Connect with us

Uncategorized

Milionski promet zbog prodaje akcija Luke Bar

Published

on

Snažan rast indeksa i milionski promet zbog prodaje akcija Luke Bar, obilježili su sedmicu na Montenegroberzi u kojoj je Skupština u načelu završila raspravu o Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu. Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 ojačao je 3,8 odsto na 1.001,10 bodova, a MONEX 3,6 odsto na 13.900,92 poena.

Promet je iznosio 2,5 miliona eura i 71,2 odsto je veći od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 767 transakcija, a najveći udio u prometu, broju transakcija i količini prodatih akcija imala je Luka Bar. Ove sedmice je nastavljena trgovina akcijama Luke Bar. Prodato je ukupno 2,53 miliona akcija, za 2,27 miliona eura. Akcije tog barskog preduzeća porasle su 10,8 odsto na 89,82 centa.

U posljednje dvije sedmice Vlada je kupila 13 miliona akcija Luke Bar za 11,7 miliona eura i time povećala svoj udio sa 54 na oko 77 odsto. Vlada je, nakon što je kupila potreban broj akcija za dvotrećinsko vlasništvo u tom preduzeću, nastavila da kupuje dionice Luke Bar.

Tako je ove sedmice usvojila Informaciju o namjeri države da otkupi dio preostalih ponuđenih akcija u vlasništvu manjinskih akcionara Luke Bar, za šta je iz tekuće budžetske rezerve opredijeljeno dodatnih 1,5 miliona eura i ta trgovina obavljena je u petak. Od naloga za kupovinu akcija ostalo je još oko 380 hiljada eura, pa će akcionari imati priliku i da u ponedjeljak prodaju svoje akcije.

Namjera Vlade je, kako su objasnili, da se manjinski akcionari ne dovedu u neravnopravan položaj, već da svi ponuđači imaju jednak tretman, uz punu transparentnost, a da država povećanjem vlasničkog udjela definiše dalji strateški razvoj luke kao važnog infrastrukturnog subjekta i pokretača ekonomskog razvoja Crne Gore.

Ove sedmice je na skupštinskom Odboru za ekonomiju i u parlamentu završena rasprava o budžetu za narednu godiinu, o kojem će se glasati naknadno. Ministar finansija, Aleksandar Damjanović, je tokom izlaganja kazao da je budžet za narednu godinu održiv, realno utemeljen i u funkciji revitalizacije privrede i očuvanja nivoa životnog standarda zaposlenih, penzionera i ostalih kategorija.

On je dodao i da je budžet iskaz trenutnog ekonomskog i finansijskog stanja u državi i posljedica raznih politika, ali i pokušaj da se sačuva balans između interesa građana i privrede. Predstavnici privrede pozdravili su to što Ministarstvo finansija nije uvelo dodatna poreska opterećenja, dok u sindikalnim organizacijama smatraju da je potrebna efikasna i nepristrasna naplata poreza i doprinosa i suzbijanje rada na crno. Najviše je porasla akcija Građevinskog preduzeća Gorica u stečaju, oko 317 odsto na 2,5 centi.

Ojačala je i dionica Port of Adria 13,3 odsto na 14,5 centi, kompanije Napredak 12,5 odsto na 4,5, Plantaža tri odsto na 22,67 i Crnogorskog elektroprenosnog sistema 0,9 odsto na 92,02 centa. Poskupile su i akcije Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera 12,3 odsto na 7,3 eura, Elektroprivrede (EPCG) 7,2 odsto na 4,9, Luke Kotor 5,6 odsto na 7,5 i Crnogorskog Telekoma neznatno na dva eura.

Gubio je Jugopetrol oko jedan odsto na 12,36 eura. Akcijama Ulcinjske rivijere trgovano je po nepromijenjenoj cijeni od 4,15 eura. Akcionari EPCG usvojili su u petak odluku o odobravanju ugovora o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj vrijednog 82 miliona eura, za potrebe finansiranja projekta vjetroelektrane (VE) Gvozd.

