Connect with us

Bar

Lukšić: Ove godine na crnogorskom moru spašene 64 osobe

Published

on

Ekipe Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) ove godine spasile su sa plovila 64 osobe, tokom 29 akcija traganja i spašavanja na moru. Zahvaljujući dobroj pokrivenosti crnogorskog teritorijalnog mora radarskim sistemima u 2022. godini spriječeno je nelegalno uplovljavanje stranih ribarskih brodova i nelegalan izlov ribe, potvrdio je za “Emisiju za pomorce” Radija Crne Gore pomoćnik direktora Žarko Lukšić.

“Imali smo ukupno 29 poziva, direktnih angažovanja naše spasilačke službe preko Koordinacionog centra traganja i spašavanja u Baru. Na području djelovanja Lučke kapetanije Bar bio je 21 slučaj, a na području Lučke kapetanije Kotor 8. Spašene su ukupno 64 osobe, a nažalost bio je i jedan smrtni slučaj”, kazao je Lukšić, prenosi portal RTCG.

Najviše posla zaposleni u UPSUL-u imaju ljeti, tokom turističke, ujedno i nautičke sezone. Najčešče intervenišu kada se vlasnici jedrilica i jahti uprkos redovnim oglasima koje emituje Bar radio, ne obaziru na najavljene vremenske nepogode, jak vjetar ili uzburkano more kaže pomoćnik direktora UPSUL-a Žarko Lukšić.

Crnogorsko teritorijaln o more je u potpunosti pokriveno radarskim sistemima, što je doprinijelo, uz stalnim angažman UPSUL-a, Granične policije i Mornarice Vojske Crne Gore, da se u tekućoj godini u potpunosti suzbije nelegalno uplovljavanje stranih ribarskih brodova.

UPSUL je posredstvom projekata koje finansira EU prethodnih godina znatno poboljšala opremljenost. Nedavno su dobili dvije protiv požarne pumpe instalirane u Baru i Kumboru, a uskoro, do kraja narednog mjeseca, stižu dizel agregati, brane i skimeri za sprječavanje zagađenja mora. U završnoj je fazi projekat za poboljšanje nadzora pomorskog saobraćaja (VTS) u Boki Kotorskoj.

“Implementaciju nekoliko senzorskih lokacija u bokokotorskom zalivu prvenstveno na GP Kobili, Portonovi, Turski rt, Dražin rt, Lučka kapetanija. Tu će se instalirati set novi senzora koji će dati kompletnu sliku i poboljšati sigurnost pomorske plovidbe i dati podatke o tačnom vremenu”, kazao je on i dodao da se to očekuje početkom jula.

U Crnoj Gori je na snazi Nacionalni plan za traganje i spašavanje na moru iz 2006-te, tako da je postojala potreba za izmjenama i dopunama tog dokumenta, ističe Lukšić. Za izradu novog plana angažovan je proteklog mjeseca ekspert iz inostranstva, koji će raditi sa zaposlenima u Ministarstvu kapitalnih investicija uz podršku Evropske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA)

Continue Reading
Ostavi Komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bar

Drama na Skadarskom jezeru: Spašene četiri osobe

Published

on

Akcija spašavanja više osoba sa broda koji je isplovio iz Virpazara na Skadarskom jezeru uspješno je okončana večeras oko 21:30! Na čamcu su bile četiri osobe (tri žene i muškarac).

U akciji spašavanja su učestvovali svojim plovilom pripadnici Sektora granične policije” potvrđeno je iz Uprave pomorske sigurnosti.

Veliko nevrijeme zahvatilo je područje Skadarskog jezera. Jak vjetar, podigao je talase što je otežavalo akciju spašavanja.

Poznavaoci prilika u nacionalnom parku ukazuju da je jezero izuzetno opasno usljed vremenskih okolnosti kad je jak vjetar te da se provjerava vremenska prognoza prije isplovljavanja.

Nastavi Citanje

Bar

Udes u Šušanju, jedna osoba povrijeđena

Published

on

Jedna osoba je povrijeđena u udesu koja se jutros u 5.45 časova dogodio u naselju Šušanj.

U sudaru su učestvovala dva automobila marke BMW barskih registarskih oznaka.

Jednim vozilom je upravljao D.U. (41), a drugim V.N. (43).

Nastavi Citanje

Bar

Bakljada barskih Delija zbog Zvezdine titule (VIDEO)

Published

on

Fudbalski klub Crvena zvezda osvojio je sedmu uzastopnu titulu nacionalnog prvaka u šampionatu Srbije, što je proslavljeno i u Baru, gradu u kojem decenijama postoji jedna od najaktivnijih grupa navijača slavnog beogradskog kluba.

Delije iz Bara odlučile da uspjeh svog kluba proslave bakljadom kod svjetionika koja je izazvala veliku pažnju javnosti u regionu…

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.