Connect with us

Budva

Katnić u julu zatvorio aferu akva parka iznad Budve: Niko neće odgovarati za višemilionsku malverzaciju!

Published

on

Za višemilionsku malverzaciju, gradnju velikog vodenog grada – akva-parka na brdu Topliš iznad Budve, niko neće odgovarati, jer je još u julu prošle godine slučaj arhivirao tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić!

Opština Budva, odnosno Sekretarijata za zaštitu imovine, tek sada je saznao da je Katnić arhivirao slučaj težak 11,5 miliona evra.

Sekretar Đorđe Zenović još sredinom oktobra uputio je pismo glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, zatraživši da im dostavi informacije u vezi sa tim šta je tužilaštvo uradilo sa tri korupcionaške afere budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića – „Vodeni grad”, „Petrovačko šetalište” i „Rusko selo”, koje su oštetile gradsku kasu za više miliona evra.

Prije nekoliko dana dobili su iznenađujući odgovor jer niko u Opštini nije znao da je još prošle godine Katnić zatvorio aferu akva-park, pošto ih niko zvanično nije obavijestio o tome.

„Obavještavam vas da je Specijalno državno tužilaštvo u postupku provjere zakonitosti davanja u višegodišnji zakup katastarske parcele vlasništvo Opštine Budva (akva-park) i radnji preduzetih u vezi sa istim, 21. jula 2021. Službenom zabilješkom, koju potpisuje tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, odlučilo da u konkretnom slučaju nema osnova za krivično gonjenje bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti i predmet arhiviralo”, navela je državna tužiteljka upućena u rad u SDT-a Tanja Čolan Deretić u dopisu dostavljenom Zenoviću, prenose „Vijesti”.

Projektom „Vodeni grad” na brdu Topliš pričinjena direktna šteta opštinskom budžetu od 11,5 miliona evra, što su pokazali nalazi istrage u koje je redakcija imala uvid.

U ovom poslu, koji je pre tačno deceniju i po najavljen kao jedan od najvećih u Budvi i u Crnoj Gori, bili su uključeni skoro svi opštinski funkcioneri kojima se sudilo, ili su bili pod istragom u okviru nekoliko korupcionaških afera.

Priča o vodenom gradu počela je krajem 2005. godine, kada je Skupština opštine (SO) Budva dala saglasnost da se parcela od devet hektara na brdu Topliš, gde je bila divlja deponija, izda u dvodecenijski zakup. Opština je, na osnovu te odluke, raspisala međunarodni tender i formirala komisije za vrednovanje ponude i dodelu zemljišta u zakup.

Prvorangirani ponuđač, po oceni komisija, bila je kiparska firma „Numerico Trading Limited LLC” koja je ponudila 4,5 miliona evra.

Krajem novembra 2005. godine, advokatica Ana Kolarević, kao pravni zastupnik te kiparske kompanije, a na osnovu punomoćja, potpisuje i sastavlja statut i registraciju kćerke firme u Crnoj Gori „Akva-park”.

Miloš Marović jedan od osnivača firme

Osnivači kiparske kompanije su Miloš Marović, sin tadašnjeg direktora Političkog saveta DPS-a Svetozara Marovića, sa 450 akcija, direktor „Avale”, pokojni Dragan Bećirović sa 200 akcija, Dragoljub Dvojaković sa 200 akcija i vaterpolista Petar Trbojević sa 100 akcija.

Ugovor o višegodišnjem zakupu zemljišnog kompleksa krajem marta 2006. godine zaključili su, u ime Budve, tadašnji gradonačelnik, pokojni Rajko Kuljača, sa firmama „Numerico trejd limited” i „Akva-park”.

Odmah nakon potpisivanja, usledio je i sporni aneks ugovora, kojim je Opština pristala, što je posle potvrdila i SO Budva, da bude garant kiparskoj kompaniji za kredit od 1,59 miliona evra za kupovinu i nabavku opreme.

