Connect with us

Budva

Katnić u julu zatvorio aferu akva parka iznad Budve: Niko neće odgovarati za višemilionsku malverzaciju!

Published

on

Za višemilionsku malverzaciju, gradnju velikog vodenog grada – akva-parka na brdu Topliš iznad Budve, niko neće odgovarati, jer je još u julu prošle godine slučaj arhivirao tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić!

Opština Budva, odnosno Sekretarijata za zaštitu imovine, tek sada je saznao da je Katnić arhivirao slučaj težak 11,5 miliona evra.

Sekretar Đorđe Zenović još sredinom oktobra uputio je pismo glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, zatraživši da im dostavi informacije u vezi sa tim šta je tužilaštvo uradilo sa tri korupcionaške afere budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića – „Vodeni grad”, „Petrovačko šetalište” i „Rusko selo”, koje su oštetile gradsku kasu za više miliona evra.

Prije nekoliko dana dobili su iznenađujući odgovor jer niko u Opštini nije znao da je još prošle godine Katnić zatvorio aferu akva-park, pošto ih niko zvanično nije obavijestio o tome.

„Obavještavam vas da je Specijalno državno tužilaštvo u postupku provjere zakonitosti davanja u višegodišnji zakup katastarske parcele vlasništvo Opštine Budva (akva-park) i radnji preduzetih u vezi sa istim, 21. jula 2021. Službenom zabilješkom, koju potpisuje tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, odlučilo da u konkretnom slučaju nema osnova za krivično gonjenje bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti i predmet arhiviralo”, navela je državna tužiteljka upućena u rad u SDT-a Tanja Čolan Deretić u dopisu dostavljenom Zenoviću, prenose „Vijesti”.

Projektom „Vodeni grad” na brdu Topliš pričinjena direktna šteta opštinskom budžetu od 11,5 miliona evra, što su pokazali nalazi istrage u koje je redakcija imala uvid.

U ovom poslu, koji je pre tačno deceniju i po najavljen kao jedan od najvećih u Budvi i u Crnoj Gori, bili su uključeni skoro svi opštinski funkcioneri kojima se sudilo, ili su bili pod istragom u okviru nekoliko korupcionaških afera.

Priča o vodenom gradu počela je krajem 2005. godine, kada je Skupština opštine (SO) Budva dala saglasnost da se parcela od devet hektara na brdu Topliš, gde je bila divlja deponija, izda u dvodecenijski zakup. Opština je, na osnovu te odluke, raspisala međunarodni tender i formirala komisije za vrednovanje ponude i dodelu zemljišta u zakup.

Prvorangirani ponuđač, po oceni komisija, bila je kiparska firma „Numerico Trading Limited LLC” koja je ponudila 4,5 miliona evra.

Krajem novembra 2005. godine, advokatica Ana Kolarević, kao pravni zastupnik te kiparske kompanije, a na osnovu punomoćja, potpisuje i sastavlja statut i registraciju kćerke firme u Crnoj Gori „Akva-park”.

Miloš Marović jedan od osnivača firme

Osnivači kiparske kompanije su Miloš Marović, sin tadašnjeg direktora Političkog saveta DPS-a Svetozara Marovića, sa 450 akcija, direktor „Avale”, pokojni Dragan Bećirović sa 200 akcija, Dragoljub Dvojaković sa 200 akcija i vaterpolista Petar Trbojević sa 100 akcija.

Ugovor o višegodišnjem zakupu zemljišnog kompleksa krajem marta 2006. godine zaključili su, u ime Budve, tadašnji gradonačelnik, pokojni Rajko Kuljača, sa firmama „Numerico trejd limited” i „Akva-park”.

Odmah nakon potpisivanja, usledio je i sporni aneks ugovora, kojim je Opština pristala, što je posle potvrdila i SO Budva, da bude garant kiparskoj kompaniji za kredit od 1,59 miliona evra za kupovinu i nabavku opreme.

