Connect with us

Bar

Reagovanje Pravoslavnog bratstva Stupovi: Okupio nas je humanitarni rad, nismo mi blokirali puteve, palili gume i prijetili neistomišljenicima!

Published

on

Povodom svrstavanja udruženja Pravoslavno bratstvo Stupovi u grupu krajnje desničarski ekstremističkih grupa, na mapi koju je nedavno objavila Balkanska istraživačka mreža, iz ove organizacije reagovali su saopštenjem za javnost koje prenosimo integralno:

“Iako djelom i riječima nismo kao udruženje uradili ili podržali ništa što bi se moglo okvalifikovati kao ekstremno, još jednom smo od strane samozvanih istraživača kojima su nama nepoznati autoriteti dodijelili licencu za utvrđivanje društveno podobne orjentacije, okarakterisani kao ekstremistička organizacija. Ovog puta, etiketu ekstrema zalijepila nam je “Balkanska istraživačka mreža” (BIRN), a to objeručke prihvatili iz medija koji su nas ranije svrstavali u tabor radikalno desničarskih grupa.

BIRN nas je svrstao u grupu “Krajnje desničarski ekstremističkih” organizacija na Balkanu.

Prije nego se osvrnemo na ovo etiketiranje, da podsjetimo: Pravoslavno bratstvo Stupovi je po svom statutu i akcijama samo i isključivo humanitarno udruženje, i sve što smo činili kao Bratstvo, imalo je isključivo takav karakter. Trudimo se da pomognemo onima kojima je pomoć bila potrebna, ne obazirući se u koje je vjere i nacije onaj kome pomažemo. Ko je istraživao naše aktivnosti, mogao je u to da se uvjeri i lakom pretragom naše Instagram stranice.

Ako su nas zbog toga što smo se humanitarnim radom bavili kao pravoslavno bratstvo, doživjeli kao ekstremiste, problem nije u nama već onome ko u sadržini pojmova “pravoslavno” i “bratstvo” prepoznaje ekstremizam. Ukoliko je “u tom grmu zec”, čini nam se da ekstremizam izvire u onom ko je našu organizaciju prepoznao kao ekstremisitičku. Iz tog ugla, možemo da razumijemo etiketiranje Bratstva kao ekstremitičke organizacije, jer i finansijeri medija i “istraživača” kojima je povjerena licenca za mjerenje društveno-političke podobnosti u Crnoj Gori, gotovo neskriveno pravoslavlje prepoznaju kao problem za ostvarenje onih ciljeva koji se skrivaju iza šifri “zapadne vrijednosti” i “evropski standardi”, a koji sa značenjem ovih sintagmi nemaju nikakve veze.

Pravoslavno bratstvo Stupovi jeste organizacija koja svoje djelovanje zasniva na hrišćanskom moralu i tradiciji. Ukoliko je to okvir koji nas definiše kao desničarsku organizaciju, prihvatićemo da nam ta odrednica nije prikačena iz zlonamjernih pobuda, mada se doživljavamo samo kao konzervatnivno udruženje koje se, ponavljamo, bavi isključivo humanitarnim radom.

Razumijemo da je, u cilju balansiranja, trebao neko ko će da “podijeli krivicu” sa onim zbilja radikalnim organizacijama u Crnoj Gori koje su svojim aktivnostima i “podvizima” zaslužile prefiks ekstremističkih. Razumijemo i da je agenda “istraživača” takva da nas pravoslavna odrednica i karakter bratstva čine idealnim da “podijelimo krivicu” sa radikalima koje je BIRN prepoznao među kvazigrađanskim aktivistima bivšeg režima, ali žao nam je: mi nismo blokirali magistralne saobraćajnice, nismo pravili velike požare, izazivali ekološke ekcese, javno prijetili neistomišljenicima i činili brojna slična djela sa elementima terorizma. Aktivnosti Pravoslavnog bratstva Stupovi bile su i biće samo dobročiniteljskog karaktera.


Poželjno bi bilo da profesionalni i istraživacki novinari povedu mnogo više računa kod ovako teških kvalifikacija jer ćemo mi kao humanitarna organizacija biti prinudjeni da potražimo zadovoljenje pravde sudskim putem!”

Pravoslavno bratstvo Stupovi

(Izvor: Glas naroda)

Bar

Crna Gora dobila prvu Asocijaciju menadžera bezbjednosti, predsjednik Dragan Radulović!

Published

on

Po uzoru na zemlje članice Evropske unije i regiona, Crna Gora je prvi put dobila strukovno udruženje menadžera bezbjednosti.

Članovi “Asocijacije menadžera bezbjednosti Crne Gore” su istaknuti pojedinci koji se bave bezbjednosnim poslovima u javnom i privatnom sektoru od Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, Agencije za civilno vazduhoplovstvo, Lučke kapetanije, preko bankarskog sektora, hotelskih grupacija, zaštitarskih kompanija, do Luke Bar, Elektroprivrede Crne Gore i Aerodroma Crne Gore.

