Connect with us

Bar

Begzić: Protiv OKG odgovorne za sudbinu Primorke uskoro prijava GST Novoviću, sigurni smo da će on obaviti svoj dio posla!

Published

on

Bivši radnici “Primorke” iz Bara protestovali su danas ispred Višeg suda u Podgorici zahtijevajući da konačno dočekaju pravdu i ostvare svoja prava, odnosno budu obeštećeni nakon što je i Specijalno državno tužilaštvo utvrdilo da je u programiranom stečaju Primorke kupljena imovina tog preduzeća po povoljnim uslovima a na štetu zaposlenih.

U saopštenju za javnost koje je nakon protesta uputio ispred bivših radnika Primorke Edin Begzić, navodi se da “na osnovu svih dokaza” vjeruju da iza svega, “kao organizator ove kriminalne grupe, stoji tadašnji potpredsjednik vlade i ministar finansija Igor Lukšić”.

On je kao rođeni Baranin bio odlično upoznat sa milionskom imovinom “Primorke”. Ideja je bila da se imovina “Primorke” izreže u staro gvožđe i rasproda, uzmu pare od toga a zatim se na njenom mjestu izgradi elitni kompleks za stanovanje. Nikada nije postojala namjera  kriminalne grupe koja stoji iza ovog slučaja da se pomogne radnicima i pokrene proizvodnja. Vjerujemo da je ova kriminalna grupa preko ljudi iz privrednog suda kroz nekoliko dogovorenih stečaja rezala “Primorku” u staro gvožđe i uzimala pare od toga a radnici bivali otpušteni. To su, sumnjamo, radili stečajni upravnik Žarko Ostojić i tadašnji predsjednik privrednog suda Dragan Rakočević“, navodi se u saopštenju za javnost koje je ispred oštećenih radnika Primorke uputio Edin Begzić.

Da bi se za ovaj projekat obezbjedio dodatni novac dolazi se na ideju da se iz budžeta izvuče novac na osnovu garancija za kreditni aranžman sa izgovorom da se pomogne proizvodnja i radnici. Sumnjamo da Igor Lukšić preko šefa svog kabineta Predraga Stamatovića naređuje državnim službenicima iz komisije za dodjelu državne pomoći da prihvate lažnu dokumentaciju na osnovu koje bi se izdale garancije u visini od četiri miliona eura. Zaključujemo da je Predrag Stamatović nakon odrađenog posla nagrađen poslom u ambasadi Crne Gore u Briselu. NLB banka je 2014 godine naplatila ove garancije i uzela preko četiri miliona eura iz budžeta Crne Gore. Ove garancije Crna Gora do dan danas nije naplatila niti će ikada moći. Toliko o tome da su se dobro zaštitili u ovom kreditnom aranžmanu. Vjerujemo da su bivši specijalni državni tužioci Ivica Stanković, Milivoje Katnić i Mira Samradžić kao dio ove kriminalne grupe imali su zadatak da pruže pravnu zaštitu ostalih članova“, navodi se u saopštenju.

Oni su, kako bi stvorili predstavu za zapadne partnere, pokrenuli sudski postupak još 2015. godine iz kojeg su izuzeli sve odgovorne državne službenike i samo osumnjičili privatna lica i NLB banku a zatim radili sve da i ta privatna lica i NLB banku spasu od pravde. Pretpostavljamo da zbog toga oni nisu oduzeli pasoš Črtomiru Mesariču državljaninu Slovenije i tadašnjem direktoru NLB banke kako bi on nesmetano mogao napustiti Crnu Goru i bio nedostupan sudskim organima u postupku koji se vodi. Nakon odrađenog posla Mesarič je dobio sat sa ličnom posvetom Mila Đukanovica koji mu je nestao zajedno sa 100.000 eura u kešu iz njegovog luksuznog stana u Budvi. Zato vjerujemo da je Igor Lukšić svo vrijeme imao i pomoć od tadašnjeg predsjednika Vlade Mila Đukanovića“, navodi se u saopštenju.

