Connect with us

Budva

ODT u Kotoru izviđa da li je prekršen zakon postavljanjem spomen-ploče u Morinju

Published

on

Pred Osnovnim državnim tužilaštvom (ODT) u Kotoru je na osnovu anonimne prijave formiran predmet povodom postavljanja spomen-ploče u Morinju i on je u fazi izviđaja, rečeno je za „Dan“ juče iz ovog tužilaštva.

Prethodno je predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić (Demokrate) saopštio da je pred ODT-om formiran predmet protiv sada bivših ministara vanjskih poslova i odbrane Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, te pozvao tužilaštvo da „bez odlaganja utvrdi činjenice i postupi prema zakonu“.

Konjević i Krivokapić su 10. oktobra sa hrvatskim zvaničnicima otkrili spomen-ploču na objektima nekadašnje kasarne JNA u Morinju, nakon čega je inspekcija utvrdila da je ploča nezakonito postavljena, a ministre zatim dužnosti razriješila Skupština Crne Gore.

Postupajući tužilac preduzima radnje u cilju utvrđivanja relevantnih činjenica i svih okolnosti vezanih za predmetni događaj, kako bi se utvrdilo da li u postupanju bilo kog lica ima elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, piše u odgovoru ODT Kotor dostavljenom „Danu“, koji potpisuje portparolka, državna tužiteljka Tijana Čelanović.

Sporna spomen-ploča i danas je na istom mjestu iako je inspekcija svojim rješenjem 17. oktobra Opštini Kotor naložila da ovo obilježje u Morinju ukloni, jer je kontrolnim nadzorom utvrdila da za postavljanje ploče nije obezbijeđena neophodna potrebna dokumentacija.

Opštinske nadležne službe pokušale su da izvrše rješenja inspekcije 24. oktobra, ali vojska koja obezbjeđuje bivšu kasarnu nije dozvolila pristup tim objektima.

Potom se, u ponedjeljak, 31. oktobra, javno oglasio kotorski predsjednik koji je poručio da se uklanjanje može naložiti „samo i isključivo“ Ministarstvu vanjskih poslova i resoru odbrane „odnosno institucijama koje su tu ploču i postavile“.

Jokić je tada naveo i da, ukoliko one ne bi postupile po rješenju, Uprava za inspekcijske poslove mora angažovati izvršnu službu i sama ukloniti ploču. Međutim, iz inspekcije su uzvratili da neće donositi nova rješenja prema ministarstvima jer, kako su kazali iz UIP-a, shodno Zakonu o spomen-obilježjima Crne Gore, pomenuta ministarstva u konkretnom slučaju nijesu subjekti nadzora, a u predmetnoj pravnoj stvari je, decidni su, već doneseno rješenje koje je pravosnažno i izvršno.

(jadrannovi.me)

Budva

DPS ide samostalno na izbore u Budvi, očekuju najveći broj mandata

Published

on

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista Budva, na danas održanoj sjednici, jednoglasno je donio odluku o samostalnom nastupu na predstojećim izborima u Budvi.

Kako su saopštili iz DPS-a Budva, na sjednici je konstatovano da je samostalan nastup najpošteniji model odnosa prema građanima, te da je vrijeme da građani Budve pokažu svoj stav prema svakoj partiji pojedinačno, nakon “haosa i anarhije koja gradom vlada već godinama unazad”.

“Takođe, na sjednici je izraženo uvjerenje da će građani Budve kazniti licemjeran odnos parlamentarne većine koja se usljed međusobnih optužbi i frakcijašenja raspala – što je i dovelo do prijevremenih lokalnih izbora, a koja sada nastupa u predizbornoj koaliciji isključivo zbog straha od izvjesne pobjede Demokratske partije socijalista koja će na narednim lokalnim izborima biti partija sa najviše mandata.

Finalno, na sjednici je započet proces predlaganja kandidata za odborničku izbornu listu koja će u danima pred nama biti predstavljena građanima. Sastav liste će garantovati pobjedu i omogućiti da naš grad ponovo postane razvijen, urban i primjeren onome što Budva zaslužuje, jer Budva može i mora bolje!”, navodi se u saopštenju.

