisnički bio okrenut ka građanima.

Unapređenjem opštine u informatičkom i digitalnom smislu, zauvijek bi iz upotrebe izbacili dobro poznatu i nepopularnu rečenicu: “Fali Vam jedan papir.”
Građani gube svoje dragocjeno vrijeme, očekujući da dobiju traženu uslugu od strane zaposlenih u opštini, koji podatke vode i pretražuju na staromodan način.

Vrijeme čekanja bi se skratilo, ukoliko bi se uvela mogućnost da se sva dokumentacija, za pokretanje bilo kojeg postupka, može predati elektronskim putem, bez ličnog odlaska na šalter.

Sva plaćanja, uključujući administrativne takse, mogla bi se vršiti putem platnih kartica ili elektronskog bankarstva, umjesto prilaganja uplatnica na šalteru, kako je to sada slučaj.

Uvođenjem mogućnosti da svaki građanin prati elektronski i putem portala status svog predmeta, koji ga službenik obrađuje, u kojoj je fazi obrade i ostale detalje, izbjegle bi se bespotrebne gužve.

Na internet stranici je neophodno postaviti precizne i tačne informacije sa opisom procedura i legislative.

Nova opštinska vlast, na čelu sa koalicijom Demokrate – Evropa Sad- Ujedinjena Crna Gora, stvoriće uslove za uvođenje modela elektronske opštine.

Ovaj model biće zasnovan na evropskim principima i primijeni nove informacione tehnologije.
Takođe ćemo se zalagati za formiranje efikasnih opštinskih i mjesnih uslužnih centara, koji će biti u službi građana i djelovati u odnosu na njihovu inicijativu.

Bar

Drama na Skadarskom jezeru: Spašene četiri osobe

Published

on

Akcija spašavanja više osoba sa broda koji je isplovio iz Virpazara na Skadarskom jezeru uspješno je okončana večeras oko 21:30! Na čamcu su bile četiri osobe (tri žene i muškarac).

U akciji spašavanja su učestvovali svojim plovilom pripadnici Sektora granične policije” potvrđeno je iz Uprave pomorske sigurnosti.

Veliko nevrijeme zahvatilo je područje Skadarskog jezera. Jak vjetar, podigao je talase što je otežavalo akciju spašavanja.

Poznavaoci prilika u nacionalnom parku ukazuju da je jezero izuzetno opasno usljed vremenskih okolnosti kad je jak vjetar te da se provjerava vremenska prognoza prije isplovljavanja.

Nastavi Citanje

Bar

Udes u Šušanju, jedna osoba povrijeđena

Published

on

Jedna osoba je povrijeđena u udesu koja se jutros u 5.45 časova dogodio u naselju Šušanj.

U sudaru su učestvovala dva automobila marke BMW barskih registarskih oznaka.

Jednim vozilom je upravljao D.U. (41), a drugim V.N. (43).

Nastavi Citanje

Bar

Bakljada barskih Delija zbog Zvezdine titule (VIDEO)

Published

on

Fudbalski klub Crvena zvezda osvojio je sedmu uzastopnu titulu nacionalnog prvaka u šampionatu Srbije, što je proslavljeno i u Baru, gradu u kojem decenijama postoji jedna od najaktivnijih grupa navijača slavnog beogradskog kluba.

Delije iz Bara odlučile da uspjeh svog kluba proslave bakljadom kod svjetionika koja je izazvala veliku pažnju javnosti u regionu…

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.