Prema nalazima iz istrage, u koje su „Vijesti” imale uvid, analizom je utvrđeno da je zloupotrebama opštinskog rukovodstva napravljena materijalna šteta Budvi od 11,5 miliona evra.

Kuljača nije pitao Skupštinu da preuzme Akva-park

Naime, nije napravljen vodeni grad na brdu Topliš, a Opština je kasnije, preuzimajući firmu „Akva-park”, preuzela i obavezu da pored kredita od 1,59 miliona evra, plati i obaveze od 8,6 miliona koje je u međuvremenu napravila ta firma, izvodeći zemljane radove i pripremajući teren na pomenutoj lokaciji.

Kako kiparska kompanija nije ispunila ugovorene obaveze, krajem januara 2009. godine Opština preuzima firmu „Akva- park”, a sa njom i milionske obaveze. Za tu odluku tadašnji predsednik Opštine Rajko Kuljača nije pitao SO Budva.

Prema dokumentima iz istrage, analizom poslovne dokumentacije firme „Akva-park”, Opština Budva je, između ostalog, preuzela da vrati i obaveze od nešto više od 800.000 evra koje nisu bile direktno u vezi sa izgradnjom vodenog grada. Reč je o 330 hiljada evra za organizaciju koncerta Madone i plaćanje nepostojećeg biznis-plana firmi „TOb CO” kao sponzorstvo za kulturnu manifestaciju „Budvansko ljeto” od gotovo 300 hiljada evra.

Inspektori upali u Opštinu

Krajem januara 2012. godine, inspektori odjeljenja specijalnog tužioca za organizovani kriminal ušli su u Opštinu Budva sa nalogom tužiteljke Đurđine Nine Ivanović i uzeli kompletnu dokumentaciju u vezi sa ugovorom lokalne uprave o izgradnji vodenog grada na brdu Topliš. Inspektori su tada oko 11 časova ušli u zgradu i do kasno uveče „pročešljali” opštinsku arhivu, te navodno svaki od dokumenata koji se odnosio na akva-park odnijeli za Podgoricu.

Iz Opštine su tada odnijeti i kompjuteri. Međutim, nikada nije podignuta optužnica. Kada je u avgustu 2015. godine pohapšeno na desetine opštinskih funkcionera, u nekoliko korupcionaških afera, spekulisalo se da će na red doći i uključeni u aferu akva-park, ali se to nije dogodilo.

Iz Tužilaštva je u više navrata saopštavano da je predmet u fazi izviđaja, te da se rade vještačenja.

Opština Budva godinama je imala balast u vidu neizgrađenog akva-parka, za šta su plaćeni milioni.

Lokalna DPS uprava krajem decembra 2014. godine uspjela je da animira kompaniju “Aquaterra solution”, koja dostavlja najpovoljniju ponudu na tenderu.

Firma iza koje je stajao ruski kapital dobija na trodecenijski zakup 41.889 kvadrata opštinske zemlje na Toplišu i pristaje da za dva miliona evra otkupi i opremu španskog proizvođača “Action waterscapes S.L.”, koju je ranije nabavila kiparska kompanija, a koja je godinama bila lagerovana u barskoj luci.

”Aquaterra solution” uspijeva da ispoštuje sve ugovorene obaveze i za dve godine izgradi veliki vodeni grad, čije je svečano otvaranje bilo u junu 2016. godine, kada je vrpcu presekao tadašnji gradonačelnik Budve Srđa Popović (DPS).

Na više od četiri hektara izgrađene su 53 vodene atrakcije, a proteklih godina u akva-parku je radilo 140 radnika tokom sezone, uz svakodnevnu posjetu od više hiljada ljudi.

Opština nikada nije pristala da inostranom partneru umanji cijenu vode, pa su troškovi bivali sve veći. Firma je dobro vodila akva-park do 2019. godine, kada počinju poslovni problemi, od kada ne plaća godišnju zakupninu od 255 hiljada evra, zbog čega je Opština Budva podnijela tužbu.