Ciljevi organizacije, između ostalog, su razvoj i unapređenje korporativne bezbjednosti i upravljanje bezbjednosnim rizicima, pružanje stručne pomoći privrednim društvima i državnim institucijama u izradi bezbjednosnih planova kritične infrastrukture, zaštite lica i imovine, zaštite i spašavanja, fizičkom i tehničkom zaštitom lica i imovine kao i  sajber bezbjednost.

Na osnivačkoj skupštini u Podgorici za predsjednika je izabran Dragan Radulović (Aerodromi Crne Gore). Njegov zamjenik je Nebojša Brajović (hotel Maestral) dok je generalni sekretar Vladimir Marković (menadžer bezbjednosti).

 

U Upravnom odboru su, uz njih, Rajko Roganović (EPCG), Vesko Vukadinović (Lovćen banka), Zoran Kujović (menadžer bezbjednosti), Zoran Miljanić (Guardian world security).

Izabran je i Nadzorni odbor čiji je predsjednik Milan Baltić (menadžer bezbjednosti), a članovi su Predrag Ratković (Lučka kapetanija Bar – Kotor), Krsto Pavićević (Agencija za civilno vazduhoplovstvo), Bošković Vladimir (Porto Novi), Goran Nenadović (CSP Security), Ljubisav Leković (Chedy Luštica) i Dejan Đukanović (Glavni grad).

U okviru Asocijacije menadžera bezbjednosti Crne Gore funkcionisaće devet odbora, kojim rukovode koordinatori,  a koji su organizovani shodno bezbjednosnim djelatnostima i to:

  1. Odbor za javni sektor bezbjednosti – Rajko Roganović, EPCG
  2. Odbor za privatni sektor bezbjednosti – Srđan Popović, CSP security
  3. Odbor za bezbjednost turističkih kompleksa – Ljubisav Leković, Chedy Luštica
  4. Odbor za bezbjednost i zaštitu banaka – Vesko Vukadinovic, Lovćen banka
  5. Odbor za edukaciju i trening – Mladen Bulatović, Luka Bar
  6. Odbor za plansku dokumentaciju – Baltić Milan, MUP CG
  7. Odbor za informacionu bezbjednost – Dejan Tomović, ekspert za informacionu bezbjednost
  8. Odbor za međunarodnu saradnju – Tmušić Ljuban, MUP CG
  9. Odbor za kritičnu infrastrukturu – Vladimir Bošković, Porto Novi

Asocijacija menadžera bezbjednosti Crne Gore će već u prvim danima nakon osnivanja intenzivirati rad na promociji, zastupanju i zaštiti zajedničkih interesa članova pred državnim i drugim tijelima u zemlji i inostranstvu.

Na prvoj narednoj sjednici se očekuje i izbor Skupštine kao najvišeg organa upravljanja.

Nastavi Citanje

Bar

Milatović u Baru: Gasili su nam fabrike i hotele a otvarali svoje, SRAM IH BILO SVE NA ČELU S NJIM!

Published

on

Bez auto kolona partijskih podržavalaca, bez prethodno opomenutih službenika lokalne samouprave i radnika firmi pod kontrolom “partije”, bez ucijenjenih i interesno okupljenih… Takav je bio sastav u auditorijumu sale Doma kulture u Baru na završnoj konvenciji predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića!

U prepunoj sali, zajedno su bili glasači Demokratskog fronta, Demokrata, URE, Ujedinjene Crne Gore, Biram Bar… i naravno Evrope sad. Milatović se zahvalio svima na podršci ali, kako je naglasio, naročito slobodnim građanima, onim koji nisu pristali da budu robovi partijske mašinerije bivšeg režima.

Vršili su pritisak decenijama na poštene ljude, da prelome, da se povinuju, da sagnu kičmu, da glasaju za njih kako bi im dali zaposlenje za nedostojnu platu. Gasili su nam fabrike i hotele, a otvarali svoje banke i privatne kompanije. Tu su bili satovi, luksuzni automobili, majbasi, of šor račune… dok je svaki treći građanin Crne Gore muku mučio sastavljajući kraj s krajem. Sram ih bilo sve zajedno na čelu sa njim!“, poručio je Milatović pozdravljen ovacijama slobodnih Barana.

Pogledajte OVDJE

Pri kraju obraćanja Milatović se našalio – plaše građane Crne Gore, kime? Jakovom Milatovićem!

Nastavi Citanje

Bar

Lokomotiva usmrtila djevojku u Bjelišima

Published

on

Sinoć se u Baru, naselje Bjeliši, desila nesreća i stradala je djevojka koju je udarila lokomotiva.

“Prilikom kretanja lokomotive-manevarke ostvaren je kontakt sa I. A. (33) iz Bara koja je smrtno stradala”, saopšteno je iz Uprave policije.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.