Connect with us

Budva

Katnić u julu zatvorio aferu akva parka iznad Budve: Niko neće odgovarati za višemilionsku malverzaciju!

Published

on

Za višemilionsku malverzaciju, gradnju velikog vodenog grada – akva-parka na brdu Topliš iznad Budve, niko neće odgovarati, jer je još u julu prošle godine slučaj arhivirao tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić!

Opština Budva, odnosno Sekretarijata za zaštitu imovine, tek sada je saznao da je Katnić arhivirao slučaj težak 11,5 miliona evra.

Sekretar Đorđe Zenović još sredinom oktobra uputio je pismo glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, zatraživši da im dostavi informacije u vezi sa tim šta je tužilaštvo uradilo sa tri korupcionaške afere budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića – „Vodeni grad”, „Petrovačko šetalište” i „Rusko selo”, koje su oštetile gradsku kasu za više miliona evra.

Prije nekoliko dana dobili su iznenađujući odgovor jer niko u Opštini nije znao da je još prošle godine Katnić zatvorio aferu akva-park, pošto ih niko zvanično nije obavijestio o tome.

„Obavještavam vas da je Specijalno državno tužilaštvo u postupku provjere zakonitosti davanja u višegodišnji zakup katastarske parcele vlasništvo Opštine Budva (akva-park) i radnji preduzetih u vezi sa istim, 21. jula 2021. Službenom zabilješkom, koju potpisuje tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, odlučilo da u konkretnom slučaju nema osnova za krivično gonjenje bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti i predmet arhiviralo”, navela je državna tužiteljka upućena u rad u SDT-a Tanja Čolan Deretić u dopisu dostavljenom Zenoviću, prenose „Vijesti”.

Projektom „Vodeni grad” na brdu Topliš pričinjena direktna šteta opštinskom budžetu od 11,5 miliona evra, što su pokazali nalazi istrage u koje je redakcija imala uvid.

U ovom poslu, koji je pre tačno deceniju i po najavljen kao jedan od najvećih u Budvi i u Crnoj Gori, bili su uključeni skoro svi opštinski funkcioneri kojima se sudilo, ili su bili pod istragom u okviru nekoliko korupcionaških afera.

Priča o vodenom gradu počela je krajem 2005. godine, kada je Skupština opštine (SO) Budva dala saglasnost da se parcela od devet hektara na brdu Topliš, gde je bila divlja deponija, izda u dvodecenijski zakup. Opština je, na osnovu te odluke, raspisala međunarodni tender i formirala komisije za vrednovanje ponude i dodelu zemljišta u zakup.

Prvorangirani ponuđač, po oceni komisija, bila je kiparska firma „Numerico Trading Limited LLC” koja je ponudila 4,5 miliona evra.

Krajem novembra 2005. godine, advokatica Ana Kolarević, kao pravni zastupnik te kiparske kompanije, a na osnovu punomoćja, potpisuje i sastavlja statut i registraciju kćerke firme u Crnoj Gori „Akva-park”.

Miloš Marović jedan od osnivača firme

Osnivači kiparske kompanije su Miloš Marović, sin tadašnjeg direktora Političkog saveta DPS-a Svetozara Marovića, sa 450 akcija, direktor „Avale”, pokojni Dragan Bećirović sa 200 akcija, Dragoljub Dvojaković sa 200 akcija i vaterpolista Petar Trbojević sa 100 akcija.

Ugovor o višegodišnjem zakupu zemljišnog kompleksa krajem marta 2006. godine zaključili su, u ime Budve, tadašnji gradonačelnik, pokojni Rajko Kuljača, sa firmama „Numerico trejd limited” i „Akva-park”.

Odmah nakon potpisivanja, usledio je i sporni aneks ugovora, kojim je Opština pristala, što je posle potvrdila i SO Budva, da bude garant kiparskoj kompaniji za kredit od 1,59 miliona evra za kupovinu i nabavku opreme.

Prema nalazima iz istrage, u koje su „Vijesti” imale uvid, analizom je utvrđeno da je zloupotrebama opštinskog rukovodstva napravljena materijalna šteta Budvi od 11,5 miliona evra.

Kuljača nije pitao Skupštinu da preuzme Akva-park

Naime, nije napravljen vodeni grad na brdu Topliš, a Opština je kasnije, preuzimajući firmu „Akva-park”, preuzela i obavezu da pored kredita od 1,59 miliona evra, plati i obaveze od 8,6 miliona koje je u međuvremenu napravila ta firma, izvodeći zemljane radove i pripremajući teren na pomenutoj lokaciji.

Kako kiparska kompanija nije ispunila ugovorene obaveze, krajem januara 2009. godine Opština preuzima firmu „Akva- park”, a sa njom i milionske obaveze. Za tu odluku tadašnji predsednik Opštine Rajko Kuljača nije pitao SO Budva.