Budva

Grupa građana BU2: Podrška Jakovu Milatoviću

Published

on

Građani metropole turizma će svoju neustrašivost pokazati drugog aprila kada će podržati Jakova Milatovića budućeg predsjednika Crne Gore.

Epohalna pohara Budve, njenog vrijednog neizgrađenog zemljišta, koju je pratio svojevrstan urbicid prirodnih karakteristika i ljepota budvanske opštine, odigrala se u deceniji u kojoj su vedete DPS-a vedrili i oblačili u opštinskim službama. Namještali tendere, donosili planove, ucrtavali kule i solitere gdje je kome i koliko trebalo, uz naknade dabome, o kojim se danas priča i pripovijeda. Opština je u tim godinama bila oštećena, materijalno i urbanistički uništena, dok su akteri tog procesa izašli kao bogati ljudi, vlasnici lanca stanova, vila, hotela i atraktivnih parcela.

Iza lažnog sjaja ostala je izgubljena Budva, poharom OKG DPS opljačkana, urbanistički uništena, sa praznom kasom i zato se u javnosti sve opravdanije mogu čuti predlozi da za propast Budve treba zatražiti obeštećenje od vladajuće Demokratske partije socijalista čiji su kadrovi odgovorni za propast ovog grada. DPS u ovom gradu je prošlost što se i pokazalo na poslednjim lokalnim izborima, građani metropole turizma će svoju neustrašivost pokazati i drugog aprila kada će podržati Jakova Milatovića a OKG grupaciju poslati prvo u Spuž a nakon toga i na smetlište političke istorije.

Milica Mitrović, predsjednica NVO Grupa građana BU2

Nastavi Citanje

Budva

33 ZAŠTO, 33 ZATO – glasati PROTIV Mila Đukanovića!

Published

on

Trideset i tri je godine od kako je Milo Đukanović došao na vlast. Nije birao načine i sredstva da opstane i ostane na vlasti, mijenjao je ideologije i oblike funkcionisanja. Pokazao je da mu je samo jedno bitno – moć vlasti i odlučivanja. Gazio je bez milosti čak i preko najbližih saradnika, unizio i ponizio sopstveni narod i obrukao Crnu Goru mnogo puta.

Nebrojeno je mnogo razloga zbog kojih u nedelju 2.aprila treba biti PROTIV Mila Đukanovića i glasati za drugog predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića. U skladu sa naslovom čuvene enciklopedije za djecu Hiljadu zašto, hiljadu zato, nabrojaću simbolično trideset i tri razloga zbog čega Milo Đukanović ne smije biti na vlasti niti jedan dan duže, a kamoli dobiti novi mandat.

ZAŠTO GLASATI PROTIV Mila Đukanovića?

ZATO što je svojom vladavinom, zajedno sa svim štetočinama koji su tokom tri decenije učestvovali u vlasti, Crnu Goru doveo do ruba egzistencije.

ZATO što je međusobno posvađao i zaveo narode u Crnoj Gori, međusobno zavadio braću, kumove i komšije, a sve to sa ciljem lakšeg vladanja.

ZATO što je na vlast došao u džemperu, a danas je svakom građaninu Crne Gore jasno da ima enormno ogromno bogatstvo.

ZATO što je svoju braću, sestre, kumove i prijatelje načinio bogatašima.

ZATO što je najbogatiji advokat u Crnoj Gori sestra Mila Đukanovića, a jedan od najbogatijih ljudi u Crnoj Gori brat Mila Đukanovića.

ZATO što su u stotinama afera tokom tri decenije u Crnoj Gori kao akteri povezivane isključivo osobe iz vlasti ili bliske vlastima.

ZATO što je zataškana afera o namještenom prvom milionu.

ZATO što je zataškana afera Telekom.

ZATO što je očigledna korupcija u aferi Koverta obesmišljena.

ZATO što je afera Snimak i čuvena DPS metoda “jedno radno mjesto – 4 glasa” pokazala da sistemu Mila Đukanovića nije bitno jačanje ekonomije kroz otvaranje novih radnih mjesta, već je isključivo bitna kupovina glasova putem ucjena.

