Connect with us

Bar

U Lučkoj kapetaniji konkurs za stručna mjesta: Nije obavezno poznavanje engleskog jezika i diploma iz struke!

Published

on

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) raspisalo je prošle nedelje tri oglasa za zapošljavanje na radnim mjestima u tom resoru, u domenu pomorstva za koja se ne traži adekvatna školska sprema.

Riječ je o dva nova radna mjesta u Lučkoj kapetaniji u Baru na poziciji samostalni savjetnik/ca III, kao i o radnom mjestu za inspektor/ka III za sigurnost plovidbe u Direktoratu za inspekcijske poslove (Direkciji za inspekcijski nadzor u pomorskom saobraćaju i unutrašnjoj plovidbi).

Iako su dva nova radna mjesta u sektoru za prihvat i otpremu brodova Lučke kapetanije u Baru što podrazumijeva da izvršioci moraju imati adekvatno znanje engleskog jezika koji je službeni jezik u svjeskom pomorstvu jer će prirodom posla, svakodnevno komunicirati sa agentima i zapovjednicima brodova koji uplovljavaju i isplovljavaju iz Luke Bar i akvatorijuma u nadležnosti barske Lučke kapetanije, u propozicijama javnog oglasa, MKI od kandidata uopšte ne traži nikakvo poznavanje engleskog jezik. Uz to, od kandidata se traži da što se informatičke pismenosti tiče, oni poznaju samo rad u word programu za pisanje dokumenata, traži se položen stručni ispit za rad u državnim organima, najmanje godina radnog iskustva, te fakultetska diploma (VII-1 stepen stručnosti) koja uopšte ne mora biti iz pomorske struke.

Prema oglasu MKI koje vodi ministar Ervin Ibrahimović (BS) dovoljna je bilo koja fakultetska diplomu “iz oblasti društvenih nauka, tehnološko-tehnoloških nauka ili iz oblasti prirodnih nauka.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, novotvorena radna mjesta namijenjena su za funkcionere i članove barskog opštinskog odbora BS-a Seheru Kalender i Ilhana Hasovića.

Iz MKI nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa ovim oglasom, kao ni na traženje da potvrde ili demantjuju da je jedno novootvoreno mjesto namijenjeno za Seheru Kalender koju je Vlada nedavno na predlog Ibrahimovića imenovala za članicu Odbora direktora brodarske kompanije Barska plovidba.

Pitanje za ovaj resor je bilo kako zamišljaju da osobe koje ne poznaju engleski jezik, niti MKI od njih to traži, ubuduće tokom obavljanja svojih radnih dužnosti, komuniciraju sa stranim trgovačkim ili ratnim brodovima, odnosno jahtama koje dolaze u akvatorijum pod nadležnošću Lučke kapetanije Bar.

Izvor “Vijesti” iz sektora pomorstva koji je upućen u detalje ovog oglasa, ocijenio je da je neshvatljivo, ali i za pomorsku struku ponižavajuće raditi ovako nešto – dovesti u Lučku kapeteniju ljude koji nemaju adekvatnu stručnost, a još i više od toga, uopšte ne tražiti da oni poznaju engleski jezik koji je službeni jezik u svjetskom pomorstvu.

”U Luku Bar dolaze NATO ratni brodovi, to je trgovačka luka u koju godišnje uplovi i iz nje isplovi više stotina trgovačkih brodova koji svi u tim slučajevima prvo i posljednje komuniciraju upravo sa Lučkom kapetanijom u kojoj se izdaju i vinjete za plovidbu našim vodama stranim jahtama kojih je godišnje u zoni odgovornosti Lučke kapetanije više od hiljadu. Lučka kapetanija je podcentar službi traganja i spasavanja na moru, zaštite mora od zagađenja, a sve to podrazumijeva da zaposleni moraju imati adekvatnu stručnost i poznavanje engleskog jezika najmanje na B1 nivou, što se jednostvano, podrazumijeva. U suprotnom, osim što se narušava ugled države, jer strani brodovi treba da komuniciraju sa crnogorskim državnim službenicima koji ne znaju engleski jezik, ovakvim propozicijama javnog oglasa kojeg je raspisalo MKI, urušavaju se svi nacionalni planovi za hitna reagovanja u slučaju vanrednih situacija na moru, kao i još mnogo toga”, kazao je izvor “Vijesti”.

