Connect with us

Bar

Pješčić: Najbolji rezultat Luke Bar u posljednjih 30 godina

Published

on

Luka Bar je ostvarila najbolji poslovni rezultat u posljednjih 30 godina, a prema ugovorenim poslovima i najavama poslovnih partnera u kompaniji očekuju da će se uspješno poslovanje nastaviti do kraja ove i tokom naredne godine.

Već sada možemo reci da je Luka Bar ostvarila najbolji poslovni rezultat u posljednjih 30 godina. Može se pohvaliti sa odličnim rezultatima poslovanja za prvih devet mjeseci 2022. kako sa obimom pretovara, tako i sa finansijskim pokazateljima. Za devet mjeseci je ukupno pretovareno 1.807.312 tona, što je za čak 944.564 tone više u odnosu na prethodnu godinu kada je pretovar iznosio 862.748 tona. Ako poredimo sa planom koji smo imali za ovih devet mjeseci, ostvareni pretovar je veći za 264.789 tone. Što znači da je ostvareni pretovar za devet mjeseci premašio sva očekivanja i menadžmenta i zaposlenih u kompaniji”, kazao je “Vijestima” izvršni direktor Luke Bar Ilija Pješčić.

Luka Bar je u petak 25. novembra obilježila pretovar dvomilionite tone, što predstavlja najbolji ostvareni rezultat od njenog restrukturiranja.

Što se tiče finansijskih rezultata, oni su takođe na zavidnom nivou. Ostvarena je dobit u iznosu od 5.248.213 eura, radi poređenja za prvih devet mjeseci 2021. godine iznosila je 421.964 eura. Ukupni prihodi za ovaj period iznosili su 20.183.133 eura i u odnosu na uporedni period prošle godine veći su za 12.112.354 eura. Ukupni rashodi za posmatrani period iznosili su 14.934.920 i veći su u odnosu na uporedni period za 7.286.105 eura. U rashodima participira povećanje troškova radne snage, iz razloga jer smo povećali broj direktnih izvršioca na lučkim manipulativnim poslovima pretovara, i to najviše lučko-transportnih radnika, kao i rukovaoca i održavalaca mehanizacije. Ovo je bilo neophodno da bi odgovorili na sve poslovne zadatke i nove ugovore koje smo sklopili u ovoj godini. Takođe smo imali značajna ulaganja u sanaciju obale Voljica, nabavku sredstava mehanizacije, kao i izgradnju novog skladišta čija realizacija se očekuje ubrzo, čime Luka Bar podiže skladišne kapacitete”, kazao je Pješčić.

On navodi da nema nikakve dileme da će se nastaviti ovim tempom do kraja tekuće, kao i u narednoj 2023. godini.

Na osnovu realizovanog pretovara u proteklih deset mjeseci i plana poslovanja do kraja godine, očekujemo da će pretovar premašiti količine predviđene biznis planom. Shodno tome očekuje se pretovar od preko 2,3 miliona tona i prihod od oko 25 miliona eura.”

Izvještaju o poslovanju Luke Bar u troškovima je navedena stavka “rashodi po osnovu vrednosnog usklađivanja kratkoročnih finansijskih sredstava i finansijskih ulaganja koji su dio obrtne imovine” od 4,3 miliona eura i bez nje bi profit iznosio preko devet miliona eura. U prošlogodišnjem periodu ova stavka je kao rashod vrijedila 67 hiljada eura, zbog čega su “Vijesti” pitale na šta se odnosi ovaj rashod.

Povećanje stavki ‘rashodi po osnovu vrednosnog usklađivanja kratkoročnih finansijskih sredstava i finansijskih ulaganja koji su dio obrtne imovine’ je posledica promjene računovodstvene politike kompanije, u smislu skraćenja roka ispravke vrijednosti potraživanja sa 24 na 12 mjeseci, kao i indirektnog otpisa kupca iz inostranstva u iznosu od 4.147.746 eura. Naime, došlo je do neplaniranog dugog zadržavanja robe jednog kupca iz inostranstva, pri čemu je Luka Bar bila prinuđena da reaguje u skladu sa važećim komercijalnim ugovorom”, kazao je Pješčić.

Slobodna zona biće pod nadzorom 80 kamera

Luka Bar je operater Slobodne carinske zone, i nosilac službe bezbjednosti na jednom njenom dijelu zbog čega joj je nametnuta obaveza da poveća mjere bezbjednosti i nadzora ove zone.