ZATO što je cjelokupan sistem vladavine DPS-a bio koncipiran tako da se Crna Gora potkrada na milion načina kako bi se zauzvrat dobila vojska vjernih pasa vlasti koji bi lako bili ucjenjivani u slučaju neposlušnosti.

ZATO što sve prethodno nabrojano ne može biti slučajno, već predstavlja jedan perfidno izgrađen sistem čije mukotrpno rasformiranje nam tek predstoji.

ZATO što je u Crnoj Gori nemamo slobodne intelektualce.

ZATO što u Crnoj Gori nemamo slobodne umjetnike.

ZATO što u Crnoj Gori nijednom za vrijeme vladavine DPS-a nismo imali ni najmanji protest studenata.

ZATO što su u Crnoj Gori drugačije mišljenje, suprotstavljen stav i kritika vlasti smatrani ugrožavanjem države, a takvi slobodomisleći pojedinci proglašavani za državne neprijatelje.

ZATO što su u Crnoj Gori društveno prihvatljivi pojedinci sumnjivo stečenog bogatstva.

ZATO što Predsjednik Milo Đukanović sopstveni narod u dijaspori ponižava nazivajući ih rezervoarima glasača i time ih dodatno degradira imajući u vidu to da su svi oni otišli iz Crne Gore zbog lošeg životnog standarda.

ZATO što je u Crnoj Gori praktično legalizovana kupovina i “nabavka” fakultetskih diploma.

ZATO što u Crnoj Gori ljudi u vlasti kvadrate stanova tri decenije kupuju za rate od 20, 30 ili 40 eura mjesečno, a mladi parovi će i penzije dočekati kao podstanari.

ZATO što u Crnoj Gori djeca političara postaju uspješni biznismeni tako što im se serviraju namješteni poslovi.

ZATO što je u Crnoj Gori društveno prihvatljivo da Predsjednik ide na “kulturno-umjetničke” događaje na kojima učestvuju turbo-folk zabavljači.

ZATO što Predsjednik Milo Đukanović nijednom za vrijeme svoje vladavine nije otišao na pozorišnu predstavu ili koncert klasične muzike.

ZATO što Predsjednik Milo Đukanović ne koristi računar u 21. vijeku.

ZATO što Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović za trideset i tri godine svoje vladavine nije naučio da se služi bilo kojim stranim jezikom.

ZATO što mu se svaka prethodna izborna kampanja, pa i ova trenutna, zasniva na odbrani od nekih imaginarnih opasnosti po Crnu Goru, a On predstavlja kao super heroj i njen spasilac.

ZATO što se Predsjednik Milo Đukanović već neko vrijeme nalazi u tihoj izolaciji od strane najrazvijenijih zemalja svijeta i njihovih predstavnika vlasti.

ZATO što Predsjednik Milo Đukanović u posjete najrazvijenijim državama svijeta ide isključivo ya vrijeme praznika u sopstvenoj režiji i tajno, ali pod državnim troškovima.

ZATO što je sasvim normalno na izborima mijenjati ljude i stranke na vlasti svuda na kugli zemaljskoj.

ZATO što su najnerazvijenija društva ona koja se nalaze pod višedecenijskim vladavinama jednog čovjeka.

ZATO što je imao dovoljno vremena da Crnu Goru prevede u razvijenu, modernu i bogatu državu.

ZATO što je Milo Đukanović bio spreman na otimačinu crkvene imovine zarad opstanka sistema koji je nakaradno stvarao tri decenije.

I napokon, ZATO što je Crna Gora krenula pravim putem i već danas je postalo sasvim moderno i napredno, sasvim kulturno, sasvim evropski i svjetski, sasvim patriotski i crnogorski reći doviđenja diktatoru za sva vremena.

Milan Kovačević OO Prava B

Nastavi Citanje

Budva

Božović: Imamo predstavnika poštene Crne Gore i predstavnika organizovanog kriminala, Jakov je sve što Milo nije!

