Connect with us

Budva

Katnić u julu zatvorio aferu akva parka iznad Budve: Niko neće odgovarati za višemilionsku malverzaciju!

Published

on

Za višemilionsku malverzaciju, gradnju velikog vodenog grada – akva-parka na brdu Topliš iznad Budve, niko neće odgovarati, jer je još u julu prošle godine slučaj arhivirao tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić!

Opština Budva, odnosno Sekretarijata za zaštitu imovine, tek sada je saznao da je Katnić arhivirao slučaj težak 11,5 miliona evra.

Sekretar Đorđe Zenović još sredinom oktobra uputio je pismo glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, zatraživši da im dostavi informacije u vezi sa tim šta je tužilaštvo uradilo sa tri korupcionaške afere budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića – „Vodeni grad”, „Petrovačko šetalište” i „Rusko selo”, koje su oštetile gradsku kasu za više miliona evra.

Prije nekoliko dana dobili su iznenađujući odgovor jer niko u Opštini nije znao da je još prošle godine Katnić zatvorio aferu akva-park, pošto ih niko zvanično nije obavijestio o tome.

„Obavještavam vas da je Specijalno državno tužilaštvo u postupku provjere zakonitosti davanja u višegodišnji zakup katastarske parcele vlasništvo Opštine Budva (akva-park) i radnji preduzetih u vezi sa istim, 21. jula 2021. Službenom zabilješkom, koju potpisuje tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, odlučilo da u konkretnom slučaju nema osnova za krivično gonjenje bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti i predmet arhiviralo”, navela je državna tužiteljka upućena u rad u SDT-a Tanja Čolan Deretić u dopisu dostavljenom Zenoviću, prenose „Vijesti”.

Projektom „Vodeni grad” na brdu Topliš pričinjena direktna šteta opštinskom budžetu od 11,5 miliona evra, što su pokazali nalazi istrage u koje je redakcija imala uvid.

U ovom poslu, koji je pre tačno deceniju i po najavljen kao jedan od najvećih u Budvi i u Crnoj Gori, bili su uključeni skoro svi opštinski funkcioneri kojima se sudilo, ili su bili pod istragom u okviru nekoliko korupcionaških afera.

Priča o vodenom gradu počela je krajem 2005. godine, kada je Skupština opštine (SO) Budva dala saglasnost da se parcela od devet hektara na brdu Topliš, gde je bila divlja deponija, izda u dvodecenijski zakup. Opština je, na osnovu te odluke, raspisala međunarodni tender i formirala komisije za vrednovanje ponude i dodelu zemljišta u zakup.

Prvorangirani ponuđač, po oceni komisija, bila je kiparska firma „Numerico Trading Limited LLC” koja je ponudila 4,5 miliona evra.

Krajem novembra 2005. godine, advokatica Ana Kolarević, kao pravni zastupnik te kiparske kompanije, a na osnovu punomoćja, potpisuje i sastavlja statut i registraciju kćerke firme u Crnoj Gori „Akva-park”.

Miloš Marović jedan od osnivača firme

Osnivači kiparske kompanije su Miloš Marović, sin tadašnjeg direktora Političkog saveta DPS-a Svetozara Marovića, sa 450 akcija, direktor „Avale”, pokojni Dragan Bećirović sa 200 akcija, Dragoljub Dvojaković sa 200 akcija i vaterpolista Petar Trbojević sa 100 akcija.

Ugovor o višegodišnjem zakupu zemljišnog kompleksa krajem marta 2006. godine zaključili su, u ime Budve, tadašnji gradonačelnik, pokojni Rajko Kuljača, sa firmama „Numerico trejd limited” i „Akva-park”.

Odmah nakon potpisivanja, usledio je i sporni aneks ugovora, kojim je Opština pristala, što je posle potvrdila i SO Budva, da bude garant kiparskoj kompaniji za kredit od 1,59 miliona evra za kupovinu i nabavku opreme.

Prema nalazima iz istrage, u koje su „Vijesti” imale uvid, analizom je utvrđeno da je zloupotrebama opštinskog rukovodstva napravljena materijalna šteta Budvi od 11,5 miliona evra.

Kuljača nije pitao Skupštinu da preuzme Akva-park

Naime, nije napravljen vodeni grad na brdu Topliš, a Opština je kasnije, preuzimajući firmu „Akva-park”, preuzela i obavezu da pored kredita od 1,59 miliona evra, plati i obaveze od 8,6 miliona koje je u međuvremenu napravila ta firma, izvodeći zemljane radove i pripremajući teren na pomenutoj lokaciji.

Kako kiparska kompanija nije ispunila ugovorene obaveze, krajem januara 2009. godine Opština preuzima firmu „Akva- park”, a sa njom i milionske obaveze. Za tu odluku tadašnji predsednik Opštine Rajko Kuljača nije pitao SO Budva.

