Connect with us

Budva

Nikola Jovanović i zvanično novi predsjednik SO Budva!

Published

on

Glasovima odbornika Demokratskog fronta, GP URA, Socijalističke narodne partije i koalicije Demokrate DEMOS, kandidat DF-a Nikola Jovanović izabran je danas za predsjednika Skupštine opštine.

Odbornici koalicije okupljene oko DPS-a (SDP, SD, LP i GI “21. maj”), su bili protiv.

Odbornik DF-a Nikola Kralj kazao je da će Jovanović odgovorno obavljati funkciju i uvesti stabilnost u funkcionisanju parlamenta.

Odbornik Demokrata Marko Marković je poželio harmoničan period u narednom periodu, te da će svi pokazati veći stepen odgovornosti.

Čestitajući DF-u na “briljantnoj pobjedi”, odbornik SNP-a Krsto Rađenović se zahvalio na pozivu za ulazak u koaliciju.

Gradonačelnik Milo Božović je kazao da DPS pokušava da diskredituje Jovanovića zbog navodnog sudskog procesa.

Jovanović je zajedno sa drugim funkcionerima DF u politički konstruisanom procesu kako bi se ugasio DF. Nisam mislio da se javljam za riječ, ali sam korao nakon ovakvog pokušaja DPS. Ne treba ovakav dan da se koristi da se pokušava pod znakom sumnje ljudi koji su predstavljali DF na ovim izborima”, kazao je Božović i poručio da je izborni rezultat ljekovit za mnoge političke opcije koje su se pojavile.

Nakon izbora, Jovanović se zahvalio odbornicima koji su mu “ukazali povjerenje”.

Ono obavezuje da u narednom periodu, svi zajedno, radimo za dobrobit građana, stavljajući političke razlike u drugi plan. Smatram kao posebnu vrijednost činjenicu da su danas odbornici drugih izbornih lista glasali za izbor predsjednika skupštine, i vjerujem da smo na taj način danas poslali snažnu poruku da možemo zajedno, poštujući izbornu volju, postići velike uspjehe za ovaj grad”, kazao je Jovanović.

Poručio je i da vjeruje da je obaveza svih da poštujući izbornu volju rade na realizaciji onoga što su obećali “i to bez izuzetka”.

Gledajući izborne programe, možemo da kažemo da tu postoje ili sitne razlike ili da ih uopšte nema. Uvjeren sam da ćemo poučeni i negativnim iskustvom iz prethodnog perioda imati dovoljno mudrosti i odgovornosti da ne ponavljamo greške. Funkciju predsjednika skupštine obavljaću po principu prvog među jednakima, uvažavajući pravo svakoga na slobodu mišljenja, govora i djelovanja, jer će predstavničko tijelo građana u narednom periodu ispunjavati svoje zakonom utvrđene nadležnosti”, kazao je Jovanović.

Lično smatra da ne služi na čast ni “ovom domu niti određenim pojedincima što je prethodni saziv skupštine raspušten jer nije ispunjavao svoju dužnost i što smo imali prinudnu upravu”.

Prioritet u budućem funkcionisanju skupštine opštine Budva biće prije svega uspostavljanje integriteta i njen zakonit, kontinuiran, transparentan i efikasan rad. Pred nama je postupak imenovanja odbora kao radnih tijela skupštine i u tom pravcu odmah ćemo imati održavanje dvije sjednice po hitnom postupku. Time ova skupština zaokružuje svoj kapacitet i počinje redovana aktivnost. U najkraćem roku biće obrazovan Kolegijum predsjednika skupštine kako bi smo unaprijedili rad skupštine i inicirali obrazovanje klubova odbornika. Skupština će u budućem periodu blagovremeno donositi svoj Plan rada i ispunjavati svoje obaveze”, istakao je Jovanović.

