Connect with us

Budva

Nekadašnja Marovićeva savjetnica ostavila milion eura poreskog duga, koje će Opština Budva teško naplatiti

Published

on

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, postupajući po službenoj dužnosti pokrenula je postupak prinudne naplate 676.000 eura duga na ime poreza na nepokretnost protiv podgoričke kompanije “Property investments” koja se povezuje sa kontroverznom srpskom državljankom Oliverom Ilinčić, nekadašnjom savjetnicom predsjednika Srbije i Crne Gore, odbjeglog šefa budvanske krimi grupe Svetozara Marovića.

U rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid, riječ je o poreskom dugu u iznosu od 440.750 eura, dok je kamata 235.486 eura.

Niame, Ilinčićeva firma punih 11 godina nije platila porez na zemljišnu parcelu od 9.432 kvadrata u uvali u Lučicama, koju je u međuvremenu banka prodala.

”Rješenje o prinudnoj naplati izvršiće Centralna banka Crne Gore, prenosom novčanih sredstava sa računa poreskog obveznika. Ako poreski obveznik ne izvrši plaćanje, izvršiće se obezbjeđenje poreskog potraživanja, zasnivanjem založnog prava, o čemu će se donijeti posebano rješenje”, navodi se u dokumentu koji potpisuje v. d. direktorke Uprave lokalnih javnih prihoda Vesna Kovačević.

Ipak, Opština Budva po svoj prilici neće moći da upiše hipoteku na zemljišnu parcelu, jer je u ljeto 2020. petrovačko hotelsko-turističko preduzeće (HTP) vile “Oliva”, privrednika Žarka Rakčevića, postalo vlasnik atraktivne parcele od 9.432 kvadrata u uvali plaže Lučice, nadomak Petrovca.

Rakčevićeva hotelska kompanija tom kupovinom je “zaokružila” veliku zemljišnu parcelu u Lučicama, pošto je 2018. godine na javnom nadmetanju za 1.181.500 eura kupila i atraktivni zemljišni kompleks od 9.200 kvadrata u istoj uvali na Crnogorskom primorju.

Tim zemljištem prethodno je gazdovala firma Adriatic investments, takođe neformalno povezivana s Ilinčićevom.

Brojna rješenja…

Najnovije rješenje o prinudnoj naplati, jedno je u nizu koje je Uprave lokalnih javnih prihoda donosila proteklih godina protiv firmi koje kontroliše Ilinčićeva, pa je tako sada poreski dug premašio million eura.

Naime, Upava lokalanih javni prihoda nedavno je donijela rješenje kojim se nalaže budvanskom katastru da upiše hipoteku na zemljišni kompleks od 35 hiljada kvadrata na periferiji Budve, vlasništvo kompanije “Good location properties”, koja se takođe povezuje sa Ilinčićevom.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva još prošle godine po službenoj dužnosti pokrenula postupak prinudne naplate 293.000 eura poreskog duga od kompanije “Good location properties”, kao i 188.000 eura od kompanije “Fifthe avenue investments limited”.

Upravo te dvije kompanije, čiji se osnivači nalaze na Floridi i u Velikoj Britaniji, a koje kontroliše Ilinčićeva, godinama su veliki poreski dužnici.

Opština je još ranije stavila šapu na imovinu te budvanske firme, koja na periferiji grada, na lokalitetu Velje ploče u vlasništvu ima ogromni zemljišni kompleks od 35.000 kvadrata.

Zbog neplaćenog poreza od 187 hiljada eura, Opština je lani stavila hipoteku na dvije atraktivne parcele na samoj Bečićkoj plaži, koje su u vlasništvu firme “Fifth avenu”, koju je osnovala firma “Fifth avenu investments limited” iz Velike Britanije.

Riječ je o dvije atraktivne parcele uz samo šetalište uz Bečićku plažu, jedne kod Svetog Tome površine 1.729 kvadrata i druge, stotinak metara udaljenoj, ka Rafailovićima, uz nekadašnji hotel “Naftagas” od 2.585 kvadrata.

