Connect with us

Budva

Nemanja Kuljača: Planiramo popis kulturnog blaga i njegovu revalorizaciju

Published

on

Turistička organizacije Budve preuzima na 10 godina ruiniranu zgradu u Starom gradu. Riječ je o objektu koji se nalazi u glavnoj, Njegoševoj ulici, a u kojem se nalaze info punkt Turističke organizacije Budva kao i prostorije mjesne zajednice Stari grad. Osim ovog projekta značajna sredstva biće usmjerena ka revalorizaciji kulturnog blaga u našoj opštini, najavio je Nemanja Kuljača, direktor Turističke organizacije Budva.

Prošle su mnoge godine, a pomenuta zgrada, uprkos opredjeljenim sredstvima u budžetu od 2018. godine čeka rekonstrukciju.

Turistička organizacija opštine Budva se dopisom obratila Sekretarijatu za zaštitu imovine i predsjedniku opštine sa molbom i zahtjevom da im se ustupi na korišćenje i upravljanje ova zgrada na deset godina a da oni za uzvrat budu nosioci projekta izrade i adaptacije zgrade. U planu investicionih aktivnosti od 2018. do 2022. u budžetu je ulazio iznos od 300 hiljada eura za rekonstrukciju zgrade , ali do dana današnjeg nije ništa urađeno”, kazao je Đorđe Zenović sekretar Sekretarijaza za zaštitu imovine.

Za predmetnu kuću u Starom gradu TOB je za ovu godinu izdvojila sredstva u iznosu 110 hiljada eura

Naša je obaveza i želja da se više posvetimo kulturno istorijskim spomenicima, prije svega u Starom gradu. Mi smo već ove godine uložili značajna sredstva u revitalizaciju kulturno istorijskih spomenika na teritoriji opštine Budva. Objavili smo Javni kunkurs što je bila i zakonska obaveza jer se 10 odsto prihoda od boravišne takse opredjeljuje za tu namjenu. Javni konkurs je bio na 367 hiljada eura, završen je uspješno, projekti su dodijeljeni i očekujemo realizaciju tokom godine, a u toku su i drugi projekti koji se tiču revalorizacije i zaštite kulturne baštine. U toku je izrada konzervatorskog projekta za tvrđavu Jaz i Mogren.

Ove godione smo obavili arheološka istraživanja i dio konzervatorskoh radova. Upravo je završen tender za rekonstrukciju Jegorovog puta u dužini od 700 metara sa platformom za odmor na Čerlobrdu i u toku je projekat rekostrukcija ulica u manastiru Praskvica i staroj školi. Nastavićemo projekte na revalorizaciji kulturno istorijskih spomenika i u ovoj godini. Posebno u svijetlu kandidature za Evropsku prijestonicu kulture i mislim da će nam ova zgrada u Starom gradu i ostali kulturno istorijski spomenici ukoliko uspijemo da ih revitalizujemo biti od velikog značaja”, kazao je Nemanja Kuljača direktor Turističke organizacije Budva.

Kulturno istorijski spomenici na teritoriji opštine Budva nisu dovoljno zaštićeni, a u planu je i popis kulturnog blaga kojem će se u narednom periodu posvetiti posebna pažnja, najavio je Kuljača.

Budva

DPS ide samostalno na izbore u Budvi, očekuju najveći broj mandata

Published

on

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista Budva, na danas održanoj sjednici, jednoglasno je donio odluku o samostalnom nastupu na predstojećim izborima u Budvi.

Kako su saopštili iz DPS-a Budva, na sjednici je konstatovano da je samostalan nastup najpošteniji model odnosa prema građanima, te da je vrijeme da građani Budve pokažu svoj stav prema svakoj partiji pojedinačno, nakon “haosa i anarhije koja gradom vlada već godinama unazad”.

“Takođe, na sjednici je izraženo uvjerenje da će građani Budve kazniti licemjeran odnos parlamentarne većine koja se usljed međusobnih optužbi i frakcijašenja raspala – što je i dovelo do prijevremenih lokalnih izbora, a koja sada nastupa u predizbornoj koaliciji isključivo zbog straha od izvjesne pobjede Demokratske partije socijalista koja će na narednim lokalnim izborima biti partija sa najviše mandata.

Finalno, na sjednici je započet proces predlaganja kandidata za odborničku izbornu listu koja će u danima pred nama biti predstavljena građanima. Sastav liste će garantovati pobjedu i omogućiti da naš grad ponovo postane razvijen, urban i primjeren onome što Budva zaslužuje, jer Budva može i mora bolje!”, navodi se u saopštenju.

