Connect with us

Bar

Dubai novo čvorište za šverc duvana, Luka Bar ostala tranzitna

Published

on

Kada su jednom prilikom u Luci Bar zaplijenjena dva kontejnera švercovanih cigareta, doznalo se da su ti kontejneri stigli iz Dubaija, koji je nakon Balkana postao novo čvorište šverca falsifikovanih cigareta.

Sagovornik Portala RTCG kaže da su kontejneri trebali da nastave put prema Italiji, i da je u njima bilo 875, odnosno 796 kartona cigareta čija se vrijednost procjenjivala na oko 250 hiljada eura, ili tri eura po boksu.

„Njihova vrijednost na tržištu u Italiji dostigla bi oko milion eura. Ove cigarete bile su vlasništvo jednog poznatog švercera cigareta sa Balkana, koji je svoje poslove i firmu za distribuciju cigareta prebacio u Dubai“, tvrdi taj izvor.

On objašnjava da je Dubai tada postao najvažnije čvorište i raskrsnica za šverc cigareta za sjevernu Afriku, Aziju, Bliski Istok, ali i za neke evropske zemlje, poput Italije, Francuske, Španije i Češke.

„Glavni dileri duvana sa Balkana su prebacili svoje poslove u Dubai. U tom gradu je u jednom trenutku bilo čak šezedeset predstavništava firmi za promet cigareta u slobodnim zonama, među kojima i neki svjetski brendovi“, priča sagovornik.

Sa Balkanom je, kako tvrdi, bilo povezano više od deset kompanija iz Dubaija, kao i jedna kompanija iz Egipta.

Jedan od dilera sa Balkana bio je među najpoznatijim trgovcima duvanom u ovom bliskoistočnom gradu.

„Taj čovjek u Dubaiju je imao svoju firmu, jer nije mogao da dozvoli da poslovi dalje trpe zbog njegovog sudskog spora iz vremena šverca devedesetih. Nagodio se, priznao krivicu, dobio uslovnu kaznu i vratio se u Dubai da bi nastavio da radi“, kaže sagovornik tog portala.

Firma tog balkanskog švercera cigaretama osnovana je 2005. godine, pod poznatim imenom. Svoja predstavništva je imala u Tunisu, zatim u alžirskom gradu Talgiris, kao i u Češkoj. Predstavništvo je imala, takođe, i u italijanskom gradu Askoni.

„Bila je povezana i sa dvije of šor firme na Djevičanskim ostrvima“, tvrdi dobro obaviješteni izvor.

Razgranat posao sa cigaretama u Dubaiju su imali i drugi poznati šverceri sa naših prostora, a tamo su preselili i napravili i svoje nove rezidencije.

Ovaj izvor objašnjava da je i jedna vrlo poznata kompanija duvana sa balkanskih prostora na Bliskom istoku imala poslovne veze i svoju fabriku, i da je u Iranu godišnje proizvodila šest i po milijardi cigareta, od kojih su se kasnije lažnim markama pravili falsifikati poznatih svjetskih brendova.

Prema njegovim riječima, još jedna balkanska zemlja je falsifikovanim cigaretama navodno snabdijevala Filipine i Singapur, dok je lažane cigarete u ogromnim količinama preko Dubaija distribuirala i Kina, kao i druge istočno azijske zemlje.

Portal RTCG je u prethodnom tekstu podsjetio na šverc duvana devedestih preko naše države, koji su vodile italijanske mafijaške organizacije „Sakra korona unita“, „Kamora“ i „Tarda“ koja je kasnije protjerana u unutarmafijaškim obračunima i borbi oko novca od cigareta.

Dobro obaviješteni izvor je otkrio da je preko Crne Gore prometovano cigareta u vrijednosti od oko jedanaest milijardi eura, od čega je tri milijarde pripalo italijanskoj mafiji.

Ovaj izvor je vrlo detaljno opisao kako je novac stečen od prodaje cigatreta iznošen diplomatskom poštom iz Crne Gore na Kipar i u Grčku, i kako se preko Engleske i Beliza prao i vraćao u Crnu Goru. Prema podacima njemačkih istražitelja, šverc duvana preko Crne Gore u tim razmjerama je tekao sve do 2001. godine.

