Connect with us

Budva

Nikola Jovanović i zvanično novi predsjednik SO Budva!

Published

on

Glasovima odbornika Demokratskog fronta, GP URA, Socijalističke narodne partije i koalicije Demokrate DEMOS, kandidat DF-a Nikola Jovanović izabran je danas za predsjednika Skupštine opštine.

Odbornici koalicije okupljene oko DPS-a (SDP, SD, LP i GI “21. maj”), su bili protiv.

Odbornik DF-a Nikola Kralj kazao je da će Jovanović odgovorno obavljati funkciju i uvesti stabilnost u funkcionisanju parlamenta.

Odbornik Demokrata Marko Marković je poželio harmoničan period u narednom periodu, te da će svi pokazati veći stepen odgovornosti.

Čestitajući DF-u na “briljantnoj pobjedi”, odbornik SNP-a Krsto Rađenović se zahvalio na pozivu za ulazak u koaliciju.

Gradonačelnik Milo Božović je kazao da DPS pokušava da diskredituje Jovanovića zbog navodnog sudskog procesa.

Jovanović je zajedno sa drugim funkcionerima DF u politički konstruisanom procesu kako bi se ugasio DF. Nisam mislio da se javljam za riječ, ali sam korao nakon ovakvog pokušaja DPS. Ne treba ovakav dan da se koristi da se pokušava pod znakom sumnje ljudi koji su predstavljali DF na ovim izborima”, kazao je Božović i poručio da je izborni rezultat ljekovit za mnoge političke opcije koje su se pojavile.

Nakon izbora, Jovanović se zahvalio odbornicima koji su mu “ukazali povjerenje”.

Ono obavezuje da u narednom periodu, svi zajedno, radimo za dobrobit građana, stavljajući političke razlike u drugi plan. Smatram kao posebnu vrijednost činjenicu da su danas odbornici drugih izbornih lista glasali za izbor predsjednika skupštine, i vjerujem da smo na taj način danas poslali snažnu poruku da možemo zajedno, poštujući izbornu volju, postići velike uspjehe za ovaj grad”, kazao je Jovanović.

Poručio je i da vjeruje da je obaveza svih da poštujući izbornu volju rade na realizaciji onoga što su obećali “i to bez izuzetka”.

Gledajući izborne programe, možemo da kažemo da tu postoje ili sitne razlike ili da ih uopšte nema. Uvjeren sam da ćemo poučeni i negativnim iskustvom iz prethodnog perioda imati dovoljno mudrosti i odgovornosti da ne ponavljamo greške. Funkciju predsjednika skupštine obavljaću po principu prvog među jednakima, uvažavajući pravo svakoga na slobodu mišljenja, govora i djelovanja, jer će predstavničko tijelo građana u narednom periodu ispunjavati svoje zakonom utvrđene nadležnosti”, kazao je Jovanović.

Lično smatra da ne služi na čast ni “ovom domu niti određenim pojedincima što je prethodni saziv skupštine raspušten jer nije ispunjavao svoju dužnost i što smo imali prinudnu upravu”.

Prioritet u budućem funkcionisanju skupštine opštine Budva biće prije svega uspostavljanje integriteta i njen zakonit, kontinuiran, transparentan i efikasan rad. Pred nama je postupak imenovanja odbora kao radnih tijela skupštine i u tom pravcu odmah ćemo imati održavanje dvije sjednice po hitnom postupku. Time ova skupština zaokružuje svoj kapacitet i počinje redovana aktivnost. U najkraćem roku biće obrazovan Kolegijum predsjednika skupštine kako bi smo unaprijedili rad skupštine i inicirali obrazovanje klubova odbornika. Skupština će u budućem periodu blagovremeno donositi svoj Plan rada i ispunjavati svoje obaveze”, istakao je Jovanović.

Prema njegovim riječima posebnu pažnju posvetiće mjesnim zajednicama, njihovom funkcionisanju i osnivanju jer su one dio jedinstvenog sistema lokalne samouprave i oblik neposrednog učešća građana.

Promijenićemo negativnu praksu iz prethodnog perioda jer će se o predlogu budžeta, rebalansu I završnom računu odlučivati u zakonski predviđenom roku kao i o investicionim planovima, kako bi izvršna vlast mogla da obavlja svoje redovne aktivnosti. U radu skupštine rukovodićemo se zakonskim i statutarnim obavezama a ne političkim ili ličnim interesima.

