Connect with us

Budva

Milo Božović: Ako se pomirimo, onda nam je Crna Gora sve, ako nemamo pomirenje, onda Crna Gora neće biti srećna nikome

Published

on

Gradonačelnik Budve i apsolutni pobjednik izbora u ovom gradu u oktobru 2022. godine, Milo Božović, kazao je u osvrtu na sinoćnji incident na Cetinju tokom kojeg je napadnut kandidat Evrope sad Jakov Milatović, da se radi o veoma složenom fenomenu rovovskih podjela u Crnoj Gori.

Problem je što oni ljudi, koji stvaraju incidente, misle da su u pravu. Manje je važno što mi znamo da nisu u pravu. Suština je da oni misle da takvim ponašanjem nešto brane, odnosno da brane Crnu Goru od nekoga. A moraju da shvate, da oni ne mogu da brane Crnu Goru ni od mene, ni od Vlada (Jokića) ni od Jakova Milatovića, niti od bilo koga od nas. Svi smo mi Crna Gora”, kazao je prvi čovjek Budve za TV Adria. “I oni samim tim što misle da brane nešto, dolaze u vrlo nezgodnu situaciju jer se iz takve atmosfere dešavaju ovakve pa i gore stvari. Nisam siguran da je jedino rešenje sankcionisati ljude, mislim da je dugoročno rešenje drugačije. A to znači da moramo da nađemo način, da se svi u Crnoj Gori osjećamo komotno”, dodao je on.

Božović je podsjetio da dolazi iz nacionalne stranke Srba u Crnoj Gori. “Jasno sam i javno nacionalno opredijeljen. Lično se nisam osjećao ugroženo kao Srbin jer nisam taj profil čovjeka, da tako percipiram stvari, a bio sam izložen možda i najozbiljnijim političkim napadima. Ali Srbi kao narod su bili ugroženi. Nisu mogli godinama i decenijama da se zaposle u državnim organima i državnim firmama”, kazao je gradonačelnik Budve. On je podsjetio da je snažno podržao predsjedničkog kandidata DF – Za budućnost Crne Gore Andriju Mandića i ideju pomirenja koju Mandić zastupa i promoviše u ovoj kampanji.

Ako mi ne nađemo način da se niko ne osjeća ugroženo i da niko ne osjeća da mu je nešto uzeto, Crna Gora onda nema smisla”, kategoričan je bio Božović. On je napravio poređenje situacije u Crnoj Gori sa scenom odnosno dijalogom iz filma “Nebesko kraljevstvo” režisera Ridlija Skota. “Gledao sam skoro film ‘Nebesko kraljevstvo’. Kada sultan Saladin osvaja Jerusalim. Na kraju filma prije samog osvajanja Jerusalima, razgovaraju sultan Saladin i branilac hrišćana i Jerusalima Balijan od Ibelina, kojeg glumi Orlando Blum. Balijan pita Saladina šta znači Jerusalim. A Saladin odgovara ‘Sve. I ništa’. Ja to isto mislim za Crnu Goru, ako svi možemo da ostvarimo svoja prava, ako možemo da stvorimo situaciju da se niko na Cetinju ne osjeća ugroženo od mene i da se niko u Budvi ne osjeća ugroženo od nekoga sa Cetinja, onda Crna Gora svima nama znači sve. Ako to nije tako, onda ne znači ništa i neće biti srećna nikome”, zaključio je Božović.

Budva

Zbog odbijanja alko testa i vožnje u pijanom stanju kažnjen sa 2.000 eura!

Published

on

Sud za prekršaje u Budvi je u dva hitna postupka izrekao novčane kaznu u iznosu od 2.000€ zbog prekršaja iz oblasti zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima počinjene prethodne noći, saopštio je Marko Đukanović, predsjednik suda za prekršaje u Budvi.

“Okrivljeni K.J. iz Budve (1966) kažnjen je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 1,61 g/kg alkohola u organizmu, dok je okrivljeni S.S. (1988) iz Podgorice zbog odbijanja da se podvrgne analizi krvi u zdravstvenoj ustanovi, nakon što je odbio da potpiše zapisnik o alkotestu utvrđen mjernim uređajem Alkometar kažnjen novčanom kaznom j iznosu od 1500 eura – kazao je Đukanović.

Okrivljenima su, osim kazni, izrečene i zabrane upravljanja vozilima u maksimalnom trajanju, kao i maksimalan broj kaznenih bodova.

