Connect with us

Budva

‘Budva u Evropi – Evropa u Budvi’ – Migracije i kulturni identitet

Published

on

NVO Feral, NVO Centar za američke studije i Budva 086 vas sa zadovoljstvom pozivaju na prvu tribinu zajedničkog naziva ‘Budva u Evropi – Evropa u Budvi’ pod nazivom :

‘MIGRACIJE I KULTURNI IDENTITET’

Polazeći od činjenice da I je sama Budva nastala kao jedna velika migracija, preispitujemo naš savremeni odnos prema ovom fenomenu I postavljamo pitanje oblikovanja kulturnog  identiteta kao direktne posljedice, ujedno ćemo se bavitiI konkretnim politikama koje oblikuju kulturu kao bazu.

Gosti I govornici prve tribine biće:

Ivan Ivanović, specijalista za mđunarodne odnose

Gordan Stojović, diplomata

Slobodan Bobo Mitrović, arhitekta

Tribina će biti održana 19. maja sa početkom u 20:00 časova ispred kuće Čekrdekovića u Starom gradu.

Ulaz je slobodan, a dolazak i diskusija poželjni.

 Ciklus tribina je nastao kao potreba za otvorenim dijalogom lokalne zajednice, kao želja da se uključe u procese koji oblikuju našu zajednicu I dovode je u interakciju sa regionom, Evropom I svijetom.

Polazeći od legende da je Kadmo tražeći sestru Evropu našao Budvu i tu ostao, u fokus postavljamo naš savremeni odnos prema Evropi: 

1. Šta je naš kulturni identitet i kako ga sačuvati?

2. Ogledalo prošlosti : traganje za autentičnošću, bogatstvu prirodnih i kulturnih posebnosti.

3. Da li smo sačuvali našu estetsku vrednost i valorizovali je na pravi način?

4. Šta je za nas Evropa? Kako vidimo sebe u Evropi, a kako Evropa gleda na nas?

5. Prestonica kulture kao pokretač očuvanja ljudskih resursa.

6. Kultura i turizam – zašto je važno promišljati o zaštiti kulture od agresivnog turizma. Iskustva drugih ( Španija, Italija )

7. Migracije i njihov uticaj na naše kulturno i identitesko nasljeđe

8. Digitalno doba i Budva: gdje smo sada, koliko smo unaprijedili okruženje, da li koristimo na pravi način potencijale digitalnih platformi?

9. Da li je Kadmo odlučio da nastavi da traži Evropu ili će je čekati da ona njega nađe?

Budva

Tivat: U jednom danu dva puta privođen jer je vozio pijan, ide 20 dana u zatvor!

Published

on

Tivćanin A.A. (32) osuđen je 20 dana zatvora jer je u jednom danu dva puta privođen zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Kako je saopšteno iz Suda za prekršaje u Budvi, njemu je sinoć u večernjim satima kaznu izrekla dežurna sutkinja odjeljenja u Kotoru Ivana Vukasović, nakon što je u postupku utvrđeno da je upravljao vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 2,60 promila u krvi.

Uz kaznu mu je izrečena i zabrana upravljanja vozilima u maksimalnom trajanju, kao i maksimalan broj kaznenih bodova.

“Kuriozitet je da je isto lice lišeno slobode i kažnjeno novčanom kaznom istog dana u jutarnjim časovima, zbog upravljanja vozilom pod manjom koncentracijom alkohola, ali ga izrečena sankcija očigledno nije odvratila od ponovnog počinjenja prekršaja i to težeg”, saopštili su oni.

Iz Suda za prekršaje dodaju da smo svjedoci teških saobraćajnih nezgode sa fatalnim posljedicama, i ovim putem apelovali su na vozače da vozilima upravljaju na propisan način, kao i da brzinu prilagode trenutnim uslovima saobraćaja na putevima, u normalnom psihofizičkom stanju.

Nastavi Citanje

Budva

Đoković iz Budve putuje na Olimpijske igre!

Published

on

Počasni gradjanin Budve, svjetski teniski as Novak Djoković, dan prije odlaska na Olimpijske igre u Parizu, boravi u Budvi.

Na teniskim terenima na Slovenskoj plaži u popodnevnim satima je odradio trening, a nakon toga veče će provesti u Budvi u opuštenom druženju sa prijateljima u blizini Starog grada.

 

“Za Hotelsku grupu Budvanska rivijera je izuzetna čast I beskrajno zadovoljstvo što je Novak Đoković danas upravo na terenima turističkog naselja Slovenska plaža gdje obavlja trening i posljednje pripreme u susret Olimpijadi. Za Novaka Đokovića je Crna Gora njegova druga kuća i on zaista puno vremena provodi na crnogorskom primorju i zato negdje u ime svih nas mu želimo puno uspjeha i sjajne rezultate na Olimpijadi”, poručila je PR menadžerka HG Budvanska rivijera, Jelena Kaluđerović.

Budva je bila i biće grad koji se ne zaobilazi i za koji ga vežu privatne uspomene-vjenčanje na Svetom Stefanu , neraskidive veze sa Budvom čiji je počasni gradjanin od 28.januara 2022. godine.

Srećno i nakon Olimpijade vidimo se u Budvi.

RTV Budva/Mediabiro

Nastavi Citanje

Bar

U utorak umjereno oblačno, do 36 stepeni

Published

on

Pretežno sunčano, mjestimično uz malu do umjerenu oblačnost. Od sredine dana, lokalno usled pojačanog razvoja oblaka, kratkotrajno kiša ili pljusak sa grmljavinom, uglavnom u planinskim predjelima.

Vjetar slab do umjeren, sjevernih smjerova, tokom jutra i noći ponegdje pojačan sjeveroistočni, a na krajnjem jugoistoku sredinom dana povremneo pojačan i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura vazduha od 11 do 27, najviša dnevna od 23 do 36 stepeni.

Prognoza za pomorce

UPOZORENJE:

Tokom noći mjestimični udari NE vjetra, 25-35 čvorova.

SINOPTIČKA SITUACIJA:

Uticaj plitkog visinskog ciklona iz Tirenskog mora, koji se premješta prema Jonskom i slabi.

PROGNOZA VREMENA ZA JUŽNI JADRAN ZA NAREDNA 24 ČASA:

Vjetar uglavnom W smjerova 4-14 čvorova, od sredine dana NW oko 20 čvorova. Tokom noći i jutra NE, 8-20, mjestimično sa udarima 25-35 čvorova. More 2-3. Vidljivost 10-20 km. Pretežno vedro, poslijepodne uz promjenljivu oblačnost, ponegdje je moguća prolazna kiša ili pljusak sa grmljavinom, uglavnom na području Boke. Najviša dnevna temperatura vazduha od 32 do 35 stepeni.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.