Prema nalazima iz istrage, u koje su „Vijesti” imale uvid, analizom je utvrđeno da je zloupotrebama opštinskog rukovodstva napravljena materijalna šteta Budvi od 11,5 miliona evra.

Kuljača nije pitao Skupštinu da preuzme Akva-park

Naime, nije napravljen vodeni grad na brdu Topliš, a Opština je kasnije, preuzimajući firmu „Akva-park”, preuzela i obavezu da pored kredita od 1,59 miliona evra, plati i obaveze od 8,6 miliona koje je u međuvremenu napravila ta firma, izvodeći zemljane radove i pripremajući teren na pomenutoj lokaciji.

Kako kiparska kompanija nije ispunila ugovorene obaveze, krajem januara 2009. godine Opština preuzima firmu „Akva- park”, a sa njom i milionske obaveze. Za tu odluku tadašnji predsednik Opštine Rajko Kuljača nije pitao SO Budva.

Prema dokumentima iz istrage, analizom poslovne dokumentacije firme „Akva-park”, Opština Budva je, između ostalog, preuzela da vrati i obaveze od nešto više od 800.000 evra koje nisu bile direktno u vezi sa izgradnjom vodenog grada. Reč je o 330 hiljada evra za organizaciju koncerta Madone i plaćanje nepostojećeg biznis-plana firmi „TOb CO” kao sponzorstvo za kulturnu manifestaciju „Budvansko ljeto” od gotovo 300 hiljada evra.

Inspektori upali u Opštinu

Krajem januara 2012. godine, inspektori odjeljenja specijalnog tužioca za organizovani kriminal ušli su u Opštinu Budva sa nalogom tužiteljke Đurđine Nine Ivanović i uzeli kompletnu dokumentaciju u vezi sa ugovorom lokalne uprave o izgradnji vodenog grada na brdu Topliš. Inspektori su tada oko 11 časova ušli u zgradu i do kasno uveče „pročešljali” opštinsku arhivu, te navodno svaki od dokumenata koji se odnosio na akva-park odnijeli za Podgoricu.

Iz Opštine su tada odnijeti i kompjuteri. Međutim, nikada nije podignuta optužnica. Kada je u avgustu 2015. godine pohapšeno na desetine opštinskih funkcionera, u nekoliko korupcionaških afera, spekulisalo se da će na red doći i uključeni u aferu akva-park, ali se to nije dogodilo.

Iz Tužilaštva je u više navrata saopštavano da je predmet u fazi izviđaja, te da se rade vještačenja.

Opština Budva godinama je imala balast u vidu neizgrađenog akva-parka, za šta su plaćeni milioni.

Lokalna DPS uprava krajem decembra 2014. godine uspjela je da animira kompaniju “Aquaterra solution”, koja dostavlja najpovoljniju ponudu na tenderu.

Firma iza koje je stajao ruski kapital dobija na trodecenijski zakup 41.889 kvadrata opštinske zemlje na Toplišu i pristaje da za dva miliona evra otkupi i opremu španskog proizvođača “Action waterscapes S.L.”, koju je ranije nabavila kiparska kompanija, a koja je godinama bila lagerovana u barskoj luci.

”Aquaterra solution” uspijeva da ispoštuje sve ugovorene obaveze i za dve godine izgradi veliki vodeni grad, čije je svečano otvaranje bilo u junu 2016. godine, kada je vrpcu presekao tadašnji gradonačelnik Budve Srđa Popović (DPS).

Na više od četiri hektara izgrađene su 53 vodene atrakcije, a proteklih godina u akva-parku je radilo 140 radnika tokom sezone, uz svakodnevnu posjetu od više hiljada ljudi.

Opština nikada nije pristala da inostranom partneru umanji cijenu vode, pa su troškovi bivali sve veći. Firma je dobro vodila akva-park do 2019. godine, kada počinju poslovni problemi, od kada ne plaća godišnju zakupninu od 255 hiljada evra, zbog čega je Opština Budva podnijela tužbu.

