Connect with us

Bar

Haos u Baru: Stanovi penzionera manji za kvadrat ili dva, nestalo više od 100 hiljada eura vrijednosti?!

Published

on

Mukama penzionera koji čekaju na useljenje u zgradu u Popovićima u Baru nema kraja. Nakon što su više puta prevareni oko roka useljenja u stanove koje su platili, penzioneri su otkrili još jednu prevaru – njihovi stanovi su manji za kvadrat ili dva. Ako se utvrdi da su svi stanovi penzionera umanjeni za tu kvadraturu, to bi značilo da je u međuvremenu nestalo više od 100.000 eura, što će se utvrditi nakon što 63 vlasnika završe premjere stambenih jedinica.

Na pitanje upućeno izvođaču radova, direktoru cetinjske firme “Lipa ing” Miloradu Vujoviću, hoće li vratiti novac penzionerima koji imaju manje kvadrata nego što su platili, kaže da su radili po projektnoj dokumentaciji.

“Nismo mi mogli umanjiti stan. Ima tolerancija do jedan odsto. Vjerovatno projektant nije računao malterisanje. Novac vratiti ne mogu”, odgovorio je Vujović penzionerima, prenosi portal Dan.

Investitor, Udruženje penzionera Bar, potpisalo je ugovor sa izvođačem radova, građevinskom firmom “Eurozoks” iz Danilograda koja je za podizvođača angažovala preduzeće “Lipa ing”. Tokom izgradnje objekta “Lipa ing” za sebe dograđuje kvadrate u prizemlju zgrade, te tako oko 150 metara kvadratnog poslovnog prostora pretvoraju u stambeni.

Na pitanje da li dograđeni dio objekta može biti sporan, Vujović kategorično tvrdi da ne može.

“To je u projektu izvedenog stanja. Snimljeno je i uneseno u projekat. To je jedna garsonjerica u koju se ulazi sa bočne strane. Tako je isprojektovano. U stanove se ulazi na glavni ulaz”, navodi Vujović dodajući da je dodatno platio 35.000 eura za projekat izvedenog stanja i revidovanje projekta što, kaže, nije bila njegova ugovorena obaveza.

Organ nadzora nije dao “zeleno svjetlo za tehnički prijem zgrade”, a vlasnici stanova najveći problem vide upravo u promjeni plana iz čega su proizašli problemi zbog kojih oni mjesecima čekaju na useljenje.

Upitan zašto je mijenjan plan za stambeno-poslovni objekat, koji na kraju, kako se može zaključiti, nema poslovne prostore, Vujović je naveo da je to zbog agregata koji je bio predviđen u jednoj prostoriji i morao se izmjestiti.

“Dograđena su dva stana u prostoru koji je bio predviđen kao poslovni, a ja sam kao podizvođač firme “Eurozoks” uzeo taj prostor od 150 metara kvadratnih i pretvorio ih u stambene jedinice. To sam uzeo u kompenzaciji sa “Eurozoksom” i prodao ih na tržištu. Prodajom sam naplatio svoj rad i građevinski materijal. Svi znamo šta je bilo sa cijenama građevinskog materijala. Moja firma je ostala u minusu 170.000 eura, ali dobro”, kazao je Vujović.

Inače, svi penzioneri su prije četiri ili pet mjeseci isplatili kompletne iznose za kupljene stanove.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević apeluje na buduće stanare da ne kreću u pravcu preuzimanja stambenih jedinica bez jasnog zapisnika, odnosno, zapisnika o primopredaji.

“Zato što samim tim preuzimate i dio odgovornosti za nešto što nije na adekvatan način urađeno. Kad dobijete zapisnik, tada preuzmite i dalje procesuirajte upis u katastar. Ne bih htio da prejudiciram, ali je informacija da je u stanovima manjak kvadrature, plašim se da je sledeći korak neki sudski spor, koji će svaki penzioner morati da pokrene, zato što ste pošteno platili sve što je ugovorom bilo definisano u stopostotnom avansnom iznosu. I to će se, takođe, morati dodatno provjeriti”, kaže Raičević, prenosi Dan.

Ostala bez sobe

Kupila sam stan od 45 kvadrata. Moj stan je praktično garsonjera, ostala sam i bez spavaće sobe, a na terasu je otišlo 14 kvadrata, kazala je Snežana Joković.

Ona je samo jedna od penzionerki koja ima problema sa stanom u zgradi u Baru.

Continue Reading
Ostavi Komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bar

Albanska policija uhapsila Baranina zbog šverca droge

Published

on

Na graničnom prelazu Sukobin-Murićani albanska policija uhapsila je crnogorskog državljanina N.B. (30) iz Bara zbog sumnje da je šverovao drogu. Kako prenosi “albaniandailynews.com”, osumnjičeni je pokušao da iz Albanije dopremi određenu količinu kanabisa i amfetamina.

Prilikom kontrole na graničnom prelazu kod tridesetogodišnjaka je pronađena i oduzeta opojna droga. Oduzeti su mu i automobil i mobilni telefon.

Kako se napominje, na ovom graničnom punktu, prilikom kontrole izlaska iz Albanije, policijske službe su zaustavile vozilo marke “folksvagen“ kojim je upravljao crnogorski državljanin N. B., u kojem je pronađen materijal za koji se sumnja da su opojne droge kanabis i amfetamin.

Navodi se da je u pitanju državljanin Crne Gore N.B. inače star 30 godina, nastanjen u Opštini Bar, a na teret mu se stavlja krivično djelo ‘trgovina opojnim drogama’.

