Connect with us

Bar

Reagovanje Pravoslavnog bratstva Stupovi: Okupio nas je humanitarni rad, nismo mi blokirali puteve, palili gume i prijetili neistomišljenicima!

Published

on

Povodom svrstavanja udruženja Pravoslavno bratstvo Stupovi u grupu krajnje desničarski ekstremističkih grupa, na mapi koju je nedavno objavila Balkanska istraživačka mreža, iz ove organizacije reagovali su saopštenjem za javnost koje prenosimo integralno:

“Iako djelom i riječima nismo kao udruženje uradili ili podržali ništa što bi se moglo okvalifikovati kao ekstremno, još jednom smo od strane samozvanih istraživača kojima su nama nepoznati autoriteti dodijelili licencu za utvrđivanje društveno podobne orjentacije, okarakterisani kao ekstremistička organizacija. Ovog puta, etiketu ekstrema zalijepila nam je “Balkanska istraživačka mreža” (BIRN), a to objeručke prihvatili iz medija koji su nas ranije svrstavali u tabor radikalno desničarskih grupa.

BIRN nas je svrstao u grupu “Krajnje desničarski ekstremističkih” organizacija na Balkanu.

Prije nego se osvrnemo na ovo etiketiranje, da podsjetimo: Pravoslavno bratstvo Stupovi je po svom statutu i akcijama samo i isključivo humanitarno udruženje, i sve što smo činili kao Bratstvo, imalo je isključivo takav karakter. Trudimo se da pomognemo onima kojima je pomoć bila potrebna, ne obazirući se u koje je vjere i nacije onaj kome pomažemo. Ko je istraživao naše aktivnosti, mogao je u to da se uvjeri i lakom pretragom naše Instagram stranice.

Ako su nas zbog toga što smo se humanitarnim radom bavili kao pravoslavno bratstvo, doživjeli kao ekstremiste, problem nije u nama već onome ko u sadržini pojmova “pravoslavno” i “bratstvo” prepoznaje ekstremizam. Ukoliko je “u tom grmu zec”, čini nam se da ekstremizam izvire u onom ko je našu organizaciju prepoznao kao ekstremisitičku. Iz tog ugla, možemo da razumijemo etiketiranje Bratstva kao ekstremitičke organizacije, jer i finansijeri medija i “istraživača” kojima je povjerena licenca za mjerenje društveno-političke podobnosti u Crnoj Gori, gotovo neskriveno pravoslavlje prepoznaju kao problem za ostvarenje onih ciljeva koji se skrivaju iza šifri “zapadne vrijednosti” i “evropski standardi”, a koji sa značenjem ovih sintagmi nemaju nikakve veze.

Pravoslavno bratstvo Stupovi jeste organizacija koja svoje djelovanje zasniva na hrišćanskom moralu i tradiciji. Ukoliko je to okvir koji nas definiše kao desničarsku organizaciju, prihvatićemo da nam ta odrednica nije prikačena iz zlonamjernih pobuda, mada se doživljavamo samo kao konzervatnivno udruženje koje se, ponavljamo, bavi isključivo humanitarnim radom.

Razumijemo da je, u cilju balansiranja, trebao neko ko će da “podijeli krivicu” sa onim zbilja radikalnim organizacijama u Crnoj Gori koje su svojim aktivnostima i “podvizima” zaslužile prefiks ekstremističkih. Razumijemo i da je agenda “istraživača” takva da nas pravoslavna odrednica i karakter bratstva čine idealnim da “podijelimo krivicu” sa radikalima koje je BIRN prepoznao među kvazigrađanskim aktivistima bivšeg režima, ali žao nam je: mi nismo blokirali magistralne saobraćajnice, nismo pravili velike požare, izazivali ekološke ekcese, javno prijetili neistomišljenicima i činili brojna slična djela sa elementima terorizma. Aktivnosti Pravoslavnog bratstva Stupovi bile su i biće samo dobročiniteljskog karaktera.


Poželjno bi bilo da profesionalni i istraživacki novinari povedu mnogo više računa kod ovako teških kvalifikacija jer ćemo mi kao humanitarna organizacija biti prinudjeni da potražimo zadovoljenje pravde sudskim putem!”

Pravoslavno bratstvo Stupovi

(Izvor: Glas naroda)

Bar

Maturanti u Ulcinju blokirali centar grada

Published

on

Putni pravac iz centra grada Ulcinja prema Velikoj plaži, na bulevaru Teuta bio je blokiran oko sat i po vremena, zbog manjeg udesa dva vozila iz slavljeničke kolone maturanata, srednje škole “Bratstvo Jedinstvo” iz Ulcinja.

Zbog toga su nastale velike kolone do par kilometara i došlo je do otežanog saobraćaja i u centru grada.

Policija je odmah izašla na licu mjesta i izvršila uviđaj.

Ovo je peti dan da ulcinjski maturanti slave ispred svoje škole, defileom po gradu traktorom, kamionom i automobilima.

Prisustvo ulcinjske policije se može vidjeti na sve strane, kako kod škole tako i dok defile maturanata traje.

