Connect with us

Bar

Pješčić: Nevjerovatno je da proklamovane “patriote” osporavaju kvalifikacije stečene na Pravnom fakultetu UCG, barskoj gimnaziji i OŠ “Jugoslavija”!

Published

on

Izvršni direktor Luke Bar Ilija Pješčić reagovao je povodom komentara odbornika barskog DPS-a koja je nazvala upitnim njegovo obrazovanje. Saopštenje preosimo integralno:

“Vezano za upućene lične opaske kluba odbornika barskog DPS-a, primoran sam na ovaj način da im odgovorim.

Prvenstveno bih se osvrnuo na navode da je moje obrazovanje upitno. Dakle, ta grupa neznavenika naziva upitno obrazovanje stečeno u školi “Jugoslavija” u Baru, zatim poznatoj barskoj Gimnaziji i na kraju stečeno zvanje diplomirani pravnik na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Ne mogu da vjerujem da proklamovane “patriote” nazivaju ove obrazovne ustanove spornim i da se u njima stiču “sporne kvalifikacije”. Ali kako su ista lica bili akteri osnivanja velikog broja privatnih fakulteta širom Crne Gore, jednim dijelom i onih gdje “uveče prelistaš, ujutru zablistaš”, pred profesorom često i online, onda razumijem nesrećnu konstataciju odbornika barskog DPS-a. Zatim navode moj nelegalni izbor na mjesto Izvšnog direktora?! Izabran sam po Statutu “Luka Bar” AD, koji je usklađen sa privrednim pravom i prema tome morao sam da se javim na konkurs, a zatim da uradim Biznis plan, koji sam obrazlagao pred Komisijom. Medjutim, valjda je nelegalno kada te ne imenuje vrhovni vodja. E to imenovanje zaista nemam.
Zatim moram da se osvrnem na unapređenje kolege Peričića. Da, dobro ste pročitali. Kolega je unapređen na radno mjesto sa većim koeficijentom zarade. Ukazano mu je povjerenje da sa mjesta referenta pređe na mjesto šefa, menadžera i da upravlja ljudima i procesima u kompaniji. Više puta sam ga sretao po hodnicima i holovima Upravne zgrade, pa sam prepoznao da ima višak vremena, dosta energije i da želi da mijenja sistem na bolje. Prepoznajući tu energiju kod njega, insistirao sam da je pravi čovjek da preuzme vođenje procesa i ljudi u kompaniji, pri čemu će čak i zarada da mu bude veća. Sada mi odgovorite gdje vi vidite tu kaznu? Međutim, znajući sistem koji je građen decenijama, da se sjedi u jednoj stolici 40 godina do penzije sa floskulom “pusti to, ko je još završio državnu rabotu” moram vas razočarati, i navesti da se i ti poslovi uspješno završavaju. Još bih dodao da je kolega Peričić, da bi nešto radio i popunio radno vrijeme, a ne vilenisao po hodnicima i od kancelarije do kancelarije, uključivan u razna radna tijela, pa čak je radio dobar posao i u disciplinskoj komisiji gdje je saslušavao i izricao mjere zaposlenima protiv kojih je pokrenut postupak. Takođe odnos menadžmenta ka njemu se ogleda u tome da mu je dato da koristi sav odmor radi učestvovanja u političkoj kampanji na lokalnim izborima, i niko ga u tome nije ometao. Jednim dijelom se i tu može vidjeti neophodnost njegovog radnog mjesta, kad je sistem mogao bez njega mjesec dana. U Luci Bar ima dosta politički aktivnih kolega i koleginica i svi imaju jednaka prava, dok god ne urušavaju sistem ili ne pokušavaju da politiku uvedu u kompaniju.
Rekao bih par riječi i o kompaniji. Od kako je promijenjen menadžment, ljudima koji imaju znanje, iskustvo i kvalitetan su kadar prevashodno data je puna sloboda da vode procese, savjetuju, odlučuju. Spoj energije i iskustva. I odličan je rezultat. Tome u prilog govori da je zapošljeno još 130 naših sugrađana i da Luka Bar prihoduje 50-100% više nego u godinama iza nas. Da i pored gomile naslijeđenih problema u kompaniji nesrećnim odlukama Vlade Crne Gore u prošlosti, kompanija živi, razvija se i sada više niko nikad ne može da kaže da Luka ne može da radi. Ovdje zahvaljujem svakom kolegi pojedinačno, što brinu o kompaniji iz koje nose hleb kući svojim porodicama, a ne okreću se protiv nje.
Takođe, moram da se osvrnem na stanare objekata koji gravitiraju ka Slobodnoj zoni. Da, napravili ste nelegalno stambene objekte i na taj način ste vi došli do Luke. Ali potpuno vas razumijem, i znam dobro šta je podstanarski život, koliko je gorak, kao i šta znači imati krov na glavom.
Lokalna samouprava bi trebalo da povede računa da se stane sa nelegalnom gradnjom koja će sjutra biti veliki problem razvoju slobodne zone i Luke Bar, jer do sada nisu radili svoj posao.
U Luci smo odlučili da putni pravac, nekih 400m, u narednih mjesec-dva oplemenimo sa čempresima, visine 2.5m, gusto zbijenim na pola metra širine, i tako ćemo napraviti dupli drvored uz saobraćajnicu. Ovi čempresi rastu do 1m za godinu dana, i nadam se da će dobrim dijelom pomoći da se smanji zvuk od industrijskih mašina, kao i prašina nošena vjetrom. Za ovaj projekat kompanija će odvojiti cca 20.000 -30.000 eura. Ilustracije radi, trenutno u lučkoj operativi postoje samo 2 stabla drveta.
Pravimo plan da postavimo obarače prašine u vidu vodenih prskalica. Takođe smo kupili autočistilicu, koja čisti saobraćajnicu kuda idu kamioni, a ispred magacina gdje se vrši istovar vagona su stalno 1-2 čistilice.
Takođe, objedinjavanjem luke će se u mnogome srediti situacija, jer od kada je tadašnja Vlada Crne Gore, razjedinila luku, počinju problemi za stanare, i kreću žalbe na koje nikada do sada nije bilo sluha u lokalnom DPS- u.
Takođe, razmatramo još neke korake, da se prevencija od svih vrsta zagađenja podigne na veći nivo, ali obavijestićemo sugrađane o tome naknadno.
Još će biti nekih pozitivnih akcija na polju društvene odgovornosti iz Luke Bar, jer svi poslovi koje ugovaramo i radimo su za zaposlene i građane. I uvijek se prisjetim što mi je rekao dobri kolega Dino prije nepunih godinu dana kada smo diskutovali o svim problemima u kompaniji i time ću i završiti : “Luka je majka grada, mnogi su to zaboravili.”
Izvršni direktor “Luka Bar” AD
Ilija Pješčić

