Connect with us

Budva

Božović i Zenović predali Aplikacionu knjigu “Budva 2028” Direktoratu za obrazovanje i kulturu Evropske komisije

Published

on

Predsjednik Opstine Budva Milo Božović i predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva Predrag Zenović predali su Aplikacionu knjigu “Budva 2028” Direktoratu za obrazovanje i kulturu Evropske komisije (DG EAC).

Nakon formalne predaje Aplikacione knjige, Budva ulazi u krug evropskih gradova zemalja kandidata za članstvo u EU koji ce se takmičiti za ovu prestiznu nagradu. Pristigle prijave vrjednovace panel od dvadeset clanova sastavljen od eksperata u oblasti kulture i kulturne politike.

Aplikaciona knjiga, na čijoj izradi je radio stručni internacionalni konsultantski tim pod rukovodstvom Dušana Kaličanina, sadrži odgovore na pitanja postavljena gradovima koji se kandiduju za ovu prestižnu titulu i viziju koju grad i regija kandidati žele da ostvare do godine titule. U ovoj knjizi sadržan je koncept razvoja kulture, program kulturnih događaja i manifestacija i spisak najznačajnijih infrastrukturnih projekata koji su direktno ili posredno povezani sa kulturnim životom grada.

U izradi knjige učestvovali su gotovo sve ustanove i institucije grada, Sekretarijat za drustvene djelatnosti, menadzer, glavni gradski arhitekta, zaposleni u instutucijama kulture, kulturni djelatnici, članice i članovi Savjeta za kulturu Opštine Budva i nezavisna kulturna scena.

Budva

Lav Nikola putuje za Južnu Afriku

Published

on

Lav Nikola koji je bio žrtva trgovine životinjama i koji je prije dvije godine uhvaćen u Budvi, sada je na putu za Južnu Afriku. Putuje do rezervata LIONSROCK Big Cat Sanctuary gdje će provesti život i uživati sa velikim brojem divljih mačaka spašenih širom svijeta.

Lav Nikola će u Južnoafričkoj republici imati hektare slobode pod nogama, sunčane dane i dobro društvo.

Ovaj lav je u februaru 2022. uhvaćen u Budvi, u junu je transportovan za Holandiju gdje je dobio novo ime – Nikola.

Nevladina organizacija FOUR PAWS objavila je video u kojem prikazuju druženje između lava Nikole i lavice Vasilise koje traje duži period.

Kako su primijetili povezanost između njih, nijesu željeli da ih razdvajaju pa su tako odlučili da ih zajedno presele u rezervat LIONSROCK Big Cat Sanctuari, gdje će iskusan tim preuzeti brigu o njima.

Izvor: RTCG

Nastavi Citanje

Budva

Otvoren mejl za prijavu nepravilnosti vezanih za vođenje biračkog spiska u Budvi

Published

on

Uoči predstojećih lokalnih izbora u Budvi, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je novu e-mail adresu izbori.prigovor@mup.gov.me .

Kako su naveli iz MUP-a, slanjem upita na navedenu e-mail adresu, građani, kao i zainteresovana javnost, biće u prilici da postave pitanja vezana za vođenje biračkog spiska, kao i sprovođenje izbornog procesa u dijelu koji je u nadležnosti ovog Ministarstva.

„Takođe, građani će putem navedene e-mail adrese moći i da prijave eventualne nepravilnosti vezane za vođenje biračkog spiska, odnosno izbornog procesa u dijelu nadležnosti ovog Ministarstva, a povodom raspisanih lokalnih izbora u opštini Budva i opštini Andrijevica“, naveli su u saopštenju.

Iz MUP-a su saopštili da upite na e-mail adresu, kao i eventulne prigovore, a povodom raspisanih lokalnih izbora u opštini Budva građani i zainteresovana javnost mogu na opisani način dostavljati do dana zaključenja biračkog spiska koji se vodi za opštinu Budva, odnosno do 15. maja. Kako su dodali, upite i prigovore vezane za lokalne izbore u opštini Andrijevica, zainteresovani mogu dostavljati do dana zaključenja biračkog spiska koji se vodi za opštinu Andrijevica, odnosno do 22. maja.

„Napominjemo, da će nakon zaključenja biračkog spiska, a shodno dosadašnjoj praksi, građanima biti dostupan „Call-centar“, odnosno jedinstveni broj 19820 koji je besplatan za sve korisnike mobilne i fiksne telefonije u Crnoj Gori. Ministarstvo unutrašnjih poslova na ovaj način uvodi još jedan kontrolni mehanizam, u cilju transparentnog postupanja ovog

Ministarstva u sprovođenju izbornog procesa, stvarajući preduslov za povećanje povjerenja građana i javnosti u izborni proces“, zaključuje se u saopštenju.

Lokalni izbori u Budvi biće održani 26. maja.

Nastavi Citanje

Budva

Dr Božidar Vujičić prvi predao listu z izbore u Budvi

Published

on

Grupa birača “Građanska akcija – dr Božidar Vujičić – Za stvarne promjene” danas je prva predala listu za predstojeće izbore koji su zakazani za 26. maj.

Kako je kazao za naš portal, Građanska akcija nastavlja borbu za javni interes.

“Iskoristićemo ovu kampanju da ukažemo na najznačajnije promjene koje se moraju desiti u Opštini kako bi u ovom gradu krenulo na bolje. Poznato je već da se mi već dugo zalažemo da građani dobiju Skupštinu koja će biti izraz volje građana, a ne izraz volje nekoliko podnosilaca izbornih listi, što je suštinski važno i što može da se pokrene sa lokalnog nivoa da bi se Zakon uskladio sa Ustavom, obzirom da isti zakon tretira i odbornike i poslanike. Takođe, borimo se da zaustavimo urbanistički haos i uspjeli smo tokom 42. Vlade da zaustavimo da se uvede moratorijum DUP-a, DUP Centar i DUP Bečići. Vodimo i tužbu protiv HG Budvanska rivijera i Vlade Crne Gore da se vrati 100 miliona eura građanima koje su uložili u Budvansku rivijeru i da time gazduje Opština, a ne Vlada. Imali smo značajne rezltate, a primjer je i 2016. godina kada je Opštini Budva vraćeno 16 miliona eura, a tada se i promijenila vlast u Budvi”, istakao je Vujičić.

Dodao je da želi da građani Budve dobiju mnogo bolju vlast.

“Nadam se da hoće jer će na ovim izborima učestvovati Pokret Evropa Sad. Ono najgore što bi moglo biti jeste da se vrati na vlast DPS”, istakao je između ostalog Vujičić.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.