Connect with us

Bar

Zimus dočekujemo “energetske turiste”!

Published

on

Kako se Evropa priprema za tešku zimu sa strogom kontrolom korišćenja prirodnog gasa, njihovi državljani su već počeli da rezervišu hotele u Turskoj kako bi proveli hladne mjesece, slično je i u Hrvatskoj.

Popularno su ih nazvali “energetski“ turisti. Upravo zbog toga Crna Gora je protekle sedmice nastupila na sajmu u Londonu sa kampanjom “Long Stay Montenegro“ jer u nekim zemljama računi za energente će se povećati i 200 posto – kazala je Pobjedi sekretarka Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore Sanja Marković.

Kako je objasnila “energetski“ turisti su nova kategorija putnika koja se izdiferencirala usljed aktuelne energetske krize.

Njihova tendencija je da zimu provedu na atraktivnim turističkim destinacijama, vodeći računa o smanjenju troškova života, uključujući suzbijanje energetske potrošnje u matičnim zemljama. U pitanju su turisti zainteresovani za duži boravak, posebno u periodu tokom zimske sezone i ljetnje predsezone – navodi se u saopštenju.

S tim u vezi, Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva je inicirao sastanak 18. oktobra u cilju pokretanja kampanje ka promociji Crne Gore kao dostupne i cjenovno konkurentne destinacije, gdje bi gosti iz Zapadne i Centralne Evrope mogli duže boraviti i uživati u našem suncu i gostoljubivosti.

Kako je dodala, Turska očekuje da će ove zime svi smještajni objekti dostići visok nivo popunjenosti sa posjetiocima iz Evrope koji dolaze zbog nestašice prirodnog gasa i poskupljenja energenata u njihovim matičnim državama.

U Hrvatskoj je zimski čarter program, koji će Dubrovnik povezati s odredištima u Njemačkoj, Skandinaviji, Belgiji i Ujedinjenom Kraljevstvu, već počeo. Ove zime će redovnim linijama Dubrovnik biti povezan s Barselonom (Vueling), Londonom (British Airways) i Istanbulom (Turkish Airlines). Očekivanja su da će samo jedna putnička agencija (W Touristic), u Dubrovnik dovesti više od 58.000 gostiju iz Njemačke, većinom penzionera veće kupovne moći – kazala je Marković.

Crnogorska turistička privreda je, kako ističe, ušla u period godine koji karakteriše značajno smanjenje poslovne aktivnosti i posjeta gostiju, pa je potrebno uložiti dodatni napor kako bi i u periodu postsezone privukli što veći broj gostiju, naročito iz Zapadne i Centralne Evrope.

Evropa doživljava najgoru energetsku krizu u posljednjih 50 godina, sa rastućim cijenama energenata koji dodatno podstiču postojeću inflaciju koja bi kontinent mogla gurnuti u recesiju.

Kao odgovor na energetsku krizu 27 članica EU je dogovorilo da od avgusta ove godine smanji svoju potrošnju za 15 odsto u odnosu na prethodni petogodišnji prosjek. Njemačka planira da potrošnju smanji čak za 20 odsto.

Plan EU o štednji gasa je stupio na snagu 9. avgusta i njegovo sprovođenje bi trebalo da traje godinu – kazala je Marković.

Ona navodi podatke da su cijene energenata i električne energije u Evropskoj uniji već porasle.

Prema istraživanju Goldman Sachsa, procjenjuje se da će se računi za energente u EU početkom sljedeće godine povećati za 200 posto u odnosu na prošlu godinu. U Velikoj Britaniji se očekuje da će računi porasti za 80 odsto već od oktobra.

Osim većih računa energenata u EU, još jedan rizik će predstavljati i mogući prekidi u snabdijevanju gasom – naglašava Marković dodajući da je naša zemlja pogođena energetskom krizom, ali za razliku od Evrope, ne očekuje se da će se suočiti sa bilo kakvim poremećajima ove zime.

Bar

Poruka DF-a sa 140 bilborda: DA POBIJEDIMO MILA ĐUKANOVIĆA, GLASAMO MILATOVIĆA!

Published

on

Od večeras će se sa više od 140 bilborda, koje je Demokratski front koristio u predsjedničkoj kampanji Andrije Mandića, a za koje je DF produžio zakup, slati poruka članovima i simpatizerima ovog bloka kao i ostalim građanima:

DA POBIJEDIMO MILA ĐUKANOVIĆA, GLASAMO MILATOVIĆA!

Nastavi Citanje

Bar

Počinje ramazanski post

Published

on

Večeras sa zalaskom sunca za sve muslimane počinje sveti mjesec posta Ramazan. Ramazan je deveti mjesec muslimanskog kalendara, a njegov početak obilježava se pojavom polumjeseca.

To je mjesec u kome je, kako se vjeruje, počelo objavljivanje Kurana.