Firmi je blokirana i jednospratna poslovna zgrada od 700 kvadrata u centru naselja Sveti Stefan, u kojoj je nekada bio restoran “Golubinj”.

Upisujući hipoteke Opština se osigurava da će od poreskih dužnika, čiji je spisak pozamašan, naplatiti milionska potraživanja.

Istražitelji Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) su prije osam godina, kada su uhapšeni opštinski funkcioneri i Marović, te otvorena istraga u osam korupcionaških afera, blokirali imovinu tada četiri povezane firme, koje je kontrolisala Ilinčićeva, a koje su u svome vlasništvu od Lučica do Budve posjedovale oko 50 hiljada kvadrata zemlje.

Inače, Višem sudu prije nekoliko mjeseci je dostavljena na ponovnu kontrolu dorađena optužnica protiv Olivere Ilinčić i još nekoliko osoba koje SDT tereti da su pripadnici kriminalne grupe Svetozara Marovića, koja je na prevarni način novac 14 osoba iskoristila za pokrivanje kredita kompanije “Properti investments” kod Prve banke.

Budva

Mandić: Ukoliko Dokić ne bude izabrana za potpredsjednicu Budve, novu vlast birati na izborima

Published

on

Predsjednik parlamenta i lider Nove srpske demokratije, Andrija Mandić kazao je za Gradsku televiziju da je 5. novembra prošle godine postignut dogovor da Jasna Dokić bude izabrana za potpredsjednicu Opštine Budva, ali do sada ništa nije urađeno.

Ukoliko se taj dogovor ne realizuje realizuje, najpoštenije bi bilo, ističe Mandić, da građani Budve biraju novu vlast na izborima.

Postigao se jedan održivi dogovor da se gospođa Jasna Dokić izabere za potpredsjednicu Opštine Budva da ta gospođa sa svima onima koji bi trebali zajedno sa njom da uđu u tu vlast da negdje operativno preuzmu upravljanje Opštinom Budva i mi smo se svi saglasili oko toga. Nedavno sam uputio poziv ili će se realizovati dogovor unutar parlamentarne većine, ako to ne može da se realizuje da je najpoštenije, najčestitije, da mi vratimo, odnosno naši odbornici, vrate mandat građanima Budve i da se održe novi izbori u tom gradu”, poručio je Mandić.

Mandić podsjeća da je do krize došlo zbog, kako tvrdi, političkog hapšenja Mila Božovića koji, dodaje, ima najgori mogući tretman jer mu je blokirana porodična imovina. Ističe da nije registrovano ništa što se Božoviću stavlja na teret, te da neće učestovati u kampanji protiv njega.

Ja sam više puta izjavio da je Milo Božović moj prijatelj kojega znam dugi niz godina, poznavao sam i njegovog pokojnog oca. On ima našu veliku podršku ali ako bi nešto od toga bilo tačno ja bih se izvinio Glavnom specijalnom tužiocu “, naveo je on.

Nastavi Citanje

Budva

Lakušić: Regionalni vodovod se uspjesno bori protiv građevinske mafije i drugih centara moći

Published

on

Eksplotacija šljunka u koritu Morače zaustavljena je prije godinu dana rušenjem nelegalnih objekata za proizvodnju šljunka koji su godinama i decenijama radili protivzakonito, saopštio je Zoran Lakušić, predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda.
Osim, kako je dodao, što su vršili nelegalnu eksploataciju, napravili su i ogromnu štetu po životnu sredinu i što je najveći problem koji je nastajao svih prethodnih godina jeste uništavanje vodoizvorišta Bolje sestara.

Ovo je bio veliki udarac za građevinsku mafiju koja je godinama nelegalno vadila šljunak i pijesak, nanoseći veliku štetu koritu rijeke Morače i uzrokujući eroziju obala. Ova akcija je bila rezultat dugotrajnih napora Regionalnog vodovoda, NVO sektora i Vlade Crne Gore da se zaustavi ilegalna eksploatacija prirodnih resursa i zaštiti životna sredina.