Ali, i kada su poslovi prebačeni u Dubai, Luka Bar je, ipak, ostala aktuelna i svake godine iz naše ove luke nastavljeno je da se švercuje šest stotina kontejnera cigareta.

Da se lažne cigarete i proizvode u Crnoj Gori, govorili su godišnji izvještaji Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC). Teško je, kako kažu, iznijeti procjenu količine falsifikovanih cigareta, navodno proizvedenih u fabrikama u Podgorici i Mojkovcu, koje su se otpremale iz Bara.

“Izvor blizak službenicima Luke rekao je da je izvoz cigareta toliko veliki i povezan sa uticajnim ljudima, da u Luci navodno postoje skladišta koja su isključivo namijenjena za čuvanje švercovanih cigareta, dok se privatne kompanje bave punjenjem i pražnjenjem kontejnera. Navodno je posao toliko razrađen da ga je moguće ostvariti jedino u dosluhu sa Lukom i carinskim službenicima i policijom“, pisalo je u jednom od ranijih izvještaja Globalne inicijative.

Sagovornik Portala RTCG tvrdi da šverc duvana na našim prostorima nikada nije prestao, i da je većina balkanskih država svoje budžete u dobroj mjeri punila na ovaj način, što je ukazivalo na otvorene i jasne sprege kriminalnih organizacija i vladajućih struktura u državama na Balkanu.

Da je novinarsko bavljenje temama šverca bilo vrlo opasan posao, govori veliki broj napada na novinare u proteklim godinama, koji su u dva slučaja imali tragičan kraj. Neki od napadača na ubijenog urednika „Nacionala“ Iva Pukanića procesuirani su i osuđeni, ali bez otkrivanja jasne pozadine i naručilaca, dok ubistvo urednika „Dana“ Duška Jovanovića ni do danas nema nikakav epilog, osim jednog osuđenog saučesnika.

(RTCG)

Bar

Albanska policija uhapsila Baranina zbog šverca droge

Published

on

Na graničnom prelazu Sukobin-Murićani albanska policija uhapsila je crnogorskog državljanina N.B. (30) iz Bara zbog sumnje da je šverovao drogu. Kako prenosi “albaniandailynews.com”, osumnjičeni je pokušao da iz Albanije dopremi određenu količinu kanabisa i amfetamina.

Prilikom kontrole na graničnom prelazu kod tridesetogodišnjaka je pronađena i oduzeta opojna droga. Oduzeti su mu i automobil i mobilni telefon.

Kako se napominje, na ovom graničnom punktu, prilikom kontrole izlaska iz Albanije, policijske službe su zaustavile vozilo marke “folksvagen“ kojim je upravljao crnogorski državljanin N. B., u kojem je pronađen materijal za koji se sumnja da su opojne droge kanabis i amfetamin.

Navodi se da je u pitanju državljanin Crne Gore N.B. inače star 30 godina, nastanjen u Opštini Bar, a na teret mu se stavlja krivično djelo ‘trgovina opojnim drogama’.

“Dokazni materijali su proslijeđeni Tužilaštvu pri Prvostepenom sudu opšte nadležnosti Skadar, na dalje postupanje;’ saopštila je policija Albanije.

Nastavi Citanje

Bar

TO Bar će sredstva za vatromet preusmjeriti za projekat izgradnje Pet-Parka

Published

on

“Sredstva od vatrometa će biti utrošena za projekat izgradnje Pet-Parka”, saopštili su iz Turističke organizacije Bar.

“Prethodnih nekoliko dana u javnosti je prisutna diskusija oko vatrometa i pitanja stresa koji kućni ljubimci doživljavaju tokom raznih manifestacija.

Takodje, duboko uvažavamo činjenicu da je predložena dopuna dnevnog reda na predstojećoj sjednici Skupštini opštine Bar u formi odluke kojom bi se navedena sredstva drugačije potrošila. Imajući u vidu da moramo voditi računa da nijedan događaj nema nikakav negativan kontekst vezano za spektakularni novogodišnji program koji se priprema, donijeli smo odluku da se pomenuta sredstva drugačije potroše.