Drugi dio je pod koncesijom Port of Adria, i tu Luka Bar nema kontrolu. S obzirom na sve, ukupni značaj koji ima bezbjednost na lučkom području, jedan od naših važnih ciljeva je da što više ulažemo u našu službu fizičke i tehničke zaštite, povećanjem broja zaštitara, boljim uslovima rada, kao i jačanjem tehničke zaštite, video nadzora nad koncesionim područjem Luke Bar. Očekujemo ove godine završetak projekta i ugradnju novih 80 video-kamera i podizanje operativnog centra, čime će se bezbjednost zone dovesti na visok nivo”, kazao je Pješčić.

U proteklom periodu bilo je više slučajeva šverca, kao i krađe akcizne robe iz Slobodne zone.

Podjela Luke bila velika poslovna greška i nepravda

Pješčić navodi da je Luka Bar 2009. godine pretrpjela veliku nepravdu kada je odlukom tadašnje vlasti podijeljena i iz nje izuzeti Kontejnerski terminali koji su kasnije prodati turskoj kompanija “Global ports” i koji sada posluju sa velikim gubicima kao “Port of Adria”.

On kaže da je Luka Bar tada infrastrukturno desetkovanje i svedena faktički samo na jednu funkcionalnu obalu.

Imajući u vidu globalnu ekonomsku situaciju i tržišne izazove u proteklom period, možemo reći da je Luka posvećenošću menadžmenta i doprinosom svih zaposlenih odgovorila izazovima i pozicionirala se na regionalnom tržištu kao pouzdan partner za sve buduće razvojne projekte i saradnju na državnom i međunarodnom nivou. Moram naglasiti da Vlada mora raditi na objedinjavanju luke u jednu cijelinu, jer bi se time ojačao logistički pravac preko Luke Bar, a i olakšalo funkcionisanje lučkih poslova na cijeloj teritoriji. Razjedinjavanje se pokazalo kao pogubna ideja za razvoj privrede i finansijsko jačanje obiju kompanija. I nije pitanje da li će se objedinjavanje desiti, već ko ce ispraviti nepravdu nanesenu kako Luci Bar, tako samom gradu i našoj državi, i spriječiti dalje urušavanje Crne Gore na regionalnoj logističkoj mapi”, kazao je Pješčić.

(Izvor: Vijesti)

Bar

Albanska policija uhapsila Baranina zbog šverca droge

Published

on

Na graničnom prelazu Sukobin-Murićani albanska policija uhapsila je crnogorskog državljanina N.B. (30) iz Bara zbog sumnje da je šverovao drogu. Kako prenosi “albaniandailynews.com”, osumnjičeni je pokušao da iz Albanije dopremi određenu količinu kanabisa i amfetamina.

Prilikom kontrole na graničnom prelazu kod tridesetogodišnjaka je pronađena i oduzeta opojna droga. Oduzeti su mu i automobil i mobilni telefon.

Kako se napominje, na ovom graničnom punktu, prilikom kontrole izlaska iz Albanije, policijske službe su zaustavile vozilo marke “folksvagen“ kojim je upravljao crnogorski državljanin N. B., u kojem je pronađen materijal za koji se sumnja da su opojne droge kanabis i amfetamin.

Navodi se da je u pitanju državljanin Crne Gore N.B. inače star 30 godina, nastanjen u Opštini Bar, a na teret mu se stavlja krivično djelo ‘trgovina opojnim drogama’.

“Dokazni materijali su proslijeđeni Tužilaštvu pri Prvostepenom sudu opšte nadležnosti Skadar, na dalje postupanje;’ saopštila je policija Albanije.

Nastavi Citanje

Bar

TO Bar će sredstva za vatromet preusmjeriti za projekat izgradnje Pet-Parka

Published

on

“Sredstva od vatrometa će biti utrošena za projekat izgradnje Pet-Parka”, saopštili su iz Turističke organizacije Bar.

“Prethodnih nekoliko dana u javnosti je prisutna diskusija oko vatrometa i pitanja stresa koji kućni ljubimci doživljavaju tokom raznih manifestacija.

Takodje, duboko uvažavamo činjenicu da je predložena dopuna dnevnog reda na predstojećoj sjednici Skupštini opštine Bar u formi odluke kojom bi se navedena sredstva drugačije potrošila. Imajući u vidu da moramo voditi računa da nijedan događaj nema nikakav negativan kontekst vezano za spektakularni novogodišnji program koji se priprema, donijeli smo odluku da se pomenuta sredstva drugačije potroše.