“Dokazni materijali su proslijeđeni Tužilaštvu pri Prvostepenom sudu opšte nadležnosti Skadar, na dalje postupanje;’ saopštila je policija Albanije.

Nastavi Citanje

Bar

TO Bar će sredstva za vatromet preusmjeriti za projekat izgradnje Pet-Parka

Published

on

“Sredstva od vatrometa će biti utrošena za projekat izgradnje Pet-Parka”, saopštili su iz Turističke organizacije Bar.

“Prethodnih nekoliko dana u javnosti je prisutna diskusija oko vatrometa i pitanja stresa koji kućni ljubimci doživljavaju tokom raznih manifestacija.

Takodje, duboko uvažavamo činjenicu da je predložena dopuna dnevnog reda na predstojećoj sjednici Skupštini opštine Bar u formi odluke kojom bi se navedena sredstva drugačije potrošila. Imajući u vidu da moramo voditi računa da nijedan događaj nema nikakav negativan kontekst vezano za spektakularni novogodišnji program koji se priprema, donijeli smo odluku da se pomenuta sredstva drugačije potroše.

Na ovaj način spremljena sredstva će biti usmjerena za izradu projektne dokumentacije vezana za otvaranje prvog Pet- Parka za ljubimce u našem gradu”, navodi se u saopštenju TO Bar.

Nastavi Citanje

Bar

Ilija Pješčić ostaje na čelu Luke Bar: Razriješen pa ponovo izabran za direktora!

Published

on

Saopštenjem za javnost se obratio Odbor direktora Luke Bar AD. Saopštenje prenosimo integralno:

„Postupajući po presudi Višeg suda u Podgorici, kojom se poništava Odluka Odbora direktora br. OD/220-3-b od 04.10.2021. godine i nalaže da se izvrši ponovni izbor između prijavljenih kandidata na radno mjesto izvršnog direktora, u roku od 8 dana od pravosnažnosti presude, Odbor direktora je održao sjednicu danas, 28.11.2023. godine. Obrazloženje iz Presude Višeg suda ukazuje, da se iz sadržine navedene Odluke o izboru Ilije Pješčića na radno mjesto izvršni direktor, ne vide precizni razlozi kojima se vodio tadašnji Odbor direktora, prilikom izbora kandidata. Bez obzira na diskreciono pravo koje Odbor direktora ima prilikom odabira kandidata, Viši sud je zaključio da Odluka o izboru ne može biti donešena bez obrazloženja. Takođe, Viši sud ukazuje da pravo na obražloženje imaju kandidati koji su konkurisali, kao i šira javnost. Zato Viši sud nalaže Odboru direktora, ponovni izbor između prijavljenih kandidata na konkursu od 29.09.2021. godine.

Shodno statutarnim i zakonskim ovlašćenjima, Odbor direktora je blagovremeno postupio po presudama Osnovnog suda u Baru i Višeg suda u Podgorici, pa je uslijedilo razriješenje Izvršnog direktora Ilije Pješčića. Procedura je dalje nalagala ponovno razmatranje dostavljene dokumentacije trojice kandidata koji su ispunili uslove, po konkursu iz 2021. godine, njihovih biografija i Planova i programa rada za ‘Luka Bar’ AD, kao i Zapisnika sa usmenih intervjua koji su tada obavljeni sa kandidatima. Na osnovu navedene dokumentacije, a uz primjenu profesionalnih, stručnih i etičkih standarda u biranju najboljeg kandidata za mjesto izvršnog direktora ‘Luka Bar’ AD, uprkos kratkom vremenskom roku koji je ostavljen zbog postupanja po presudi Višeg suda, Odbor direktora je jednoglasno donio Odluku o imenovanju Ilije Pješčića na mjesto Izvršnog direktora, te će tu funkciju Pješčić obavljati do 04.10.2025. godine. Konstatovano je da je Pješčić dostavio najkonkretniji i najrealniji Plan i program rada ‘Luka Bar’AD za mandatni period od četiri godine, što mu je dalo prednost u odnosu na ostale kandidate.

Odbor direktora od svog imenovanja u ovom sastavu, u martu 2023. godine, razmatrao je i donosio niz veoma teških i specifičnih odluka, po mnogim otvorenim i naslijeđenim pitanjima. Sa zadovoljstvom i uvjerenošću možemo konstatovati da smo sve odluke donijeli savjesno, profesionalno i stručno, a u najboljem interesu kompanije i zapošljenih u njoj. Istaći ćemo ovom prilikom donošenje novog Akta o sistematizaciji radnih mjesta, uvođenje obaveznog ocjenjivanja i vrednovanja rada svih zapošljenih, pokretanje aktivnosti na valorizaciji lučke imovine, niz realizovanih društveno odgovornih akcija o kojima ćemo javnost uskoro informisati, a kao najznačajniju izdvajamo sadnju 300 sadnica borova u lučkom području. Na sjednici Odbora direktora održanoj prošle sedmice, donešena je Odluka o provjeri diploma svih zapošljenih u ‘Luka Bar’AD.

I današnjim postupanjem po presudi Višeg suda u Podgorici i imenovanjem izvršnog direktora u ponovljenom postupku, kako je i naloženo, štitimo interese i poziciju ‘Luka Bar’AD, što je uostalom i naš posao i glavni cilj i motiv u radu“, navodi se u saopštenju.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.