Po njemu, ako ovaj javni oglas prođe i budu primljeni kanidati iz redova BS-a za koje je ovaj oglas, prema nezvaničnim informacijama i “nacrtan”, MKI će morati da otvori još najmanje dva radna mjesta u Lučkoj kapetaniji za prevodioce za engleski jezik koji će novoprimljene samostalne savjetnike III u sektoru za prijem i otpremu brodova, morati da prate i podržavaju u svakodnevnom obavljanju njihovog posla.

MKI je prošle nedjelje raspisalo oglas za popunu radnog mjesta u tom resoru za inspektor/ka III za sigurnost plovidbe u Direkciji za inspekcijski nadzor u pomorskom saobraćaju i unutrašnjoj plovidbi, Direktorat za inspekcijske poslove. Od kandidata kojeg, shodno propisima, postavlja starješina džavnog organa na period od pet godin ne traži se poznavanje engeskog jezika. Potrebno mu je poznavanje rada u word pogramu, položen stručni ispit za rad u državnim organima i najmanje jedna godina radnog iskustva. Što se stručnosti tiče budući inspektor sigurnosti plovidbe uopšte ne mora da bude pomorac sa završenim Pomorskim fakultetom nautičkog smjera, jer se oglasom traži kandidati sa VII-1 stepenom stručnosti i završenim “fakultetom iz oblasti tehničko-tehnoloških nauka – pomorske nauke ili fakultet iz oblasti društvenih nauka”.

MKI od budućeg inspektora sigurnosti plovidbe ne traži da posjeduje bilo kakav brevet – svjedočanstvo o stručnoj osposobljenosti u pomorstvu, pa sjutra taj inspektor ako nema ni najosnovniji brevet ospobljenosti za voditelja čamca, sjutra će na moru u ime države Crne Gore, kontrolisati i eventualno sankcionisati sve druge učesnike u pomorskom saobraćaju koji moraju imati najmanje taj brevet da bi uopšte legalno i sjeli za komande najmanjeg plovila.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, ovo radno mjesto Ibrahimović je namijenio za člana BS-a iz Bara Armina Čolovića koji ima završen Fakultet za bezbjednost. Iz MKI na pitanja”Vijesti” u vezi sa ovim javnim oglasom nijesu odgovorili.

Izvor “Vijesti” je kazao da ovakvo ponašanje Ibrahimovića i njegovo svjesno urušavanje kapacieta MKI u ime partijskih interesa BS-a je prešlo svaku mjeru i dovodi u pitanje ne samo ugled države, već i njenu sposobnost da efikasno kontroliše stanje na moru i pravovremeno i efikasno odgovori na eventulane vanredne situacije na moru, a koje su po pravilu, akcije koje imaju međunarodni karakter.

”Stoga očekujemo od premijera Dritana Abazovića da stane na putu ovakvom brutalnom urušavanju državnih kapaciteta u pomorstvu u ime uskostranačkih interesa pojedinaca na funkcijama ministara”, kazao je izvor “Vijesti”, izaražavajući očekivanje da će Abazović, koji i sam dolazi iz jedne od uglednijih ulcinjskih pomorskih porodica lako razmujeti suštinu ovog problema.

Kritikuje druge, dok svoje zapošljava

Ibrahimović je nedavno od Vlade dobio saglasnost da u MKI zaposli 17 novih službenika, među kojima su i ova tri radna mjesta u sektoru pomorstva u Baru. Sa druge strane, on je prije desetak dana zvanično od državnih kompanija koje su u resoru njegovog MKI, zatražio da obustave dalje zapošljavanje i optimizuju korišćenje ljudskih resursa.

On je na sjednici Vlade prošlog četvrtka ukazao na partijska zapošljavanja od strane menadžmenta koji u tim firmama kontrolišu Demokrate i DF.

”Zaposleno je preko 1.400 ljudi u svim privrednim društvima što je nedopustivo. Skoro 40 odsto je zaposleno više u odnosu na 2020. godinu što je zabrinjavajući podatak”, istakao je Ibrahimović, ne pominjući međutim, učinak u otvaranju i popunjavanju radnih mjesta u državnoj administraciji MKI “po dubini”, a koje on ispunjava kadrovima BS-a.

