Connect with us

Bar

Barska vlast formiraće dva nova opštinska preduzeća – Parking servis i Kuću maslina

Published

on

Opština Bar, kojom rukovodi koalicija DPS-SD, naredne godine formiraće dva nova opštinska preduzeća, Pakring servis i Kuću maslina, za čije će potrebe u prvoj godini poslovanja izdvojiti po 95.000 eura. Za sada nije poznato koliko će te firme imati zaposlenih jer je potrebno, kako objašnjavaju u ovoj lokalnoj upravi za “Vijesti”, da se formiraju organi upravljanja i rukovođenja čiji je glavni zadatak da urade unutrašnju organizaciju. Poznato je za sada da će odbori direktora oba preduzeća imati po tri člana.

Barska opozcija povodom osnivanja ima različite poglede. Odbornik Demokrata Momčilo Leković za “Vijesti” navodi da smatra da se tu ne radi o zadovoljenju potreba i interesa građana, već isključivo partijskih i kolicionih potreba i interesa. U Novoj sprskoj demokratiji u načelu podržavaju osnivanje Kuće maslina, a kako za “Vijesti” kaže odbornik Branimir Lakićević uslovno podržava osnivanja Parking servisa, ako bi se prethodno, između ostalog, izgradilo nekoliko modularnih višespratnih garaža u užem gradskom jezgru.

Iz lokalne uprave su pojasnili da su u svim primorskim opštinama osim u barskoj formirana opštinska preduzeća za održavanje korišćenja i upravljanje javnim parkiralištima, te da je jedan od ciljeva za osnivanje ove firme održavanje javnih parkinga na kvalitetan način i njihovo racionalno korišćenje i zadovoljenje potreba građana za obezbjeđenjem parking mjesta.

Uz to, u Baru se sve više javlja potreba za rješavanjem problema komunalnog reda koji je narušen nepropisnim parkiranjem, o čemu svakodnevno svjedoči broj kontrola i izrečenih prekršajnih naloga Službe komunalne policije, i nedostatak kapaciteta, što kao rezultat ima negativni uticaj na cjelokupno funkcionisanje saobraćaja, naročito u užem gradskom jezgru”, pojasnili su u Opštini.

Iz Opštine dodaju da su posvećeno pristupili pitanju parkinga u gradu i da im konzorcijum iz Beograda koji čine firma PTC (Public Transport Consult) Beograd i Saobraćajni fakultet Univerziteta Beograd radi Studiju sistema javnog parkiranja čiji je cilj prostorni i funkcionalni reinženjering postojećeg stanja parkiranja, sa pružanjem svih smjernica i instrukcija za organizaciju ove oblasti.

Kada je riječ o formiranju preduzeća Kuća maslina, podsjećaju da je objekat Kuće maslina, kao nacionalni projekat, izgrađen u Starom Baru novcem iz državnog budžeta, da je Opština za taj projekat dala parcelu i finansirala izradu projektne dokumentacije, te da je po zaključcima Vlade iz marta ove godine Opštini na pet godina dat na privremeno upravljanje i korišćenje ovaj objekat.

Vlada je na sjednici 7. marta 2023. odlučila da ustupi na privremeno upravljanje i korišćenje taj objekat na pet godina Opštini uz mogućnost produženja bez naknade, o čemu su ugovor potpisali predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i ministar poljoprivede Vladimir Joković.

Ugovorom je definisano da će se ovaj objekat koristiti kao edukativni, administrativni, proizvodni i izložbeno-prodajni centar za razvoj maslinarstva u Crnoj Gore, te da će kroz sve te aktivnosti imati za cilj prenošenje znanja i iskustava u proizvodnji maslinovog ulja, podizanja novih i održavanju postojećih zasada maslina, a u konačnom promociju maslinarstva kao neizostavnog segmenta dijela turističke ponude ne samo Bara, već i Crne Gore”, naveli su iz Opštine.

Pojasnili su da su za taj objekat uradili petogodišnji plan upravljanja da bi Kuća maslina u potpunosti ispunila svrhu postojanja i bila valorizovana na najbolji način, te da je bilo potrebno da se formira preduzeće koje će učiniti da taj objekat bude nacionalni centar maslinarstva u Crnoj Gori, mjesto za sve maslinare i njihova udruženja i kao takav neizostavni dio turističke ponude grada Bara.

Iz Opštine su naveli i da lokalni parlament treba da donese Odluke o osnivanju dva preduzeća i usvoji njihov statute kojima će se formirati organi upravljanja i rukovođenja, čiji će zadatak biti unutrašnja organizacija, u prvom redu definisanje broja zaposlenih.