Nastavi Citanje

Budva

Dokić ugostila članove muzičkog takmičenja „Ritam Evrope”

Published

on

Potpredsjednica Opštine Budva Jasna Dokić danas je u svom kabinetu ugostila članove muzičkog takmičenja “Ritam Evrope” – Davida Makevića, Igora Karadarevića, Nenada Jeremića, Milana Milinkovića i Filipa Ratkovića, kao i ekipu koja je učestvovala i predstavljala Budvu na tom takmičenju.

Sastanak je protekao vrlo uspješno.

“Željela bih da se zahvalim predstavnicima najvećeg regionalnog takmičenja koji su danas došli u naš grad da nam ukažu povjerenje, da nas pohvale, uruče povelju i da našu djecu, djecu koja su igrala u Ritmu evrope i koja su igrala i za Evropu, državu i naš grad, da i njih podrže i uruče nagrade. Moje je zadovoljstvo što sam u prilici da budem sa njima i željela bih ovom prilikom da timu delegacije poželim sreću, a prije svega ovoj divnoj grupi koja je dala sebe i da im kažem da nikada ne odustaju od svog puta, da budu istrajni, da plešu i čime god se u životu bavili da ih prati sreća”, kazala je Dokić.

Budva ispisala istoriju

Evropa je sigurna u Budvu, jer kada imate ovakve domaćine, ljude i djecu zasita su i Crna Gora i Evropa sigurne u Budvu. Mi se ovdje osjećamo lijepo. Ovo je najveći televizijski format u Evropi ovoga tipa i upravo će grad Budva biti domaćin dva televizijska prenosa. Do sada nismo imali tu vrstu mogućnosti da imamo jedan grad, a da je odnio dvije pobjede. Budva je ispisala istoriju. Mi ćemo preći i na potpisivanje protokola i ugovora o saradnji jer je bitna uprava ta sigurnost za mlade naraštaje i sve ono što će iz Budve otići na druge nacionalne kanale. Višemilionska gledanost nas očekuje, djevojke i našeg Nikolu očekuje put na Kipar, a takođe ih i očekuje i snimanje spota. Još uvijek nisam ni otišao, a zaista jedva čekam da se vratim ovdje jer sam naišao na nasmijane i prijatne ljude koji su spremni da pokažu da je Budva svjetska metropola”, istakao je između ostalog Karadarević.

On je dodao da se pjesna očekuje u naredna dva mjeseca i da će se spot za pjesmu snimati baš u Budvi, na predivnim lokalitetima.

Ekipu iz Budve čine vokali: Lana Pavićević, Iva Otašević, Milica Radović i Nikola Karadžić, kao i plesači: Jana i Filip Savić.

Nastavi Citanje

Budva

Opština Budva podržava projekte NVO sa 100.000 eura za 2024. godinu

Published

on

Opština Budva objavila je javni konkurs za dodjelu sredstava nevladinim organizacijama za 2024. godinu, namenjujući ukupno 100.000 eura za podršku projektima koji doprinose društvenom razvoju.

Ovaj fond je namenjen unapređenju različitih društvenih aspekata uključujući zaštitu ljudskih prava, ekologiju, borbu protiv korupcije i razvoj kulture.

Poseban akcenat stavljen je na projekte koji ciljaju na unapređenje kvaliteta života u Budvi, sa dodatnim fokusom na podršku tradicionalnim organizacijama kao što je Gradska muzika Budva, koja se ističe kontinuitetom rada dužim od sto godina.

Spisak oblasti koje su predmet konkursa Opštine Budva:

1. Zaštita i obezbjeđivanje ljudskih prava, posebno ranjivih grupa.
2. Zaštita prirode, ekologija i održivi razvoj.
3. Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.
4. Borba protiv svih vrsta nasilja i bolesti zavisnosti.
5. Aktivno uključivanje mladih u zajednicu i rešavanje njihovih problema.
6. Njegovanje tradicije i kulturnog nasleđa.
7. Kulturni razvoj i edukacija.
8. Podizanje svijesti o značaju cjeloživotnog obrazovanja i volonterizma.
9. Podsticanje multietničkog i multikulturalnog dijaloga.
10. Zaštita životinja.

Kompletnu dokumentaciju možete pronaći na sajtu Opštine Budva na ovom linku.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.