Prema njegovim riječima posebnu pažnju posvetiće mjesnim zajednicama, njihovom funkcionisanju i osnivanju jer su one dio jedinstvenog sistema lokalne samouprave i oblik neposrednog učešća građana.

Promijenićemo negativnu praksu iz prethodnog perioda jer će se o predlogu budžeta, rebalansu I završnom računu odlučivati u zakonski predviđenom roku kao i o investicionim planovima, kako bi izvršna vlast mogla da obavlja svoje redovne aktivnosti. U radu skupštine rukovodićemo se zakonskim i statutarnim obavezama a ne političkim ili ličnim interesima.

Skupština će , kako je kazao, djelovati proaktivno i podnosiće inicijative za izmjene i dopune zakona i drugih propisa, posebno onih koji narušavaju princip decentralizacije vlasti, kako bi dio nadležnosti vratili lokalnim samoupravama.

Kako je kazao, uspjeli su da vrate “preko 50 miliona duga i na današnji dan opština nije dužna niti jedan jedini cent”, te da vjeruje da sada nastupa vrijeme političke i svake druge stabilnosti, kao i opšteg razvoja. Podnošenjem izvještaja Opštinske izborne komisije, danas su na konstitutivnoj sjednici verifikovana 33 mandata odbornika novog saziva Skupštine opštine Budva.

Podsjećamo, budvanski parlament broji 33 mandata. Lista “Milo Božović – Budva na prvom mjestu!” – Demokratski front osvojila apsolutnu većinu – 18 mandata. Lista “Prava stvar, Koalicija Jedinstveni za Budvu – Dragana Mitrović” – DPS, SDP, SD; LP i GI 21. maj” devet mandata, lista “Luka Liješević – Prava Crna Gora – Držimo riječ – Marko Milačić nisu prešli cenzus.

Lista “SNP – Temeljno za Budvu” osvojila je jedan mandat, lista “Dragan Krapović – Idemo ljudi! – Demokrate – Demos” četiri mandata. Lista “Dr Vujičić Božidar – Građanska akcija – Za bolju Budvu” nije prešla cenzus, a lista “Dr Dritan Abazović – Može Budva! Može Crna Gora! – Građanski pokret URA” jedan mandat.

(Vijesti/Nadlanu)

Budva

DPS ide samostalno na izbore u Budvi, očekuju najveći broj mandata

Published

on

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista Budva, na danas održanoj sjednici, jednoglasno je donio odluku o samostalnom nastupu na predstojećim izborima u Budvi.

Kako su saopštili iz DPS-a Budva, na sjednici je konstatovano da je samostalan nastup najpošteniji model odnosa prema građanima, te da je vrijeme da građani Budve pokažu svoj stav prema svakoj partiji pojedinačno, nakon “haosa i anarhije koja gradom vlada već godinama unazad”.

“Takođe, na sjednici je izraženo uvjerenje da će građani Budve kazniti licemjeran odnos parlamentarne većine koja se usljed međusobnih optužbi i frakcijašenja raspala – što je i dovelo do prijevremenih lokalnih izbora, a koja sada nastupa u predizbornoj koaliciji isključivo zbog straha od izvjesne pobjede Demokratske partije socijalista koja će na narednim lokalnim izborima biti partija sa najviše mandata.

Finalno, na sjednici je započet proces predlaganja kandidata za odborničku izbornu listu koja će u danima pred nama biti predstavljena građanima. Sastav liste će garantovati pobjedu i omogućiti da naš grad ponovo postane razvijen, urban i primjeren onome što Budva zaslužuje, jer Budva može i mora bolje!”, navodi se u saopštenju.

Nastavi Citanje

Budva

Dokić ugostila članove muzičkog takmičenja „Ritam Evrope”

Published

on

Potpredsjednica Opštine Budva Jasna Dokić danas je u svom kabinetu ugostila članove muzičkog takmičenja “Ritam Evrope” – Davida Makevića, Igora Karadarevića, Nenada Jeremića, Milana Milinkovića i Filipa Ratkovića, kao i ekipu koja je učestvovala i predstavljala Budvu na tom takmičenju.