Nastavi Citanje

Budva

Predsjednik Višeg suda odobrio zahtjev da Božović potpiše platne liste zaposlenima u lokalnoj samoupravi

Published

on

Predsjednik Višeg suda Boris Savić odobrio je zahtjev da uhapšeni predsjednik Opštine Budva Milo Božović potpiše platne liste zaposlenima u lokalnoj samoupravi. Ta informacija je potvrđena Portalu RTCG u Višem sudu. Božović je trenutno u spuškom zatvoru, jer mu je odlukom vijeća Višeg suda određen pritvor.

Ovo nije prvi zahtjev Opštine Budva. Sličan su imali prošlog mjeseca, a tada je zaposlenima u opštini Budva predsjednik Vrhovnog suda Boris Savić odobrio da Božović potpiše dokumenta u zatvoru, pošto je Mugoša bila na odmoru.

Savić je tada dozvolio da Božović potpiše platne liste i omogući primanje zaerada zaposlenima koji primaju plate iz gradske kase.

Podsjetimo, Božović je uhapšen sredinom aprila po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koje Božovića sumnjiči za više krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i šverca narkotika.

On je negirao optužbe.

Nastavi Citanje

Budva

Završena arheološka istraživanja u Mirištima

Published

on

JU „Polimski muzej“ završila je projekat sistematskih arheoloških istraživanja na lokalitetu Mirišta u Petrovcu, dodijeljen od strane TO Budva, a čija je vrijednost 28.000 eura. U lokalnoj turističkoj organizaciji vjeruju da će nakon istraživanja lokalitet biti konzerviran, te da će postati još jedno atraktivno mjesto za posjetioce.

Turistička organizacija posvećena je valorizaciji i promociji kulturno-istorijske baštine, posebno u budvanskom zaleđu. Shodno tome, u septembru prošle godine raspisan je javni poziv koji se odnosi na učešće u raspodjeli sredstava za valorizaciju kulturne baštine, odnosno za arheološka istraživanja i ostale potrebne radove.

Od velikog broja pristiglih projekata Komisija je izabrala 17, među kojima je i projekat JU „Polimski muzej“ iz Berana koji su odradili sistemska arheološka istraživanja na lokalitetu Mirišta.

O ovom objektu je pisao i dr Jovan Vukmanović u knjizi „Paštrovići“, a čak je 1686. i rađena grafika. Svrha ovih istraživanja jeste da se građani Budve, ali i svi posjetioci i turisti, upoznaju sa istorijskim dijelom našeg grada, posebno zaleđa“, kazala je za Polis predstavnica TO Budva Marija Franeta.

Arheolog Predrag Lutovac napomenuo je da je riječ o objektu dužine 10, a širine šest metara, koji ima jako izražen epilastere.

Na sreću imamo tu grafiku Koronelija na kojoj se vidi jedan monumentalni objekat koji ima dva sprata i potkrovlje. Mlečani pominju Paštroviće kao vrlo smjele i jake gusare. Koroneli je služio kao danas kad vršite izviđaj terena, pa pošaljete crtače da predoče sve karakteristične i strategijske objekte. Na osnovu toga sudimo da se radi o fortifikaciono-stambenom objektu. Treba imati u vidu i prilike u 16. i 17. vijeku, tu su Turci, tu su Mlečani, kasnije se uključuju Austrougari, i to sve je zahtijevalo neku vrstu fortifikacionog utvrđenja“, istakao je Lutovac.

Lutovac navodi da su ispod dvije trećine podrumskog dijela arheolozi pronašli kapelicu, kao i prostor u kojem je izgrađena grobnica.

Grobnica je izgrađena ispod poda, ispod temelja objekta. Fino je ozidana i vjerovatno je bila prekrivena. U svim ovim vremenima grob je rasturen, kosti su devastirane i nisu u anatomskom sklopu, međutim sve su izdvojene. Pokušaćemo da odredimo starost samog groba i eventualno preko DNK neku pripadnost“, rekao je arheolog.

Za projekte valorizacije kulturne baštine TO Budva je opredijelila sredstva u iznosu od 367.895 eura. Oni su uvjereni da će se nakon istraživanja izvesti konzervatorski radovi i da će Budva dobiti još jedan valorizovani kulturni objekat.

(RTV Budva)

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.