Connect with us

Bar

Reagovanje Pravoslavnog bratstva Stupovi: Okupio nas je humanitarni rad, nismo mi blokirali puteve, palili gume i prijetili neistomišljenicima!

Published

on

Povodom svrstavanja udruženja Pravoslavno bratstvo Stupovi u grupu krajnje desničarski ekstremističkih grupa, na mapi koju je nedavno objavila Balkanska istraživačka mreža, iz ove organizacije reagovali su saopštenjem za javnost koje prenosimo integralno:

“Iako djelom i riječima nismo kao udruženje uradili ili podržali ništa što bi se moglo okvalifikovati kao ekstremno, još jednom smo od strane samozvanih istraživača kojima su nama nepoznati autoriteti dodijelili licencu za utvrđivanje društveno podobne orjentacije, okarakterisani kao ekstremistička organizacija. Ovog puta, etiketu ekstrema zalijepila nam je “Balkanska istraživačka mreža” (BIRN), a to objeručke prihvatili iz medija koji su nas ranije svrstavali u tabor radikalno desničarskih grupa.

BIRN nas je svrstao u grupu “Krajnje desničarski ekstremističkih” organizacija na Balkanu.

Prije nego se osvrnemo na ovo etiketiranje, da podsjetimo: Pravoslavno bratstvo Stupovi je po svom statutu i akcijama samo i isključivo humanitarno udruženje, i sve što smo činili kao Bratstvo, imalo je isključivo takav karakter. Trudimo se da pomognemo onima kojima je pomoć bila potrebna, ne obazirući se u koje je vjere i nacije onaj kome pomažemo. Ko je istraživao naše aktivnosti, mogao je u to da se uvjeri i lakom pretragom naše Instagram stranice.

Ako su nas zbog toga što smo se humanitarnim radom bavili kao pravoslavno bratstvo, doživjeli kao ekstremiste, problem nije u nama već onome ko u sadržini pojmova “pravoslavno” i “bratstvo” prepoznaje ekstremizam. Ukoliko je “u tom grmu zec”, čini nam se da ekstremizam izvire u onom ko je našu organizaciju prepoznao kao ekstremisitičku. Iz tog ugla, možemo da razumijemo etiketiranje Bratstva kao ekstremitičke organizacije, jer i finansijeri medija i “istraživača” kojima je povjerena licenca za mjerenje društveno-političke podobnosti u Crnoj Gori, gotovo neskriveno pravoslavlje prepoznaju kao problem za ostvarenje onih ciljeva koji se skrivaju iza šifri “zapadne vrijednosti” i “evropski standardi”, a koji sa značenjem ovih sintagmi nemaju nikakve veze.

Pravoslavno bratstvo Stupovi jeste organizacija koja svoje djelovanje zasniva na hrišćanskom moralu i tradiciji. Ukoliko je to okvir koji nas definiše kao desničarsku organizaciju, prihvatićemo da nam ta odrednica nije prikačena iz zlonamjernih pobuda, mada se doživljavamo samo kao konzervatnivno udruženje koje se, ponavljamo, bavi isključivo humanitarnim radom.

Razumijemo da je, u cilju balansiranja, trebao neko ko će da “podijeli krivicu” sa onim zbilja radikalnim organizacijama u Crnoj Gori koje su svojim aktivnostima i “podvizima” zaslužile prefiks ekstremističkih. Razumijemo i da je agenda “istraživača” takva da nas pravoslavna odrednica i karakter bratstva čine idealnim da “podijelimo krivicu” sa radikalima koje je BIRN prepoznao među kvazigrađanskim aktivistima bivšeg režima, ali žao nam je: mi nismo blokirali magistralne saobraćajnice, nismo pravili velike požare, izazivali ekološke ekcese, javno prijetili neistomišljenicima i činili brojna slična djela sa elementima terorizma. Aktivnosti Pravoslavnog bratstva Stupovi bile su i biće samo dobročiniteljskog karaktera.


Poželjno bi bilo da profesionalni i istraživacki novinari povedu mnogo više računa kod ovako teških kvalifikacija jer ćemo mi kao humanitarna organizacija biti prinudjeni da potražimo zadovoljenje pravde sudskim putem!”