Prema dokumentima iz istrage, analizom poslovne dokumentacije firme „Akva-park”, Opština Budva je, između ostalog, preuzela da vrati i obaveze od nešto više od 800.000 evra koje nisu bile direktno u vezi sa izgradnjom vodenog grada. Reč je o 330 hiljada evra za organizaciju koncerta Madone i plaćanje nepostojećeg biznis-plana firmi „TOb CO” kao sponzorstvo za kulturnu manifestaciju „Budvansko ljeto” od gotovo 300 hiljada evra.

Inspektori upali u Opštinu

Krajem januara 2012. godine, inspektori odjeljenja specijalnog tužioca za organizovani kriminal ušli su u Opštinu Budva sa nalogom tužiteljke Đurđine Nine Ivanović i uzeli kompletnu dokumentaciju u vezi sa ugovorom lokalne uprave o izgradnji vodenog grada na brdu Topliš. Inspektori su tada oko 11 časova ušli u zgradu i do kasno uveče „pročešljali” opštinsku arhivu, te navodno svaki od dokumenata koji se odnosio na akva-park odnijeli za Podgoricu.

Iz Opštine su tada odnijeti i kompjuteri. Međutim, nikada nije podignuta optužnica. Kada je u avgustu 2015. godine pohapšeno na desetine opštinskih funkcionera, u nekoliko korupcionaških afera, spekulisalo se da će na red doći i uključeni u aferu akva-park, ali se to nije dogodilo.

Iz Tužilaštva je u više navrata saopštavano da je predmet u fazi izviđaja, te da se rade vještačenja.

Opština Budva godinama je imala balast u vidu neizgrađenog akva-parka, za šta su plaćeni milioni.

Lokalna DPS uprava krajem decembra 2014. godine uspjela je da animira kompaniju “Aquaterra solution”, koja dostavlja najpovoljniju ponudu na tenderu.

Firma iza koje je stajao ruski kapital dobija na trodecenijski zakup 41.889 kvadrata opštinske zemlje na Toplišu i pristaje da za dva miliona evra otkupi i opremu španskog proizvođača “Action waterscapes S.L.”, koju je ranije nabavila kiparska kompanija, a koja je godinama bila lagerovana u barskoj luci.

”Aquaterra solution” uspijeva da ispoštuje sve ugovorene obaveze i za dve godine izgradi veliki vodeni grad, čije je svečano otvaranje bilo u junu 2016. godine, kada je vrpcu presekao tadašnji gradonačelnik Budve Srđa Popović (DPS).

Na više od četiri hektara izgrađene su 53 vodene atrakcije, a proteklih godina u akva-parku je radilo 140 radnika tokom sezone, uz svakodnevnu posjetu od više hiljada ljudi.

Opština nikada nije pristala da inostranom partneru umanji cijenu vode, pa su troškovi bivali sve veći. Firma je dobro vodila akva-park do 2019. godine, kada počinju poslovni problemi, od kada ne plaća godišnju zakupninu od 255 hiljada evra, zbog čega je Opština Budva podnijela tužbu.

Budva

Mandić: Ukoliko Dokić ne bude izabrana za potpredsjednicu Budve, novu vlast birati na izborima

Published

on

Predsjednik parlamenta i lider Nove srpske demokratije, Andrija Mandić kazao je za Gradsku televiziju da je 5. novembra prošle godine postignut dogovor da Jasna Dokić bude izabrana za potpredsjednicu Opštine Budva, ali do sada ništa nije urađeno.

Ukoliko se taj dogovor ne realizuje realizuje, najpoštenije bi bilo, ističe Mandić, da građani Budve biraju novu vlast na izborima.

Postigao se jedan održivi dogovor da se gospođa Jasna Dokić izabere za potpredsjednicu Opštine Budva da ta gospođa sa svima onima koji bi trebali zajedno sa njom da uđu u tu vlast da negdje operativno preuzmu upravljanje Opštinom Budva i mi smo se svi saglasili oko toga. Nedavno sam uputio poziv ili će se realizovati dogovor unutar parlamentarne većine, ako to ne može da se realizuje da je najpoštenije, najčestitije, da mi vratimo, odnosno naši odbornici, vrate mandat građanima Budve i da se održe novi izbori u tom gradu”, poručio je Mandić.

Mandić podsjeća da je do krize došlo zbog, kako tvrdi, političkog hapšenja Mila Božovića koji, dodaje, ima najgori mogući tretman jer mu je blokirana porodična imovina. Ističe da nije registrovano ništa što se Božoviću stavlja na teret, te da neće učestovati u kampanji protiv njega.

