Connect with us

Bar

Pješčić: Najbolji rezultat Luke Bar u posljednjih 30 godina

Published

on

Luka Bar je ostvarila najbolji poslovni rezultat u posljednjih 30 godina, a prema ugovorenim poslovima i najavama poslovnih partnera u kompaniji očekuju da će se uspješno poslovanje nastaviti do kraja ove i tokom naredne godine.

Već sada možemo reci da je Luka Bar ostvarila najbolji poslovni rezultat u posljednjih 30 godina. Može se pohvaliti sa odličnim rezultatima poslovanja za prvih devet mjeseci 2022. kako sa obimom pretovara, tako i sa finansijskim pokazateljima. Za devet mjeseci je ukupno pretovareno 1.807.312 tona, što je za čak 944.564 tone više u odnosu na prethodnu godinu kada je pretovar iznosio 862.748 tona. Ako poredimo sa planom koji smo imali za ovih devet mjeseci, ostvareni pretovar je veći za 264.789 tone. Što znači da je ostvareni pretovar za devet mjeseci premašio sva očekivanja i menadžmenta i zaposlenih u kompaniji”, kazao je “Vijestima” izvršni direktor Luke Bar Ilija Pješčić.

Luka Bar je u petak 25. novembra obilježila pretovar dvomilionite tone, što predstavlja najbolji ostvareni rezultat od njenog restrukturiranja.

Što se tiče finansijskih rezultata, oni su takođe na zavidnom nivou. Ostvarena je dobit u iznosu od 5.248.213 eura, radi poređenja za prvih devet mjeseci 2021. godine iznosila je 421.964 eura. Ukupni prihodi za ovaj period iznosili su 20.183.133 eura i u odnosu na uporedni period prošle godine veći su za 12.112.354 eura. Ukupni rashodi za posmatrani period iznosili su 14.934.920 i veći su u odnosu na uporedni period za 7.286.105 eura. U rashodima participira povećanje troškova radne snage, iz razloga jer smo povećali broj direktnih izvršioca na lučkim manipulativnim poslovima pretovara, i to najviše lučko-transportnih radnika, kao i rukovaoca i održavalaca mehanizacije. Ovo je bilo neophodno da bi odgovorili na sve poslovne zadatke i nove ugovore koje smo sklopili u ovoj godini. Takođe smo imali značajna ulaganja u sanaciju obale Voljica, nabavku sredstava mehanizacije, kao i izgradnju novog skladišta čija realizacija se očekuje ubrzo, čime Luka Bar podiže skladišne kapacitete”, kazao je Pješčić.

On navodi da nema nikakve dileme da će se nastaviti ovim tempom do kraja tekuće, kao i u narednoj 2023. godini.

Na osnovu realizovanog pretovara u proteklih deset mjeseci i plana poslovanja do kraja godine, očekujemo da će pretovar premašiti količine predviđene biznis planom. Shodno tome očekuje se pretovar od preko 2,3 miliona tona i prihod od oko 25 miliona eura.”

Izvještaju o poslovanju Luke Bar u troškovima je navedena stavka “rashodi po osnovu vrednosnog usklađivanja kratkoročnih finansijskih sredstava i finansijskih ulaganja koji su dio obrtne imovine” od 4,3 miliona eura i bez nje bi profit iznosio preko devet miliona eura. U prošlogodišnjem periodu ova stavka je kao rashod vrijedila 67 hiljada eura, zbog čega su “Vijesti” pitale na šta se odnosi ovaj rashod.

Povećanje stavki ‘rashodi po osnovu vrednosnog usklađivanja kratkoročnih finansijskih sredstava i finansijskih ulaganja koji su dio obrtne imovine’ je posledica promjene računovodstvene politike kompanije, u smislu skraćenja roka ispravke vrijednosti potraživanja sa 24 na 12 mjeseci, kao i indirektnog otpisa kupca iz inostranstva u iznosu od 4.147.746 eura. Naime, došlo je do neplaniranog dugog zadržavanja robe jednog kupca iz inostranstva, pri čemu je Luka Bar bila prinuđena da reaguje u skladu sa važećim komercijalnim ugovorom”, kazao je Pješčić.

Slobodna zona biće pod nadzorom 80 kamera

Luka Bar je operater Slobodne carinske zone, i nosilac službe bezbjednosti na jednom njenom dijelu zbog čega joj je nametnuta obaveza da poveća mjere bezbjednosti i nadzora ove zone.

