Connect with us

Bar

Mandić: Nećemo da se mirimo sa šefovima organizovanog kriminala nego sa ljudima koji su glasali za DPS!

Published

on

Kandidat Demokratskog fronta za predsjednika Crne Gore Andrija Mandić poručio je sinoć na konvenciji u Baru da se kroz veliku pobjedu na predsjedničkim izborima mora izvršiti i moralna obnova Crne Gore.

„Moraju se vratiti one vrijednosti koje su krasile naše porodice, gdje je čovjek poštovao čovjeka, gdje prokleti novac i brza zarada nijesu bile najvažnije, nego se pričalo o čojstvu i poštenju i čovjek se mjerio prema tome koliko je čestit i koliko je pošten“.

Ta moralna obaveza, kaže Mandić, podrazumijeva da se pomirimo u Crnoj Gori.

Ali da ne bi bilo zabune, nećemo mi da se mirimo sa šefovima organizovanog kriminala, niti sa crnogorskim korupcionašima. Mi hoćemo da se izmirimo sa onim ljudima koji su glasili za DPS, neki koji su možda bili zaplašeni, možda glasali da bi zaposlili dijete, a svi znamo da su i oni čestiti i vrijedni ljudi. Njima šaljemo poruku i pružamo ruku“, istakao je Mandić.

On je kazao da Bar ima najveću perspektivu u Crnoj Gori.

Umjesto Luke koja se prepoznaje po švercu kokaina i cigareta i gdje je Bar označen od strane onih koji se bave istražnim radnjama u međunarodnoj zajednici, kao jedna opasna destinacija za šverc svega i svačega, ova Luka može da bude bogom dana da ovdje budu energetski kompleksi, tečni gas, elektrane na gas… Da kroz rekonstrukciju pruge koju ćemo dogovoriti sa bratskom Srbijom imamo usmjeravanje svih roba, ne samo iz Srbije, nego i iz Mađarske“.

Mandić je naglasio da Bar ima najveću perspektivu u Crnoj Gori, „samo stvari treba posložiti i postaviti pravilno“.

Predsjednički kandidat DF-a tvrdi da od 30. avgusta „mi više nijesmo manjina u Crnoj Gori, nismo više u onim bitkama koje smo vodili, kao što su bili naši veliki protesti kada smo se borili za fer i poštene izbore“.

Danas kada smo većina i kada od izbora do izbora Milo Đukanović gubi opštinu za opštinom, gotovo je sve izgubio u Crnoj Gori, nepravda je da ova opština nije u rukama vas koji se borite za nju. Ali i to će se mijenjati“, siguran je.

Govoreći o predstojećim predsjedničkim izborima, Mandić je kazao da na njima učestvuje više kandidata.

Imamo ove mlade momke koji imaju određene ideje i ja poštujem svakog od njih“, iskren je Mandić.

Zamjerio je, međutim, što je važno mjesto, kao što je mjesto gradonačelnika Podgorice, za koga je rekao da je važnije od bilo kojeg ministarskog, gdje se mnogo toga obećalo Podgoričanima, iznevjereno, čim se ukazala prilika da može da se krene ka nekoj višoj poziciji.

Mandić je istakao da je ključni protivnik na ovim izborima čovjek koji je razorio ovu zemlju, koji je unazadio ovaj narod, čovjek koga svi doživljavaju kao šefa organizovanog kriminala.

Taj čovjek ulaže nadljudske napore da ostane predsjednik Crne Gore jer mu se sviđaju ova dva zvanja – predsjednik Crne Gore i predsjednik organizovanog kriminala. Taj organizovani kriminal koji je on instalirao, koji je njegova Služba državne bezbjednosti osmislila, uvukao je u to crno kolo mnogo ljudi iz dobrih porodica,mnogo naše mladeži, da evo 100 humki bilježe o učincima te njegove politike i tog odnosa prema Crnoj Gori“, kazao je.

Mandić je kazao da je na jednoj strani korupcija i organizovani kriminal, a na drugoj gašenje preduzeća, uništavanje morala, uništavanje svega onoga što je bila karakteristika tredicionalne Crne Gore.