Pravoslavno bratstvo Stupovi

(Izvor: Glas naroda)

Bar

Lakušić: Prezentovan naučni rad „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“

Published

on

Na Naučnoj konferenciji „Zaštita prirode i životne sredine: stanje, značaj i perspektive“ koja se održava od 20 – 22. septembra 2023. godine u Nacionalnom parku Prokletije, kao predstavnici DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, učestvuju Zoran Lakušić, Miladin Radović i mr Željko Raičević, autori naučnog rada „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“.

Konferencija se organizuje povodom jubileja 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine kao i 32 godine od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi.

Tokom prezentacije, učesnicima Naučne konferencije je ukazano na antropogeni uticaj na devastaciju korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre.

Od početka funkcionisanja regionalnog vodovodnog sistema, započelo se sa nelagalnim aktivnostima eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače, u okviru zona sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“. To je dovelo do devastacije korita i priobalnog dijela rijeke Morače i problema sa izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“. Sa 2300 l/s, u kontinuiranom periodu od 10 godina, izdašnost izvorišta „Bolje Sestre“, tokom avgusta mjeseca u 2021. i 2022. godini, opala je na svega oko 265 l/s.
Devastatori su spustili dno korita rijeke Morače ispod dozvoljene granice od 10 mnv, na pojedinim sektorima čak na svega 2,5 mnv, probili vodonepropusni sloj gline i napravili ekocid neshvatljivih razmjera.

Lokalno stanovništvo u Grbavcima je ostalo bez vode u bunarima, a nivo vode je spušten za tri do četiri metra, tako da gotovo čitave godine nijesu u funkciji, upravo zbog nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka.

Da bi provjerio svoje stavove o uzročno-posljedičnoj povezanosti nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska i pada izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“, Regionalni vodovod je angažovao predstavnike naučne zajednice na izradi analiza i studija.

Na Naučnoj konferenciji, istaknuto je da su predložene granice zona sanitarne zaštite, da je urađen Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište Bolje Sestre, a koji je dostavljen Upravi za vode. Ovo Društvo očekuje da će dobiti rješenje o proglašenju zona sanitarne zaštite u skladu sa Glavnim porjektom koji je adekvatno pripremljen i urađen na naučnoj bazi.

Takođe, naglašeno je da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji sa Regionalnim vodovodom, intenzivno sprovodi aktivnosti na realizaciji mjera za saniranje pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre i obezbijeđivanje dodatnih količina vode za potrebe Crnogorskog primorja.

Raduje činjenica da je na svečanom otvaranju, kao i tokom samih prezentacija, od strane gotovo svih učesnika podvučeno da se ne smije dozvoliti dalja devastacija korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre, do koje je došlo djelovanjem antropogenog uticaja.

 

Nastavi Citanje

Bar

Đurović: Crna Gora najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Published

on

Ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Goran Đurović kazao je da Crna Gora je najbrže rastuća ekonomija u Evropi u drugom kvartalu.

To je, kako je rekao Đurović, veliki uspijeh male države Crne Gore.

– Čestitam crnogorskoj privredi na ovako sjajnom rezultatu. Pa sada neka neko kaže da Crna Gora nije na pravom putu- napisao je Đurović na društvenoj mreži “X”.

Nastavi Citanje

Bar

Dani čuna na Skadarskom jezeru

Published

on

Festival čuna održaće se u petak, 22. septembra. Otvaranje programa je u 17:30 časova, a u 18:00h sa Vranjine počinje trka čunovima do Virpazara.  U trci učestvuju privredni riboloci sa Skadarskog jezera. Dodjela nagrada i priznanja planirana je za 19:00, a od 19:30 časova za dobar provod pobrinuće se bend Milky Wave.

Cilj festivala je promocija bogate kulturne baštine Nacionalnog parka Skadarsko jezero, čiji je jedan od simbola drveni čun. Čun je čamac karakterističan za Skadarsko jezero, koji se vjekovima tradicionalno upotrebljava za ribolov. Vještina izrade čunova uvrštena je u nacionalni registar Nematerijalnog kulturnog naslađa Crne Gore.

Organizator manifestacije je NVO ,,Fondacija za zaštitu čuna”, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Bar i JU Nacionalnih parkova Crne Gore.

Prijave za trku se vrše putem telefona +382 67/837-970, a rok za prijavu je do petka ujutru, 22.09.2023.

Pozivamo sve ljubitelje prirode da zajedno sa nama uživaju u manifestaciji koja baštini tradiciju starih brodova na Skadarskom jezeru.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.