Connect with us

Bar

Crna Gora uskoro postaje vlasnik dvotrećinskog paketa akcija Luke Bar!

Published

on

Vlada bi uskoro trebalo da otkupi dio akcija Luke Bar u namjeri da stekne dvotrećinsko vlasništvo kako bi bila u situaciji da donosi strateške odluke, prenijele su Vijesti.

Država sada posjeduje 54 odsto akcija, pa joj nedostaje oko 13 odsto do očekivane dvije trećine. Novac za tu kupovinu je predviđen rebalansom ovogodišnjeg budžeta, pod stavkom uvećanje državne imovine.

“Cilj je da država stekne dvotrećinsko vlasništvo kako bi bila u situaciji da donosi strateške odluke, između ostalog vezane i za potencijalno objedinjavanje Luke Bar, odnosno vraćanje Port of Adria u sistem Luke Bar”, kazao je izvor “Vijesti” koji je upućen u ovaj posao.

Da bi se ove kompanije spojile u jednu, potrebno je da njihove skupštine akcionara donesu takve odluke dvotrećinskom većinom svih akcionara sa pravom glasa. Preostali dio akcija imaju domaći i strani investitori koji su ih kupovali na berzi, kao i sadašnji i bivši radnici Luke.

Nakon države, najveći akcionar ima 9,7 odsto akcija, a njegove ime je sakriveno iza kastodi računa CKB banke, dva odsto akcija ima Otvoreni investicioni fond Trend, zatim slijedi niz akcionara koji imaju manje od jedan odsto akcija.

Grupa malih akcionara Luke Bar, koje okuplja Crnogorska asocijacija malih akcionara (CAMA), ponudila je početkom oktobra na Montenegroberzi na prodaju oko 15 odsto akcija te kompanije. Riječ je o skoro osam miliona akcija po cijeni od jednog eura.

Posljednja transakcija ovim akcijama na berzi bila je po cijeni od 89 centi, a sada u ponudi ima i mali broj akcija koje se mogu kupiti po ponuđenim cijenama od 80 do 88 centi. Nominalna cijena akcija Luke Bar je procijenjana na 1,21 euro.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je nedavno na sjednici Vlade, gdje je jedna od tema bila i situacija sa bolnicom Meljine, saopštio da za razliku od ranijih vlada, koje su uglavnom prodavale i umanjivale državnu imovinu, ova se potpuno drugačije odnosi i ne umanjuje je već je uvećava. On je u više javnih nastupa u tom kontekstu pomenuo i Luku Bar, najavljujući kupovinu ovih akcija.

Iz Vlade je više puta saopšteno da planiraju da kupe “Port of Adria”, bivše kontejnerske terminale jedinstvene Luke, koje je nakon podjele kupio 2013. godine turski “Global ports”. “Port of Adria” već nekoliko godina posluje sa gubitkom, a akumulirani gubitak na kraju prošle godine je bio 35 miliona eura.

”Global ports” je početkom juna saopštio da pregovara sa Mediterranean Shipping Company (MSC) o prodaji svih svojih luka računajući i “Port of Adria”. Nakon toga je Vlada saopštila da je zainteresovana da barsku firmu vrati u državno vlasništvo.

Luka Bar je ove godine ostvarila najbolji rezultat poslovanja i pretovara u posljednjih 30 godina, ostvarujući neto profit od 5,2 miliona eura. Izvršni direktor Luke Bar Ilija Pješčić je “Vijestima” prije četiri dana kazao da prema ugovorenim i najavljenim poslovima dobro poslovanje očekuje i naredne godine. On je naveo i da je podjela luke i izdvajanje i prodaja kontejnerskih terminala bila velika poslovna greška i nepravda, kao i da Luku treba ponovo objediniti jer bi ostvarivala još bolje poslovne rezultate.

Bar

Maturanti u Ulcinju blokirali centar grada

Published

on

Putni pravac iz centra grada Ulcinja prema Velikoj plaži, na bulevaru Teuta bio je blokiran oko sat i po vremena, zbog manjeg udesa dva vozila iz slavljeničke kolone maturanata, srednje škole “Bratstvo Jedinstvo” iz Ulcinja.

Zbog toga su nastale velike kolone do par kilometara i došlo je do otežanog saobraćaja i u centru grada.

Policija je odmah izašla na licu mjesta i izvršila uviđaj.

Ovo je peti dan da ulcinjski maturanti slave ispred svoje škole, defileom po gradu traktorom, kamionom i automobilima.

Prisustvo ulcinjske policije se može vidjeti na sve strane, kako kod škole tako i dok defile maturanata traje.

Izvor: RTCG

Nastavi Citanje

Bar

URA: Opština Bar da finansira studiju izvodljivosti za LNG terminal

Published

on

Nakon jučerašnjeg sastanka sa potencijalnim investitorima koji su zainteresovani za izgradnju LNG terminala u Baru jasno je samo da se mora stati na put populističkom pristupu i istovremeno preduzeti niz mjera i aktivnosti da bi se razumjelo da li je taj razvojni projekat potreban građanima opštine Bar, saopštili su iz opštinskog odbora URA Bar.

