Connect with us

Bar

Barska plovidba dužna preko sedam miliona

Published

on

Nezakonito dodijeljena državna pomoć, koju je Vlada od 2018. pa sve do 2021. godine davala Barskoj plovidbi nije usklađena sa Zakonom o kontroli državne pomoći, utvrdila je Agencija za zaštitu konkurencije (AZK), prenosi portal Dan. Ona je početkom 2021. godine, tačnije tri dana prije dospijeća rate za otplatu kredita kod kineske Eksim banke za dva broda pokrenula ispitni postupak radi utvrđivanja usklađenosti državne pomoći dodijeljene tom državnom preduzeću.

Vlada Duška Markovića je 2019. i 2020. godine otplatila četiri polugodišnje rate Barske plovidbe, ukupne vrijednosti oko šest miliona eura, dok je vlada Zdravka Krivokapića 2021. godine platila dvije rate od po 1,63 miliona eura, što je sve ukupno 9,26 miliona eura. Barska plovidba je već u budžetu vratila jednu ratu iz januara 2021. godine od 1,63 miliona, kao i oko pola miliona dolara koji se odnose za rate iz 2019. i 2020. godine, što znači da je ukupno stanje duga Barske plovidbe prema državi preko sedam miliona eura. Ratu iz jula 2021. godine od 1,63 miliona su naveli da će vrlo brzo vratiti.

Barska plovidba je 2013. godine uzela kredit kod Eksim banke od 46,4 miliona dolara za kupovinu brodova Bar i Budva, za koji je država izdala garanciju, uz grejs period od pet godina, dva odsto kamate i 15 godina otplate. Kredit je postao efektivan 7. marta 2013. godine. Brod Bar je isporučen Barskoj plovidbi 18. septembra 2014, a brod Budva 8. oktobra 2014. godine od strane brodogradilišta Jinlig-Kina. Od tada su ovi brodovi izdati u vremenski najam kompaniji Sea Pionir iz Londona. Polovinom jula 2018. godine je istekao grejs period kada je kompanija počela sa otplatom kredita. Od uzimanja kredita do danas Barska plovidba je Eksim banci uplatila 14,3 miliona dolara, od čega je iz sredstava kompanije plaćeno 7,6 miliona dolara, dok je iz državnog budžeta obezbijeđeno 6,7 miliona dolara, odnosno oko šest miliona eura. Kredit će se vraćati do jula 2033. godine kada dospijeva poslednja rata. Stanje duga, prema evidenciji Ministarstva finansija, iznosi 34 miliona dolara.

Agencija je utvrdila da pomoć nije usklađena i naložila Ministarstvu kapitalnih investicija da bez odlaganja, a najkasnije u roku od četiri mjeseca od dana prijema rješenja, koje je donijeto polovinom avgusta, preduzme mjere neophodne za povraćaj sredstava neusklađene pomoći od Barske plovidbe.

“Barska plovidba je dužna da vrati neusklađenu državnu pomoć, na koju se obračunava kamata za period dodjele pomoći od dana donošenja ovog rješenja o povraćaju i plaća zatezna kamata u skladu sa zakonom kojim se uređuje zatezna kamata”, piše u rješenju koje je potpisao predsjednik Savjeta Dragan Damjanović, a u koje je “Dan” imao uvid.

Agencija je naložila MKI da u roku od dva mjeseca utvrdi sve iznose neusklađene državne pomoći dodijeljene državne pomoći utvrdi sve iznose neusklađene državne pomoći dodijeljenih davanjem državne garancije kao i otplate dospjelih a neizmirenih rata u vezi sa kreditnim aranžmanom koji se odnosi na dva broda u vlasništvu Barske plovidbe, te da sačini i Agenciji dostavi plan povraćaja sa mjerama i rokovima za njegovu realizaciju ili obavještenje o preduzetim mjerama za povraćaj neusklađene državne pomoći.

Prema rješenju, država je dala četiri puta po 1,5 miliona Eksim banci i dva puta po 1,63 miliona eura, što je ukupno 9,26 miliona. Barska plovidba je vratila novac za ratu iz januara 2021. gdine od 1,63 miliona, kao i oko 500 hiljada dolara, što znači da Barska plovidba državi treba da vrati preko sedam miliona eura.