Kada smo pobijedili 2020.godine nakon veličanstevnih litija, na kojima smo branili i Srpsku pravoslavnu crkvu koja je bila ugrožena, došli smo do zaključka da jedino mi možemo da pomirimo ono što što nam je u zavjet ostavio Sveti Petar Cetinjski. On je znao šta to znači za jednu malu zemlju kada počnu da rade kubure i sredstva za ubijanje. Mi, da bi to promijenili, moramo na svakom mjestu da šaljemo poruku da smo spremni za pomirenje, da braći pružamo ruku, da se uključe svi u proces moralne i duhovne obnove Crne Gore. Da bi se ta obnova mogla realizovati, moramo da vidimo one stvari oko kojih možemo da okupimo čitav narod Crne Gore, nezavisno jesu li Crnogorci, Bošnjaci, Srbi, Albanci ili Hrvati. Zajedničko za sve nas je odnos prema našim porodicima i prema našoj djeci“, naveo je.

Naglasio je i to da na svakom mjestu kolektivnog odlučivanja korupcija mora da bude protjerana.

Mi imamo dobro ideje, a uloga predsjednika, iako nije izvršna, važna je zato što se taj čovjek bira od strane svih građana Crne Gore. On ima dovoljno autoriteta da sa budućom Vladom u kojoj će DF imati veliko učešće, podstakne Vladu da upravo izađe u susret ovim zahtjevima naroda Crne Gore kako bi se kretali svi naprijed“, rekao je Mandić.

Istakao je i da nakon pobjede na predsjedničkim izborima moraju da naprave političku koaliciju i savez za naredne, parlamentarne izbore.

Za naredne izbore, obećavam vam da ćemo da pokušamo da napravimo koaliciju, koja će sama da osvoji vlast. Da se politički život vrati u političke okvire – što vam da narod, da time upravljate.Nama je narod dao mnogo, mi smo bili u prilici da pretočimo to i da ljudima pružimo ono zadovoljstvo koje su očekivali od DF-a. One koje smo podržali, nažalost nisu uradili ono što smo očekivali. Tako da, poštovani građani Bara, mislim da je najvažnije, da u naredih nekolika dana pokušamo da mobilišemo sve one ljude dobre volje, koji na politiku, život, moral i porodicu, misle na isti način kao i mi“.

Mandić je kazao da će uraditi sve da se, u što je moguće kraćem roku, vrate tradicionalne vrijednosti one stare Crne Gore i da se na njima gradi nova Crna Gora.

Ako budemo ujedinjeni, ako budemo složni, ako budemo prevazišli neke stare omraze koji su postojali, ja sam siguran da posao možemo da završimo i 19. marta. A ako ga ne završimo tada, onda ćemo ga sigurno završiti 2. aprila. Narodna volja je nepredvidiva. Ako bi bilo nekih iznenađenja, uvijek ću podržati onoga ko je na drugoj strani od Mila Đukanovića, uvijek ću stati uz njega, jer pobjeda nad Milom Đukanovićem, je pobjeda svih nas“, zaključio je Mandić.

Bivša ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je kazala da je Bar grad suživota, grad etičkih, kulturoloških i vjerskih istina i zato je uloga grada Bara u izgradnji budućnosti i čuvanju tradicije izuzetno značajna i veoma važna.

“Vjerujem da će Bar kao grad koji posjeduje ogromno istorijsko iskustvo prepoznati kandidata sa iskustvom. Vjerujem da će Bar, pomiritelj mnogih nacija prepoznati kandidata koji želi pomirenje. Vjerujem da će Bar kao grad- riznica brojnih tradicija, prepoznati kandidata koji želi da čuvamo tradiciju. Sigurna sam da će Bar koji je vječno okrenut prema moru, ka suncu i Mediteranu, prepoznatu koaliciju u čijem je imenu vodeća riječ – budućnost, a na njenom čelu – naš prijatelj Andrija Mandić”, rekla je Borovinić Bojović.

Ja nemam nikakvu dilemu da će na predsjedničkim izborima za Andriju Mandića glasati sva slobodorska Crna Gora“, kazala je Maja Vukićević, poslanica DF-a.

Vukićević je navela da je najveća pravda da Demokratski Front na čelu sa Andrijom Mandićem, pobijedi DPS i Mila Đukanovića u direktnom duelu i da ga pošalje u političku prošlost.

Borba onih koji neće da podrže Andriju Mandića u drugom krugu protiv DPS-a je neiskrena, ali, na njihovu žalost, Mandić će sigurno biti pobjednik drugog kruga“, sigurna je Vukićević.

Jedan od lidera DF-a i predsjednik DNP-a Milan Kneževićje rekao da Milo Đukanović za Demokratski front „nikad nije bio predsjednik, a jedino čega on može da bude predsjednik je lopova i mafijaša“.

