Connect with us

Novosti

Mornar ubjedljiv u Skoplju!

Published

on

Mornar Barsko zlato je zadržao perfektan skor u duelima sa MZT-om i nakon petog okršaja protiv makedonskog ABA ligaša!

U 6. rundi regionalnog prvenstva Barani su na gostovanju u skoplju prekinuli seriju od tri poraza i stigli do treće ovosezone pobjede: MZT – Mornar Barsko zlato 77:94.

Ponos Bara je do trijumfa u makedonskoj prijestonici stigao zahvaljujući dominaciji u drugom poluvremenu kada su izabranici Mihaila Pavićevića maksimalno pojačali odbranu. Da utisak bude još bolji, Mornar je slavio protiv MZT-a timskom igrom u kojoj su odličan učinak imali glavni košgeteri ekipe Vladimir Mihailović sa 25 i Deron Fets Rasel sa 22 poena. Pored njih dvojice, još trojica igrača barskog tima su imala dvocifren poenterski učinak, i to je bilo ključno za epilog duela: Marko Pecarski sa 13 poena i sedam skokova, Antonio Vranković 12 poena i šest skokova, te Nemanja Vranješ 11 poena i četiri skoka. Milija Miković je pogodio sva tri šuta za dva poena…

U prvom poluvremenu gledan je duel “spuštenog garda”, tokom kojeg je MZT vodio tokom prva tri i po minuta vodio, do pet razlike, da bi Mornar serijom 6:0, preokrenuo za prvo vođstvo (12:11), na pet minuta i 23 sekundi prije kraja. Domaćin je odmah uzvratio istom mjerom i poveo sa sedam poena razlike (21:14).

Trojkom Maksvela i koše Krstevskog, nakon nešto više od minut igre u drugoj četvrtini MZT je došao do maksimalnih “plus osam” (32:24) u prvom poluvremenu. Mornar se vratio sredinom druge dionice serijom 9:0 za 90 sekundi i novo vođstvo (39:35). Domaćin je na veliki odmor, ipak, otišao sa tri poena prednosti (47:44).

U nastavku je gledana sasvim drugačija slika na terenu a pobjednik je odlučen već u trećoj dionici u kojoj su Barani dozvolili rivalu da ubaci samo 10 poena! Ovaj period otvoren je serijom 9:0 (53:47), da bi epilog meča bio najavljen novom serijom i to 13:0 za “bijeg” na 67:54 pred poslednji kvartal.

Mornar je u posljednjoj četvrtini rutinski čuvao dvocifrenu prednost, MZT nije uspijevao da priđe bliže od osam poena, posljednji put na šest i po minuta prije kraja (74:66), da bi gosti u finišu uvećali prednost do konačnih i rekordnih 17 razlike…

MZT – Mornar Barsko zlato 77:94 (27:22, 20:22, 10:23, 20:27)

MZT: Krstevski 22, Maksvel 9, Mićović 2, Kofej 14, Robev, Magdevski 5, Mekić, Ivej 8, V. Stojanovski 2, D. Stojanovski 13, Jigitoglu 2, Pandev.

MORNAR: Rasel 22 (5as, 3sk), Mihailović 25 (5sk, 3as), Živanović, Pirs, Vranković 12 (6sk),  Kovačević, Marljukić, Pecarski 12 (7sk), Miković 6, Vujačić 3, Diong 2 (4sk), Vranješ 11 (4sk).

Mornar u narednom kolu, 20. novembra, dočekuje Megu.

Budva

Lakušić: Elaborat potvrdio vezu između rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre

Published

on

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači potvrdio već ranije naučno utvrđenu vezu između rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre.

Kompanija Indel inženjering Podgorica od 28.08.2023. godine izvodila je Hidrogeološke istražne radove na ispitivanju uticaja izgradnje privremene ustave na Morači, u skladu sa Projektom detaljnih hidrogeoloških istraživanja uticaja izgradnje privremene ustave na Morači na režim podzemnih voda u zoni izvorišta Bolje Sestre, koji je urađen od strane kompanije Geoprojekt.

U okviru dokumenta “Tehno-ekonomska studija za proširenje kapaciteta zahvatanja vode” kao jedna od mogućih sanacionih mjera u pokušaju poboljšanja hidrauličke situacije na izvorištu Bolje Sestre, navodi se izgradnja stalne brane na rijeci Morači. Kako bi se predvidjeli uticaji ove intervencije na izvorište, i formirale podloge za projektovanje i izgradnju trajnog objekta ili niza objekata (rešenje sa kaskadama) bilo je potrebno izvesti hidrogeološka istraživanja koja bi obuhvatala praćenje uticaja privremene nasute ustave na režim podzemnih i površinskih voda u široj zoni izvorišta Bolje Sestre, i to u periodu tokom i nakon njene izgradnje.

