Connect with us

Budva

Božović uputio sporazum sa 10 principa o postizbornij koaliciji svima osim DPS-u

Published

on

Nosilac liste Milo Božović-Budva na prvom mjestu, lider Demokratskog fronta u Budvi i aktuelni predsjednik Opštine Budva Milo Božović uputio je sporazum o postizbornoj koalicionoj saradnji Građanskom pokretu URA, Socijalističkoj narodnoj partiji i koaliciji Demokrate-Demos, predočivši im na kojim principima, ali i uslovima će se zasnivati buduća politička saradnja.

Nakon punih šest godina političkih turbulencija, nerijetko i otvorenog sukoba, od stranaka koje su pozvane u budući koaliciju, traži se da budu partneri u realizaciji svih onih projekata koje je Božović u kampanji promovisao, ali jedan glavni uslov je pred svima.

”Potpisnici Sporazuma se obavezuju da neće sarađivati niti djelovati u bilo kom obliku sa Demokratskom partijom socijalista koja je najveći krivac za višedecenijsko katastrofalno stanje u opštini Budva, niti će u tom smislu sarađivati sa političkim subjektima koji su sarađivale sa DPS-om i sa njima dijele političku i drugu odgovornost”, piše u sporazumu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Kako je “Vijestima” rečeno, sve partije kojima je dostavljen su prihvatile da potpišu sporazum, a posljednje su aminovale Demokrate, nakon što im je preksinoć poslije burne rasprave, te podijeljenih mišljenja čelnih ljudi sa jedne i većinskog dijela članstva, Opštinski odbor dao zeleno svjetlo.

Potpisnici Sporazuma saglasni su da nakon prethodnog perioda finansijske konsolidacije u Opštini, kako se navodi, ubrzano djeluju i rade na razvoju po osnovu deset principa na kojima će počivati rad lokalne uprave u interesu svih građana: stabilnost, razvoj (poslije perioda vrlo uspješne sanacije slijedi ubrzani razvoj sa preko 80 miliona investicija), jedinstvo, jednakost, odlučnost, pravednost, pošteni javni funkcioneri, pravedna rapodjela dobara, stručnost, inovativnost, održivost i transparentnost.

Kada je riječ o ciljevima, pred potpisnike Sporazuma zacrtani su sljedeći: Opština savremeni servis svih građana, komunalni red, turizam, ravnomjeran urbanistički razvoj i ulaganje u sve djelove opštine, zdravstvo, obrazovanje, kultura, sport, infrastruktura i pravednija lokalna zajednica.

Takođe, potpisnici Sporazuma obavezuju se da će u narednom periodu pružiti svoju punu političku i drugu podršku realizaciji najvažnijih infrastrukturnih i drugih projekata, a riječ je o projektima koje je u svome programu Božović zacrtao i sa kojim je dobio podršku više od polovine glasača.

Među projektima su bolnica sa porodilištem, pametni grad Budva, takozvani smart city i E uprava, Stari grad Budva, odnosno rekonstrukcija i adaptacija najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika i uvođenje komunalnog reda kakav pripada tom spomeniku, centralni gradski park i izmještanje Opštine, projektovanje i izgradnja novih šetališta Budva-Bečići, Stari grad – Rafailovići, Stari grad – tvrđava Mogren – Jaz.

Tu je i konačan završetak petrovačkog šetališta, novi vrtić i osnovna škola, dodatni podsticaji iz budžeta grada za žensko preduzetništvo, ruralnu proizvodnju, tzv. “start up” projekti, projekat Budva – evropska prestonica kulture, Kulturni centar “Tomo i Stane Luketić”, odnosno izgradnja prve reprezentativne javne zgrade u novijoj istoriji Budve u samom centru grada, Pizana – moderan gradski bazen, Grđevica – novo lice grada, odnosno izgradnja nove moderne saobraćajnice, velelepnog šetališta i prodajnih mjesta proizvoda lokalne ruralne proizvodnje za turiste i parking zonu, kao i projekat nove marine u Rafailovićima i Jazu, projekat Budva grad tvrđava, Budva zeleni grad, sportsko-rekreativni centar – izletište Brajići…

”Potpisnici Sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika i poštuju princip jedinstvenog djelovanja radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koja spadaju u djelokrug rada Skupštine Opštine Budva, kao i izvršne vlasti. Dogovaraće se po principu punog uvažavanja i poštovanja stavova i usaglašeno djelovati. Sporazum se može mijenjati i dopunjavati posebnim aneksom. Stupa na snagu danom potpisivanja, a može se jednostrano raskinuti od strane bilo koje od potpisnika Sporazuma”, zaključuje se u sporazumu.

Budva

Budva: Počeli pregovori o kupoprodaji Citadele u Starom gradu

Published

on

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović sa saradnicima i vlasnik preduzeća Imobilia doo iz Budve Branko Ćupić sa svojim timom počeli su pregovore na temu kupoprodaje Citadele u Starom gradu. Obije strane su izjavile da su se stekli uslovi da se pitanje Citadele koje opterećuje obje strane već nekoliko decenija riješi.

Na sastanku je izražena spremnost da se pregovori nastave u cilju postizanja obostrano prihvatljivog dogovora.

Opština Budva će odmah pokrenuti zakonom propisane procedure i zatražiti od državnog katastra da uradi procjenu vrijednosti imovine u vlasništvu preduzeća Imobilia doo. Nakon urađene procjene nadležnog državnog organa preduzeće Imobilia doo će iznijeti svoju ponudu za prodaju Citadele koja će biti predstavljena javnosti.

Dogovoreno je da pregovori traju do 31. decembra, kada će biti poznato da li su zainteresovane strane postigle sporazum o kupoprodaji Citadele i pod kojim uslovima.