Izvršni direktor kompanije, Nikola Rovčanin, koji je predsjedavao sjednicom Skupštine akcionara, kazao je da je VE Gvozd još jedan u nizu energetskih objekata koje pokreću i grade. Prema njegovim riječima, to je ogroman napredak, naročito kada se ima u vidu da je EPCG četiri decenije ozbiljno zaostajala u pogledu stvaranja novih kapaciteta.Iz EPCG su ranije ove sedmice saopštili i da će građani Pljevalja dobiti 20 odsto popusta na račune za struju zbog ekstremnog zagađenja u tom gradu.

Ove sedmice se i premijer Dritan Abazović sastao sa privrednicima u Privrednoj komori (PKCG). On je poručio da je neophodno stvarati ambijent političke stabilnosti, kako bi se moglo krenuti u realizaciju velikih infrastrukturnih projekata, kao i da država mora da ukine Program ekonomskog državljanstva.

Vlada je ove sedmice dogovorila sa Crnogorskom komercijalnom bankom (CKB) zaduženje od 50 miliona eura u cilju obezbjeđenja fiskalne rezerve za narednu godinu. Zaduženje je dogovoreno na rok otplate od pet godina, sa grejs periodom od godinu i fiksnom kamatnom stopom od 7,5 odsto godišnje.

Vlada je takođe dala zeleno svjetlo na Predlog Opšteg kolektivnog ugovora (OKU), koji bi trebalo da bude potpisan u ponedjeljak.

Uncategorized

Đurović: Iznevjerena su očekivanja građana nakon 30. avgusta

Published

on

Građani su, nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020, očekivali velike promjene, ali su očekivanja u dobrom dijelu iznevjerena, ocijenio je u intervjuu za agenciju MINA koju prenose Vijesti poslanik koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) Dejan Đurović.

On je kazao da je 30. avgust istorijski datum i dan koji je donio radost Crnoj Gori.

Najbolje što se tog dana desilo jeste što se raskrstilo sa vlašću Demokratske partije socijalista (DPS), koja je diktatorskim režimom držala Crnu Goru kao svog taoca i od nje napravila privatni feud i zemlju kriminala i korupcije”, rekao je Đurović.

On je kazao da se, nakon pobjede na izborima, otvorio prostor za neka bolja i drugačija vremena.

Nažalost, napredak na tom putu je minimalan, umjesto da bude onog intenziteta kojeg bi trebao biti kako bi se sistem koji je uspostavio Milo Đukanović sasvim poslao u prošlost”, kazao je Đurović.

On je naveo da je korisno za demokratiju u Crnoj Gori što “više nema diktature koju smo predugo gledali i jednopartijske samovolje koja je bila nepodnošljiva”.

Kako je Đurović dodao, građani su malo “prodisali” i osjetili slobodu odlučivanja koju nijesu imali od vraćanja višepartizma.

Građani su nakon 30. avgusta očekivali velike promjene, ali su ta očekivanja, nažalost, u dobrom dijelu iznevjerena. To se desilo, prije svega, iznevjeravanjem izborne volje od neozbiljne (eksperimentalne) vlade Zdravka Krivokapića, zatim vlade Dritana Abazovića koju je bivši režim podržao, pa sve do današnjeg poigravanja mandatara Milojka Spajića sa onim što je narod glasao na izborima”, smatra Đurović.

On je istakao da glasači koji su doneli promjene ni najmanje ne žele da im vladu formira neki inostrani faktor, već žele da se njihov glas preslika na izvršnu vlast .

Đurović je poručio da je vrlo naivno pomisliti da će (građani) pomiriti sa nekim novim nametanjem antidemokratskih principa kojima se “pogotovo služio bivši režim”.

Upravo zbog takvih, mogu slobodno reći, političkih prevara, koalicija ZBCG nije bila u vladi. Ipak, u izvršnoj vlasti, odnosno preduzećima gdje je naš politički subjekt imao predstavnike, vidjeli smo istorijske pomake u poslovanju, novim projektima i profitu, što nije zabilježeno od osnivanja tih firmi”, kazao je Đurović.