Sastanak je protekao vrlo uspješno.

“Željela bih da se zahvalim predstavnicima najvećeg regionalnog takmičenja koji su danas došli u naš grad da nam ukažu povjerenje, da nas pohvale, uruče povelju i da našu djecu, djecu koja su igrala u Ritmu evrope i koja su igrala i za Evropu, državu i naš grad, da i njih podrže i uruče nagrade. Moje je zadovoljstvo što sam u prilici da budem sa njima i željela bih ovom prilikom da timu delegacije poželim sreću, a prije svega ovoj divnoj grupi koja je dala sebe i da im kažem da nikada ne odustaju od svog puta, da budu istrajni, da plešu i čime god se u životu bavili da ih prati sreća”, kazala je Dokić.

Budva ispisala istoriju

Evropa je sigurna u Budvu, jer kada imate ovakve domaćine, ljude i djecu zasita su i Crna Gora i Evropa sigurne u Budvu. Mi se ovdje osjećamo lijepo. Ovo je najveći televizijski format u Evropi ovoga tipa i upravo će grad Budva biti domaćin dva televizijska prenosa. Do sada nismo imali tu vrstu mogućnosti da imamo jedan grad, a da je odnio dvije pobjede. Budva je ispisala istoriju. Mi ćemo preći i na potpisivanje protokola i ugovora o saradnji jer je bitna uprava ta sigurnost za mlade naraštaje i sve ono što će iz Budve otići na druge nacionalne kanale. Višemilionska gledanost nas očekuje, djevojke i našeg Nikolu očekuje put na Kipar, a takođe ih i očekuje i snimanje spota. Još uvijek nisam ni otišao, a zaista jedva čekam da se vratim ovdje jer sam naišao na nasmijane i prijatne ljude koji su spremni da pokažu da je Budva svjetska metropola”, istakao je između ostalog Karadarević.

On je dodao da se pjesna očekuje u naredna dva mjeseca i da će se spot za pjesmu snimati baš u Budvi, na predivnim lokalitetima.

Ekipu iz Budve čine vokali: Lana Pavićević, Iva Otašević, Milica Radović i Nikola Karadžić, kao i plesači: Jana i Filip Savić.

Nastavi Citanje

Budva

Opština Budva podržava projekte NVO sa 100.000 eura za 2024. godinu

Published

on

Opština Budva objavila je javni konkurs za dodjelu sredstava nevladinim organizacijama za 2024. godinu, namenjujući ukupno 100.000 eura za podršku projektima koji doprinose društvenom razvoju.

Ovaj fond je namenjen unapređenju različitih društvenih aspekata uključujući zaštitu ljudskih prava, ekologiju, borbu protiv korupcije i razvoj kulture.

Poseban akcenat stavljen je na projekte koji ciljaju na unapređenje kvaliteta života u Budvi, sa dodatnim fokusom na podršku tradicionalnim organizacijama kao što je Gradska muzika Budva, koja se ističe kontinuitetom rada dužim od sto godina.

Spisak oblasti koje su predmet konkursa Opštine Budva:

1. Zaštita i obezbjeđivanje ljudskih prava, posebno ranjivih grupa.
2. Zaštita prirode, ekologija i održivi razvoj.
3. Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.
4. Borba protiv svih vrsta nasilja i bolesti zavisnosti.
5. Aktivno uključivanje mladih u zajednicu i rešavanje njihovih problema.
6. Njegovanje tradicije i kulturnog nasleđa.
7. Kulturni razvoj i edukacija.
8. Podizanje svijesti o značaju cjeloživotnog obrazovanja i volonterizma.
9. Podsticanje multietničkog i multikulturalnog dijaloga.
10. Zaštita životinja.

Kompletnu dokumentaciju možete pronaći na sajtu Opštine Budva na ovom linku.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.