Budva

Lakušić: Projekat koji će doprinijeti ekonomskom napretku države

Published

on

“Zajedno sa saradnicima i nadzorom obišao sam radove na izgradnji cjevovoda na dionici bulevara Lastva Grbaljska – Tivat. Ovaj projekat je dio druge faze izgradnje Regionalnog vodovodnog sistema (RVS), kojom je predviđeno povećanje kapaciteta sistema sa sadašnjih 340 litara po sekundi (l/s) na 750 l/s. Time će se zadovoljiti buduća potreba za vodom opština Tivat, Kotor i Herceg Novi”, saopštio je predsjednik borda direktora “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” Zoran Lakušić.

“Izgradnja cjevovoda na dionici Lastva Grbaljska – Tivat odvija se paralelno sa izgradnjom bulevara. Trenutno su u toku pripremni radovi za postavljanje prvih metara cijevi DN700, čija ugradnja je planirana početkom sledeće nedelje. Riječ je o duktilnim cijevima koje su izdržljive od čeličnih, posjeduju izuzetne mehaničke osobine i jednostavne su za polaganje i montažu.

Dinamika izvođenja radova na izgradnji cjevovoda je usklađena sa dinamikom izgradnje saobraćajnice, te se očekuje da će se 14 km cjevovoda izgraditi u roku od 24 mjeseca od početka radova. Na određenim dionicama će se izmjestiti postojeći cjevovod RVS-a kako bi se omogućilo planirano proširenje saobraćajnice.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 8.774.000 eura, a finansiraće se kreditom koji je Regionalnom vodovodu obezbijedila Evropska banka za obnovu i razvoj, za koji je garanciju dala Vlada.

Redovno praćenje radova omogućava nam da u svakom trenutku imamo jasan uvid u stanje na terenu i brzo reagujemo na eventualne izazove. Saradnja sa nadzorom je ključna za identifikaciju i rešavanje svih potencijalnih problema koji se mogu pojaviti tokom realizacije projekta. Na taj način, možemo osigurati da radovi teku planiranom dinamikom i u skladu sa najvišim standardima kvaliteta.

Izgradnja novog cjevovoda nije samo tehnički poduhvat, već i važan korak ka unapređenju infrastrukturnih uslova na crnogorskom primorju. Ovaj projekat će obezbijediti pouzdanije i kvalitetnije vodosnabdijevanje, što je od suštinske važnosti za građane. Pored toga, poboljšani vodovodni sistem će podržati dalji ekonomski razvoj i privući nove investicije, što će dugoročno donijeti brojne benefite za cijelu državu.

Nastavićemo sa redovnim praćenjem napretka radova i bliskom saradnjom sa nadzorom kako bismo zajednički doprinijeli uspješnom završetku ovog značajnog projekta.

Uz podršku svih uključenih strana, uvjereni smo da će ovaj projekat biti uspješno realizovan i postaviće temelje za buduće turističke projekte na crnogorskom primorju, koji će doprinijeti napretku naše države – zaključuje se u saopštenju predsjednika borda direktora “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” Zorana Lakušića.

Nastavi Citanje

Budva

Za Zavalu žele praksu Valdanosa

Published

on

Grupa građana zatražila je povraćaj desetine miliona vrijednog nacionalizovanog zemljišta na rtu Zavala kod Budve.

Riječ je o 68 hiljada kvadrata zemlje na poluostrvu koja je nacionalizovana prije skoro 70 godina, a kako tvrde iz grupe građana “Zakoniti vlasnici poluostrva Zavala” nije privedena namjeni.

Bivši vlasnici žele da se u njihovom slučaju primijeni Zakon o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u uvali Valdanos, koji je Skupština prije tri godine donijela da bi vlasnicima u ulcinjskoj uvali vratila nacionalizovanu zemlju.