Upitan gdje je tridesetoavgustovska većina pogriješila nakon izbora, on je odgovorio da je gotovo siguran da Demokratski front (DF) nije napravio apsolutno nikakvu grešku.

Ukoliko ne računate našu popustljivost kada je posrijedi zastupljenost u vladi na čijem čelu je bio Krivokapić. Većina koja je pobijedila na izborima 2020. godine dala je na predsjedničkim izborima podršku Jakovu Milatoviću i vidjeli smo kakav je bio rezultat. Dakle, greška je kada se ne uvaži ono što zajedno mogu pobjednici od 30. avgusta”, smatra Đurović.

On je kazao da ne postoji nijedan razlog zašto oni koji su pobijedili na izborima u avgustu 2020. i koji su podržali Milatovića za predsjednika države ne bi činili novu Vladu.

To bi, kako je naveo, bilo apsulutno u skladu sa izbornom voljom.

Dakle, razni drugi eksperimenti, koji vode ka putu protiv demokratije, predstavljali bi rušenje izborne volje. Nažalost, toga smo se nagledali za ove tri godine i kao što vidite iz reakcija građana posljednjih dana, očigledno da je tome došao kraj”, zaključio je Đurović.

(MINA/Vijesti)

Nastavi Citanje

Bar

Lakićević o planu kupovine feribota: Hoće da renoviraju i prodaju stanove pa da kupe brod star 44 godine!

Published

on

Kompanija Barska plovidba planira na jesen da kupi trajekt star 44 godine “AF Frančeska” koji pripada italijanskoj pomorskoj kompaniji Adria Feries iz Ankone, a očekuje se da će ta transakcija koštati između pet i šest miliona eura. Sve to prati jedan neobičan plan.

Namjera da se renoviraju 32 stana koje je steklo preduzeće “Prekookenaska plovidba”, a potom prodaju, da bi se dobio predviđeni iznos, te da bi onda uz novac koji se dobija rentiranjem dva broda u vlasništvu kompanije, bilo dovoljno novca da se kupi brod starosti skoro 50 godina koji bi održavao trajektnu liniju Bar-Bari, nije u interesu ni države niti građana“, kazao je za Portal RTCG odbornik Nove srpske demokratije u SO Bar Branimir Lakićević.

Lakićević smatra da takvu zamisao rukovodstva Barske plovidbe treba u startu osujetiti.

Nepodijeljeno mišljenje građana Bara je da je to loš posao, prije svega zbog toga što se prodaju stanovi u samom centru grada, na vrlo atraktivnoj lokaciji, koji mogu rentiranjem donositi solidan svakomjesečni profit firmi ili biti sredstvo obezbjebjenje za neki povoljan kredit kod banaka“, kazao je Lakićević.

Kako je istakao, odluka da se kupi brod starosti skoro 50 godina, da nije tužna bila bi smiješna jer brod iste starosti, čuveni “Sveti Stefan”, izgrađen daleke 1979. godine je poodavno izrezan u staro gvožđe.

Još kada smo dobili informaciju da je brod koji se namjerava kupiti “Af Frančeska”, imao havariju u vidu požara, dok je plovio na relaciji Bari-Drač, te da su motori koji ga pokreću toliko stari da se rezervni dijelovi mogu nabaviti samo u nekim zemljama daleke Azije, jasno je da bezbjednosni faktor naših građana prilikom plovidbe biva itekako upitan, pa se postavlja pitanje – za čiji interes se ovaj posao obavlja”, poručio je Lakićević.

Navodi i da ne razumije kome je u interesu da se građani voze nepouzdanim plovilom.

Valjda građani Crne Gore zaslužuju brod koji je po svim karakteristikama siguran za plovidbu, da će biti udoban i da će svim putnicima koji preko Luke Bar prvi put ulaze u našu zemlju biti pokazatelj da ulaze u državu koja koja pored prirodnih ljepota ima da se pohvali i brodom koji će biti za ponos Crne Gore, a koji će istovremeno omogućiti da firma a i država ostvaruje značajan profit“, zaključio je Lakićević.

