Connect with us

Bar

EU: Šverc preko Luke Bar i dalje veoma aktivan

Published

on

U reformi pravosuđa nije bilo napretka. Korupcije na visokom nivou ima i u državnim strukturama, a u borbi protiv organizovanog kriminala bilo je određenih rezultata. To su, između ostalog, ocjene koje nam stižu iz Evropske komisije, a o kojima je TVCG razgovarla s direktorom Istraživačkog centra MANS-a Dejanom Milovcem.

Borba protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori, koliko-toliko, je pozitivnije ocijenjena od Evropske komisije, ali njihov izvještaj, kako navode iz MANS-a, pokazuje da smo tek na početku u reformi tužilačke organizacije.

Da smo mi bukvalno promijenili jednu osobu, da je kompletna struktura manje više ostala nepromijenjena, i to se negdje prepoznaje u onome što su nalazi Evropske komisije da svi oni postupci koji se tiču i finansijskih istraga i kasnije koji se tiču pravosuđa i zaokruživanja tog rada specijalnog državnog tužioca još uvijek su nedovoljni da bismo mogli da kažemo da imamo održivu borbu protiv organizovanog kriminala“, kazao je Milovac.

Evropska komisija je, navode iz MANS-a, upozorila i na nedostatak pravosnažnih presuda u oblastima šverca cigareta i pranja novca. Uzrok takvog stanja je, kaže Milovac, nereformisano sudstvo. Međutim.

Ultimativna krivica je samog parlamenta i vlade koji nijesu do kraja izveli reforme u pravosuđu i možda se u samom izvještaju najbolje vidi da su političkim partijama, prije svega one koje su činile parlamentarnu većinu, prioriteti bili na nekoj drugoj strani da to nikako nije bilo uspostavljanje sistema, koji bi sjutra trebalo da kontorliše i te političke partije i to je ono što će negdje biti test i za novu administraciju“, kazao je Milovac.

Milovac navodi da je komisija uspjela da razluči političku kampanju izvršne vlasti od onog što je stvarno stanje na terenu, kada je u pitanju šverc cigareta.

I to se pocrtava u dobrom dijelu izvještaja koji se odnosi na ovaj šverc cigareta da taj postupak nikako nije okončan da mi nijesmo pobijedili švercerske klanove da je šverc preko Luke Bar i dalje veoma aktivan i da je potrebno uložiti dodatne napore prije svega i to je ono što je MANS upozoravao već unazad tri godine da mora se uspostaviti precizna evidencija onoga što odlazi i izlazi iz Luke Bar naročito kad je u pitanju slobodna zona“, kazao je Milovac.

Sigurno je – ne možemo iskorijeniti organizovani kriminal, ali možemo, navodi Milovac, osnažiti institucije da se nose s njim. Za održivu borbu nije dovoljno da se neko uhapsi, oduzmu cigarete ili kokain, mora se, poručuje on, udariti na strukturu klanova i to finansijskim istragama i oduzimanjem imovine.

(RTCG)

Bar

Albanska policija uhapsila Baranina zbog šverca droge

Published

on

Na graničnom prelazu Sukobin-Murićani albanska policija uhapsila je crnogorskog državljanina N.B. (30) iz Bara zbog sumnje da je šverovao drogu. Kako prenosi “albaniandailynews.com”, osumnjičeni je pokušao da iz Albanije dopremi određenu količinu kanabisa i amfetamina.

Prilikom kontrole na graničnom prelazu kod tridesetogodišnjaka je pronađena i oduzeta opojna droga. Oduzeti su mu i automobil i mobilni telefon.

Kako se napominje, na ovom graničnom punktu, prilikom kontrole izlaska iz Albanije, policijske službe su zaustavile vozilo marke “folksvagen“ kojim je upravljao crnogorski državljanin N. B., u kojem je pronađen materijal za koji se sumnja da su opojne droge kanabis i amfetamin.

Navodi se da je u pitanju državljanin Crne Gore N.B. inače star 30 godina, nastanjen u Opštini Bar, a na teret mu se stavlja krivično djelo ‘trgovina opojnim drogama’.

“Dokazni materijali su proslijeđeni Tužilaštvu pri Prvostepenom sudu opšte nadležnosti Skadar, na dalje postupanje;’ saopštila je policija Albanije.

Nastavi Citanje

Bar

TO Bar će sredstva za vatromet preusmjeriti za projekat izgradnje Pet-Parka

Published

on

“Sredstva od vatrometa će biti utrošena za projekat izgradnje Pet-Parka”, saopštili su iz Turističke organizacije Bar.

“Prethodnih nekoliko dana u javnosti je prisutna diskusija oko vatrometa i pitanja stresa koji kućni ljubimci doživljavaju tokom raznih manifestacija.