Naša nastojanja, kao osnivača, su da to bude racionalan i optimalan broj zaposlenih koji je dovoljan da u prvoj godini obezbijedi nesmetano funkcionisanje ovih preduzeća i ostvarenje zacrtanih ciljeva. Radi ekonomičnosti i efikasnosti odbori direktora imaće po tri člana. Petogodišnjim planom upravljanja objektom Kuće maslina predviđeno je da se preduzeću za uspostavljanje poslovanja prve godine iz lokalnog budžeta dotira 95.000 eura, naredne 60.000, dok bi treće godine poslovanja preduzeće Kuća maslina bilo samoodrživo i ono ne bi bilo korisnik novca iz opštinskog budžeta. Kada je u pitanju Parking servis, očekivanja su da će samo u prvoj godini poslovanja biti dotiran novac iz lokalnog budžeta, te da će već nakon toga u potpunosti opravdati svoje osnivanje i biti finansirano isključivo sopstvenim novcem”, naveli su iz Opštine.

Javne parking površine davali podobnim investitorima

Kućom maslina će upravljati DPS, dok će Parking servis najvjerovatnije biti dat na upravljanje drugom konstituentu koalicije, SD-u. To je posljedica gubitka državne vlasti ove dvije partije, koje sada očajnički na “lokalu” pravljenjem novih preduzeća prave prostor za nova zapošljavanja i kadriranja”, ocijenio je Leković.

On smatra da će na prvoj sjednici Skupštine opštine biti predloženi i akti o osnivanju dva preduzeća.

Do sada smo o ovim preduzećima mogli da se upoznamo samo kroz Nacrt budžeta za 2024. godinu. Predsjednik Skupštine i predsjednik Opštine nemaju lijep običaj da nas sa nekim novostima u radu lokalne uprave na vrijeme upoznaju”, istakao je Leković.

On vjeruje da će Parking servis zapošljavati od 60 do 90 ljudi i da će mu to biti primarni cilj njegovog funkcionisanja.

Nažalost, s obzirom na jako loše iskustvo građana Bara sa barskom Komunalnom policijom, nisam optimista ni kada je u pitanju Parking servis. Opština Bar je posljednjih godina javne parking površine poklanjala odnosno davala na raspolaganje partijski podobnim investitorima, pa je to očigledno stvorilo problem koji sada pokušava da riješi formiranjem Parking servisa. Ispaštaće naravno građani. Kada je u pitanju Kuća maslina, to je prava enigma u svakom smislu. Radi se o projektu koji je na ivici da se proglasi propalim, a građane je koštao preko milion eura, a pritom vidimo iz nacrta odluke o budžetu da će koštati još 95 hiljada. Imam pravo da sumnjam da će se sa njom upravljati iz Kabineta predsjednika Opštine”, kazao je Leković.

Popust na parking posebnim kategorijama građana

Odbornički klub Nove srpske demokratije u barskom parlamentu u načelu podržava osnivanje preduzeća “Kuća maslina”, dok u vezi s osnivanjem “Parking servisa” odbornik Branimir Lakićević uslovno podržava ideju osnivanja te firme.

To ako bi se se prethodno izgradilo nekoliko modularnih višespratnih garaža u užem gradskom jezgru (kao što je urađeno u Beogradu) ili izgradilo nekoliko parkirališta sa više stotina mjesta za parkiranje automobila, te na taj način riješio gorući problem izražen kroz nedostatak dovoljnog broja parking mjesta u Baru”, kazao je “Vijestima” Lakićević.

On je naveo da će se zalagati da posebne kategorije građana imaju popuste, kao što su penzioneri, invalidna lica, samohrani roditelji.

On je kazao da nisu dobili nikakvu informaciju u vezi s djelatnošću, brojem zaposlenih i finansiranjem i da se nada da će potrebne informacije dobiti na predstojećoj sjednici lokalnog parlamenta.

Vijesti

Bar

Albanska policija uhapsila Baranina zbog šverca droge

Published

on

Na graničnom prelazu Sukobin-Murićani albanska policija uhapsila je crnogorskog državljanina N.B. (30) iz Bara zbog sumnje da je šverovao drogu. Kako prenosi “albaniandailynews.com”, osumnjičeni je pokušao da iz Albanije dopremi određenu količinu kanabisa i amfetamina.

Prilikom kontrole na graničnom prelazu kod tridesetogodišnjaka je pronađena i oduzeta opojna droga. Oduzeti su mu i automobil i mobilni telefon.

Kako se napominje, na ovom graničnom punktu, prilikom kontrole izlaska iz Albanije, policijske službe su zaustavile vozilo marke “folksvagen“ kojim je upravljao crnogorski državljanin N. B., u kojem je pronađen materijal za koji se sumnja da su opojne droge kanabis i amfetamin.

Navodi se da je u pitanju državljanin Crne Gore N.B. inače star 30 godina, nastanjen u Opštini Bar, a na teret mu se stavlja krivično djelo ‘trgovina opojnim drogama’.

“Dokazni materijali su proslijeđeni Tužilaštvu pri Prvostepenom sudu opšte nadležnosti Skadar, na dalje postupanje;’ saopštila je policija Albanije.

Nastavi Citanje

Bar

TO Bar će sredstva za vatromet preusmjeriti za projekat izgradnje Pet-Parka

Published

on

“Sredstva od vatrometa će biti utrošena za projekat izgradnje Pet-Parka”, saopštili su iz Turističke organizacije Bar.