Iz barske URE ističu da javnost treba da ima uvid u studiju izvodljivosti, odnosno, analizu potencijala predložene investicije koja pomaže u procesu donošenja odluke o mogućnosti ostvarenja i rentabilnosti same investicije. Ovaj dokument se koristi prije razrade projekta, upravo zato što se bavi ključnim pitanjem: “zašto projekat treba ili ne treba da se realizuje?”. A upravo zbog toga iz opštinskog odbora URA Bar smatraju da predstavnici vlasti bi morali obezbijediti sredstva kako bi Opština Bar kao zainteresovana strana finansirala izradu takve analize nakon čega bi se ta analiza uporedila sa studijom izvodljivosti koju bi finansirao i dostavio Investitor.

Što se tiče Memoranduma o razumijevanju, pogotovo sa našim NATO i EU partnerima, oni poručuju da treba da se potpisuju i dalje, jer memorandum nije ugovor, već predstavlja dokument u kome su obrađena pitanja koja su predmet međunarodnih razgovora.

“Prisjetimo se da je Odbornički klub Građanskog pokreta URA Bar i CIVIS-a podnio amandman na Budžet Opštine Bar za 2024. godinu sa predlogom izrade studije izvodljivosti sa finansijskim procjenama za formiranje javnog prevoza, koji je odbijen od strane predstavnika vladajuće koalicije, a da je istovremeno, u decembru 2023. godine, donešena Odluka o osnivanju “DOO Parking servis Bar” na osnovu jednostavnog istraživanja javnog mnjenja koje je pokazalo da je većini ispitanika najveća želja da pronađu parking. Za sada, 5 mjeseci kasnije, od parking servisa i slobodnih parking mjesta imamo samo mnogobrojni odbor direktora”, ističu iz barske URE.

“Na osnovu ovog, ali i mnogih drugih primjera kao što je izrada strateškog plana koji se u Baru radio decenijama kao zidanje Skadra na Bojani, građani mogu da se i sami uvjere kako vladajuća koalicija pristupa temama koje zahtjevaju strateški pristup i analitičnost”, zaključili su iz opštinskog odbora URA Bar.

Nastavi Citanje

Bar

Podržana 22 biznis plana barskih preduzetnica

Published

on

Opština Bar donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za podršku ženskom preduzetništvu za 2024. godinu, na osnovu Javnog konkursa koji je raspisan 6. marta ove godine, saopšteno je iz te opštine.

Za podršku lokalnim preduzetnicama ukupno je dodijeljeno gotovo 100.000 eura, a od 32 biznis plana Komisija Opštine Bar za raspodjelu sredstava razmatrala je i vrijednovala 30 prijava te donijela odluku da se iz lokalnog budžeta podrži 22 biznis plana.

Shodno uslovima Konkursa, najveći dozvoljeni iznos sredstava koji može biti dodijeljen po jednom biznis planu iznosi 5.000 eura. Među odabranim biznis planovima su:

 • Čarobni doživljaj Skadarskog jezera, Sofije Muratović.
 • Osnivanje proizvodnje dekorativnih medenjaka, Katarine Gazdić Ilić.
 • “Studio 24 – krojački salon” Jovane Vujović.
 • Prodaja domaće hrane” Ane Đikanović.
 • Adaptiranje brze hrane u Sutomoru – “Garfild”, Mile Vučićević.
 • Pozamanterija “Dorin kutak” Jovane Igumnović.
 • “Instant mama – babysitting i postpartum dula”, Biljane Ivanović.
 • Produkcija filmova i reklama DOO “Narwhal” – Milene Đukić.
 • Dječija igraonica “Džungla” Mirjane Vuković.
 • “Fokus centar”, Aleksandre Bošković.
 • Edukativne radionice za djecu, Nikoline Kovač.
 • “Lijepa koža naših Crnogorki – DOO Beauty Sofia Co” – Natalije Shuraeve.
 • Prevodilačka agencija “Multilingua”, Tijane Kosović.
 • Osavremenjivanje stomatološke ambulante “OSA Sorriso”, Sanele Zeković.
 • Unapređenje i modernizacija kozmetičkih usluga, Amine Kordić.
 • Moderno rješenje za unapređenje poslovanja DOO “Melon”, Anice Đurović.
 • Unapređenje stomatoloških usluga P.Z.U “Omnidental”, Danijele Vučković.
 • Kursevi jezika, Ivane Marljukić.
 • Privatna teretana “SLY Gim”, Dragane Rutović.
 • “Balans i njega tijela”, Mirele Vulević.
 • Ida studio za dizajn i projektovanje DOO “Idaa Studio”, Lejle Kojić i
 • Šminkerica i nokti “Lužurija”, Selme Smailović.“

Ova podrška će doprinijeti razvoju lokalne ekonomije i jačanju uloge žena u poslovnom sektoru u našem gradu. Za više informacija posjetite sajt Opštine Bar”, zaključuju u saopštenju.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.