Art

Prihvaćena kandidatura Budve za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine!

Published

on

Odgovarajući na pismo Predsjednika Opštine Budva, G-dina Mila Božovića Briselu, Evropska komisija je potvrdila da je prihvatila Prijavu kandidature Opštine Budva za Evropsku prijestonicu kulture 2028 godine.

Tim povodom Predsjednik Opštine Budva, G-din Milo Božović je izjavio: “Ovo je dobra vijest za Budvu, za sve njene građane, ali i za građane Boke i cijele Crne Gore. Hrabro i odlučno ulazimo u nadmetanje sa brojnim zainteresovanim gradovima Evrope za prestižnu titulu Evropske prijestonice kulture. Vjerujem da imamo potencijal za pobjedu, pobjedu koja će dati veliki podsticaj napretku i transformaciji Budve, ali i čitave Boke.”

Evropska komisija je dala rok do 11. novembra Budvi da dostavi kompletnu Aplikacionu knjigu koja predstavlja viziju promjene grada na bolje kroz kulturu i kreativne industrije, međunarodnu saradnju, ali i putem brojnih infrastrukturnih projekata.

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović je dodao:

Budvi je važno što ima podršku Vlade Crne Gore, Ministarstva kulture i gradova Boke u kandidaturi, jer jedino zajedničkim naporom možemo doći do istorijskog trenutka da jedan grad iz naše zemlje postane Evropska prijestonica kulture.

Činjenicama dokazano, ova titula donosi svakom gradu i regionu promjenu na bolje u kulturi, socijalnoj politici, turizmu, ekonomiji uopšte. Na svaki uloženi euro, prema najnovijim istraživanjima, gradu i regiji se vraća od 8-15 eura dovodeći nove investitore.

Kultura postaje vodilja daljeg razvoja grada i regiona stvarajući još jači imidž i prepoznatljivost prevazilazeći do tada poznate okvire. Bolja i otvorenija komunikacija sa svojim građanima omogućava veću snagu i podršku u daljem donošenju odluka važnih za grad i region.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

U Trendu

Exit mobile version