Izvor: RTCG

Nastavi Citanje

Bar

URA: Opština Bar da finansira studiju izvodljivosti za LNG terminal

Published

on

Nakon jučerašnjeg sastanka sa potencijalnim investitorima koji su zainteresovani za izgradnju LNG terminala u Baru jasno je samo da se mora stati na put populističkom pristupu i istovremeno preduzeti niz mjera i aktivnosti da bi se razumjelo da li je taj razvojni projekat potreban građanima opštine Bar, saopštili su iz opštinskog odbora URA Bar.

Iz barske URE ističu da javnost treba da ima uvid u studiju izvodljivosti, odnosno, analizu potencijala predložene investicije koja pomaže u procesu donošenja odluke o mogućnosti ostvarenja i rentabilnosti same investicije. Ovaj dokument se koristi prije razrade projekta, upravo zato što se bavi ključnim pitanjem: “zašto projekat treba ili ne treba da se realizuje?”. A upravo zbog toga iz opštinskog odbora URA Bar smatraju da predstavnici vlasti bi morali obezbijediti sredstva kako bi Opština Bar kao zainteresovana strana finansirala izradu takve analize nakon čega bi se ta analiza uporedila sa studijom izvodljivosti koju bi finansirao i dostavio Investitor.

Što se tiče Memoranduma o razumijevanju, pogotovo sa našim NATO i EU partnerima, oni poručuju da treba da se potpisuju i dalje, jer memorandum nije ugovor, već predstavlja dokument u kome su obrađena pitanja koja su predmet međunarodnih razgovora.

“Prisjetimo se da je Odbornički klub Građanskog pokreta URA Bar i CIVIS-a podnio amandman na Budžet Opštine Bar za 2024. godinu sa predlogom izrade studije izvodljivosti sa finansijskim procjenama za formiranje javnog prevoza, koji je odbijen od strane predstavnika vladajuće koalicije, a da je istovremeno, u decembru 2023. godine, donešena Odluka o osnivanju “DOO Parking servis Bar” na osnovu jednostavnog istraživanja javnog mnjenja koje je pokazalo da je većini ispitanika najveća želja da pronađu parking. Za sada, 5 mjeseci kasnije, od parking servisa i slobodnih parking mjesta imamo samo mnogobrojni odbor direktora”, ističu iz barske URE.

“Na osnovu ovog, ali i mnogih drugih primjera kao što je izrada strateškog plana koji se u Baru radio decenijama kao zidanje Skadra na Bojani, građani mogu da se i sami uvjere kako vladajuća koalicija pristupa temama koje zahtjevaju strateški pristup i analitičnost”, zaključili su iz opštinskog odbora URA Bar.

Nastavi Citanje

Bar

Podržana 22 biznis plana barskih preduzetnica

Published

on

Opština Bar donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za podršku ženskom preduzetništvu za 2024. godinu, na osnovu Javnog konkursa koji je raspisan 6. marta ove godine, saopšteno je iz te opštine.

Za podršku lokalnim preduzetnicama ukupno je dodijeljeno gotovo 100.000 eura, a od 32 biznis plana Komisija Opštine Bar za raspodjelu sredstava razmatrala je i vrijednovala 30 prijava te donijela odluku da se iz lokalnog budžeta podrži 22 biznis plana.

Shodno uslovima Konkursa, najveći dozvoljeni iznos sredstava koji može biti dodijeljen po jednom biznis planu iznosi 5.000 eura. Među odabranim biznis planovima su:

 • Čarobni doživljaj Skadarskog jezera, Sofije Muratović.
 • Osnivanje proizvodnje dekorativnih medenjaka, Katarine Gazdić Ilić.
 • “Studio 24 – krojački salon” Jovane Vujović.
 • Prodaja domaće hrane” Ane Đikanović.
 • Adaptiranje brze hrane u Sutomoru – “Garfild”, Mile Vučićević.
 • Pozamanterija “Dorin kutak” Jovane Igumnović.
 • “Instant mama – babysitting i postpartum dula”, Biljane Ivanović.
 • Produkcija filmova i reklama DOO “Narwhal” – Milene Đukić.
 • Dječija igraonica “Džungla” Mirjane Vuković.
 • “Fokus centar”, Aleksandre Bošković.
 • Edukativne radionice za djecu, Nikoline Kovač.
 • “Lijepa koža naših Crnogorki – DOO Beauty Sofia Co” – Natalije Shuraeve.
 • Prevodilačka agencija “Multilingua”, Tijane Kosović.
 • Osavremenjivanje stomatološke ambulante “OSA Sorriso”, Sanele Zeković.
 • Unapređenje i modernizacija kozmetičkih usluga, Amine Kordić.
 • Moderno rješenje za unapređenje poslovanja DOO “Melon”, Anice Đurović.
 • Unapređenje stomatoloških usluga P.Z.U “Omnidental”, Danijele Vučković.
 • Kursevi jezika, Ivane Marljukić.
 • Privatna teretana “SLY Gim”, Dragane Rutović.
 • “Balans i njega tijela”, Mirele Vulević.
 • Ida studio za dizajn i projektovanje DOO “Idaa Studio”, Lejle Kojić i
 • Šminkerica i nokti “Lužurija”, Selme Smailović.“

Ova podrška će doprinijeti razvoju lokalne ekonomije i jačanju uloge žena u poslovnom sektoru u našem gradu. Za više informacija posjetite sajt Opštine Bar”, zaključuju u saopštenju.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.