Skupština će , kako je kazao, djelovati proaktivno i podnosiće inicijative za izmjene i dopune zakona i drugih propisa, posebno onih koji narušavaju princip decentralizacije vlasti, kako bi dio nadležnosti vratili lokalnim samoupravama.

Kako je kazao, uspjeli su da vrate “preko 50 miliona duga i na današnji dan opština nije dužna niti jedan jedini cent”, te da vjeruje da sada nastupa vrijeme političke i svake druge stabilnosti, kao i opšteg razvoja. Podnošenjem izvještaja Opštinske izborne komisije, danas su na konstitutivnoj sjednici verifikovana 33 mandata odbornika novog saziva Skupštine opštine Budva.

Podsjećamo, budvanski parlament broji 33 mandata. Lista “Milo Božović – Budva na prvom mjestu!” – Demokratski front osvojila apsolutnu većinu – 18 mandata. Lista “Prava stvar, Koalicija Jedinstveni za Budvu – Dragana Mitrović” – DPS, SDP, SD; LP i GI 21. maj” devet mandata, lista “Luka Liješević – Prava Crna Gora – Držimo riječ – Marko Milačić nisu prešli cenzus.

Lista “SNP – Temeljno za Budvu” osvojila je jedan mandat, lista “Dragan Krapović – Idemo ljudi! – Demokrate – Demos” četiri mandata. Lista “Dr Vujičić Božidar – Građanska akcija – Za bolju Budvu” nije prešla cenzus, a lista “Dr Dritan Abazović – Može Budva! Može Crna Gora! – Građanski pokret URA” jedan mandat.

(Vijesti/Nadlanu)

Budva

Budva: Počeli pregovori o kupoprodaji Citadele u Starom gradu

Published

on

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović sa saradnicima i vlasnik preduzeća Imobilia doo iz Budve Branko Ćupić sa svojim timom počeli su pregovore na temu kupoprodaje Citadele u Starom gradu. Obije strane su izjavile da su se stekli uslovi da se pitanje Citadele koje opterećuje obje strane već nekoliko decenija riješi.

Na sastanku je izražena spremnost da se pregovori nastave u cilju postizanja obostrano prihvatljivog dogovora.

Opština Budva će odmah pokrenuti zakonom propisane procedure i zatražiti od državnog katastra da uradi procjenu vrijednosti imovine u vlasništvu preduzeća Imobilia doo. Nakon urađene procjene nadležnog državnog organa preduzeće Imobilia doo će iznijeti svoju ponudu za prodaju Citadele koja će biti predstavljena javnosti.

Dogovoreno je da pregovori traju do 31. decembra, kada će biti poznato da li su zainteresovane strane postigle sporazum o kupoprodaji Citadele i pod kojim uslovima.

Opština Budva će o toku pregovora redovno obavješavati javnost u narednom periodu.

Nastavi Citanje

Budva

Budva: Uhapšena osoba kod koje je pronađen pištolj

Published

on

Pripadnici policije u Budvi uhapsili su O.K. (45) kod kojeg je pronađen pištolj za pojasom, navodi se u saopštenju Uprave policije. Kako ističu, O.K. je lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

“Pripadnici policije su u Budvi, sprovodeći aktivnosti iz svoje nadležnosti, kontrolisali O.K. (45) iz Budve kojom prilikom je kod ovog lica za pojasom pronađen pištolj marke “HS” sa pet komada municije u okviru, a za koji O.K. nije stavio na uvid dozvolu za držanje i nošenje oružja”, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Kako ističu, O.K. je lišen slobode.

“Po nalogu dežurnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru koji je obaviješten o događaju, O.K. je lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”, zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

Nastavi Citanje

Budva

Božović: Riječ koja danas najbolje opisuje Budvu je sloboda; Jovanović: Živjela SLOBODNA CRNA GORA!

Published

on

U hotelu “Budva” uz pristustvo oko 390 zvanica iz države i regiona danas je održana svečana sjednica SO Budva, kao centralni događaj proslave Dana opštine.

Sjednici su prisustvovali Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije, odbornici, sekretari, kao i kulturni i privredni djelatnici, i brojni crkveni velikodostojnici.