Ova situacija zaista je podsjećala na neku vrstu ekološkog bojišta, gdje se državna vlast i borci za zaštitu životne sredine bore zajedno protiv ilegalnih aktivnosti građevinske mafije.

Oba “tabora” imali su zajednički cilj – zaštitu prirode i okoline od nelegalne eksploatacije i očuvanja prirodnih resursa za buduće generacije.

Građevinska mafija je dugo bila nedodirljiva i profitirala je na štetu prirode i građana, ali ovaj događaj pokazao da su se stvari počele mijenjati u našoj državi i da se ilegalne aktivnosti više neće tolerisati. Ovo je bio samo početak u borbi protiv korupcije i ilegalnih radnji u koritu Morače, te da će se priroda i životna sredina bolje zaštiti u budućnosti.
Godinu dana posle i dalje se vidljivi radovi građevinske mafije koja je ostavila jame i apokaliptičnu pustoš. Zahvaljujući eksploataciji šljunka i pijeska izdašnost vodoizvorišta Bolje sestre pala je sa 2.600 litara u sekundi na samo 220, što je skoro dovelo do nestašice vode u primorju.

Takođe, državna kasa ostala je bez stotina miliona eura zbog nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska.

Potrebno je preduzeti dalje mjere kako bi se sanirale posledice eksploatacije i zaštitila životna sredina u Crnoj Gori. Država treba da preduzme stroge kontrole nad eksploatacijom prirodnih resursa i da sankcioniše sve one koji ugrožavaju životnu sredinu zarad lične dobiti.

Borba protiv građevinske mafije i ekološke devastacije zahtijeva angažovanje svih nivoa vlasti, institucija i građana. Samo zajedničkim snagama možemo sačuvati prirodne resurse i očuvati životnu sredinu za buduće generacije.

Godinu dana kasnije Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimir Martinović, odbio je žalbu građevinske firme Montenegro Petrol, koja je vršila eksploataciju šljunka sa rijeke Morače.

Kompanija Montenegro Petrol se žalila na Rješenje Agencije za životnu sredinu, koja je ranije konstatovala da je betonskim postrojenjem koje su izgradili u koritu Morače napravljena šteta životnoj sredini.

Ovaj postupak ministra Martinovića ima veliki značaj za ekološku Crnu Goru i Regionalni vodovod, budući da je dokazan kao najveći slučaj štete u životnoj sredini u istoriji Crne Gore. Odluka ministra da odbije žalbu građevinske firme značajan je korak ka zaštiti prirode i očuvanju okoline u zemlji.

Ovim potezom Ministarstvo šalje jasnu poruku da se neće tolerisati nelegalne aktivnosti koje ugrožavaju životnu sredinu i da će se sankcionisati odgovorni za takve postupke. Nadamo se da će ova odluka poslužiti kao primjer i podsticaj drugim kompanijama i institucijama da poštuju zakone i standarde zaštite životne sredine.

Ovo podsjećanje jasno pokazuje koliko je važno boriti se protiv građevinske mafije u zaštiti životne sredine. Ova akcija bila je uspješna i situacija je poboljšana. Država treba da bude jača od građevinske mafije i da štiti svoje građane i prirodu.

“Nadamo se da će se objekti i mehanizacija nelegalnih eksploatatora ukloniti iz Druge zone sanitarne zaštite izvorišta Bolje sestre. Važno je da državne institucije, aktivisti za zaštitu životne sredine i građani rade zajedno kako bi se osigurala održiva budućnost za sve. Samo kroz saradnju i zajedničke napore možemo stvoriti bolje okruženje za sve nas”, zaključio je Lakušić.

Nastavi Citanje

Budva

Jovanović: Nebulozne tvrdnje iz privremenog odbora NSD Budva

Published

on

Iako nemam običaj da odgovaram na nepotpisana saopštenja, radi istinitog informisanja javnosti želim da demantujem bezočna podmetanja onih koji su izdali izvorne principe i uskratili podršku predsjedniku opštine Milu Božoviću. Ovo vidim kao pokušaj da se javnosti baci prašina u oči i prikrije nedostatak hrabrosti da se javno kaže ono što se potajno radi“, navodi se u reagovanju predsjednik SO Budva Nikole Jovanovića na saopštenje lokalnog NSD-a.

