Connect with us

Bar

Reagovanje Pravoslavnog bratstva Stupovi: Okupio nas je humanitarni rad, nismo mi blokirali puteve, palili gume i prijetili neistomišljenicima!

Published

on

Povodom svrstavanja udruženja Pravoslavno bratstvo Stupovi u grupu krajnje desničarski ekstremističkih grupa, na mapi koju je nedavno objavila Balkanska istraživačka mreža, iz ove organizacije reagovali su saopštenjem za javnost koje prenosimo integralno:

“Iako djelom i riječima nismo kao udruženje uradili ili podržali ništa što bi se moglo okvalifikovati kao ekstremno, još jednom smo od strane samozvanih istraživača kojima su nama nepoznati autoriteti dodijelili licencu za utvrđivanje društveno podobne orjentacije, okarakterisani kao ekstremistička organizacija. Ovog puta, etiketu ekstrema zalijepila nam je “Balkanska istraživačka mreža” (BIRN), a to objeručke prihvatili iz medija koji su nas ranije svrstavali u tabor radikalno desničarskih grupa.

BIRN nas je svrstao u grupu “Krajnje desničarski ekstremističkih” organizacija na Balkanu.

Prije nego se osvrnemo na ovo etiketiranje, da podsjetimo: Pravoslavno bratstvo Stupovi je po svom statutu i akcijama samo i isključivo humanitarno udruženje, i sve što smo činili kao Bratstvo, imalo je isključivo takav karakter. Trudimo se da pomognemo onima kojima je pomoć bila potrebna, ne obazirući se u koje je vjere i nacije onaj kome pomažemo. Ko je istraživao naše aktivnosti, mogao je u to da se uvjeri i lakom pretragom naše Instagram stranice.

Ako su nas zbog toga što smo se humanitarnim radom bavili kao pravoslavno bratstvo, doživjeli kao ekstremiste, problem nije u nama već onome ko u sadržini pojmova “pravoslavno” i “bratstvo” prepoznaje ekstremizam. Ukoliko je “u tom grmu zec”, čini nam se da ekstremizam izvire u onom ko je našu organizaciju prepoznao kao ekstremisitičku. Iz tog ugla, možemo da razumijemo etiketiranje Bratstva kao ekstremitičke organizacije, jer i finansijeri medija i “istraživača” kojima je povjerena licenca za mjerenje društveno-političke podobnosti u Crnoj Gori, gotovo neskriveno pravoslavlje prepoznaju kao problem za ostvarenje onih ciljeva koji se skrivaju iza šifri “zapadne vrijednosti” i “evropski standardi”, a koji sa značenjem ovih sintagmi nemaju nikakve veze.

Pravoslavno bratstvo Stupovi jeste organizacija koja svoje djelovanje zasniva na hrišćanskom moralu i tradiciji. Ukoliko je to okvir koji nas definiše kao desničarsku organizaciju, prihvatićemo da nam ta odrednica nije prikačena iz zlonamjernih pobuda, mada se doživljavamo samo kao konzervatnivno udruženje koje se, ponavljamo, bavi isključivo humanitarnim radom.

Razumijemo da je, u cilju balansiranja, trebao neko ko će da “podijeli krivicu” sa onim zbilja radikalnim organizacijama u Crnoj Gori koje su svojim aktivnostima i “podvizima” zaslužile prefiks ekstremističkih. Razumijemo i da je agenda “istraživača” takva da nas pravoslavna odrednica i karakter bratstva čine idealnim da “podijelimo krivicu” sa radikalima koje je BIRN prepoznao među kvazigrađanskim aktivistima bivšeg režima, ali žao nam je: mi nismo blokirali magistralne saobraćajnice, nismo pravili velike požare, izazivali ekološke ekcese, javno prijetili neistomišljenicima i činili brojna slična djela sa elementima terorizma. Aktivnosti Pravoslavnog bratstva Stupovi bile su i biće samo dobročiniteljskog karaktera.


Poželjno bi bilo da profesionalni i istraživacki novinari povedu mnogo više računa kod ovako teških kvalifikacija jer ćemo mi kao humanitarna organizacija biti prinudjeni da potražimo zadovoljenje pravde sudskim putem!”

Pravoslavno bratstvo Stupovi

(Izvor: Glas naroda)

Bar

Ponovo udes na raskrsnici kod marketa Konto

Published

on

Četiri osobe su povrijeđene u udesu koji se danas oko 14.35 časova dogodio u Baru.

U udesu su učestvovala dva vozila – BMW registarskih tablica KO – BJ056 i Dacia Duster PG – HU266.

Povrijeđeni su nakon udesa transportovani u barsku bolnicu radi pregleda.