Na poslednjem ročištu jedan od osumnjičenih iz ove grupe Nebojša Bošković je u sudnici pred svima rekao da ga Milivoje Katnić i Mira Samardžić ucjenjuju da mora prihvatiti krivicu za sve ostale kako bi se zatvorio slučaj pod pritiskom zapadnih partnera uz zamjenu za malu kaznu i tražio poligrafsko testiranje da se svi oni ispitaju po tom pitanju. Nakon ovoga, Nebojšu Boškovića, Milivoje Katnić i Mira Samardžić puštaju kako sumnjamo u dogovoreno bjekstvo van Crne Gore i niko ga ne traži kako ne bi progovorio još više o svemu ovome a ročišta se u višem sudu odlažu sve do zastarjenja krivičnog djela“, piše u saopštenju.

Begzić je podsjetio da je prije tačno godinu dana ispred NLB banke u Baru telefonom razgovarao sa sadašnjim premijerom Dritanom Abazovićem.

On je tada i radnicima i meni obećao da će završiti isplatu radnicima za tri mjeseca. Do dan danas nije ništa uradio. Kasnije kada smo vidjeli da sastavlja vladu sa ovim istim ljudima koji su opljačkali državu i radnike “Primorke” i kako Milivoju Katniću pada u zagrljaj govoreći mu ”ti si moj brat” ne preostaje nam ništa drugo nego da sumnjamo da je i on imao ulogu u zaštiti ove kriminalne grupe“, navodi se u saopštenju..

Begzić dodaje da “ukoliko želite da o svemu navedenom pitate Igora Lukšića možete ga naći na Žabljaku u onom hotelu koji vrijedi nekoliko miliona eura”.

Takođe smo spremni da sa bilo kim od navedenih lica javno na nekoj Televiziji pred očima građana raspravimo o dokazima u ovom slučaju. Krivična prijava protiv ove organizovane kriminalne grupe biće ubrzo podnešena novom specijalnom državnom tužiocu gospodinu Vladimiru Novoviću i njegovom timu i takođe će im biti ponuđen svjedok saradnik. Sigurni smo da će oni odraditi svoj dio posla. ali nas brine ova zgrada višeg suda u Podgorici koja je kao željeznicka stanica. U slučaju “Melgonia Primorka” i izdatih garancija ništa se ne radi, već se ročista odugovlače i odlažu kako bi predmet zastario i tako se svi spasili zatvorskih kazni.ko to radi i po čijem nalogu ostaje da se utvrdi. Mi svakako nećemo odustati“, navodi se u saopštenju Edina Begzića i oštećenih radnika Primorke.

Bar

Albanska policija uhapsila Baranina zbog šverca droge

Published

on

Na graničnom prelazu Sukobin-Murićani albanska policija uhapsila je crnogorskog državljanina N.B. (30) iz Bara zbog sumnje da je šverovao drogu. Kako prenosi “albaniandailynews.com”, osumnjičeni je pokušao da iz Albanije dopremi određenu količinu kanabisa i amfetamina.

Prilikom kontrole na graničnom prelazu kod tridesetogodišnjaka je pronađena i oduzeta opojna droga. Oduzeti su mu i automobil i mobilni telefon.

Kako se napominje, na ovom graničnom punktu, prilikom kontrole izlaska iz Albanije, policijske službe su zaustavile vozilo marke “folksvagen“ kojim je upravljao crnogorski državljanin N. B., u kojem je pronađen materijal za koji se sumnja da su opojne droge kanabis i amfetamin.

Navodi se da je u pitanju državljanin Crne Gore N.B. inače star 30 godina, nastanjen u Opštini Bar, a na teret mu se stavlja krivično djelo ‘trgovina opojnim drogama’.

“Dokazni materijali su proslijeđeni Tužilaštvu pri Prvostepenom sudu opšte nadležnosti Skadar, na dalje postupanje;’ saopštila je policija Albanije.

Nastavi Citanje

Bar

TO Bar će sredstva za vatromet preusmjeriti za projekat izgradnje Pet-Parka

Published

on

“Sredstva od vatrometa će biti utrošena za projekat izgradnje Pet-Parka”, saopštili su iz Turističke organizacije Bar.

“Prethodnih nekoliko dana u javnosti je prisutna diskusija oko vatrometa i pitanja stresa koji kućni ljubimci doživljavaju tokom raznih manifestacija.

Takodje, duboko uvažavamo činjenicu da je predložena dopuna dnevnog reda na predstojećoj sjednici Skupštini opštine Bar u formi odluke kojom bi se navedena sredstva drugačije potrošila. Imajući u vidu da moramo voditi računa da nijedan događaj nema nikakav negativan kontekst vezano za spektakularni novogodišnji program koji se priprema, donijeli smo odluku da se pomenuta sredstva drugačije potroše.