Prema dokumentima iz istrage, analizom poslovne dokumentacije firme „Akva-park”, Opština Budva je, između ostalog, preuzela da vrati i obaveze od nešto više od 800.000 evra koje nisu bile direktno u vezi sa izgradnjom vodenog grada. Reč je o 330 hiljada evra za organizaciju koncerta Madone i plaćanje nepostojećeg biznis-plana firmi „TOb CO” kao sponzorstvo za kulturnu manifestaciju „Budvansko ljeto” od gotovo 300 hiljada evra.

Inspektori upali u Opštinu

Krajem januara 2012. godine, inspektori odjeljenja specijalnog tužioca za organizovani kriminal ušli su u Opštinu Budva sa nalogom tužiteljke Đurđine Nine Ivanović i uzeli kompletnu dokumentaciju u vezi sa ugovorom lokalne uprave o izgradnji vodenog grada na brdu Topliš. Inspektori su tada oko 11 časova ušli u zgradu i do kasno uveče „pročešljali” opštinsku arhivu, te navodno svaki od dokumenata koji se odnosio na akva-park odnijeli za Podgoricu.

Iz Opštine su tada odnijeti i kompjuteri. Međutim, nikada nije podignuta optužnica. Kada je u avgustu 2015. godine pohapšeno na desetine opštinskih funkcionera, u nekoliko korupcionaških afera, spekulisalo se da će na red doći i uključeni u aferu akva-park, ali se to nije dogodilo.

Iz Tužilaštva je u više navrata saopštavano da je predmet u fazi izviđaja, te da se rade vještačenja.

Opština Budva godinama je imala balast u vidu neizgrađenog akva-parka, za šta su plaćeni milioni.

Lokalna DPS uprava krajem decembra 2014. godine uspjela je da animira kompaniju “Aquaterra solution”, koja dostavlja najpovoljniju ponudu na tenderu.

Firma iza koje je stajao ruski kapital dobija na trodecenijski zakup 41.889 kvadrata opštinske zemlje na Toplišu i pristaje da za dva miliona evra otkupi i opremu španskog proizvođača “Action waterscapes S.L.”, koju je ranije nabavila kiparska kompanija, a koja je godinama bila lagerovana u barskoj luci.

”Aquaterra solution” uspijeva da ispoštuje sve ugovorene obaveze i za dve godine izgradi veliki vodeni grad, čije je svečano otvaranje bilo u junu 2016. godine, kada je vrpcu presekao tadašnji gradonačelnik Budve Srđa Popović (DPS).

Na više od četiri hektara izgrađene su 53 vodene atrakcije, a proteklih godina u akva-parku je radilo 140 radnika tokom sezone, uz svakodnevnu posjetu od više hiljada ljudi.

Opština nikada nije pristala da inostranom partneru umanji cijenu vode, pa su troškovi bivali sve veći. Firma je dobro vodila akva-park do 2019. godine, kada počinju poslovni problemi, od kada ne plaća godišnju zakupninu od 255 hiljada evra, zbog čega je Opština Budva podnijela tužbu.

Budva

Budva: Počeli pregovori o kupoprodaji Citadele u Starom gradu

Published

on

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović sa saradnicima i vlasnik preduzeća Imobilia doo iz Budve Branko Ćupić sa svojim timom počeli su pregovore na temu kupoprodaje Citadele u Starom gradu. Obije strane su izjavile da su se stekli uslovi da se pitanje Citadele koje opterećuje obje strane već nekoliko decenija riješi.

Na sastanku je izražena spremnost da se pregovori nastave u cilju postizanja obostrano prihvatljivog dogovora.

Opština Budva će odmah pokrenuti zakonom propisane procedure i zatražiti od državnog katastra da uradi procjenu vrijednosti imovine u vlasništvu preduzeća Imobilia doo. Nakon urađene procjene nadležnog državnog organa preduzeće Imobilia doo će iznijeti svoju ponudu za prodaju Citadele koja će biti predstavljena javnosti.

Dogovoreno je da pregovori traju do 31. decembra, kada će biti poznato da li su zainteresovane strane postigle sporazum o kupoprodaji Citadele i pod kojim uslovima.

Opština Budva će o toku pregovora redovno obavješavati javnost u narednom periodu.

Nastavi Citanje

Budva

Budva: Uhapšena osoba kod koje je pronađen pištolj

Published

on

Pripadnici policije u Budvi uhapsili su O.K. (45) kod kojeg je pronađen pištolj za pojasom, navodi se u saopštenju Uprave policije. Kako ističu, O.K. je lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

“Pripadnici policije su u Budvi, sprovodeći aktivnosti iz svoje nadležnosti, kontrolisali O.K. (45) iz Budve kojom prilikom je kod ovog lica za pojasom pronađen pištolj marke “HS” sa pet komada municije u okviru, a za koji O.K. nije stavio na uvid dozvolu za držanje i nošenje oružja”, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Kako ističu, O.K. je lišen slobode.