Sjednicu je svečano otvorio Nikola Jovanović predsjednik Skupštine Opštine Budva, zahvaliviši se svima na prisustvu kao i onima koji su uputili čestitke putem telegrama.

Ovaj datum nas ispunjava ponosom. Koristim ovu priliku da svim građanima Budve u ime predsjednika Skupštine opštine Budva i u svoje lično ime čestitam Dan grada i Dan oslobođenja, uz želju da zbog generacija koje dolaze svi zajedno gradimo bolje i pravdenije društvo. To je naša obaveza i siguran sam da ukoliko pobjedimo predrasude iz prošlosti možemo da gradimo bolju budućnost. Živjela slobodna Budva, živjela slobodna Crna Gora!“, kazao je Jovanović.

Emitovan je kratkometražni film o Budvi nakon kojeg se prisutnima obratio predsjednik Opštine Budva Milo Božović.

Riječ koja danas najbolje opisuje Budvu je sloboda posebno zbog dešavanja u proteklom periodu. Danas odajemo počast i svim našim precima koji su se borili za slobodu. U bogatoj istoriji od dva ipo milenijuma današnji datum ispisan je zlatnim slovima. Slovima najvažnije i najskuplje riječi, sloboda. Na današnji dan moramo odati počast sjenama naših predaka. Naša je dužnost da budemo zahvalni za hrabrost i nesebičnost, za žrtvu koju su podnijeli za našu slobodu. Naše današnje bitke su bitke za vrijednosti na koje nas njihova borba obavezuje slobodu, pravdu, jednakost, demokratiju. Imamo obavezu da učinimo preokret u razvoje ovog grada i da na ključnoj raskrsnici u savremenom istoriji Budve napravimo strateški izbor. Naša vizija Budve je grad mediteranskog duha i istinske metropole cjelogodišnjeg evropskog turizma, Budve evropske prijestonice kulture, Budve mladih i kreativnih ljudi. Najveći kapital svakog grada, svake države su ljudi. Ulažemo u obrazovanje i usavršavanje naših učenika i studenata, vjerujući da u BUdvi sjutra mogu planirati svoju budućnost. Budva mora biti grad za sve nas i grad koji svima pruža jednake šanse. Pred nama je velilki posao, odgovorno i marljivo vođenje gradom će postati pravilo. Vrijeme je da se Budva brendira kao grad evropske kulture i tradicije, grad savremenih trendova i tehnologija, grad visokog kvaliteta života, u to ime srećan vam 22. Novembar, Dan opštine Budva, živjeli!“, kazao je pored ostalog Božović.

Nakon emitovanog kratkog video spota o razvojnim projektima Budve i prepoznatljivim manifestacijama nastupio je poznati operski pjevač, prvak Sarajavskog operskog pozorišta, bariton Marko Kalajanović.

Potom je nagradu Grada teatra i Nagradu Opštine Budva za doprinos razvoju kulture dirigentu, maestru Bojanu Suđiću uručio predsjednik Opštine Budva Milo Božović.

U vremenu kojem prepoznajemo preispitivanje i na neki način osporavanje osnovnih kulturnih, istorijskih, tradicionalnih vrijednosti koje smo ponijeli od svojih porodica čini mi se da je upravo važno da se sa velikim pijatetom sjetimo svega onoga što smo od njih preuzeli i da te vrijednosti na neki način usložnjavamo i da na drugi način ojačani u budućnost uđemo. Vidim da Budva ima kapacitet da sebe formira kao jedan grad mnogo veći nego što je bio u prošlosti. Ovo je veliko priznanje ali i obaveza. Meni je drago što muzika koju ja predstavljam, takođe predstavlja neke od opštih vrijednosti koje savremeni svijet prepoznaje i nadam se da će ovo biti prilika za pojačavanjem klasične i prije svega umjetničke muzike”, kazao je Suđić.

Na karaju je predsjednik Božović uručio nagrade koje dodjeljuje Opština Budva, a dobitnici su Privatna zdravstvena ustanova Milmedika, JZU Dom zdravlja, Služba zaštite i spašavanja, bokserke Bojana Gojković i Tamara Radunović, Zlata Marjanović etnomuzikolog, Slobodan Mićević koreograf u KUD Kanjoš.

 

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.