 

Nastavi Citanje

Bar

Pecarski: Ne smije da nas zavara loš skor Borca

Published

on

Loše izdanje protiv Mege u Topolici obavezuje košarkaše Mornara Barsko zlato da na gostovanju Borcu u Čačku, u 8. kolu AdmiralBet ABA lige, pokažu karakter i pruže maksimum.

Da li će to biti dovoljno za treći trijumf Barana ove sezone u gostima, ostaje da se vidi.

Na papiru, Čačani ne bi trebalo da budu prevelik zalogaj za Barane ako prikažu igru kao sa gostovanja Igokei ili MZT-u, jer Borac ove sezone još nije upisao nijednu pobjedu. Ovaj detalj mogao bi, međutim, da bude i otežavajuća okolnost za Mornar jer igraju protiv rivala koji kvalitetom nikako ne zaslužuje začelje tabele pa je jasno da sa ogromnim motivom dočekuje današnji meč.

Idemo u goste ekipi koja se iz raznoraznih razloga našla u situaciji da ima nula pobjeda. Taj skor apsolutno ne odgovara njihovom kvalitetu. To je uigrana ekipa koja zajedno igra već dvije godine. Čeka nas teška utakmica u Čačku, ali mi idemo sa dozom optimizma”, prokomentarisao je šef stručnog štaba Mornara Mihailo Pavićević.

Marko Pecarski je u Bar stigao upravo iz redova današnjeg rivala Mornara pa i najbolje poznaje domaću ekipu.

Borac je ekipa koja je uvijek imala “nezgodan” teren i pred njihovom publikom teško je igrati. Ne treba da nas zavarava to što imaju skor 0-7. Mi smo poslije zadnjeg poraza od MEGE dobro trenirali, tako da smo spremni za ovu utakmicu”, rekao je Pecarski.

U prethodna četiri susreta današnji rivali su imali po jednu pobjedu u gostima i na domaćem terenu: Barani su ubjedljivo slavili u prva dva odmjeravanja snaga u ABA ligi a lani je Borac bio bolji u oba duela. Utakmica u dvorani kraj Morave, počinje u 17:00.

Nastavi Citanje

Bar

Akcija Port: U Luci Bar zaplijenjeno 430 kg kokaina, uhapšeno deset albanskih državljana

Published

on

U akciji Port zaplijenjeno je oko 430 kilograma opojne droge kokain i uhapšeno deset osoba, državljana Republike Albanije, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, saopšteno je iz Uprave policije.

Zajedničkom akcijom službenika Uprave policije i Uprave prihoda i carina, u saradnji sa policijskim službenicima Republike Albanije i koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom Crne Gore i nadležnim državnim tužilaštvom Republike Albanije realizovana je višemjesečna međunarodna aktivnost kodnog naziva Port u Crnoj Gori, a kodnog naziva Konsistenca u Republici Albaniji.

Policijski službenici su preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a uz primjenu mjere tajnog nadzora u odnosu na objekat, zajedno sa albanskim kolegama realizovali gore navedenu aktivnost i tom prilikom na teritoriji Republike Albanije zaplijenili oko 430 kilograma opojne droge kokain, ulične vrijednosti oko 40 miliona eura. Takođe, ovom prilikom zaplijenjeno je više komada oružja (tri pištolja, tri automatske puške i veća količina municije različitog kalibra), tri vozila i oko 20 hiljada eura”, navodi se u saopštenju.

Kako ističu iz policije, 7. jula 2022. godine u Luku Bar iz luke Buenaventura – Columbia, brodom „Monte Cervino“ dopremljen je kontenjer u kojem se nalazilo organsko đubrivo raspoređeno na 20 paleta. Predmetni tovar je kroz Crnu Goru bio u tranzitu, dok je krajnja destinacija bila Republika Albanija.

Službenici Uprave prihoda i carina su na osnovu svojih carinskih ovlašćenja izvršili otvaranje kontejnera i istovar robe, gdje na licu mjesta sa raspoloživom opremom nijesu mogli utvrditi tačan hemijski sastav pristigle robe o čemu su obavjestili službenike Uprave policije”, navode u saopštenju.

Službenici Uprave policije su, kako kažu, nakon utvrđenog hemijskog sastava od strane Forenzičkog centra, u saradnji sa policijskim službenicima Republike Albanije, a u koordinaciji državnog tužioca Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i nadležnog tužioca Republike Albanije, sprovodili mjeru tajnog nadzora – praćenje prevoza i isporuke predmeta krivičnog djela (kontrolisanu isporuku).

Ova aktivnost je juče, uz aktivno učešće pripadnika crnogorske policije, rezultirala zaplijenom 595 džakova organskog đubriva, za koje se osnovano sumnja da se u njima nalazi oko 430 kilograma opojne droge kokain i lišavanjem slobode deset lica na teritoriji Albanije, dok se određeni broj lica još uvjek potražuje”, zaključuju iz policije.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.