Drugi dio je pod koncesijom Port of Adria, i tu Luka Bar nema kontrolu. S obzirom na sve, ukupni značaj koji ima bezbjednost na lučkom području, jedan od naših važnih ciljeva je da što više ulažemo u našu službu fizičke i tehničke zaštite, povećanjem broja zaštitara, boljim uslovima rada, kao i jačanjem tehničke zaštite, video nadzora nad koncesionim područjem Luke Bar. Očekujemo ove godine završetak projekta i ugradnju novih 80 video-kamera i podizanje operativnog centra, čime će se bezbjednost zone dovesti na visok nivo”, kazao je Pješčić.

U proteklom periodu bilo je više slučajeva šverca, kao i krađe akcizne robe iz Slobodne zone.

Podjela Luke bila velika poslovna greška i nepravda

Pješčić navodi da je Luka Bar 2009. godine pretrpjela veliku nepravdu kada je odlukom tadašnje vlasti podijeljena i iz nje izuzeti Kontejnerski terminali koji su kasnije prodati turskoj kompanija “Global ports” i koji sada posluju sa velikim gubicima kao “Port of Adria”.

On kaže da je Luka Bar tada infrastrukturno desetkovanje i svedena faktički samo na jednu funkcionalnu obalu.

Imajući u vidu globalnu ekonomsku situaciju i tržišne izazove u proteklom period, možemo reći da je Luka posvećenošću menadžmenta i doprinosom svih zaposlenih odgovorila izazovima i pozicionirala se na regionalnom tržištu kao pouzdan partner za sve buduće razvojne projekte i saradnju na državnom i međunarodnom nivou. Moram naglasiti da Vlada mora raditi na objedinjavanju luke u jednu cijelinu, jer bi se time ojačao logistički pravac preko Luke Bar, a i olakšalo funkcionisanje lučkih poslova na cijeloj teritoriji. Razjedinjavanje se pokazalo kao pogubna ideja za razvoj privrede i finansijsko jačanje obiju kompanija. I nije pitanje da li će se objedinjavanje desiti, već ko ce ispraviti nepravdu nanesenu kako Luci Bar, tako samom gradu i našoj državi, i spriječiti dalje urušavanje Crne Gore na regionalnoj logističkoj mapi”, kazao je Pješčić.

(Izvor: Vijesti)

Bar

Maturanti u Ulcinju blokirali centar grada

Published

on

Putni pravac iz centra grada Ulcinja prema Velikoj plaži, na bulevaru Teuta bio je blokiran oko sat i po vremena, zbog manjeg udesa dva vozila iz slavljeničke kolone maturanata, srednje škole “Bratstvo Jedinstvo” iz Ulcinja.

Zbog toga su nastale velike kolone do par kilometara i došlo je do otežanog saobraćaja i u centru grada.

Policija je odmah izašla na licu mjesta i izvršila uviđaj.

Ovo je peti dan da ulcinjski maturanti slave ispred svoje škole, defileom po gradu traktorom, kamionom i automobilima.

Prisustvo ulcinjske policije se može vidjeti na sve strane, kako kod škole tako i dok defile maturanata traje.

Izvor: RTCG

Nastavi Citanje

Bar

URA: Opština Bar da finansira studiju izvodljivosti za LNG terminal

Published

on

Nakon jučerašnjeg sastanka sa potencijalnim investitorima koji su zainteresovani za izgradnju LNG terminala u Baru jasno je samo da se mora stati na put populističkom pristupu i istovremeno preduzeti niz mjera i aktivnosti da bi se razumjelo da li je taj razvojni projekat potreban građanima opštine Bar, saopštili su iz opštinskog odbora URA Bar.

Iz barske URE ističu da javnost treba da ima uvid u studiju izvodljivosti, odnosno, analizu potencijala predložene investicije koja pomaže u procesu donošenja odluke o mogućnosti ostvarenja i rentabilnosti same investicije. Ovaj dokument se koristi prije razrade projekta, upravo zato što se bavi ključnim pitanjem: “zašto projekat treba ili ne treba da se realizuje?”. A upravo zbog toga iz opštinskog odbora URA Bar smatraju da predstavnici vlasti bi morali obezbijediti sredstva kako bi Opština Bar kao zainteresovana strana finansirala izradu takve analize nakon čega bi se ta analiza uporedila sa studijom izvodljivosti koju bi finansirao i dostavio Investitor.

