Connect with us

Bar

Saveljić: Mnoge stvari za koje Burić sebi daje za pravo su opasne, u suprotnosti sa održivim razvojem, protivpravne su ili prst u oku UNESCO!

Published

on

Еkološki aktivista Darko Saveljić reagovao je na napade na Regionalni vodovod Crnogorsko primorje od strane akademika Mihaila Burića.

Njegovo reagovanje prenosimo integralno:

“Što se mene tiče, već dugo živim u dvosobnom stanu koji sam dobio još kao samac. I tek sam nedavno, kad sam vidio koliko sam pretjerano skroman, odlučio da tražim dopunu za moje stambeno pitanje – izjavio je za Monitor, nakon što je sebi obezbijedio četvorosoban stan na račun države.

Pretjerano skromni akademik Burić je radio na brojnim prostornim planovima, fabrikama za flaširanje vode, pa i kao ekspert za autoput kod kineske kompanije CRBC koja je uništila korito Tare. Akademik Burić je kao gradonačelnik Podgorice instalirao famoznu fontanu “kupačica”, koja se uklonjena na radost građana Podgorice…

Ako je išta zavilo ovu zemlju u crno, to su pojedini elaborati procjene uticaja na životnu sredinu Agencije za zaštitu životne sredine. On ih je, piše mu u CV, uradio 50 (slovima: pedeset).

Burić prkosi svjetskoj naučnoj javnosti i UNESCO (izvještaj izlazi uskoro) i bezrezervno se zalaže za brane na Komarnici, Morači… i, pazite sad: Burić se zalaže za isušivanje Skadarskog jezera da bi Crna Gora dobila 14.000 hektara plodnog zemljišta uprkos zakonskim preprekama (nacionalni park) i Ramsarske konvencije koja je nastala upravo zbog prijetnji isušivanja močvara, a u želji da ih zaštiti ove pošasti. Kod mene, u Bjelopavlićima, najvrjednije parcele za poljoprivrednu proizvodnju služe kao građevinsko zemljište…

Burić se juče založio da u zone sanitarne zaštite izvorišta za Regionalni vodovod ne uđu zone Grbavaca đe se nalazi šljunak, jer misli da se on mora eksploatisati.

Burić je izjavio: “ako neko misli da ne zna, to nije problem, jer će naučiti, ali ako neko misli da zna, a ne zna, to je veoma opasno”.

Ne osporavam njegovo obrazovanje. Ali mnoge stvari za koje sebi daje za pravo da je ekspert su opasne, u suprotnosti sa održivim razvojem, borbom protiv klimatskih promjena, protivpravne su ili prst u oku UNESCO, Ramsaru i brojnim drugim pravnim propisima”, zaključuje u svom reagovanju ekološki aktivista Darko Saveljić.

Lakušić: Zaprepašćujuća reakcija Uprave za vode – formirali tim sa članovima koji tvrde da eksplotacija šljunka ne utiče na izdašnost izvorišta Bolje sestre!

Bar

Albanska policija uhapsila Baranina zbog šverca droge

Published

on

Na graničnom prelazu Sukobin-Murićani albanska policija uhapsila je crnogorskog državljanina N.B. (30) iz Bara zbog sumnje da je šverovao drogu. Kako prenosi “albaniandailynews.com”, osumnjičeni je pokušao da iz Albanije dopremi određenu količinu kanabisa i amfetamina.

Prilikom kontrole na graničnom prelazu kod tridesetogodišnjaka je pronađena i oduzeta opojna droga. Oduzeti su mu i automobil i mobilni telefon.

Kako se napominje, na ovom graničnom punktu, prilikom kontrole izlaska iz Albanije, policijske službe su zaustavile vozilo marke “folksvagen“ kojim je upravljao crnogorski državljanin N. B., u kojem je pronađen materijal za koji se sumnja da su opojne droge kanabis i amfetamin.

Navodi se da je u pitanju državljanin Crne Gore N.B. inače star 30 godina, nastanjen u Opštini Bar, a na teret mu se stavlja krivično djelo ‘trgovina opojnim drogama’.

“Dokazni materijali su proslijeđeni Tužilaštvu pri Prvostepenom sudu opšte nadležnosti Skadar, na dalje postupanje;’ saopštila je policija Albanije.

Nastavi Citanje

Bar

TO Bar će sredstva za vatromet preusmjeriti za projekat izgradnje Pet-Parka

Published

on

“Sredstva od vatrometa će biti utrošena za projekat izgradnje Pet-Parka”, saopštili su iz Turističke organizacije Bar.

“Prethodnih nekoliko dana u javnosti je prisutna diskusija oko vatrometa i pitanja stresa koji kućni ljubimci doživljavaju tokom raznih manifestacija.