Orlandić neće biti u bordu direktora

Vlada je predložila Skupštini akcionara Barske plovidbe da za članove Odbora direktora izabere Seheru Kalender, Ivicu Pavlovića, Miloša Raičevića Slavenka Šarića.

U Barskoj plovidbi je krajem juna promijenjen odbor direktora kada su u upravni odbor te firme došli Vladimir Božović, Radovan Orlandić, Sehera Kalender i Selvedin Tahirović, kao predstavnici Vlade. Nedavno je Božović podnio ostavku iz porodičnih razloga i na sjednici Vlade u četvrtak MKI, na čijem čelu je Ervin Ibrahimović (BS) je predložilo isti sastav samo da umjesto Božovića bude Slavenko Šarić. Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila, ali kasnije nije verifikovala izbor ova četiri kandidata, pa će odluku o novom bordu donijeti narednih dana.

Čudno je bilo da manjinska vlada prihvati da u bord ostavi Radovana Orlandića, funkcionera DPS-a, partije koja je oborila vladu Dritana Abazovića.

Izbor Orlandića mnogima je bio sporan i u junu, jer je protiv njega podneseno više prijava tužilaštvu.

Bar

Branka Barbara Romanov pripremila veliko iznenađenje u “Nikad nije kasno”!

Published

on

Ove nedjelje spremite se za novu epizodu emisije „Nikad nije kasno“ koja vam donosi lavinu emocija, smijeha i najljepše muzike,

Pored predsjednika žirija Saše Miloševića Mareta, u goste dolaze glumica Nataša Stanišić i muzičar Zijo Valentino koji će pred sobom imati težak zadatak na kraju emisije.

Veliko iznenađenje pripredila je učesnica Barbara Romanov koja se pojavila u majici sa porukom za Mareta.

Takmičari će svojim performansima probuditi najljepše emocije ne samo kod publike, već i kod članova žirija.

Nastavi Citanje

Bar

Pantović napustio PES: U stranci se dešavaju pojave koje nisu u skladu sa demokratskim principima

Published

on

Miloš Pantović, dosadašnji predsjednik Opštinskog odbora Pokreta Evropa sad u Baru, danas je podnio ostavku na sve funkcije u partiji, uključujući mjesto predsjednika tog odbora, mjesto u Glavnom odboru PES-a, a podnio je ostavku i na članstvo u toj stranci.

Prije nešto više od godinu dana, kada drugi nisu htjeli, neki nisu smjeli, prihvatio sam odgovornost i jednoglasno izabran za predsjednika OO PES Bar. Moje namjere bile su da podržim dvojicu mladih, stručnih, modernih političara za koje i danas mislim da su budućnost crnogorske politike“, kazao je Pantović za Vijesti.

Dodao je da, s obzirom na to da je jedan od njih istupio iz PES-a, a da se u toj stranci “dešavaju pojave koje nisu u skladu sa demokratskim principima”, te da na te pojave one ne može uticati, osjeća djelimičnu odgovornost, te podnosi ostavku.

On nije htio detaljnije da komentariše ovaj potez, kao ni unutrašnje odnose u PES-u.

Ta stranka je danas saopštila da je Izvršni odbor PES-a na današnjoj sjednici konstatovao da su, zbog kršenja odredbi Statuta, raspušteni odbori u Podgorici i Baru, kao i da Odbor Glavnog grada nije zasijedao više od godinu.

Nastavi Citanje

Bar

Andrija Mandić na tajnom glasanju na Skupštini partije jednoglasno izabran za predsjednika NSD

Published

on

Četvrta Skupština Nove srpske demokratije (NSD) održana je danas u Staroj zgradi Vlade u Podgorici.

Započela je himnom Bože pravde, nakon čega je uslijedila stranačka himna „Onamo ‘namo„.

kupštinu je, na početku, blagoslovio protojerej-stavrofor Branko Tapušković, podgorički paroh.

Prisutnima se, u uvodnom dijelu, obratio i Milan Knežević, predsjednik Demokratske narodne partije.

Za predsjednika stranke, u narednom četvorogodišnjem mandatu, jednoglasno je izabran Andrija Mandić, koji je bio i jedini predsjednički kandidat.

Slijedi opširnije izvještaj…

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.