(Vijesti)

Continue Reading
Ostavi Komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bar

Milatović u Baru: Gasili su nam fabrike i hotele a otvarali svoje, SRAM IH BILO SVE NA ČELU S NJIM!

Published

on

Bez auto kolona partijskih podržavalaca, bez prethodno opomenutih službenika lokalne samouprave i radnika firmi pod kontrolom “partije”, bez ucijenjenih i interesno okupljenih… Takav je bio sastav u auditorijumu sale Doma kulture u Baru na završnoj konvenciji predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića!

U prepunoj sali, zajedno su bili glasači Demokratskog fronta, Demokrata, URE, Ujedinjene Crne Gore, Biram Bar… i naravno Evrope sad. Milatović se zahvalio svima na podršci ali, kako je naglasio, naročito slobodnim građanima, onim koji nisu pristali da budu robovi partijske mašinerije bivšeg režima.

Vršili su pritisak decenijama na poštene ljude, da prelome, da se povinuju, da sagnu kičmu, da glasaju za njih kako bi im dali zaposlenje za nedostojnu platu. Gasili su nam fabrike i hotele, a otvarali svoje banke i privatne kompanije. Tu su bili satovi, luksuzni automobili, majbasi, of šor račune… dok je svaki treći građanin Crne Gore muku mučio sastavljajući kraj s krajem. Sram ih bilo sve zajedno na čelu sa njim!“, poručio je Milatović pozdravljen ovacijama slobodnih Barana.

Pogledajte OVDJE

Pri kraju obraćanja Milatović se našalio – plaše građane Crne Gore, kime? Jakovom Milatovićem!

Nastavi Citanje

Bar

Lokomotiva usmrtila djevojku u Bjelišima

Published

on

Sinoć se u Baru, naselje Bjeliši, desila nesreća i stradala je djevojka koju je udarila lokomotiva.

“Prilikom kretanja lokomotive-manevarke ostvaren je kontakt sa I. A. (33) iz Bara koja je smrtno stradala”, saopšteno je iz Uprave policije.

Nastavi Citanje

Bar

TO Bar po prvi put predstavila ponudu na sajmu turizma u Zagrebu 

Published

on

Turistička organizacija Bar je po prvi put promovisala  turističku ponudu destinacije na jubilarnom 10. Međunarodnom sajmu turizma – PLACE2GO, koji je održan u periodu od 24. do 26. marta u Zagrebu. Sajam je okupio oko  700 izlagača iz 38 zemalja svijeta.

Sajam u Zagrebu je najveći i najznačajniji sajam turizma u Hrvatskoj, stoga je odlična prilika za promociju turističkih proizvoda i usluga, upoznavanje novih turističkih trendova, kao i razmjena iskustava među učesnicima. Turisti iz regioni su za našu turističku privredu tradicionalno najznačajnije emitivno tržište, a direktna avio linija iz Podgorice ka Zagrebu ima pozitivan uticaj na turistički sektor u oba grada jer omogućava turistima jednostavniji i brži pristup.

Najveće interesovanje posjetilaca vladalo je za aktivni odmor i hiking. Panoramska ruta “Između dvije čarobne obale”, koja promoviše zaleđe naše opštine, kao i uvijek privukla je veliku pažnju i oduševila mnogobrojne posjetioce.

Crnogorski glumac Momčilo Otašević, pobrinuo se za dobru atmosferu na štandu i na sebi jedinstven način dočarao ljepote Crne Gore. Organizovana je i nagradna igra za posjetioce. Pored nagrada drugih lokalih turističkih organizacija, hotel ,,Princess” je dodjelio nagradu za dvije osobe u oktobru mjesecu na bazi polupansiona.

Na sajmu su predstavljene različite turističke destinacije iz Hrvatske i svijeta, turističke agencije, avio kompanije, hoteli, restorani, turističke zajednice i ostali predstavnici turističke industrije.

Značaj ovog sajma, prepoznao je i hotel Princess, koji je nastupio zajedno sa TO Bar. Pored  TO Bar, svoju ponudu predstavila je i Nacionalna turistička organizacija, kao i lokalne turističke organizacije Herceg Novog, Tivta i Podgorice.

 

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.