“Po nalogu dežurnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru koji je obaviješten o događaju, O.K. je lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”, zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

Nastavi Citanje

Budva

Božović: Riječ koja danas najbolje opisuje Budvu je sloboda; Jovanović: Živjela SLOBODNA CRNA GORA!

Published

on

U hotelu “Budva” uz pristustvo oko 390 zvanica iz države i regiona danas je održana svečana sjednica SO Budva, kao centralni događaj proslave Dana opštine.

Sjednici su prisustvovali Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije, odbornici, sekretari, kao i kulturni i privredni djelatnici, i brojni crkveni velikodostojnici.

Sjednicu je svečano otvorio Nikola Jovanović predsjednik Skupštine Opštine Budva, zahvaliviši se svima na prisustvu kao i onima koji su uputili čestitke putem telegrama.

Ovaj datum nas ispunjava ponosom. Koristim ovu priliku da svim građanima Budve u ime predsjednika Skupštine opštine Budva i u svoje lično ime čestitam Dan grada i Dan oslobođenja, uz želju da zbog generacija koje dolaze svi zajedno gradimo bolje i pravdenije društvo. To je naša obaveza i siguran sam da ukoliko pobjedimo predrasude iz prošlosti možemo da gradimo bolju budućnost. Živjela slobodna Budva, živjela slobodna Crna Gora!“, kazao je Jovanović.

Emitovan je kratkometražni film o Budvi nakon kojeg se prisutnima obratio predsjednik Opštine Budva Milo Božović.

Riječ koja danas najbolje opisuje Budvu je sloboda posebno zbog dešavanja u proteklom periodu. Danas odajemo počast i svim našim precima koji su se borili za slobodu. U bogatoj istoriji od dva ipo milenijuma današnji datum ispisan je zlatnim slovima. Slovima najvažnije i najskuplje riječi, sloboda. Na današnji dan moramo odati počast sjenama naših predaka. Naša je dužnost da budemo zahvalni za hrabrost i nesebičnost, za žrtvu koju su podnijeli za našu slobodu. Naše današnje bitke su bitke za vrijednosti na koje nas njihova borba obavezuje slobodu, pravdu, jednakost, demokratiju. Imamo obavezu da učinimo preokret u razvoje ovog grada i da na ključnoj raskrsnici u savremenom istoriji Budve napravimo strateški izbor. Naša vizija Budve je grad mediteranskog duha i istinske metropole cjelogodišnjeg evropskog turizma, Budve evropske prijestonice kulture, Budve mladih i kreativnih ljudi. Najveći kapital svakog grada, svake države su ljudi. Ulažemo u obrazovanje i usavršavanje naših učenika i studenata, vjerujući da u BUdvi sjutra mogu planirati svoju budućnost. Budva mora biti grad za sve nas i grad koji svima pruža jednake šanse. Pred nama je velilki posao, odgovorno i marljivo vođenje gradom će postati pravilo. Vrijeme je da se Budva brendira kao grad evropske kulture i tradicije, grad savremenih trendova i tehnologija, grad visokog kvaliteta života, u to ime srećan vam 22. Novembar, Dan opštine Budva, živjeli!“, kazao je pored ostalog Božović.

Nakon emitovanog kratkog video spota o razvojnim projektima Budve i prepoznatljivim manifestacijama nastupio je poznati operski pjevač, prvak Sarajavskog operskog pozorišta, bariton Marko Kalajanović.

Potom je nagradu Grada teatra i Nagradu Opštine Budva za doprinos razvoju kulture dirigentu, maestru Bojanu Suđiću uručio predsjednik Opštine Budva Milo Božović.

U vremenu kojem prepoznajemo preispitivanje i na neki način osporavanje osnovnih kulturnih, istorijskih, tradicionalnih vrijednosti koje smo ponijeli od svojih porodica čini mi se da je upravo važno da se sa velikim pijatetom sjetimo svega onoga što smo od njih preuzeli i da te vrijednosti na neki način usložnjavamo i da na drugi način ojačani u budućnost uđemo. Vidim da Budva ima kapacitet da sebe formira kao jedan grad mnogo veći nego što je bio u prošlosti. Ovo je veliko priznanje ali i obaveza. Meni je drago što muzika koju ja predstavljam, takođe predstavlja neke od opštih vrijednosti koje savremeni svijet prepoznaje i nadam se da će ovo biti prilika za pojačavanjem klasične i prije svega umjetničke muzike”, kazao je Suđić.

Na karaju je predsjednik Božović uručio nagrade koje dodjeljuje Opština Budva, a dobitnici su Privatna zdravstvena ustanova Milmedika, JZU Dom zdravlja, Služba zaštite i spašavanja, bokserke Bojana Gojković i Tamara Radunović, Zlata Marjanović etnomuzikolog, Slobodan Mićević koreograf u KUD Kanjoš.

 

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.