Nastavi Citanje

Budva

Dokić ugostila članove muzičkog takmičenja „Ritam Evrope”

Published

on

Potpredsjednica Opštine Budva Jasna Dokić danas je u svom kabinetu ugostila članove muzičkog takmičenja “Ritam Evrope” – Davida Makevića, Igora Karadarevića, Nenada Jeremića, Milana Milinkovića i Filipa Ratkovića, kao i ekipu koja je učestvovala i predstavljala Budvu na tom takmičenju.

Sastanak je protekao vrlo uspješno.

“Željela bih da se zahvalim predstavnicima najvećeg regionalnog takmičenja koji su danas došli u naš grad da nam ukažu povjerenje, da nas pohvale, uruče povelju i da našu djecu, djecu koja su igrala u Ritmu evrope i koja su igrala i za Evropu, državu i naš grad, da i njih podrže i uruče nagrade. Moje je zadovoljstvo što sam u prilici da budem sa njima i željela bih ovom prilikom da timu delegacije poželim sreću, a prije svega ovoj divnoj grupi koja je dala sebe i da im kažem da nikada ne odustaju od svog puta, da budu istrajni, da plešu i čime god se u životu bavili da ih prati sreća”, kazala je Dokić.

Budva ispisala istoriju

Evropa je sigurna u Budvu, jer kada imate ovakve domaćine, ljude i djecu zasita su i Crna Gora i Evropa sigurne u Budvu. Mi se ovdje osjećamo lijepo. Ovo je najveći televizijski format u Evropi ovoga tipa i upravo će grad Budva biti domaćin dva televizijska prenosa. Do sada nismo imali tu vrstu mogućnosti da imamo jedan grad, a da je odnio dvije pobjede. Budva je ispisala istoriju. Mi ćemo preći i na potpisivanje protokola i ugovora o saradnji jer je bitna uprava ta sigurnost za mlade naraštaje i sve ono što će iz Budve otići na druge nacionalne kanale. Višemilionska gledanost nas očekuje, djevojke i našeg Nikolu očekuje put na Kipar, a takođe ih i očekuje i snimanje spota. Još uvijek nisam ni otišao, a zaista jedva čekam da se vratim ovdje jer sam naišao na nasmijane i prijatne ljude koji su spremni da pokažu da je Budva svjetska metropola”, istakao je između ostalog Karadarević.

On je dodao da se pjesna očekuje u naredna dva mjeseca i da će se spot za pjesmu snimati baš u Budvi, na predivnim lokalitetima.

Ekipu iz Budve čine vokali: Lana Pavićević, Iva Otašević, Milica Radović i Nikola Karadžić, kao i plesači: Jana i Filip Savić.

Nastavi Citanje

Budva

Opština Budva podržava projekte NVO sa 100.000 eura za 2024. godinu

Published

on

Opština Budva objavila je javni konkurs za dodjelu sredstava nevladinim organizacijama za 2024. godinu, namenjujući ukupno 100.000 eura za podršku projektima koji doprinose društvenom razvoju.

Ovaj fond je namenjen unapređenju različitih društvenih aspekata uključujući zaštitu ljudskih prava, ekologiju, borbu protiv korupcije i razvoj kulture.

Poseban akcenat stavljen je na projekte koji ciljaju na unapređenje kvaliteta života u Budvi, sa dodatnim fokusom na podršku tradicionalnim organizacijama kao što je Gradska muzika Budva, koja se ističe kontinuitetom rada dužim od sto godina.

Spisak oblasti koje su predmet konkursa Opštine Budva:

1. Zaštita i obezbjeđivanje ljudskih prava, posebno ranjivih grupa.
2. Zaštita prirode, ekologija i održivi razvoj.
3. Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.
4. Borba protiv svih vrsta nasilja i bolesti zavisnosti.
5. Aktivno uključivanje mladih u zajednicu i rešavanje njihovih problema.
6. Njegovanje tradicije i kulturnog nasleđa.
7. Kulturni razvoj i edukacija.
8. Podizanje svijesti o značaju cjeloživotnog obrazovanja i volonterizma.
9. Podsticanje multietničkog i multikulturalnog dijaloga.
10. Zaštita životinja.

Kompletnu dokumentaciju možete pronaći na sajtu Opštine Budva na ovom linku.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.