Takodje, duboko uvažavamo činjenicu da je predložena dopuna dnevnog reda na predstojećoj sjednici Skupštini opštine Bar u formi odluke kojom bi se navedena sredstva drugačije potrošila. Imajući u vidu da moramo voditi računa da nijedan događaj nema nikakav negativan kontekst vezano za spektakularni novogodišnji program koji se priprema, donijeli smo odluku da se pomenuta sredstva drugačije potroše.

Na ovaj način spremljena sredstva će biti usmjerena za izradu projektne dokumentacije vezana za otvaranje prvog Pet- Parka za ljubimce u našem gradu”, navodi se u saopštenju TO Bar.

Nastavi Citanje

Bar

Ilija Pješčić ostaje na čelu Luke Bar: Razriješen pa ponovo izabran za direktora!

Published

on

Saopštenjem za javnost se obratio Odbor direktora Luke Bar AD. Saopštenje prenosimo integralno:

„Postupajući po presudi Višeg suda u Podgorici, kojom se poništava Odluka Odbora direktora br. OD/220-3-b od 04.10.2021. godine i nalaže da se izvrši ponovni izbor između prijavljenih kandidata na radno mjesto izvršnog direktora, u roku od 8 dana od pravosnažnosti presude, Odbor direktora je održao sjednicu danas, 28.11.2023. godine. Obrazloženje iz Presude Višeg suda ukazuje, da se iz sadržine navedene Odluke o izboru Ilije Pješčića na radno mjesto izvršni direktor, ne vide precizni razlozi kojima se vodio tadašnji Odbor direktora, prilikom izbora kandidata. Bez obzira na diskreciono pravo koje Odbor direktora ima prilikom odabira kandidata, Viši sud je zaključio da Odluka o izboru ne može biti donešena bez obrazloženja. Takođe, Viši sud ukazuje da pravo na obražloženje imaju kandidati koji su konkurisali, kao i šira javnost. Zato Viši sud nalaže Odboru direktora, ponovni izbor između prijavljenih kandidata na konkursu od 29.09.2021. godine.

Shodno statutarnim i zakonskim ovlašćenjima, Odbor direktora je blagovremeno postupio po presudama Osnovnog suda u Baru i Višeg suda u Podgorici, pa je uslijedilo razriješenje Izvršnog direktora Ilije Pješčića. Procedura je dalje nalagala ponovno razmatranje dostavljene dokumentacije trojice kandidata koji su ispunili uslove, po konkursu iz 2021. godine, njihovih biografija i Planova i programa rada za ‘Luka Bar’ AD, kao i Zapisnika sa usmenih intervjua koji su tada obavljeni sa kandidatima. Na osnovu navedene dokumentacije, a uz primjenu profesionalnih, stručnih i etičkih standarda u biranju najboljeg kandidata za mjesto izvršnog direktora ‘Luka Bar’ AD, uprkos kratkom vremenskom roku koji je ostavljen zbog postupanja po presudi Višeg suda, Odbor direktora je jednoglasno donio Odluku o imenovanju Ilije Pješčića na mjesto Izvršnog direktora, te će tu funkciju Pješčić obavljati do 04.10.2025. godine. Konstatovano je da je Pješčić dostavio najkonkretniji i najrealniji Plan i program rada ‘Luka Bar’AD za mandatni period od četiri godine, što mu je dalo prednost u odnosu na ostale kandidate.

Odbor direktora od svog imenovanja u ovom sastavu, u martu 2023. godine, razmatrao je i donosio niz veoma teških i specifičnih odluka, po mnogim otvorenim i naslijeđenim pitanjima. Sa zadovoljstvom i uvjerenošću možemo konstatovati da smo sve odluke donijeli savjesno, profesionalno i stručno, a u najboljem interesu kompanije i zapošljenih u njoj. Istaći ćemo ovom prilikom donošenje novog Akta o sistematizaciji radnih mjesta, uvođenje obaveznog ocjenjivanja i vrednovanja rada svih zapošljenih, pokretanje aktivnosti na valorizaciji lučke imovine, niz realizovanih društveno odgovornih akcija o kojima ćemo javnost uskoro informisati, a kao najznačajniju izdvajamo sadnju 300 sadnica borova u lučkom području. Na sjednici Odbora direktora održanoj prošle sedmice, donešena je Odluka o provjeri diploma svih zapošljenih u ‘Luka Bar’AD.

I današnjim postupanjem po presudi Višeg suda u Podgorici i imenovanjem izvršnog direktora u ponovljenom postupku, kako je i naloženo, štitimo interese i poziciju ‘Luka Bar’AD, što je uostalom i naš posao i glavni cilj i motiv u radu“, navodi se u saopštenju.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.