To, između ostalog, piše u inicijativi u koju su “Vijesti” imale uvid, koju je grupa građana dostavila u više poslaničkih klubova i državnih resora.

Prema dokumentaciji, država je imovinu 13 porodica Rafailovića nacionalizovala 1958. Nasljednici ističu da zemljište nikad nije privedeno namjeni i da je tokom uvođenja novog katastra 1995. upisano na državu i Opštinu Budva.

“Vijesti” su ranije pisale da je tokom 2006. kompanija “Moninvest”, u kojoj je jedan od osnivača bio odbjegli šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović, kupila od porodica Medin i Anzulović gotovo četiri hektara zemlje na Zavali.

Rafailovići navode da su tek nakon milionskih vrijednih preprodaja parcela saznali da nisu vlasnici đedovine. Od 2007. vode više sudskih sporova radi povrata imovine.

“Nejasno je do danas na osnovu kog pravnog posla, kojom odlukom ili eksproprijacijom je nekadašnja čestica zemlje 632/1 Katastarska opština Kratnji Maini, koja danas odgovara 12 katastarskih parcela, postala vlasništvo države a predata Opštini Budva na raspolaganje. Nadležna Uprava za nekretnine Budva navodno nema u svom posjedu dokumentaciju za parcele, odnosno ne posjeduje evidenciju o tome kako i na koji način se država upisala kao titular vlasništva, jer su se pojedinci i sudovi više puta obraćali Upravi da dostavi hronologiju upisa. Uprava je odgovarala dopisom da u svom arhivu ne posjeduju dokumentaciju od prvog upisa, odnosno sa javnog izlaganja 1995”, piše u dopisu dostavljenom poslaničkim klubovima i državnim resorima.

Zemlja nije iskorišćena

Nasljednici osnov za povraćaj imovine vide u činjenici da zemljište do danas nije privredeno namjeni. Na Zavali trenutno, osim luksuznog naselja, postoji samo jedan objekat, i to privremene namjene – kontroverzno postrojenje za preradu morske vode. Građani zato traži da se u njihovom slučaju primjeni lex specialis koji je donijet za Valdanos, čijim je usvajanjem Skupština u junu 2021. omogućila povraćaj nacionalizovanog zemljišta. Opština Ulcinj oduzela je zemljište rješenjem iz 1978. godine, a ono nikada nije iskoriščeno, odnosno privedeno namjeni…

“Sticalac imovine, osim obveznika vraćanja, koji je, nakon podržavljenja imovine, stekao pravo svojine u skladu sa zakonom, ostaje vlasnik i držalac stvari a njegova stečena prava ne smiju biti povrijeđena. Ne može se zahtijevati vraćanje plodova, niti naknada štete po osnovu izgubljene dobiti zbog nemogućnosti korišćenja, odnosno upravljanja podržavljenom imovinom, kao i po osnovu njenog održavanja u vremenu od dana podržavljenja do vraćanja imovine. Obveznik vraćanja nema pravo da traži vraćanje revalorizovane vrijednosti primljene naknade od strane bivših vlasnika, niti tržišne ili bilo koje druge vrijednosti za oduzetu imovinu”, piše u članovima 3 i 6 ovog zakona.

Inicijativa građana stigla je nedavno i u skupštinski Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, a njegov predsjednik i poslanik Nove srpske demokratije (NSD) Dejan Đurović najavio je da će o ovom pitanju predložiti konsultativna saslušanja. On je pojasnio da će to uraditi jer je riječ o identičnoj situaciji kao sa Valdanosom, jer je i ovim građanima za vrijeme, kako je kazao, “jednopartijskog sistema” planirana isplata po “smiješnim” cijenama.