Mi nemamo problem to da mu kažemo, to smo mu rekli u Skupštini Crne Gore u maju 2016. i zbog toga se i vodio postupak koji i danas traje protiv Andrije Mandića i mene. I u Skupštini i van Skupštine branićemo našu Srpsku pravoslavnu crkvu i da im kažemo – mi ne možemo da uvažamo nešto što ne prepoznajemo, a ne prepoznajemo Crnogorsku pravoslavnu crkvu, jer ona kanonski nije priznata, niti postoji i neće je uvažiti. Nećemo zbog potencijalnih glasova nekih ekstrema da poništava sve za šta smo se borili svih ovih godina. Crna Gora treba da ima suverenog, nezavisnog predsjednika koji neće slušati ni instrukcije mafije, ni instrukcije ambasada, niti iz regiona, koji jasno zna u koju crkvu ide, kojim jezikom govori, koji se ne stidi zbog toga što je Srbin i što je 2006. godine glasao za zajedničku državu i koji će sigurno znati da kaže da je Beograd naš najbliži grad, a Srbija naša najbratskija država“, kazao je Knežević.

Da je Andrija Mandić pravi izbor, potvrđuje i to što se Demokratski front zaklinje i obavezuje da, ako Aleksa Bečić ili Jakov Milatović uđu u drugi krug, da će ih snažno podržati u borbi protiv Mila Đukanovića“, kategoričan je Knežević.

Ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević je rekao da Andrija Mandić ima veliku prednost u odnosu na sve – častan je, pravičan po svakom osnovu i vođen željom da jednog dana dođe do pravog pomirenja u Crnoj Gori.

Poslanik DF-a u Skupštini Crne Gore Dejan Đurović kazao je da se Crnom Gorom uvijek vladalo podjelama, još od vremena Petrovića.

Samo je prije 220 godina jedan od Petrovića tražio pomirenje i niko do danas nije imao petlju da kaže – ‘Pomirimo se u Crnoj Gori’. To je uradio samo jedan čovjek – Andrija Mandić. Ovih dana smo imali priliku da vidimo da pomirenje ulazi u naš mentalni sklop i da je to nešto za šta se valja boriti – to je i budućnost i tradicija, to je pobjednički spoj“, kazao je Đurović.

Prisutnima se obratio i Aleksandar Lekić, odbornik u SO Bar, koji je izrazio zadovoljstvo velikim brojem prisutnih i što ćemo , kako je kazao, ”svi zajedno biti dio jedne velike pobjede, pobjede našeg predsjedničkog kandidata –Andrije Mandića”.

Bar

„Crnogorac“ 1925. godine: Barski biskupi 900 godina nosili titulu „srpski primas“

Published

on

List „Crnogorac“ 3. januara 1925. godine pravi osvrt na beogradski list „Vreme gdje se nagovještava ukidanje barskoj arhiepiskopiji titule srpskog primasa ili bar da se negova stolica izmjesti u Beograd kao prijestonicu srpskog naroda.

Beogradski list „Vreme“ u svom broju od 18 decembra 1924. godine pod naslovom: Jedna nacionalna pozicija u opasnosti“, iznosi da se vlada nosi mišlju da ukine starodrevnu titulu srpskog primasa, koju nosi naš barski episkop.

Radi značaja gornje titule potrebno je, da u kratkim potezima ovdje iznesemo istorijat srpskog primasa.

Za vlade kralja Mihaila gospodara Zete u drugoj polovini XI vijeka, episkop barski dobio je titulu primas srpski. To je bilo u vremenu epohe penjanja srpskog naroda ka prestižu na Balkanu, koji je ostvaren tek sto godina docnije pod Nemanjićima.

Dakle primas srpski postoji već skoro 900 godina u Baru. Za sve ovo vrijeme od 900 godina i pored toga što je Bar potpadao pod raznim gospodarima, nije se našao ni jedan da ukine taj naziv, nego je on uvijek blistao kao znak negdašnje naše slave i veličine. U pošljednje vrijeme je taj naziv bio malo pao u zaborav do godine 1902, kada je ondašnja crnogorska vlada sa mnogo truda uspjela da potvrdi primasa Srbije u licu arhiepiskopa barskog pok. Milinovića.