Opština Budva će o toku pregovora redovno obavješavati javnost u narednom periodu.

Nastavi Citanje

Budva

Budva: Uhapšena osoba kod koje je pronađen pištolj

Published

on

Pripadnici policije u Budvi uhapsili su O.K. (45) kod kojeg je pronađen pištolj za pojasom, navodi se u saopštenju Uprave policije. Kako ističu, O.K. je lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

“Pripadnici policije su u Budvi, sprovodeći aktivnosti iz svoje nadležnosti, kontrolisali O.K. (45) iz Budve kojom prilikom je kod ovog lica za pojasom pronađen pištolj marke “HS” sa pet komada municije u okviru, a za koji O.K. nije stavio na uvid dozvolu za držanje i nošenje oružja”, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Kako ističu, O.K. je lišen slobode.

“Po nalogu dežurnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru koji je obaviješten o događaju, O.K. je lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”, zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

Nastavi Citanje

Budva

Božović: Riječ koja danas najbolje opisuje Budvu je sloboda; Jovanović: Živjela SLOBODNA CRNA GORA!

Published

on

U hotelu “Budva” uz pristustvo oko 390 zvanica iz države i regiona danas je održana svečana sjednica SO Budva, kao centralni događaj proslave Dana opštine.

Sjednici su prisustvovali Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije, odbornici, sekretari, kao i kulturni i privredni djelatnici, i brojni crkveni velikodostojnici.

Sjednicu je svečano otvorio Nikola Jovanović predsjednik Skupštine Opštine Budva, zahvaliviši se svima na prisustvu kao i onima koji su uputili čestitke putem telegrama.

Ovaj datum nas ispunjava ponosom. Koristim ovu priliku da svim građanima Budve u ime predsjednika Skupštine opštine Budva i u svoje lično ime čestitam Dan grada i Dan oslobođenja, uz želju da zbog generacija koje dolaze svi zajedno gradimo bolje i pravdenije društvo. To je naša obaveza i siguran sam da ukoliko pobjedimo predrasude iz prošlosti možemo da gradimo bolju budućnost. Živjela slobodna Budva, živjela slobodna Crna Gora!“, kazao je Jovanović.

Emitovan je kratkometražni film o Budvi nakon kojeg se prisutnima obratio predsjednik Opštine Budva Milo Božović.

Riječ koja danas najbolje opisuje Budvu je sloboda posebno zbog dešavanja u proteklom periodu. Danas odajemo počast i svim našim precima koji su se borili za slobodu. U bogatoj istoriji od dva ipo milenijuma današnji datum ispisan je zlatnim slovima. Slovima najvažnije i najskuplje riječi, sloboda. Na današnji dan moramo odati počast sjenama naših predaka. Naša je dužnost da budemo zahvalni za hrabrost i nesebičnost, za žrtvu koju su podnijeli za našu slobodu. Naše današnje bitke su bitke za vrijednosti na koje nas njihova borba obavezuje slobodu, pravdu, jednakost, demokratiju. Imamo obavezu da učinimo preokret u razvoje ovog grada i da na ključnoj raskrsnici u savremenom istoriji Budve napravimo strateški izbor. Naša vizija Budve je grad mediteranskog duha i istinske metropole cjelogodišnjeg evropskog turizma, Budve evropske prijestonice kulture, Budve mladih i kreativnih ljudi. Najveći kapital svakog grada, svake države su ljudi. Ulažemo u obrazovanje i usavršavanje naših učenika i studenata, vjerujući da u BUdvi sjutra mogu planirati svoju budućnost. Budva mora biti grad za sve nas i grad koji svima pruža jednake šanse. Pred nama je velilki posao, odgovorno i marljivo vođenje gradom će postati pravilo. Vrijeme je da se Budva brendira kao grad evropske kulture i tradicije, grad savremenih trendova i tehnologija, grad visokog kvaliteta života, u to ime srećan vam 22. Novembar, Dan opštine Budva, živjeli!“, kazao je pored ostalog Božović.

Nakon emitovanog kratkog video spota o razvojnim projektima Budve i prepoznatljivim manifestacijama nastupio je poznati operski pjevač, prvak Sarajavskog operskog pozorišta, bariton Marko Kalajanović.

Potom je nagradu Grada teatra i Nagradu Opštine Budva za doprinos razvoju kulture dirigentu, maestru Bojanu Suđiću uručio predsjednik Opštine Budva Milo Božović.

U vremenu kojem prepoznajemo preispitivanje i na neki način osporavanje osnovnih kulturnih, istorijskih, tradicionalnih vrijednosti koje smo ponijeli od svojih porodica čini mi se da je upravo važno da se sa velikim pijatetom sjetimo svega onoga što smo od njih preuzeli i da te vrijednosti na neki način usložnjavamo i da na drugi način ojačani u budućnost uđemo. Vidim da Budva ima kapacitet da sebe formira kao jedan grad mnogo veći nego što je bio u prošlosti. Ovo je veliko priznanje ali i obaveza. Meni je drago što muzika koju ja predstavljam, takođe predstavlja neke od opštih vrijednosti koje savremeni svijet prepoznaje i nadam se da će ovo biti prilika za pojačavanjem klasične i prije svega umjetničke muzike”, kazao je Suđić.

Na karaju je predsjednik Božović uručio nagrade koje dodjeljuje Opština Budva, a dobitnici su Privatna zdravstvena ustanova Milmedika, JZU Dom zdravlja, Služba zaštite i spašavanja, bokserke Bojana Gojković i Tamara Radunović, Zlata Marjanović etnomuzikolog, Slobodan Mićević koreograf u KUD Kanjoš.

 

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.