Jovanović je podsjetio da je sjednica SO Budva zakazana za 16. februar jer je to bio zadnji zakonski rok od 3 mjeseca kada je neophodno završiti započetu sjednicu.

Radi ukupne javnosti, podsjetiću da se radi o sjednici po hitnom postupku koju sam zakazao kako bi se izvršio izbor potpresjednika opštine na predlog predsjednika Mila Božovića i kako bi se izborom potpresjednika olakšalo funkcionisanje lokalne uprave. Stvarni razlozi nepojavljivanje dijela odbornika parlamentarne većine je ta što nisu htjeli da ispoštuju volju predsjednika opštine i izglasaju Jasnu Dokić za potpresjednika. Nas 6 odbornika sa izborne liste “Milo Božović- Budva na prvom mjestu” smo se pojavili na sjednici sa namjerom da izglasamo potpresjednika dok su se ostali odlučili da bojkotuju i time jasno stavili do znanja da ne poštuju stav predsjednika opštine i predsjednika odbora NSD Mila Božovića”, poručio je Jovanović.

Podsjetiću samo na jedan detalj koji dovoljno govori o istinitosti ovih navoda a to je da je na sastanku kluba odbornika kojem je prisustvovao Andrija Mandić, predsjednik NSD, jedino nas 6 odbornika podržalo izbor Jasne Dokić za potpresjednicu opštine. Dakle, najveći problem je unutar NSD koja ima najviše odbornika koji se protive volji nosioca liste i koji produbljuju političku krizu. Sjednica koja je juče održana, već je odlagana na zahtjev odbornika NSD i PZP pod izgovorim da je potrebno dodatno vrijeme za razgovor i ista je zakazana u krajnjem zakonskom roku. Ako je neko mislio da ću pristati da kršim zakonske rokove i time dovedem do stvaranja uslova za raspustanje skupstine od strane Vlade i uvodjenje privremenog odbora, taj ili nema dovoljno političkog iskustva ili je zaista naivan. Optuživati mene da saradjujem sa DPS-om je toliko nebulozno da ne zaslužuje ozbiljan komentar“, dodaje se u saopštenju.

Jovanović podsjeća da je bio sedam godina progonjen od režima Mila Đukanovića.

Mene je režim Mila Ðukanovića preko Milovoja Katnića hapsio, lažno optuživao i sudio 7 godina u politički montiranom procesu dok je isti taj režim one koji se kriju iza nepotpisanog saopštenja zapošljavao i završavao im brojne poslove. DPS je u Budvi osvajao preko 70 % i očigledno je greška što je mnogima dozvoljeno da predju u naš tabor i sada pokušavaju da preuzmu vlast u opštini. Želim jasno da poručim, ni ja, niti bilo ko iz moje porodice, nije nikada i neće nikada saradjivati sa DPS-om. A za one koji se kriju iza nepotpisanog saopštenja znam da jesu i siguran sam da hoće. Politički napadi na mene su zasnovani na iskonstruisanoj i bezočnoj neistini jer mi je poznato da je dio odbornika NSD zajedno sa dijelom odbornika Demokrata, u prethodnom periodu, tražio podršku DPS da me smijene sa pozicije predsjednika skupštine“, kazao je Jovanović.

Kada je taj plan propao, krenulo se u bojkot radi rušenja vlasti blokadom skupštine. Postavljam javno pitanje zbog čega nije ispoštovan poslednji dogovor koji je aminovao predsjednik opštine Milo Božović a to je raspodjela funkcija i izbor Jasne Dokić za potpresjednicu od strane onih koji se nisu pojavili na sjednicu. Na kraju, mene ne mogu optuživati za saradnju sa DPS-om oni koji su do juče bili u toj organizovanoj kriminalnoj grupi preko koje su i samo vršili krivična djela i zajedno otimali od gradjana Budve“, zaključuje Jovanović.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.