Na ovaj način spremljena sredstva će biti usmjerena za izradu projektne dokumentacije vezana za otvaranje prvog Pet- Parka za ljubimce u našem gradu”, navodi se u saopštenju TO Bar.

Nastavi Citanje

Bar

Ilija Pješčić ostaje na čelu Luke Bar: Razriješen pa ponovo izabran za direktora!

Published

on

Saopštenjem za javnost se obratio Odbor direktora Luke Bar AD. Saopštenje prenosimo integralno:

„Postupajući po presudi Višeg suda u Podgorici, kojom se poništava Odluka Odbora direktora br. OD/220-3-b od 04.10.2021. godine i nalaže da se izvrši ponovni izbor između prijavljenih kandidata na radno mjesto izvršnog direktora, u roku od 8 dana od pravosnažnosti presude, Odbor direktora je održao sjednicu danas, 28.11.2023. godine. Obrazloženje iz Presude Višeg suda ukazuje, da se iz sadržine navedene Odluke o izboru Ilije Pješčića na radno mjesto izvršni direktor, ne vide precizni razlozi kojima se vodio tadašnji Odbor direktora, prilikom izbora kandidata. Bez obzira na diskreciono pravo koje Odbor direktora ima prilikom odabira kandidata, Viši sud je zaključio da Odluka o izboru ne može biti donešena bez obrazloženja. Takođe, Viši sud ukazuje da pravo na obražloženje imaju kandidati koji su konkurisali, kao i šira javnost. Zato Viši sud nalaže Odboru direktora, ponovni izbor između prijavljenih kandidata na konkursu od 29.09.2021. godine.

Shodno statutarnim i zakonskim ovlašćenjima, Odbor direktora je blagovremeno postupio po presudama Osnovnog suda u Baru i Višeg suda u Podgorici, pa je uslijedilo razriješenje Izvršnog direktora Ilije Pješčića. Procedura je dalje nalagala ponovno razmatranje dostavljene dokumentacije trojice kandidata koji su ispunili uslove, po konkursu iz 2021. godine, njihovih biografija i Planova i programa rada za ‘Luka Bar’ AD, kao i Zapisnika sa usmenih intervjua koji su tada obavljeni sa kandidatima. Na osnovu navedene dokumentacije, a uz primjenu profesionalnih, stručnih i etičkih standarda u biranju najboljeg kandidata za mjesto izvršnog direktora ‘Luka Bar’ AD, uprkos kratkom vremenskom roku koji je ostavljen zbog postupanja po presudi Višeg suda, Odbor direktora je jednoglasno donio Odluku o imenovanju Ilije Pješčića na mjesto Izvršnog direktora, te će tu funkciju Pješčić obavljati do 04.10.2025. godine. Konstatovano je da je Pješčić dostavio najkonkretniji i najrealniji Plan i program rada ‘Luka Bar’AD za mandatni period od četiri godine, što mu je dalo prednost u odnosu na ostale kandidate.

Odbor direktora od svog imenovanja u ovom sastavu, u martu 2023. godine, razmatrao je i donosio niz veoma teških i specifičnih odluka, po mnogim otvorenim i naslijeđenim pitanjima. Sa zadovoljstvom i uvjerenošću možemo konstatovati da smo sve odluke donijeli savjesno, profesionalno i stručno, a u najboljem interesu kompanije i zapošljenih u njoj. Istaći ćemo ovom prilikom donošenje novog Akta o sistematizaciji radnih mjesta, uvođenje obaveznog ocjenjivanja i vrednovanja rada svih zapošljenih, pokretanje aktivnosti na valorizaciji lučke imovine, niz realizovanih društveno odgovornih akcija o kojima ćemo javnost uskoro informisati, a kao najznačajniju izdvajamo sadnju 300 sadnica borova u lučkom području. Na sjednici Odbora direktora održanoj prošle sedmice, donešena je Odluka o provjeri diploma svih zapošljenih u ‘Luka Bar’AD.

I današnjim postupanjem po presudi Višeg suda u Podgorici i imenovanjem izvršnog direktora u ponovljenom postupku, kako je i naloženo, štitimo interese i poziciju ‘Luka Bar’AD, što je uostalom i naš posao i glavni cilj i motiv u radu“, navodi se u saopštenju.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.