Takodje, duboko uvažavamo činjenicu da je predložena dopuna dnevnog reda na predstojećoj sjednici Skupštini opštine Bar u formi odluke kojom bi se navedena sredstva drugačije potrošila. Imajući u vidu da moramo voditi računa da nijedan događaj nema nikakav negativan kontekst vezano za spektakularni novogodišnji program koji se priprema, donijeli smo odluku da se pomenuta sredstva drugačije potroše.

Na ovaj način spremljena sredstva će biti usmjerena za izradu projektne dokumentacije vezana za otvaranje prvog Pet- Parka za ljubimce u našem gradu”, navodi se u saopštenju TO Bar.

Nastavi Citanje

Bar

Ilija Pješčić ostaje na čelu Luke Bar: Razriješen pa ponovo izabran za direktora!

Published

on

Saopštenjem za javnost se obratio Odbor direktora Luke Bar AD. Saopštenje prenosimo integralno:

„Postupajući po presudi Višeg suda u Podgorici, kojom se poništava Odluka Odbora direktora br. OD/220-3-b od 04.10.2021. godine i nalaže da se izvrši ponovni izbor između prijavljenih kandidata na radno mjesto izvršnog direktora, u roku od 8 dana od pravosnažnosti presude, Odbor direktora je održao sjednicu danas, 28.11.2023. godine. Obrazloženje iz Presude Višeg suda ukazuje, da se iz sadržine navedene Odluke o izboru Ilije Pješčića na radno mjesto izvršni direktor, ne vide precizni razlozi kojima se vodio tadašnji Odbor direktora, prilikom izbora kandidata. Bez obzira na diskreciono pravo koje Odbor direktora ima prilikom odabira kandidata, Viši sud je zaključio da Odluka o izboru ne može biti donešena bez obrazloženja. Takođe, Viši sud ukazuje da pravo na obražloženje imaju kandidati koji su konkurisali, kao i šira javnost. Zato Viši sud nalaže Odboru direktora, ponovni izbor između prijavljenih kandidata na konkursu od 29.09.2021. godine.

Shodno statutarnim i zakonskim ovlašćenjima, Odbor direktora je blagovremeno postupio po presudama Osnovnog suda u Baru i Višeg suda u Podgorici, pa je uslijedilo razriješenje Izvršnog direktora Ilije Pješčića. Procedura je dalje nalagala ponovno razmatranje dostavljene dokumentacije trojice kandidata koji su ispunili uslove, po konkursu iz 2021. godine, njihovih biografija i Planova i programa rada za ‘Luka Bar’ AD, kao i Zapisnika sa usmenih intervjua koji su tada obavljeni sa kandidatima. Na osnovu navedene dokumentacije, a uz primjenu profesionalnih, stručnih i etičkih standarda u biranju najboljeg kandidata za mjesto izvršnog direktora ‘Luka Bar’ AD, uprkos kratkom vremenskom roku koji je ostavljen zbog postupanja po presudi Višeg suda, Odbor direktora je jednoglasno donio Odluku o imenovanju Ilije Pješčića na mjesto Izvršnog direktora, te će tu funkciju Pješčić obavljati do 04.10.2025. godine. Konstatovano je da je Pješčić dostavio najkonkretniji i najrealniji Plan i program rada ‘Luka Bar’AD za mandatni period od četiri godine, što mu je dalo prednost u odnosu na ostale kandidate.

Odbor direktora od svog imenovanja u ovom sastavu, u martu 2023. godine, razmatrao je i donosio niz veoma teških i specifičnih odluka, po mnogim otvorenim i naslijeđenim pitanjima. Sa zadovoljstvom i uvjerenošću možemo konstatovati da smo sve odluke donijeli savjesno, profesionalno i stručno, a u najboljem interesu kompanije i zapošljenih u njoj. Istaći ćemo ovom prilikom donošenje novog Akta o sistematizaciji radnih mjesta, uvođenje obaveznog ocjenjivanja i vrednovanja rada svih zapošljenih, pokretanje aktivnosti na valorizaciji lučke imovine, niz realizovanih društveno odgovornih akcija o kojima ćemo javnost uskoro informisati, a kao najznačajniju izdvajamo sadnju 300 sadnica borova u lučkom području. Na sjednici Odbora direktora održanoj prošle sedmice, donešena je Odluka o provjeri diploma svih zapošljenih u ‘Luka Bar’AD.

I današnjim postupanjem po presudi Višeg suda u Podgorici i imenovanjem izvršnog direktora u ponovljenom postupku, kako je i naloženo, štitimo interese i poziciju ‘Luka Bar’AD, što je uostalom i naš posao i glavni cilj i motiv u radu“, navodi se u saopštenju.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.