Detaljna hidrogeološka istraživanja koja su pratila izgradnju ustave su imala za cilj, da kroz nove podatke i sistematski i produženi monitoring pruže što je moguće pouzdanije podloge za izradu projekta trajnih objekata, brane ili kaskada duž rijeke Morače, kako bi se izvršila njena rehabilitacija i ponovno uspostavili hidraulički odnosi koji su bili prije otvaranja izvorišta Bolje Sestre, odnosno početka forsirane eksploatacije rječnog materijala.

Na osnovu svih analiza koje su sprovedene u Elaboratu o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači se zaključuje: da se tokom hidrološkog maksimuma izvorište Bolje Sestre autogeno prihranjuje (područja okršenih karbonatnih stijena bez pokrova-tla) vodom, da se tokom hidrološkog minimuma izvorište Bolje Sestre prihranjuje ne samo na račun padavina već i alogeno (dopunsko) iz zbijene izdani formirane u aluvijonu Morače, da je postavljena ustava na Morači izazvala promjene u nivoima podzemnih voda aluvijona, da je postavljena ustava na Morači izazvala promjene u vodostaju na Boljim Sestrama i da je analiza kvaliteta voda potvrdila funkcionisanje ustave i posrednu vezu sa kvalitetom vode Boljih Sestara.

Na osnovu zaključaka koje su navedeni, pokazuju već raniju naučno utvrđenu vezu između rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre, jasno je da postoje promjene u hidrološkom sistemu usled izgradnje ustave na Morači. Ovi zaključci pružaju važne informacije za razumijevanje hidroloških promjena i mogu biti od koristi pri planiranju rehabilitacije rijeke Morače i uspostavljanju hidrauličkih odnosa koji su slični onima koji su postojali prije nelegalne eksplotacije pijeska i šljunka.

Rezultati ovih istraživanja će pružiti osnove za izradu trajnih objekata (brana) koji će poslužiti rehabilitaciji rijeke Morače i ponovnom uspostavljanju hidrauličkih odnosa koji su postojali pre nego što je počela nelegalna eksploatacija pijeska i šljunka.

Zaključci do kojih se došlo su od izuzetne važnosti za razumijevanje hidroloških promjena koje su se dogodile kao rezultat izgradnje ustave na Morači.

Nastavi Citanje

Bar

Albanska policija uhapsila Baranina zbog šverca droge

Published

on

Na graničnom prelazu Sukobin-Murićani albanska policija uhapsila je crnogorskog državljanina N.B. (30) iz Bara zbog sumnje da je šverovao drogu. Kako prenosi “albaniandailynews.com”, osumnjičeni je pokušao da iz Albanije dopremi određenu količinu kanabisa i amfetamina.

Prilikom kontrole na graničnom prelazu kod tridesetogodišnjaka je pronađena i oduzeta opojna droga. Oduzeti su mu i automobil i mobilni telefon.

Kako se napominje, na ovom graničnom punktu, prilikom kontrole izlaska iz Albanije, policijske službe su zaustavile vozilo marke “folksvagen“ kojim je upravljao crnogorski državljanin N. B., u kojem je pronađen materijal za koji se sumnja da su opojne droge kanabis i amfetamin.

Navodi se da je u pitanju državljanin Crne Gore N.B. inače star 30 godina, nastanjen u Opštini Bar, a na teret mu se stavlja krivično djelo ‘trgovina opojnim drogama’.

“Dokazni materijali su proslijeđeni Tužilaštvu pri Prvostepenom sudu opšte nadležnosti Skadar, na dalje postupanje;’ saopštila je policija Albanije.

Nastavi Citanje

Budva

Predsjednik Skupštine opštine Tivat posjetio Crveni krst Novog Sada

Published

on

U petak, 1. decembra 2023. godine, našu organizaciju posetio je predsednik Skupštine opštine Tivat gospodin Miljan Marković.

Sekretar Crvenog krsta Novi Sad, dr Dragan Lazić upoznao je Markovića sa aktivnostima i programima koje realizuje naša organizacija, u sedištu Pionirska 12.

Nakon toga upriličena je poseta distributivnom centru Crvenog krsta Novog Sada, U Petrovaradinu, Rade Končara 1, koji je kompanija Marera Properties renovirala i ustupila našoj organizaciji na korišćenje na period od deset godina.

Gospodin Miljan Marković je istaknuti volonter Crvenog krsta Tivta od 1996. godine, a u našoj organizaciji je bio aktivan od 1999. do 2008. godine.

Grad Novi Sad i Opština Tivat potpisali su Sporazum o uspostavljanju saradnje 7. jula 2023. godine.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.