Čudnovito je da pošto razni osvajači toga kraja u raznim vremenima nijesu našli za shodno da ukinu titulu srpskog primasa, otkuda se sada u Beogradu porodila ta ideja da se on ukine i oduzme ta titula arhiepiskopiji barskoj. Opravdanje da tako velika titula treba da ima sjedište u prijestinici netačno je. Mi imamo zato mnogo primjera, a primasi nemaju sjedišta u prijestonicama. Tako na primjer: U Parizu nije sjedište francuskog primasa, nego u Lionu, U Njemačkoj ne sjedi primas njemački, već u Salcburgu u Austriji, niti u Pešti ugarski već u Ostroganu, varošici od svega 18000 duša. Tako isto naš Bar nosi primatsku titulu, a ne ni Beograd ni Zagreb, jer ju je Bar nosio i onda kada je prijestonica bila u Skadru.

Dakle stolica primasa srpskoga mora biti u Baru, a ne u Beogradu.

 

Nastavi Citanje

Bar

Leković: Investitor sipa beton u more, nadležni da zaustave uništavanje obale

Published

on

Poslanik Demokrata i odbornik u SO Bar Momčilo Leković saopštio je da u ekskluzivnoj zoni morskog dobra, na katastarskoj parceli 2517/1 KO Sutomore (u blizini nekadašnjeg Hotela “Inex”) jedan od poznatih barskih investitora sipa beton u more, čime, kako tvrdi, proširuje svoju vještački stvorenu plažu.

“Vjerovatno će me SD i DPS prvaci (možda i još neki) optužiti da ponovo radim protiv ,,savjesnih” investitora, a samim tim i razvoja države, ali oprostite mi, morao sam, ostavljam građanima da sami sude da li je ovo u interesu grada i države ili pojedinca koji godinama uzurpira ovaj dio obale. Ovom istom investitoru Opština je prije par godina sagradila (takođe na samoj obali) fekalnu stanicu za njegov nelegalni soliter (betonsko čudo u desnom uglu)”, istakao je Leković.

 (Foto: Demokratska Crna Gora)

On kaže da se godinama mještani naselja “Ivan Milutinović” bore, protestuju upućuju prijave ali kako koja vlast dođe na čelo nadležnih resora tako ovaj investitor lakše ostvaruje svoje naume.

“Pozivam Morsko dobro, Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine i sve nadležne organe da konačno zaustave uništavanje naše obale. Pozvao bih i Opštinu Bar, ali od njih nažalost ne očekujem bilo kakvu reakciju”, istakao je Leković.

Nastavi Citanje

Bar

Prosječna plata u aprilu 828 eura

Published

on

Prosječna bruto zarada u aprilu u Crnoj Gori iznosila je 1.036 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 828 eura. U odnosu na prošli mjesec porasla je za 0,4 procenta.

Prosječna neto zarada u aprilu u odnosu na mart 2024. godine zabilježila je rast od 0,4%, dok je prosječna (neto) zarada u aprilu 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 5,3 procentra, pokazuju podaci Monstata.

Kako navode, ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u aprilu u odnosu na mart ove godine zabilježile rast od 0,1% proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od 0,3%.

„Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u aprilu 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: snabdjevanje vodom; upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa; uklanjanje otpada i slične aktivnosti (1,7%), poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (1,5%), građevinarstvo (1,4%), trgovina na veliko i trgovina na malo; popravka motornih vozila i motocikala (1,0%), državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje (0,8%), informisanje i komunikacije (0,7%), zdravstvena i socijalna zaštita (0,7%), snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (0,5%), usluge smještaja i ishrane (0,5%), finansijske djelatnosti i djelatnost osiguranja (0,5%) i vađenje ruda i kamena (0,3%)“, navode u Monstatu.

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u aprilu 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sektorima stručne, naučne i tehničke djelatnosti (1,4%), poslovanje nekretninama (0,7%), prerađivačka industrija (0,3%), saobraćaj i skladištenje (0,3%), ostale uslužne djelatnosti (0,3%), administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (0,2%), obrazovanje (0,1%) i umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti (0,1%).

Kako pojašnjavaju, podaci o prosječnim zaradama prikazuju zarade isplaćene u mjesecu i dobijeni su iz redovnog mjesečnog istraživanja izvještaja o zaposlenima i zaradama (obrazac RAD–1).

„Prosječna zarada (bruto) izračunava se tako što se ukupno isplaćena masa zarada u mjesecu dijeli sa brojem zaposlenih na koje se odnose izvršene isplate“, naveli su iz Monstata.

Kako se ukazuje, zaradu bez poreza i doprinosa (neto) čini zarada (bruto) umanjena za poreze i doprinose na teret zaposlenog.

„Indeks realne prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) predstavlja odnos između indeksa nominalne prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) i indeks potrošačkih cijena“, objašnjavaju u Monstatu.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.