Vjernici su tokom Ramazana, 29 dana, na strogom postu i uzdržavaju se od hrane i vode, a zabranjeno je pušenje i svako ponašanje koje nije u skladu sa Alahovim propisima.

Ramazanski post počinje u zoru i traje čitav dan do zalaska sunca, kada se priprema iftar, nakon čega su jelo i piće dopušteni tokom cijele noći.

Tokom Ramazana vjernici bi trebalo da posjećuju rodbinu, komšije, braću po vjeri, kao i da obilaze bolesne i pomažu siromašnima i nemoćnima.

Nakon ramazanskog posta, 21. aprila, nastupa Ramazanski Bajram.

Nastavi Citanje

Bar

Đukanović u Sutomoru kao “bos po trnju”, DF ojačao skoro 40 odsto, najavljena žestoka podrška Milatoviću!

Published

on

Rezultati predsjedničkih izbora u Sutomoru pokazali su da se u ovom naselju nastavlja trend pada podrške bivšem režimu i jačanje antiDPS snaga, i to prije svega DF-a koji je popravio rezultat za gotovo 40 odsto samo u odnosu na lokalne izbore održane prije pet mjeseci!

Upoređenje rezultata sa lokalnih izbora u opštini Bar održanih 23. oktobra prošle godine i predsjendičkih izbora održanim minule nedjelje, pokazali su da je kandidat DF-a Andrija Mandić u Sutomoru dobio 209 glasova više nego što je DF na nedavnim lokalnim izborima! Ovome su doprinijeli i glasači SNP-a i Prave Crne Gore ali i birači koji su apstinirali na lokalnim izborima u oktobru prošle godine.

Kandidat Demokratskog fronta je u Sutomoru osvojio 565 glasova, kandidat Evrope sad 508, kandidat Demokrata 297.

Šef DPS-a i još uvijek aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je tako u Sutomoru dobio 642 glasa podrške, odnosno 113 glasova manje nego što su stranke koje su ga podržale na lokalnim izborima oktobra 2022.

Koalicija Demokrata, Evrope sad i ujedinjene Crne Gore je na poslednjim lokalnim izborima u Sutomoru osvojila 452 glasa. Svaka članica ove koalicije imala je svog predsjedničkog kandidata od kojih je najviše glasova dobio Jakov Milatović (PES) – 508, Aleksa Bečić (DCG) je osvojio 297 a Goran Danilović (UCG) 22 glasa.

Na lokalnim izborima oktobra 2022. u Sutomoru je glasalo 1,974 birača, dok je u prvom krugu predsjedničkih izzora glasalo 2,113 birača. S obzirom na podršku stranke “Biram Bar” kandidatu Milatoviću, koja je na lokalnim izborima osvojila 138 glasova, lako je izračunati da je favorit za novog predsjedinka Crne Gore uz ove dobio u Sutomoru i oko 150 glasova birača koji su podržali koaliciju Evrope sad sa Demokratama i Ujedinjenu ali i pridobio oko 100-njak glasača DPS-a.

Pogledajte tablearni prikaz glasanja na poslednjim lokalnim izborima i na predsjedničkim održanim u nedjelju:

Trend rapidnog rasta podrške Demokratskom frontu u Sutomoru treba da ohrabri i pristalice Jakova Milatovića u drugom krugu predsjendičkih izbora jer je iz štaba DF-a u ovom turističkom naselju poručeno da kandidat PES-a može da računa na njihovu maksimalnu podršku.

Nakon 32 godine provedene na vlasti red je da Milo Đukanović ode u političku penziju i da se na taj način okonča jedna epoha koju nećemo pamtiti po dobrom. Znamo da ta promjena nije moguća bez podrške naših pristalica i glasača i zato ćemo dati sve od sebe da u narednim danima do 2. aprila budemo na nivou istorijskog zadatka koje je pred nama. Sutomore je specifična, multietnička i multikonfesionalna sredina u kojoj je ponajviše našom zaslugom sačuvan duh  tolerancije i zajedništva. Upravo ta atmosfera daje nam optimizam i uvjerenje da ćemo 2. aprila svi zajedno imati razloga da se radujemo boljem vremenu, lišenom nametnutih omraza koje su služile kao poluga za zadovoljavanje interesa čelnika političke strukture koja je profitirala na mehanizmu “podijeli pa vladaj”. Za Sutomore kao turističku destinaciju vrlo je važno da živimo u stabilnom društvu i atmosferi privlačnoj gostima iz regiona i Evrope“, rekao je za portal nadlanu.me Stojan Sekulović, aktivista DF-a i poznati ugostitelj iz Sutomora.

Iz izbornog štaba DF-a su apelovali da se u nedjelju 2. aprila izađe u još većem broju i bez oklijevanja podrži Jakov Milatović kako bi još ubjedljivije pobijedili DPS nego u prvom krugu izbora.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.