Na ovaj način spremljena sredstva će biti usmjerena za izradu projektne dokumentacije vezana za otvaranje prvog Pet- Parka za ljubimce u našem gradu”, navodi se u saopštenju TO Bar.

Nastavi Citanje

Bar

Ilija Pješčić ostaje na čelu Luke Bar: Razriješen pa ponovo izabran za direktora!

Published

on

Saopštenjem za javnost se obratio Odbor direktora Luke Bar AD. Saopštenje prenosimo integralno:

„Postupajući po presudi Višeg suda u Podgorici, kojom se poništava Odluka Odbora direktora br. OD/220-3-b od 04.10.2021. godine i nalaže da se izvrši ponovni izbor između prijavljenih kandidata na radno mjesto izvršnog direktora, u roku od 8 dana od pravosnažnosti presude, Odbor direktora je održao sjednicu danas, 28.11.2023. godine. Obrazloženje iz Presude Višeg suda ukazuje, da se iz sadržine navedene Odluke o izboru Ilije Pješčića na radno mjesto izvršni direktor, ne vide precizni razlozi kojima se vodio tadašnji Odbor direktora, prilikom izbora kandidata. Bez obzira na diskreciono pravo koje Odbor direktora ima prilikom odabira kandidata, Viši sud je zaključio da Odluka o izboru ne može biti donešena bez obrazloženja. Takođe, Viši sud ukazuje da pravo na obražloženje imaju kandidati koji su konkurisali, kao i šira javnost. Zato Viši sud nalaže Odboru direktora, ponovni izbor između prijavljenih kandidata na konkursu od 29.09.2021. godine.

Shodno statutarnim i zakonskim ovlašćenjima, Odbor direktora je blagovremeno postupio po presudama Osnovnog suda u Baru i Višeg suda u Podgorici, pa je uslijedilo razriješenje Izvršnog direktora Ilije Pješčića. Procedura je dalje nalagala ponovno razmatranje dostavljene dokumentacije trojice kandidata koji su ispunili uslove, po konkursu iz 2021. godine, njihovih biografija i Planova i programa rada za ‘Luka Bar’ AD, kao i Zapisnika sa usmenih intervjua koji su tada obavljeni sa kandidatima. Na osnovu navedene dokumentacije, a uz primjenu profesionalnih, stručnih i etičkih standarda u biranju najboljeg kandidata za mjesto izvršnog direktora ‘Luka Bar’ AD, uprkos kratkom vremenskom roku koji je ostavljen zbog postupanja po presudi Višeg suda, Odbor direktora je jednoglasno donio Odluku o imenovanju Ilije Pješčića na mjesto Izvršnog direktora, te će tu funkciju Pješčić obavljati do 04.10.2025. godine. Konstatovano je da je Pješčić dostavio najkonkretniji i najrealniji Plan i program rada ‘Luka Bar’AD za mandatni period od četiri godine, što mu je dalo prednost u odnosu na ostale kandidate.

Odbor direktora od svog imenovanja u ovom sastavu, u martu 2023. godine, razmatrao je i donosio niz veoma teških i specifičnih odluka, po mnogim otvorenim i naslijeđenim pitanjima. Sa zadovoljstvom i uvjerenošću možemo konstatovati da smo sve odluke donijeli savjesno, profesionalno i stručno, a u najboljem interesu kompanije i zapošljenih u njoj. Istaći ćemo ovom prilikom donošenje novog Akta o sistematizaciji radnih mjesta, uvođenje obaveznog ocjenjivanja i vrednovanja rada svih zapošljenih, pokretanje aktivnosti na valorizaciji lučke imovine, niz realizovanih društveno odgovornih akcija o kojima ćemo javnost uskoro informisati, a kao najznačajniju izdvajamo sadnju 300 sadnica borova u lučkom području. Na sjednici Odbora direktora održanoj prošle sedmice, donešena je Odluka o provjeri diploma svih zapošljenih u ‘Luka Bar’AD.

I današnjim postupanjem po presudi Višeg suda u Podgorici i imenovanjem izvršnog direktora u ponovljenom postupku, kako je i naloženo, štitimo interese i poziciju ‘Luka Bar’AD, što je uostalom i naš posao i glavni cilj i motiv u radu“, navodi se u saopštenju.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.