Published

on

Ovi ljudi u sali su okosnica Demokratskog fronta nas vim izborima, oni nam donose rezultat, i oni znaju da si ti naš kandidat u nedjelju“, poručio je gradonačelnik Budve Milo Božović predsjedničkom kandidatu Jakovu Milatoviću koji danas boravi u turističkoj metropoli Crne Gore.

Njima ne treba govoriti šta treba da rade narednih dana. A treba da radimo jače nego što smo ikada. Ali da i njima predstavim Jakova Milatovića, jer ga poznajem bolje. Jakova podržavamo ne samo zato što nam je Đukanović politički neprijatelj već i zato što ovaj čovjek pored mene stvarno zaslužuje našu bezrezervnu podršku, i naš trud, da mu pomognemo da pošalje u istoriju jednog diktatora koji je 30 godina zaposjeo našu državu”, rekao je Božović u prostorijama Demokratskog fronta Budve.

On je dodao da je Milatović sin opozicionara DPS-u, i član generacije koja nije mogla da se ostvari u Crnoj Gori i dobije ono što joj pripada po kvalitetu.

Školovan je širom Evrope i radio je po toj Evropi jer ovdje nije bilo moguće. Imamo Jakova kojem je prosjek na studijama 10, i imamo Đukanovića kojem je prosjek bio šest. Imamo mladog čovjeka koji nam kaže Evropa sad, i imamo predstavnika organizovane kriminalne grupe koji kaže Evropa nikad. Sve ono što je Milo Đukanović to Jakov Milatović nije. On predstavlja poštenu Crnu Goru, on predstavlja budućnost Cren Gore“, poručio je Božović.

Mi imamo najveću obavezu jer smo se od početka borili protiv ovoga zla, da dovedemo ovo do kraja i pošaljemo Mila Đukanovića u istoriju i da ova država konačno krene naprijed“, zaključio je Božović.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели A plus ME (@aplusme.me)

Milatović je poručio da one večeri kada su 19. marta proglašeni rezultati prvog kruga, te večeri je kazao da je pobjeda zajednička.

To iskreno mislim. Mnogo mi je bilo drago što sam dobio podršku ostalih predsjedničkih kandidata, gospode Mandića, Bečića, Danilovića. Jedino zajedno možemo u ovom drugom krugu da pobijedimo Đukanovića i da ga zaista jednom konačno pošaljemo u političku prošlost. Imao sam četiri godine kada je taj čovjek zavladao Crnom Gorom. Ušao je u crnogorsku politiku bez biografije, počeo na mjesto premijera, a evo ga završava na mjesto predsjednika države. Da je bez znanja, bez vizije i bez sposobnosti 30 godina arčio javna dobra Crne Gore, pretvarao društveno u privatno, od ove zemlje izvrnuo onaj sistem vrijednost koji je postojao. Uveo nenormalne stvari, koje su negdje postale normalne. Nije normalno da se krade, nije normalno da se laže, da se uništavaju hoteli i firme, kupuju lažne diplome“, poručio je Milatović.

On je rekao da će njegovom, zajedničkom pobjedom svih, krenuti ekonomski oporavak Crne Gore, kao i onaj važniji moralni i društveni oporavak društva.

Ovo je borba koja je puno veća od Jakova Milatovića kao predsjedničkog kandidata, od Pokreta Evrope sad kao političkog subjekta, ovo je zajednička borba svih nas političkih subjekata koji se borimo protiv simbola jedne prevaziđene politike, ali i borba onih koji su se proteklih 30 godina borili protiv diktatorskog režima. Tu baklju slobode je neko nosio sve ovo vrijeme, ali udružene naše baklje će zasijati 2. aprila velikim sjajem“, poručio je Milatović.

On je kazao da je bilo dosta vladavine Mila Đukanovića, sve “da je ovih 30 godina nas zlatom zlatio”.

Od kada su se nakon 30. avgusta oslobodile institucije, oslobodio narod, saznaju se sva kriminalna djela, organizovani kriminal, diktaturu i diskriminaciju“, kazao je Milatović.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.