(RTCG)

Nastavi Citanje

Uncategorized

Pješčić: Samo objedinjena Luka Bar konkurentna i maksimalno operativna

Published

on

Ponovnim objedinjavanjem Luke Bar u jedinstveni i cjeloviti sistem, kompanija će biti ponovo konkurentna i maksimalno operativna, ocijenio je izvršni direktor Ilija Pješčić na proslavi povodom 117 godina postojanja preduzeća.

Pješčić je saopštio da je Luka Bar u prvom kvartalu ostvarila pretovar od oko 439 hiljade tona i ukupni prihod od četiri miliona eura.

On je dodao da će i ova godina biti završena sa pozitivnim finansijskim bilansom, prenosi Primorski portal.

Temelj za moj optimizam gradim i na najavama novih poslova i tereta, kao i na stalnim naporima i aktivnostima da trenutne poslove intenziviramo. Poslovna ova godina je već u prvim mjesecima pokazala koliko su lučko poslovanje i pomorska djelatnost nepredvidljivi i uslovljeni nizom faktora, počevši od međunarodnih sukoba do raznih poremećaja na tržištu roba. Svakako, sve smo to spremno dočekali”, kazao je Pješčić.

On je istakao i da se u Luci Bar, koja trenutno zapošljava skoro 600 ljudi, kontinuirano radi na poboljšanju svih otežavajućih okolnosti za poslovanje.

Infrastruktura, mehanizacija, saobraćajno zaleđe Luke Bar – sve je to daleko od idealnog, ali mi, paralelno sa uspješno završenim uobičajenim poslovima naše osnovne djelatnosti, kontinuirano radimo i na poboljšanju svih tih otežavajućih okolnosti za poslovanje. Nabavlja se nova mehanizacija, vrši se sanacija konstrukcije operativne obale Volujica, intenzivno radimo na povećanju skladišnih kapaciteta izgradnjom novih skladišta, podižemo bezbjednosni nivo luke na sve veće standarde, sa našim poslovnim partnerima i iz zemlje i iz inostranstva i zajedno radimo na unapređenju logističkog transportnog pravca preko Luke Bar“, rekao je Pješčić.

Ono što je, kako je dodao, prepoznato na apsolutno svim relevantnim adresama, jeste potreba za ponovnim objedinjavanjem Luke Bar u jedinstveni i cjeloviti sistem.

Jedino će u tom modelu funkcionisanja Luka Bar biti ponovo konkurentna i maksimalno operativna. Kao što znamo, prvi koraci od Vlade su preduzeti“, naveo je Pješčić.

Za Luku Bar je, kako su podsjetili, i prošla godina bila rekordna po svim parametrima poslovanja.

Obilježavanje Dana Luke Bar upriličeno je u hotelu Sidro, a prema ustaljenoj tradiciji uručene su jubilarne nagrade za radnike najvećeg kolektiva u Baru, kao i kolegama koji su ostvarili pravo na penziju.

Predsjednik Odbora direktora, Darko Pekić, posebno se zahvalio onima koji su utkali sebe u ovu kompaniju – dobitnicima jubilarnih nagrada, istakavši da je i ova godina bila plodonosna za Luku Bar.

Rezultatima na finansijskom planu možemo da se pohvalimo. Tu su i izazovi – oni koji su bili u prošlosti sada su dijelom prevaziđeni, ali sa nekima se i danas borimo. Odbor direktora koji predstavljam u ovom trenutku je prošle godine uspio da pokrene proces sistematizacije koji je uspješno završen u maju ove godine“, dodao je Pekić.

Prisutnima su se obratili i predstavnici dva sindikata, predsjednik Sindikalne organizacije Luke Bar Alis Šabotić i predsjednik Sindikalne organizacije Lučkih radnika Vladimir Obradović.

Šabotić je istakao da je Dan Luke Bar svakako dan koji služi za slavlje, jer se radi o jednoj od najznačajnijih kompanija u Crnoj Gori, ali i dan kada treba napraviti malu retrospektivu između dvije proslave.

Obradović je apelovao da se počne misliti o vraćanju Luke Bar u cjelovito stanje i da više niko nikad ne pomisli na spominjanje privatizacije Luke Bar.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.