Što se tiče Memoranduma o razumijevanju, pogotovo sa našim NATO i EU partnerima, oni poručuju da treba da se potpisuju i dalje, jer memorandum nije ugovor, već predstavlja dokument u kome su obrađena pitanja koja su predmet međunarodnih razgovora.

“Prisjetimo se da je Odbornički klub Građanskog pokreta URA Bar i CIVIS-a podnio amandman na Budžet Opštine Bar za 2024. godinu sa predlogom izrade studije izvodljivosti sa finansijskim procjenama za formiranje javnog prevoza, koji je odbijen od strane predstavnika vladajuće koalicije, a da je istovremeno, u decembru 2023. godine, donešena Odluka o osnivanju “DOO Parking servis Bar” na osnovu jednostavnog istraživanja javnog mnjenja koje je pokazalo da je većini ispitanika najveća želja da pronađu parking. Za sada, 5 mjeseci kasnije, od parking servisa i slobodnih parking mjesta imamo samo mnogobrojni odbor direktora”, ističu iz barske URE.

“Na osnovu ovog, ali i mnogih drugih primjera kao što je izrada strateškog plana koji se u Baru radio decenijama kao zidanje Skadra na Bojani, građani mogu da se i sami uvjere kako vladajuća koalicija pristupa temama koje zahtjevaju strateški pristup i analitičnost”, zaključili su iz opštinskog odbora URA Bar.

Nastavi Citanje

Bar

Podržana 22 biznis plana barskih preduzetnica

Published

on

Opština Bar donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za podršku ženskom preduzetništvu za 2024. godinu, na osnovu Javnog konkursa koji je raspisan 6. marta ove godine, saopšteno je iz te opštine.

Za podršku lokalnim preduzetnicama ukupno je dodijeljeno gotovo 100.000 eura, a od 32 biznis plana Komisija Opštine Bar za raspodjelu sredstava razmatrala je i vrijednovala 30 prijava te donijela odluku da se iz lokalnog budžeta podrži 22 biznis plana.

Shodno uslovima Konkursa, najveći dozvoljeni iznos sredstava koji može biti dodijeljen po jednom biznis planu iznosi 5.000 eura. Među odabranim biznis planovima su:

 • Čarobni doživljaj Skadarskog jezera, Sofije Muratović.
 • Osnivanje proizvodnje dekorativnih medenjaka, Katarine Gazdić Ilić.
 • “Studio 24 – krojački salon” Jovane Vujović.
 • Prodaja domaće hrane” Ane Đikanović.
 • Adaptiranje brze hrane u Sutomoru – “Garfild”, Mile Vučićević.
 • Pozamanterija “Dorin kutak” Jovane Igumnović.
 • “Instant mama – babysitting i postpartum dula”, Biljane Ivanović.
 • Produkcija filmova i reklama DOO “Narwhal” – Milene Đukić.
 • Dječija igraonica “Džungla” Mirjane Vuković.
 • “Fokus centar”, Aleksandre Bošković.
 • Edukativne radionice za djecu, Nikoline Kovač.
 • “Lijepa koža naših Crnogorki – DOO Beauty Sofia Co” – Natalije Shuraeve.
 • Prevodilačka agencija “Multilingua”, Tijane Kosović.
 • Osavremenjivanje stomatološke ambulante “OSA Sorriso”, Sanele Zeković.
 • Unapređenje i modernizacija kozmetičkih usluga, Amine Kordić.
 • Moderno rješenje za unapređenje poslovanja DOO “Melon”, Anice Đurović.
 • Unapređenje stomatoloških usluga P.Z.U “Omnidental”, Danijele Vučković.
 • Kursevi jezika, Ivane Marljukić.
 • Privatna teretana “SLY Gim”, Dragane Rutović.
 • “Balans i njega tijela”, Mirele Vulević.
 • Ida studio za dizajn i projektovanje DOO “Idaa Studio”, Lejle Kojić i
 • Šminkerica i nokti “Lužurija”, Selme Smailović.“

Ova podrška će doprinijeti razvoju lokalne ekonomije i jačanju uloge žena u poslovnom sektoru u našem gradu. Za više informacija posjetite sajt Opštine Bar”, zaključuju u saopštenju.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.