Connect with us

Budva

Apelacioni sud ukinuuo odluku o produženju pritvora Milu Božoviću

Published

on

Apelacioni sud ukinuo je rješenje Višeg suda u Podgorici o produženju pritvora predsjedniku Opštine Budva Milu Božoviću i predmet vratio tom sudu na ponovni postupak i odlučivanje.

Apelacioni sud Crne Gore uvažio je žalbu branioca okrivljenog Mila Božovića, pa je povodom te žalbe, žalbe Specijalnog državnog tužilaštva i po službenoj dužnosti ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici o produženju pritvora od 12. maja i predmet vratio tom sudu na ponovni postupak i odlučivanje”, saopšteno je iz Apelacionog suda.

Ovu odluku vijeće Apelacionog suda donijelo je na juče održanoj sjednici.

Ranije je rješenjem Višeg suda Božoviću produžen pritvor dva mjeseca zbog sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i tri krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Ispitujući prvostepeno rješenje povodom izjavljenih žalbi i po službenoj dužnosti, vijeće Apelacionog suda je, kako se navodi, ocijenilo da prvostepeni sud nije dao jasne i valjane razloge u pogledu postojanja sumnje da je okrivljeni Božović izvršio krivična djela koja mu se stavljaju na teret, kao materijalno – pravne pretpostavke za određivanje, odnosno produženje pritvora.

To predstavlja bitnu povredu odredaba krivičnog postupka iz člana 386 st.1 tač. 9 ZKP-a, zbog čega je bilo nužno ukinuti prvostepeno rješenje”, stoji u saopštenju Apelacionog suda.

Ocijenjeno je da je prvostepeni sud samo paušalno naveo iz čega proizilazi osnovana sumnja i za šta je okrivljeni osnovano sumnjiv, pri tom ne navodeći konkretne dokaze.

Apelacioni sud ističe da Viši sud nije dao ni bližu analizu dokaza koji bi potkrijepili činjenične navode iz naredbe o proširenju istrage Specijalnog državnog tužilaštva, odnosno osnovanu sumnju da je okrivljeni izvršio krivična djela stavljena mu na teret.

Apelacioni sud je naložio prvostepenom sudu da u ponovnom postupku otkloni bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, tako što će, ukoliko nađe da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio predmetna krivična djela, određeno i jasno navesti činjenice i okolnosti koje proizilaze iz dokaza koji se nalaze u spisima predmeta, kao i iz kojih konkretno dokaza (navodeći i njihovu sadržinu) proizilazi postojanje osnovane sumnje da je okrivljeni izvršio krivična djela koja mu se u konkretnom stavljaju na teret,nakon čega će biti u mogućnosti da donese pravilnu i zakonitu odluku”, zaključuje se u odluci Apelacionog suda.

Continue Reading
Ostavi Komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Budva

Zenović: Bez nas se vlast u Budvi ne može formirati

Published

on

Đorđe Zenović, nosilac liste Demokrata na lokalnim izborima u Budvi, kazao je da preliminarni podaci pokazuju da su osvojili isti broj mandata kao i na prethodnim izborima.

Rekao je na pres konferenciji da je svaki glas podrške toj stranci “apsolutno čist glas koji nije dobijen ucjenama, pritiscima i na bilo koji drugi način” i da je iz tog razloga posebno ponosan.

“Bez nas se vlast u Budvi ne može formirati”, poručio je on.

“Vidjećemo kako će teći pregovori nakon zvaničnog proglašenja rezultata. Kao što smo i najavili, sa kime možemo i ne možemo, imamo crvene granice ispod kojih ne možemo preći. Činjenica je da su se na ovim izborima pojavile nove političke grupacije koje nisu učestvovale na prethodnom, i iz tog razloga je ovaj rezultat dodatan podstrek da nastavimo jače”, kazao je Zenović.

“Sigurno je da ćemo u narednom periodu dići ovaj grad na mjesto koje mu pripada”, poručio je.

Zenović je rekao da je ključno to da su “u žestokoj konkurenciji funkcionerskih zloupotreba” prethodnih dana uspjeli da zadrže broj mandata sa prethodnih izbora.

Na pitanje TV Vijesti hoće li moći sa tim ljudima sad sjesti za pregovarački sto, rekao je:

“Sa svima ćemo… Kad se ozvaniče rezultati izbora, vidjećemo. Sješćemo svakako, mi imamo neke granice ispod kojih nećemo preći, zahtjeve koji se prije svega tiču javnog interesa i onoga što Budva u naredne četiri godine mora da ispuni. Otvoreni smo za razgovor sa svima, vidjećemo ko će nas prvi pozvati, tu smo svakako”.

(Vijesti)

Nastavi Citanje

Budva

Mandić proglasio pobjedu koalicije Za budućnost Budve

Published

on

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, koji je u štabu liste “Za budućnost Budve – Budva otvoreni grad” koju predvodi Mladen Mikijelj, kazao je da su građani na današnjim lokalnim izborima održali čas demokratije.

“Naša koalicija osvojila 25,41 odsto glasova, objavljujem da smo pobijedili“, rekao je Mandić.

Mandić je kazao da jedino neće pregovarati sa Demokratskom partijom socijalista oko vlasti.

Nastavi Citanje

Budva

Jovanović: Naša lista biće najjača u novom parlamentu Budve, nema vlasti bez nas!

Published

on

Nosilac liste “Budva naš grad” Nikola Jovanović poručio da je njegova lista apsolutni pobjednik izbora u toj opštini sa devet mandata na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova.

“Kao što sam najavio na završnoj tribini i sada imam samo jedno da kažem – proglašavam pobjedu naše liste, ona će biti najjača u u budućem sastavu parlamneta”, rekao je Jovanović.

Naglašava da sve to pokazuje da je njegova lista više nego dvostruko jača od Nove srpske demokratije…

“Koja je provodila funkcionersku kampanju i Budva je dala odgovor. Naš rezultat nekoliko puta je bolji od Pokreta Evropa sad… Budva ne želi da se pita Podgorica. Mi ćemo upravljati Budvom sa pozicije predsjednika Opštine u naredne četiri godine”.

Dodaje i da rezultat pokazuje da “niko drugi osim njih ne može da formira vlast”.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.