“Najbolje je da dođu predstavnici Ministarstva pravde, Uprave ili agencije za imovinu, katastra i Ministarstva prostornog planiranja. Tamo se radi Detaljni urbanistički plan (DUP) koji bi ovim vlasnicima koji su u fazi povraćaja zemljišta onemogućio u potpunosti da vrate svoju imovinu. I da ne bismo štetili naše građane, bez obzira što je predsjednik Skupštine najavio Zakon o povraćaju imovine, bez obzira da li su to privatnici ili vjerske zajednice, predložio bih da ovo konsultativno saslušanje bude što prije i da se u određenom vremenskom intervalu odloži usvajanje DUP-a Zavala. Tamo je dotični investitor Zavale prekardašio bruto-građevinsku površinu za 20.000 kvadrata, za koju nisu naplaćene komunalije. Pokrenućemo inicijativu i sa Opštinom Budva da se naplate komunalije”, istakao je Đurović i dodao da će sve obrazložiti na sjednici.

Vlasnik rizorta “Dukley” na Zavali danas je američka kompanija “Stratex Group”.

Ništa od “Jedra”

Prema postojećem Urbanističkom projektu za “Turističko naselje Zavala”, na preostalom zelenom dijelu poluostrva ka Budvi ranije je planirana izgradnja nebodera visine 141 metar, hotela od 40 spratova, kojeg je prethodni vlasnik Zavale, ruska “Mirax Group-a”, imenovala kao Hotel “Jedro”. Međutim, prema Nacrtu izmjena i dopuna ovog urbanističkog projekta koji je nedavno predstavilo Ministarstvo prostornog planiranja u saradnji sa Opštinom Budva, na tom mjestu se sada predlaže formiranje zelenih površina posebne namjene, parkova i amfiteatra.

“Na predmetnoj urbanističkoj parceli predviđeni su parkovski objekti različite funkcionalne namjene, amfiteatarski kompleks za razne kulturne ivente Budve, sa vrtno-arhitektonskim elementima koji mogu biti i muzejskog karaktera – takozvani kulturni centar”, piše u ovom dokumentu.

Osim toga, u tom dokumentu se navodi i da bruto razvijena građevinska površina postojećih vila iznosi malo više od 52.000 kvadrata, dok je prema urbanističkom planu iz 2008. planirano da zauzmu 32.000 kvadrata.

Nasljednici prigovaraju i ovim izmjenama i planu i zahtijevaju njegovo povlačenje, jer tvrde da će se izgradnjom parkova i amfiteatra onemogućiti valorizacija i korišćenje imovine koju pokušavaju da vrate pred sudovima.

Ističu da nadležni nisu proveli detaljnu analizu za stambene vile koje je investitor “Stratex Development”, kako navode, nelegano izgradio, što se u planu, kako kažu, i potvrđuje.

“Očigledno je nezakonito postupanje investitora kojem je data jedinstvena mogućnost da radi na ovom lokalitetu i ovdje postoje nepobitne činjenice da je isti zloupotrijebio data prava zbog pribavljanja imovinske koristi, kao i činjenice da se konkretnim predloženim Nactom ta zloupotreba pokušava legalizovati i to bez ikakvih zakonskih posljedica. Svako dalje postupanje nadležnog ministarstva u cilju usvajanja ovakvog plana je nezakonito, te kao takvo čini direktnu štetu stvarnim vlasnicima, ali i Opštini i državi protiv kojih ćemo biti primorani pokrenuti nove postupke za naknade štete i zadovoljenje naših prava”, naglasili su iz ove grupe.

Kako su “Vijesti” ranije pisale, Rafailovići su u početku tražili povraćaj imovine, ali im je Opština, dok su njome upravljali gradonačelnici iz Demokratske partije socijalista (DPS), predložila vansudsko poravnanje i isplate od 700 eura po kvadratu, da bi potom snizila cijenu na 495 eura. Međutim, Rafailovići ni tada nisu ispoštovani.