Bar

Albanska policija uhapsila Baranina zbog šverca droge

Published

on

Na graničnom prelazu Sukobin-Murićani albanska policija uhapsila je crnogorskog državljanina N.B. (30) iz Bara zbog sumnje da je šverovao drogu. Kako prenosi “albaniandailynews.com”, osumnjičeni je pokušao da iz Albanije dopremi određenu količinu kanabisa i amfetamina.

Prilikom kontrole na graničnom prelazu kod tridesetogodišnjaka je pronađena i oduzeta opojna droga. Oduzeti su mu i automobil i mobilni telefon.

Kako se napominje, na ovom graničnom punktu, prilikom kontrole izlaska iz Albanije, policijske službe su zaustavile vozilo marke “folksvagen“ kojim je upravljao crnogorski državljanin N. B., u kojem je pronađen materijal za koji se sumnja da su opojne droge kanabis i amfetamin.

Navodi se da je u pitanju državljanin Crne Gore N.B. inače star 30 godina, nastanjen u Opštini Bar, a na teret mu se stavlja krivično djelo ‘trgovina opojnim drogama’.

“Dokazni materijali su proslijeđeni Tužilaštvu pri Prvostepenom sudu opšte nadležnosti Skadar, na dalje postupanje;’ saopštila je policija Albanije.

Nastavi Citanje

Bar

TO Bar će sredstva za vatromet preusmjeriti za projekat izgradnje Pet-Parka

Published

on

“Sredstva od vatrometa će biti utrošena za projekat izgradnje Pet-Parka”, saopštili su iz Turističke organizacije Bar.

“Prethodnih nekoliko dana u javnosti je prisutna diskusija oko vatrometa i pitanja stresa koji kućni ljubimci doživljavaju tokom raznih manifestacija.

Takodje, duboko uvažavamo činjenicu da je predložena dopuna dnevnog reda na predstojećoj sjednici Skupštini opštine Bar u formi odluke kojom bi se navedena sredstva drugačije potrošila. Imajući u vidu da moramo voditi računa da nijedan događaj nema nikakav negativan kontekst vezano za spektakularni novogodišnji program koji se priprema, donijeli smo odluku da se pomenuta sredstva drugačije potroše.

