Connect with us

Bar

Zimus dočekujemo “energetske turiste”!

Published

on

Kako se Evropa priprema za tešku zimu sa strogom kontrolom korišćenja prirodnog gasa, njihovi državljani su već počeli da rezervišu hotele u Turskoj kako bi proveli hladne mjesece, slično je i u Hrvatskoj.

Popularno su ih nazvali “energetski“ turisti. Upravo zbog toga Crna Gora je protekle sedmice nastupila na sajmu u Londonu sa kampanjom “Long Stay Montenegro“ jer u nekim zemljama računi za energente će se povećati i 200 posto – kazala je Pobjedi sekretarka Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore Sanja Marković.

Kako je objasnila “energetski“ turisti su nova kategorija putnika koja se izdiferencirala usljed aktuelne energetske krize.

Njihova tendencija je da zimu provedu na atraktivnim turističkim destinacijama, vodeći računa o smanjenju troškova života, uključujući suzbijanje energetske potrošnje u matičnim zemljama. U pitanju su turisti zainteresovani za duži boravak, posebno u periodu tokom zimske sezone i ljetnje predsezone – navodi se u saopštenju.

S tim u vezi, Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva je inicirao sastanak 18. oktobra u cilju pokretanja kampanje ka promociji Crne Gore kao dostupne i cjenovno konkurentne destinacije, gdje bi gosti iz Zapadne i Centralne Evrope mogli duže boraviti i uživati u našem suncu i gostoljubivosti.

Kako je dodala, Turska očekuje da će ove zime svi smještajni objekti dostići visok nivo popunjenosti sa posjetiocima iz Evrope koji dolaze zbog nestašice prirodnog gasa i poskupljenja energenata u njihovim matičnim državama.

U Hrvatskoj je zimski čarter program, koji će Dubrovnik povezati s odredištima u Njemačkoj, Skandinaviji, Belgiji i Ujedinjenom Kraljevstvu, već počeo. Ove zime će redovnim linijama Dubrovnik biti povezan s Barselonom (Vueling), Londonom (British Airways) i Istanbulom (Turkish Airlines). Očekivanja su da će samo jedna putnička agencija (W Touristic), u Dubrovnik dovesti više od 58.000 gostiju iz Njemačke, većinom penzionera veće kupovne moći – kazala je Marković.

Crnogorska turistička privreda je, kako ističe, ušla u period godine koji karakteriše značajno smanjenje poslovne aktivnosti i posjeta gostiju, pa je potrebno uložiti dodatni napor kako bi i u periodu postsezone privukli što veći broj gostiju, naročito iz Zapadne i Centralne Evrope.

Evropa doživljava najgoru energetsku krizu u posljednjih 50 godina, sa rastućim cijenama energenata koji dodatno podstiču postojeću inflaciju koja bi kontinent mogla gurnuti u recesiju.

Kao odgovor na energetsku krizu 27 članica EU je dogovorilo da od avgusta ove godine smanji svoju potrošnju za 15 odsto u odnosu na prethodni petogodišnji prosjek. Njemačka planira da potrošnju smanji čak za 20 odsto.

Plan EU o štednji gasa je stupio na snagu 9. avgusta i njegovo sprovođenje bi trebalo da traje godinu – kazala je Marković.

Ona navodi podatke da su cijene energenata i električne energije u Evropskoj uniji već porasle.

Prema istraživanju Goldman Sachsa, procjenjuje se da će se računi za energente u EU početkom sljedeće godine povećati za 200 posto u odnosu na prošlu godinu. U Velikoj Britaniji se očekuje da će računi porasti za 80 odsto već od oktobra.

Osim većih računa energenata u EU, još jedan rizik će predstavljati i mogući prekidi u snabdijevanju gasom – naglašava Marković dodajući da je naša zemlja pogođena energetskom krizom, ali za razliku od Evrope, ne očekuje se da će se suočiti sa bilo kakvim poremećajima ove zime.

Continue Reading
Ostavi Komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bar

Branka Barbara Romanov pripremila veliko iznenađenje u “Nikad nije kasno”!

Published

on

Ove nedjelje spremite se za novu epizodu emisije „Nikad nije kasno“ koja vam donosi lavinu emocija, smijeha i najljepše muzike,

Pored predsjednika žirija Saše Miloševića Mareta, u goste dolaze glumica Nataša Stanišić i muzičar Zijo Valentino koji će pred sobom imati težak zadatak na kraju emisije.

Veliko iznenađenje pripredila je učesnica Barbara Romanov koja se pojavila u majici sa porukom za Mareta.

Takmičari će svojim performansima probuditi najljepše emocije ne samo kod publike, već i kod članova žirija.

Nastavi Citanje

Bar

Pantović napustio PES: U stranci se dešavaju pojave koje nisu u skladu sa demokratskim principima

Published

on

Miloš Pantović, dosadašnji predsjednik Opštinskog odbora Pokreta Evropa sad u Baru, danas je podnio ostavku na sve funkcije u partiji, uključujući mjesto predsjednika tog odbora, mjesto u Glavnom odboru PES-a, a podnio je ostavku i na članstvo u toj stranci.

Prije nešto više od godinu dana, kada drugi nisu htjeli, neki nisu smjeli, prihvatio sam odgovornost i jednoglasno izabran za predsjednika OO PES Bar. Moje namjere bile su da podržim dvojicu mladih, stručnih, modernih političara za koje i danas mislim da su budućnost crnogorske politike“, kazao je Pantović za Vijesti.

Dodao je da, s obzirom na to da je jedan od njih istupio iz PES-a, a da se u toj stranci “dešavaju pojave koje nisu u skladu sa demokratskim principima”, te da na te pojave one ne može uticati, osjeća djelimičnu odgovornost, te podnosi ostavku.

On nije htio detaljnije da komentariše ovaj potez, kao ni unutrašnje odnose u PES-u.

Ta stranka je danas saopštila da je Izvršni odbor PES-a na današnjoj sjednici konstatovao da su, zbog kršenja odredbi Statuta, raspušteni odbori u Podgorici i Baru, kao i da Odbor Glavnog grada nije zasijedao više od godinu.

Nastavi Citanje

Bar

Andrija Mandić na tajnom glasanju na Skupštini partije jednoglasno izabran za predsjednika NSD

Published

on

Četvrta Skupština Nove srpske demokratije (NSD) održana je danas u Staroj zgradi Vlade u Podgorici.

Započela je himnom Bože pravde, nakon čega je uslijedila stranačka himna „Onamo ‘namo„.

kupštinu je, na početku, blagoslovio protojerej-stavrofor Branko Tapušković, podgorički paroh.

Prisutnima se, u uvodnom dijelu, obratio i Milan Knežević, predsjednik Demokratske narodne partije.

Za predsjednika stranke, u narednom četvorogodišnjem mandatu, jednoglasno je izabran Andrija Mandić, koji je bio i jedini predsjednički kandidat.

Slijedi opširnije izvještaj…

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.