Ja sam više puta izjavio da je Milo Božović moj prijatelj kojega znam dugi niz godina, poznavao sam i njegovog pokojnog oca. On ima našu veliku podršku ali ako bi nešto od toga bilo tačno ja bih se izvinio Glavnom specijalnom tužiocu “, naveo je on.

Nastavi Citanje

Budva

Lakušić: Regionalni vodovod se uspjesno bori protiv građevinske mafije i drugih centara moći

Published

on

Eksplotacija šljunka u koritu Morače zaustavljena je prije godinu dana rušenjem nelegalnih objekata za proizvodnju šljunka koji su godinama i decenijama radili protivzakonito, saopštio je Zoran Lakušić, predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda.
Osim, kako je dodao, što su vršili nelegalnu eksploataciju, napravili su i ogromnu štetu po životnu sredinu i što je najveći problem koji je nastajao svih prethodnih godina jeste uništavanje vodoizvorišta Bolje sestara.

Ovo je bio veliki udarac za građevinsku mafiju koja je godinama nelegalno vadila šljunak i pijesak, nanoseći veliku štetu koritu rijeke Morače i uzrokujući eroziju obala. Ova akcija je bila rezultat dugotrajnih napora Regionalnog vodovoda, NVO sektora i Vlade Crne Gore da se zaustavi ilegalna eksploatacija prirodnih resursa i zaštiti životna sredina.

Ova situacija zaista je podsjećala na neku vrstu ekološkog bojišta, gdje se državna vlast i borci za zaštitu životne sredine bore zajedno protiv ilegalnih aktivnosti građevinske mafije.

Oba “tabora” imali su zajednički cilj – zaštitu prirode i okoline od nelegalne eksploatacije i očuvanja prirodnih resursa za buduće generacije.

Građevinska mafija je dugo bila nedodirljiva i profitirala je na štetu prirode i građana, ali ovaj događaj pokazao da su se stvari počele mijenjati u našoj državi i da se ilegalne aktivnosti više neće tolerisati. Ovo je bio samo početak u borbi protiv korupcije i ilegalnih radnji u koritu Morače, te da će se priroda i životna sredina bolje zaštiti u budućnosti.
Godinu dana posle i dalje se vidljivi radovi građevinske mafije koja je ostavila jame i apokaliptičnu pustoš. Zahvaljujući eksploataciji šljunka i pijeska izdašnost vodoizvorišta Bolje sestre pala je sa 2.600 litara u sekundi na samo 220, što je skoro dovelo do nestašice vode u primorju.

Takođe, državna kasa ostala je bez stotina miliona eura zbog nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska.

Potrebno je preduzeti dalje mjere kako bi se sanirale posledice eksploatacije i zaštitila životna sredina u Crnoj Gori. Država treba da preduzme stroge kontrole nad eksploatacijom prirodnih resursa i da sankcioniše sve one koji ugrožavaju životnu sredinu zarad lične dobiti.

Borba protiv građevinske mafije i ekološke devastacije zahtijeva angažovanje svih nivoa vlasti, institucija i građana. Samo zajedničkim snagama možemo sačuvati prirodne resurse i očuvati životnu sredinu za buduće generacije.

Godinu dana kasnije Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimir Martinović, odbio je žalbu građevinske firme Montenegro Petrol, koja je vršila eksploataciju šljunka sa rijeke Morače.

Kompanija Montenegro Petrol se žalila na Rješenje Agencije za životnu sredinu, koja je ranije konstatovala da je betonskim postrojenjem koje su izgradili u koritu Morače napravljena šteta životnoj sredini.

Ovaj postupak ministra Martinovića ima veliki značaj za ekološku Crnu Goru i Regionalni vodovod, budući da je dokazan kao najveći slučaj štete u životnoj sredini u istoriji Crne Gore. Odluka ministra da odbije žalbu građevinske firme značajan je korak ka zaštiti prirode i očuvanju okoline u zemlji.

Ovim potezom Ministarstvo šalje jasnu poruku da se neće tolerisati nelegalne aktivnosti koje ugrožavaju životnu sredinu i da će se sankcionisati odgovorni za takve postupke. Nadamo se da će ova odluka poslužiti kao primjer i podsticaj drugim kompanijama i institucijama da poštuju zakone i standarde zaštite životne sredine.

Ovo podsjećanje jasno pokazuje koliko je važno boriti se protiv građevinske mafije u zaštiti životne sredine. Ova akcija bila je uspješna i situacija je poboljšana. Država treba da bude jača od građevinske mafije i da štiti svoje građane i prirodu.