Na ovaj način spremljena sredstva će biti usmjerena za izradu projektne dokumentacije vezana za otvaranje prvog Pet- Parka za ljubimce u našem gradu”, navodi se u saopštenju TO Bar.

Nastavi Citanje

Bar

Ilija Pješčić ostaje na čelu Luke Bar: Razriješen pa ponovo izabran za direktora!

Published

on

Saopštenjem za javnost se obratio Odbor direktora Luke Bar AD. Saopštenje prenosimo integralno:

„Postupajući po presudi Višeg suda u Podgorici, kojom se poništava Odluka Odbora direktora br. OD/220-3-b od 04.10.2021. godine i nalaže da se izvrši ponovni izbor između prijavljenih kandidata na radno mjesto izvršnog direktora, u roku od 8 dana od pravosnažnosti presude, Odbor direktora je održao sjednicu danas, 28.11.2023. godine. Obrazloženje iz Presude Višeg suda ukazuje, da se iz sadržine navedene Odluke o izboru Ilije Pješčića na radno mjesto izvršni direktor, ne vide precizni razlozi kojima se vodio tadašnji Odbor direktora, prilikom izbora kandidata. Bez obzira na diskreciono pravo koje Odbor direktora ima prilikom odabira kandidata, Viši sud je zaključio da Odluka o izboru ne može biti donešena bez obrazloženja. Takođe, Viši sud ukazuje da pravo na obražloženje imaju kandidati koji su konkurisali, kao i šira javnost. Zato Viši sud nalaže Odboru direktora, ponovni izbor između prijavljenih kandidata na konkursu od 29.09.2021. godine.

Shodno statutarnim i zakonskim ovlašćenjima, Odbor direktora je blagovremeno postupio po presudama Osnovnog suda u Baru i Višeg suda u Podgorici, pa je uslijedilo razriješenje Izvršnog direktora Ilije Pješčića. Procedura je dalje nalagala ponovno razmatranje dostavljene dokumentacije trojice kandidata koji su ispunili uslove, po konkursu iz 2021. godine, njihovih biografija i Planova i programa rada za ‘Luka Bar’ AD, kao i Zapisnika sa usmenih intervjua koji su tada obavljeni sa kandidatima. Na osnovu navedene dokumentacije, a uz primjenu profesionalnih, stručnih i etičkih standarda u biranju najboljeg kandidata za mjesto izvršnog direktora ‘Luka Bar’ AD, uprkos kratkom vremenskom roku koji je ostavljen zbog postupanja po presudi Višeg suda, Odbor direktora je jednoglasno donio Odluku o imenovanju Ilije Pješčića na mjesto Izvršnog direktora, te će tu funkciju Pješčić obavljati do 04.10.2025. godine. Konstatovano je da je Pješčić dostavio najkonkretniji i najrealniji Plan i program rada ‘Luka Bar’AD za mandatni period od četiri godine, što mu je dalo prednost u odnosu na ostale kandidate.

Odbor direktora od svog imenovanja u ovom sastavu, u martu 2023. godine, razmatrao je i donosio niz veoma teških i specifičnih odluka, po mnogim otvorenim i naslijeđenim pitanjima. Sa zadovoljstvom i uvjerenošću možemo konstatovati da smo sve odluke donijeli savjesno, profesionalno i stručno, a u najboljem interesu kompanije i zapošljenih u njoj. Istaći ćemo ovom prilikom donošenje novog Akta o sistematizaciji radnih mjesta, uvođenje obaveznog ocjenjivanja i vrednovanja rada svih zapošljenih, pokretanje aktivnosti na valorizaciji lučke imovine, niz realizovanih društveno odgovornih akcija o kojima ćemo javnost uskoro informisati, a kao najznačajniju izdvajamo sadnju 300 sadnica borova u lučkom području. Na sjednici Odbora direktora održanoj prošle sedmice, donešena je Odluka o provjeri diploma svih zapošljenih u ‘Luka Bar’AD.

I današnjim postupanjem po presudi Višeg suda u Podgorici i imenovanjem izvršnog direktora u ponovljenom postupku, kako je i naloženo, štitimo interese i poziciju ‘Luka Bar’AD, što je uostalom i naš posao i glavni cilj i motiv u radu“, navodi se u saopštenju.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.