Spornim zemljišnim kompleksom u to vrijeme gazdovala je opštinska, kontroverzna firma “Budva Holding”, jedan od neuspjelih Marovićevih projekata. Ta kompanija je u dva navrata tada raspisivala tendere za strateškog partnera za izgradnju luksuznog hotela sa 27 spratova nalik “Jedru”. U avgustu 2008. raspisan je tender za osnivanje “Joint Venture” kompanije, na koji su ponudu dostavile dvije kompanije od kojih je prvorangirana pristigla od “Zavale Invest”, zajedničke firme Sergeja Polonskog i “Moninvest”, u kojoj je Marović bio suvlasnik.

Među gradonačelnicima ovog grada, koji su se mijenjali i do sada Rafailovićima obećavali povrat imovine ili isplatu su Rajko KuljačaLazar RađenovićMarko Carević, ali niko od njih obećanje nije ispunio.

Katnić izviđao

Specijalno državno tužilaštvo (SDT), kojim je tada rukovodio Milivoje Katnić, izviđalo je prijave zbog mogućeg prisvajanja državne imovine u Opštini Budva i nestanka katastarske dokumentacije za imovinu vrijednu nekoliko desetina miliona eura.

Krivične prijave, zbog zloupotreba na tri atraktivne lokacije u Budvi, podnio je bivši potpredsjednik Vlade izbornog povjerenja Milorad Vujović, u novembru 2016.

“Nestali su popisni listovi i rješenja komisije sa javnog izlaganja za lokacije Zavala, Potkošljun, Jadranski sajam, dakle nestali su dokazi na osnovu kojih se formira početno stanje katastarskih evidencija”, kazao je Vujović tada “Vijestima”.

Ove tri lokacije su bile predmet brojnih istraga i sporova.

Nastavi Citanje

Bar

Prosječna plata u aprilu 828 eura

Published

on

Prosječna bruto zarada u aprilu u Crnoj Gori iznosila je 1.036 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 828 eura. U odnosu na prošli mjesec porasla je za 0,4 procenta.

Prosječna neto zarada u aprilu u odnosu na mart 2024. godine zabilježila je rast od 0,4%, dok je prosječna (neto) zarada u aprilu 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 5,3 procentra, pokazuju podaci Monstata.

Kako navode, ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u aprilu u odnosu na mart ove godine zabilježile rast od 0,1% proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od 0,3%.

„Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u aprilu 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: snabdjevanje vodom; upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa; uklanjanje otpada i slične aktivnosti (1,7%), poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (1,5%), građevinarstvo (1,4%), trgovina na veliko i trgovina na malo; popravka motornih vozila i motocikala (1,0%), državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje (0,8%), informisanje i komunikacije (0,7%), zdravstvena i socijalna zaštita (0,7%), snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (0,5%), usluge smještaja i ishrane (0,5%), finansijske djelatnosti i djelatnost osiguranja (0,5%) i vađenje ruda i kamena (0,3%)“, navode u Monstatu.

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u aprilu 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sektorima stručne, naučne i tehničke djelatnosti (1,4%), poslovanje nekretninama (0,7%), prerađivačka industrija (0,3%), saobraćaj i skladištenje (0,3%), ostale uslužne djelatnosti (0,3%), administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (0,2%), obrazovanje (0,1%) i umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti (0,1%).

Kako pojašnjavaju, podaci o prosječnim zaradama prikazuju zarade isplaćene u mjesecu i dobijeni su iz redovnog mjesečnog istraživanja izvještaja o zaposlenima i zaradama (obrazac RAD–1).

„Prosječna zarada (bruto) izračunava se tako što se ukupno isplaćena masa zarada u mjesecu dijeli sa brojem zaposlenih na koje se odnose izvršene isplate“, naveli su iz Monstata.

Kako se ukazuje, zaradu bez poreza i doprinosa (neto) čini zarada (bruto) umanjena za poreze i doprinose na teret zaposlenog.

„Indeks realne prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) predstavlja odnos između indeksa nominalne prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) i indeks potrošačkih cijena“, objašnjavaju u Monstatu.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.