“Nadamo se da će se objekti i mehanizacija nelegalnih eksploatatora ukloniti iz Druge zone sanitarne zaštite izvorišta Bolje sestre. Važno je da državne institucije, aktivisti za zaštitu životne sredine i građani rade zajedno kako bi se osigurala održiva budućnost za sve. Samo kroz saradnju i zajedničke napore možemo stvoriti bolje okruženje za sve nas”, zaključio je Lakušić.

Nastavi Citanje

Budva

Jovanović: Nebulozne tvrdnje iz privremenog odbora NSD Budva

Published

on

Iako nemam običaj da odgovaram na nepotpisana saopštenja, radi istinitog informisanja javnosti želim da demantujem bezočna podmetanja onih koji su izdali izvorne principe i uskratili podršku predsjedniku opštine Milu Božoviću. Ovo vidim kao pokušaj da se javnosti baci prašina u oči i prikrije nedostatak hrabrosti da se javno kaže ono što se potajno radi“, navodi se u reagovanju predsjednik SO Budva Nikole Jovanovića na saopštenje lokalnog NSD-a.

Jovanović je podsjetio da je sjednica SO Budva zakazana za 16. februar jer je to bio zadnji zakonski rok od 3 mjeseca kada je neophodno završiti započetu sjednicu.

Radi ukupne javnosti, podsjetiću da se radi o sjednici po hitnom postupku koju sam zakazao kako bi se izvršio izbor potpresjednika opštine na predlog predsjednika Mila Božovića i kako bi se izborom potpresjednika olakšalo funkcionisanje lokalne uprave. Stvarni razlozi nepojavljivanje dijela odbornika parlamentarne većine je ta što nisu htjeli da ispoštuju volju predsjednika opštine i izglasaju Jasnu Dokić za potpresjednika. Nas 6 odbornika sa izborne liste “Milo Božović- Budva na prvom mjestu” smo se pojavili na sjednici sa namjerom da izglasamo potpresjednika dok su se ostali odlučili da bojkotuju i time jasno stavili do znanja da ne poštuju stav predsjednika opštine i predsjednika odbora NSD Mila Božovića”, poručio je Jovanović.

Podsjetiću samo na jedan detalj koji dovoljno govori o istinitosti ovih navoda a to je da je na sastanku kluba odbornika kojem je prisustvovao Andrija Mandić, predsjednik NSD, jedino nas 6 odbornika podržalo izbor Jasne Dokić za potpresjednicu opštine. Dakle, najveći problem je unutar NSD koja ima najviše odbornika koji se protive volji nosioca liste i koji produbljuju političku krizu. Sjednica koja je juče održana, već je odlagana na zahtjev odbornika NSD i PZP pod izgovorim da je potrebno dodatno vrijeme za razgovor i ista je zakazana u krajnjem zakonskom roku. Ako je neko mislio da ću pristati da kršim zakonske rokove i time dovedem do stvaranja uslova za raspustanje skupstine od strane Vlade i uvodjenje privremenog odbora, taj ili nema dovoljno političkog iskustva ili je zaista naivan. Optuživati mene da saradjujem sa DPS-om je toliko nebulozno da ne zaslužuje ozbiljan komentar“, dodaje se u saopštenju.

Jovanović podsjeća da je bio sedam godina progonjen od režima Mila Đukanovića.

Mene je režim Mila Ðukanovića preko Milovoja Katnića hapsio, lažno optuživao i sudio 7 godina u politički montiranom procesu dok je isti taj režim one koji se kriju iza nepotpisanog saopštenja zapošljavao i završavao im brojne poslove. DPS je u Budvi osvajao preko 70 % i očigledno je greška što je mnogima dozvoljeno da predju u naš tabor i sada pokušavaju da preuzmu vlast u opštini. Želim jasno da poručim, ni ja, niti bilo ko iz moje porodice, nije nikada i neće nikada saradjivati sa DPS-om. A za one koji se kriju iza nepotpisanog saopštenja znam da jesu i siguran sam da hoće. Politički napadi na mene su zasnovani na iskonstruisanoj i bezočnoj neistini jer mi je poznato da je dio odbornika NSD zajedno sa dijelom odbornika Demokrata, u prethodnom periodu, tražio podršku DPS da me smijene sa pozicije predsjednika skupštine“, kazao je Jovanović.

Kada je taj plan propao, krenulo se u bojkot radi rušenja vlasti blokadom skupštine. Postavljam javno pitanje zbog čega nije ispoštovan poslednji dogovor koji je aminovao predsjednik opštine Milo Božović a to je raspodjela funkcija i izbor Jasne Dokić za potpresjednicu od strane onih koji se nisu pojavili na sjednicu. Na kraju, mene ne mogu optuživati za saradnju sa DPS-om oni koji su do juče bili u toj organizovanoj kriminalnoj grupi preko koje su i samo vršili krivična djela i zajedno otimali od gradjana Budve“, zaključuje Jovanović.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.