“Prethodnih nekoliko dana u javnosti je prisutna diskusija oko vatrometa i pitanja stresa koji kućni ljubimci doživljavaju tokom raznih manifestacija.

Takodje, duboko uvažavamo činjenicu da je predložena dopuna dnevnog reda na predstojećoj sjednici Skupštini opštine Bar u formi odluke kojom bi se navedena sredstva drugačije potrošila. Imajući u vidu da moramo voditi računa da nijedan događaj nema nikakav negativan kontekst vezano za spektakularni novogodišnji program koji se priprema, donijeli smo odluku da se pomenuta sredstva drugačije potroše.

Na ovaj način spremljena sredstva će biti usmjerena za izradu projektne dokumentacije vezana za otvaranje prvog Pet- Parka za ljubimce u našem gradu”, navodi se u saopštenju TO Bar.

Nastavi Citanje

Bar

Ilija Pješčić ostaje na čelu Luke Bar: Razriješen pa ponovo izabran za direktora!

Published

on

Saopštenjem za javnost se obratio Odbor direktora Luke Bar AD. Saopštenje prenosimo integralno:

„Postupajući po presudi Višeg suda u Podgorici, kojom se poništava Odluka Odbora direktora br. OD/220-3-b od 04.10.2021. godine i nalaže da se izvrši ponovni izbor između prijavljenih kandidata na radno mjesto izvršnog direktora, u roku od 8 dana od pravosnažnosti presude, Odbor direktora je održao sjednicu danas, 28.11.2023. godine. Obrazloženje iz Presude Višeg suda ukazuje, da se iz sadržine navedene Odluke o izboru Ilije Pješčića na radno mjesto izvršni direktor, ne vide precizni razlozi kojima se vodio tadašnji Odbor direktora, prilikom izbora kandidata. Bez obzira na diskreciono pravo koje Odbor direktora ima prilikom odabira kandidata, Viši sud je zaključio da Odluka o izboru ne može biti donešena bez obrazloženja. Takođe, Viši sud ukazuje da pravo na obražloženje imaju kandidati koji su konkurisali, kao i šira javnost. Zato Viši sud nalaže Odboru direktora, ponovni izbor između prijavljenih kandidata na konkursu od 29.09.2021. godine.

Shodno statutarnim i zakonskim ovlašćenjima, Odbor direktora je blagovremeno postupio po presudama Osnovnog suda u Baru i Višeg suda u Podgorici, pa je uslijedilo razriješenje Izvršnog direktora Ilije Pješčića. Procedura je dalje nalagala ponovno razmatranje dostavljene dokumentacije trojice kandidata koji su ispunili uslove, po konkursu iz 2021. godine, njihovih biografija i Planova i programa rada za ‘Luka Bar’ AD, kao i Zapisnika sa usmenih intervjua koji su tada obavljeni sa kandidatima. Na osnovu navedene dokumentacije, a uz primjenu profesionalnih, stručnih i etičkih standarda u biranju najboljeg kandidata za mjesto izvršnog direktora ‘Luka Bar’ AD, uprkos kratkom vremenskom roku koji je ostavljen zbog postupanja po presudi Višeg suda, Odbor direktora je jednoglasno donio Odluku o imenovanju Ilije Pješčića na mjesto Izvršnog direktora, te će tu funkciju Pješčić obavljati do 04.10.2025. godine. Konstatovano je da je Pješčić dostavio najkonkretniji i najrealniji Plan i program rada ‘Luka Bar’AD za mandatni period od četiri godine, što mu je dalo prednost u odnosu na ostale kandidate.

Odbor direktora od svog imenovanja u ovom sastavu, u martu 2023. godine, razmatrao je i donosio niz veoma teških i specifičnih odluka, po mnogim otvorenim i naslijeđenim pitanjima. Sa zadovoljstvom i uvjerenošću možemo konstatovati da smo sve odluke donijeli savjesno, profesionalno i stručno, a u najboljem interesu kompanije i zapošljenih u njoj. Istaći ćemo ovom prilikom donošenje novog Akta o sistematizaciji radnih mjesta, uvođenje obaveznog ocjenjivanja i vrednovanja rada svih zapošljenih, pokretanje aktivnosti na valorizaciji lučke imovine, niz realizovanih društveno odgovornih akcija o kojima ćemo javnost uskoro informisati, a kao najznačajniju izdvajamo sadnju 300 sadnica borova u lučkom području. Na sjednici Odbora direktora održanoj prošle sedmice, donešena je Odluka o provjeri diploma svih zapošljenih u ‘Luka Bar’AD.

I današnjim postupanjem po presudi Višeg suda u Podgorici i imenovanjem izvršnog direktora u ponovljenom postupku, kako je i naloženo, štitimo interese i poziciju ‘Luka Bar’AD, što je uostalom i naš posao i glavni cilj i motiv u radu“, navodi se u saopštenju.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.