Na ovaj način spremljena sredstva će biti usmjerena za izradu projektne dokumentacije vezana za otvaranje prvog Pet- Parka za ljubimce u našem gradu”, navodi se u saopštenju TO Bar.

Nastavi Citanje

Bar

Ilija Pješčić ostaje na čelu Luke Bar: Razriješen pa ponovo izabran za direktora!

Published

on

Saopštenjem za javnost se obratio Odbor direktora Luke Bar AD. Saopštenje prenosimo integralno:

„Postupajući po presudi Višeg suda u Podgorici, kojom se poništava Odluka Odbora direktora br. OD/220-3-b od 04.10.2021. godine i nalaže da se izvrši ponovni izbor između prijavljenih kandidata na radno mjesto izvršnog direktora, u roku od 8 dana od pravosnažnosti presude, Odbor direktora je održao sjednicu danas, 28.11.2023. godine. Obrazloženje iz Presude Višeg suda ukazuje, da se iz sadržine navedene Odluke o izboru Ilije Pješčića na radno mjesto izvršni direktor, ne vide precizni razlozi kojima se vodio tadašnji Odbor direktora, prilikom izbora kandidata. Bez obzira na diskreciono pravo koje Odbor direktora ima prilikom odabira kandidata, Viši sud je zaključio da Odluka o izboru ne može biti donešena bez obrazloženja. Takođe, Viši sud ukazuje da pravo na obražloženje imaju kandidati koji su konkurisali, kao i šira javnost. Zato Viši sud nalaže Odboru direktora, ponovni izbor između prijavljenih kandidata na konkursu od 29.09.2021. godine.

Shodno statutarnim i zakonskim ovlašćenjima, Odbor direktora je blagovremeno postupio po presudama Osnovnog suda u Baru i Višeg suda u Podgorici, pa je uslijedilo razriješenje Izvršnog direktora Ilije Pješčića. Procedura je dalje nalagala ponovno razmatranje dostavljene dokumentacije trojice kandidata koji su ispunili uslove, po konkursu iz 2021. godine, njihovih biografija i Planova i programa rada za ‘Luka Bar’ AD, kao i Zapisnika sa usmenih intervjua koji su tada obavljeni sa kandidatima. Na osnovu navedene dokumentacije, a uz primjenu profesionalnih, stručnih i etičkih standarda u biranju najboljeg kandidata za mjesto izvršnog direktora ‘Luka Bar’ AD, uprkos kratkom vremenskom roku koji je ostavljen zbog postupanja po presudi Višeg suda, Odbor direktora je jednoglasno donio Odluku o imenovanju Ilije Pješčića na mjesto Izvršnog direktora, te će tu funkciju Pješčić obavljati do 04.10.2025. godine. Konstatovano je da je Pješčić dostavio najkonkretniji i najrealniji Plan i program rada ‘Luka Bar’AD za mandatni period od četiri godine, što mu je dalo prednost u odnosu na ostale kandidate.

Odbor direktora od svog imenovanja u ovom sastavu, u martu 2023. godine, razmatrao je i donosio niz veoma teških i specifičnih odluka, po mnogim otvorenim i naslijeđenim pitanjima. Sa zadovoljstvom i uvjerenošću možemo konstatovati da smo sve odluke donijeli savjesno, profesionalno i stručno, a u najboljem interesu kompanije i zapošljenih u njoj. Istaći ćemo ovom prilikom donošenje novog Akta o sistematizaciji radnih mjesta, uvođenje obaveznog ocjenjivanja i vrednovanja rada svih zapošljenih, pokretanje aktivnosti na valorizaciji lučke imovine, niz realizovanih društveno odgovornih akcija o kojima ćemo javnost uskoro informisati, a kao najznačajniju izdvajamo sadnju 300 sadnica borova u lučkom području. Na sjednici Odbora direktora održanoj prošle sedmice, donešena je Odluka o provjeri diploma svih zapošljenih u ‘Luka Bar’AD.

I današnjim postupanjem po presudi Višeg suda u Podgorici i imenovanjem izvršnog direktora u ponovljenom postupku, kako je i naloženo, štitimo interese i poziciju ‘Luka Bar’AD, što je uostalom i naš posao i glavni cilj i motiv u radu“, navodi se u saopštenju.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.